Zlepší sa životnosť batérie telefónu, ak ho pred ďalším nabíjaním necháte úplne vybiť?

Zlepší sa životnosť batérie telefónu, ak ho pred ďalším nabíjaním necháte úplne vybiť?
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  409 zobrazení
4
 0
Mobilné telefóny a mobilné technológie
   

Krátka odpoveď: Nie, úplné vybitie batérie pred nabíjaním jej životnosť nepredĺži. Nabíjateľné batérie, ktoré používame v smartfónoch, tabletoch, slúchadlách Bluetooth, notebookoch a podobných elektronických zariadeniach, sú zvyčajne vyrobené z lítium-iónových (Li-ion) batérií. Li-ion batérie v skutočnosti nie sú určené na úplné vybitie pred opätovným nabitím. Tento postup v skutočnosti nepriaznivo ovplyvňuje ich životnosť, a preto je kontraproduktívny.

Keďže väčšina moderných elektronických zariadení používa lítium-iónové batérie, tk je potrebné najprv pochopiť, ako tieto batérie vlastne fungujú.

Ako fungujú lítium-iónové batérie?

Lítium-iónové batérie, často označované skratkou Li-ion batérie, sa spoliehajú na ióny lítia (odtiaľ názov), ktoré sú kľúčovou zložkou ich elektrochémie. Tak ako všetky batérie, aj Li-ion batéria má dva póly, konkrétne anódu a katódu, oddelené elektrolytom (kvapalina, ktorá sa v roztoku rozpadá na ióny, a tým získava schopnosť viesť elektrický prúd).

Keď je lítium-iónová batéria súčasťou dokončeného obvodu (keď je umiestnená v telefóne/notebooku), kladne nabité ióny lítia sa pohybujú smerom k záporne nabitej katóde. Katóda sa teda stáva kladnejšie nabitou, čo spôsobuje, že elektróny z anódy sa presúvajú smerom ku katóde (kde je elektrónov menej).

Informácia : Elektróny sa budú chcieť dostať vždy čo najrýchlejšie ku katóde čo najkratšou cestou, ale elektrolyt medzi elektródami im v tom bráni. Namiesto toho sú tieto elektróny nútené prúdiť cez príslušné zariadenie (napr. telefón, notebook atď.), ktoré v tomto procese napája zariadenie.

Analógia s vodným kolesom

Aby ste pochopili, ako to funguje, predstavte si, ako sa otáča vodné koleso, keď sa cez neho pohybuje rýchlo tečúca voda. V prípade lítium-iónovej batérie predstavuje rýchlo tečúca voda pohybujúce sa elektróny a vodné koleso predstavuje zariadenie (napr. telefón, notebook), ktoré používate.

Čo sa deje pri nabíjaní lítium-iónovej batérie?

Keďže lítium-iónové batérie sa dajú dobíjať, možno ich opätovným nabitím šťavou používať znova a znova. To sa vykoná ich pripojením k zdroju napájania. Keď sa lítium-iónová batéria pripojí k nabíjačke, lítiové ióny prúdia opačným smerom, t. j. od katódy k anóde, až kým sa v anóde opäť nenachádza veľké množstvo lítiových iónov. V tomto okamihu batéria vykazuje 100 % nabitie.

Informácia : Mnohé smartfóny sú v súčasnosti vybavené technológiou rýchleho nabíjania. Pri rýchlonabíjaní sa batérie zvyčajne nabijú za približne hodinu na 80 % a potom sa pomaly nabíjajú z 80 % na 100 %, pričom dosiahnutie plného nabitia trvá približne ďalšiu hodinu.

Lítium-iónové batérie nemajú žiadny pamäťový efekt

Tento postup úplného vybitia batérie pred jej opätovným nabitím pravdepodobne vznikol pri používaní starých niklových batérií, ktoré boli neslávne známe tzv. pamäťovým efektom. V podstate, ak ste úplne nabili batériu na báze niklu, používali ju a nechali ju vybiť napríklad na 50 %, vaše niklové batérie si časom vytvorili spomienku, že týchto "50 %" je ich skutočná kapacita! Takže ak ste po niekoľkých cykloch 50 až 100 % nabitia nechali niklovú batériu vybiť na nulu a potom ju znovu nabiť, bola veľká pravdepodobnosť, že sa batéria nabije len na 50 % svojej kapacity v dôsledku tohto "pamäťového efektu".

V prípade moderných lítium-iónových batérií to tak nie je. Sú dostatočne inteligentné na to, aby poznali svoju skutočnú kapacitu, aj keď ich náhodne nabíjate a vybíjate medzi ľubovoľnými hodnotami od 0 % do 100 %. Nezabudne svoju skutočnú kapacitu len preto, že ju nenabíjate a nevybíjate úplne. Inými slovami, ak len úmyselne nechávate Li-ion batériu vybiť na nulu len preto, aby "batéria nezabudla svoju skutočnú kapacitu", potom to robíte ZLE!

Nabíjacie cykly

Li-ion batérie majú nabíjacie cykly. Je tiež známe, že pri každom cykle mierne strácajú svoju kapacitu. Li-ion batérie sú navrhnuté tak, aby si zachovali aspoň 80 % svojej kapacity počas 300 až 500 cyklov. Cyklus batérie v Li-ion batérii nie je jednoducho jedno nabitie a vybitie. Povedzme, že by ste napríklad použili 50 % plne nabitej batérie a znova ju nabili, predstavovalo by to 0,5 cyklu. Podobne, ak by ste vyčerpali 20 % batérie, znovu ju plne nabili a na druhý deň použili 80 % batérie, spotrebovali by ste 100 % nabitej batérie, čo by znamenalo, že ste využili jeden celý cyklus batérie.

Správne postupy nabíjania

Li-ion batérie neznášajú extrémy z oboch koncov - plné nabitie aj plné vybitie. Sladkým miestom na zachovanie dlhej životnosti batérie je udržiavať ju niekde uprostred. Carl Howe, renomovaný mobilný analytik, uvádza pekné pravidlo 80:20 na zachovanie zdravia batérie počas dlhšieho obdobia: Nabite ju na 80 % a potom ju opäť nabite, keď klesne na približne 20 %.

Predstavte si to ako zdravý stravovací návyk. Je lepšie mať menšie porcie rozložené na celý deň, než len hladovať niekoľko hodín a potom si dať tri jedlá naraz. Ak necháte batériu opakovane vybiť na nulu, zbytočne zaťažíte materiály vo vnútri batérie. Mohlo by to spôsobiť mechanickú degradáciu katódy alebo vedľajšie reakcie s elektródou. Podobne aj nabíjanie batérie do plna a celodenné udržiavanie batérie pripojenej k nabíjačke môže spôsobiť rýchlejšiu koróziu batérie.

Ako už bolo spomenuté, lítium-iónové batérie, ktoré sú v súčasnosti bežne rozšírené, sa pri každom prechode nabíjacím cyklom opotrebujú o nepatrnú časť. Ak batériu vybijete zo 100 % až na 0 %, je pravdepodobné, že sa môže potenciálne znehodnotiť až o 70 % svojej pôvodnej kapacity len za niekoľko stoviek cyklov.

Informácia : Ak necháte batériu telefónu pred každým dobitím klesnúť na 0-1 %, spôsobíte jej viac škody ako úžitku. Najlepšia vec, ktorú môžete urobiť pre predĺženie životnosti batérie svojho zariadenia, je prevádzkovať ho v rozmedzí 20-80 % nabitia vždy, keď je to možné!

Zdroj : Scienceabc

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button