Známa japonská audio značka Onkyo podáva návrh na bankrot

Známa japonská audio značka Onkyo podáva návrh na bankrot
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  522 zobrazení
2
 0
Zaujímavosti
V skratke : Podľa správy Nikkei Asia viedla k zániku spoločnosti Onkyo neschopnosť udržať krok so zmenami v spôsobe počúvania hudby.

Onkyo Corporation (オンキヨー株式会社, Onkyō Kabushiki-gaisha) bol japonský výrobca spotrebnej elektroniky, ktorý sa špecializoval na prémiové domáce kiná a audio zariadenia vrátane AV prijímačov, reproduktorov s priestorovým zvukom a prenosných zariadení. Slovo Onkyo sa prekladá ako "zvuková rezonancia". Zámerne uvádzame minulý čas, nakoľko spoločnosť po zrelých úvahách požiadala o vyhlásenie bankrotu.

Spoločnosť Onkyo bola založená v roku 1946 a nakoniec sa stala uznávaným menom v audiofilskej komunite a to najmä vďaka svojim AV prijímačom v systémoch domáceho kina. Známe Japonské značky vrátane Onkyo, Pioneer a Sony zaznamenali v 90. rokoch prudký nárast popularity komponentných stereosystémov v štýle veže.

Tento trh sa však začal v roku 2000 rapídne meniť a to s príchodom komprimovaného audio formátu MP3, nedávno ukončeného prehrávača Apple iPod a neskôr smartfónov a služieb, ktoré umožnili počúvanie streamovanej hudby. Veľké domáce stereo systémy tak upadli do nemilosti spotrebiteľov, ktorí sa teraz viac začali zaujímať o elegantnejšie a rozmerovo menšie systémy, ako sú soundbary či rôzne mobilné riešenia.

Spoločnosť Onkyo sa snažila zostať aj naďalej relevantná a v nasledujúcich rokoch uviedla na trh sériu náhlavných slúchadiel a slúchadiel do uší.

V roku 2015 sa spoločnosť pokúsila posilniť svoje podnikanie kúpou divízie spotrebnej elektroniky spoločnosti Pioneer, ale nikdy sa jej nepodarilo úplne napraviť vznikajúcu situáciu. V marci 2015 spoločnosť Onkyo kúpila spoločnosť Home Electronics Corporation spoločnosti Pioneer Corporation, ktorá vyrába zosilňovače domáceho kina, Blu-ray prehrávače a ďalšie AV produkty. Spoločnosť Pioneer za to získala 14,95 % podiel v spoločnosti Onkyo. Rodina Ohtsuki zostala najväčším akcionárom spoločnosti s približne 26 % podielom, tesne nad spoločnosťou Gibson Brands so 16,5 % podielom. Po bankrote spoločnosti Gibson v roku 2018 boli akcie spoločnosti Onkyo v držbe spoločnosti Gibson predané.

V januári 2021 upozornila na možnosť stiahnutia z burzy cenných papierov v Tokiu a krátko nato spoločnosti Voxx International a Sharp Corporation odkúpili spoločnosť Onkyo. V máji 2021 začali spoločnosti Voxx International a Sharp Corporation rokovania so spoločnosťou Onkyo o kúpe jej divízie domácej audiovizuálnej techniky.  Dcérska spoločnosť Voxx Premium Audio Company (PAC) vstúpila do spoločného podniku so spoločnosťou Sharp s cieľom získať podnik, ktorý zahŕňa značky Onkyo a Integra, za 30,8 milióna USD. Spoločnosť PAC by vlastnila 75 % spoločného podniku a spoločnosť Sharp 25 %. Spoločnosť PAC by riadila celý vývoj výrobkov, predaj, marketing a distribúciu, zatiaľ čo spoločnosť Sharp by bola zodpovedná za výrobu a riadenie dodávateľského reťazca výrobkov Onkyo. Akvizícia bola dokončená v septembri 2021.

V auguste bol výrobca audio zariadení skutočne stiahnutý z burzy, čo predznamenalo jeho blízky koniec. 13. mája 2022 spoločnosť Onkyo oznámila, že podáva návrh na konkurz. Výrobky značiek Onkyo, Integra, Pioneer a Pioneer Elite bude naďalej distribuovať spoločnosť Premium Audio Company prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti 11 Trading Company.

V správe Nikkei Asia sa uvádza, že spoločnosti Voxx a Sharp budú pravdepodobne naďalej používať značku Onkyo.

Zdroj : Techspot , Wikipedia , Nikkei Asia

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button