Zavírání pátých dveří koncernových vozů dálkovým ovladačem

Zavírání pátých dveří koncernových vozů dálkovým ovladačem
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  2812 zobrazení
7
 0
Zaujímavé zapojenia

Tento návod a toto zařízení se nesmí použít pro automobily schválené k provozu na pozemních komunikacích a u jiných vozidel se nesmí použít bez toho, aby se obsluha která chce vzdáleně zavřít kufr neujistila, že vzdáleným zavřením kufru nemůže dojít k úrazu osoby či zvířete, nebo materiální škodě či jiné škodě.
Montáž do automobilu na videu byla jen k odzkoušení funkce a automobil byl poté uvedený do původního stavu.

Kontaktoval mě kamarád s následujícím zadáním.

Koupil ojetou Audi A6 allroad a začal asi jako spousta chlapů vylepšovat drobnosti. Tento model má otevírání pátých dveří (budu psát kufru) dálkovým ovladačem (budu psát dálkáčem). Po stisku tlačítka se symbolem kufru na dálkáči se sepne motor pohonu dveří a zámku kufru a kufr se otevře. Pokud ale otevřený kufr chce zavřít, musí přijít k autu a rukou stisknout tlačítko umístěné na spodní straně dveří kufru ("tlačítko TL1"). Tím se reverzně spustí motor pohonu dveří kufru a kufr se zavře.
Tento systém má mnoho jiných koncernových vozů této nebo nižší třídy například Škoda Octavia.
U některých modelů lze tuto funkci povolit v diagnostice vozidla, protože je jen vypnutá z bezpečnostních důvodů (aby dveře kufru při zavírání někoho neskříply). Bohužel u některých to možné není. A to byl jeho případ.

Jeho požadavek zněl. Zařídit zavírání kufru přes dálkáč když ho může také dálkáčem otevírat.

Jak to vyřešit? Využil jsem chování zámku kufru při otevřených dveřích kufru.
Pokud se při otevřeném kufru stiskne na dálkáči tlačítko které normálně slouží k otevírání kufru, spustí se asi na sekundu motor pohonu zámku kufru. Proč tomu tak je nechápu, ale dá se to krásně použít pro vyřešení našeho problému.
Stačí detekovat tento pohyb motoru (detekovat že se na motoru zámku kufru objeví napájecí napětí), což při otevřeném kufru znamená, že chci kufr zavřít a následně simulovat stisknutí "tlačítka TL1" (viz. popis výše) např. kontaktem relé. Kufr se zavře.

Schema zapojení

Jak je to prakticky provedeno.

Zařízení má pět připojovacích svorek. Dvě napájecí jsou označené jako CON3-1 a CON3-2 a jsou připojené paralelně na žárovku osvětlení kufru, dvě se připojí na tlačítko na dveřích kufru kterým se manuálně kufr zavírá a jsou označené CON1-1 a CON1-2 a poslední přívod označený CON 3-3 se připojí na motor zámku kufru - na kabel na kterém se objeví 12V poté co se motor roztočí když na dálkáči stisknu tlačítko se symbolem kufru.
Modul je napájený ze světla osvětlení kufru, takže v klidovém stavu = při zavřeném kufru má nulovou spotřebu. V obvodu napájení je zařazená dioda D3 jako ochrana proti přepólování a jednoduchý obvod stabilizace napětí složený z R5, ZD1 a C4.

V okamžiku kdy dálkáčem dám povel k otevření kufru a ten se právě začne otevírat, je nutno ošetřit hazardní stav. Protože jakmile se kufr začne otevírat, rozsvítí se žárovka osvětlení kufru a tím se objeví 12V na svorkách CON3-1 a CON3-2. Modul je aktivovaný.
Ovšem v tomto okamžiku může být ještě v pohybu motor zámku kufru, tím pádem i napětí na svorce CON3-3, což znamená, že modul začne plnit svoji práci a začal by kufr zase zavírat.
Proto je hned na vstupu první zpožďovací obvod složený z hradel IC2A a IC2B a okolních součástek, který zařídí netečnost dalších obvodů na vstupní impuls ze svorky CON3-3 na 5 sekund. Dobu netečnosti lze nastavit RC členem R8 a C5.

Mějme kufr otevřený. Čas netečnosti uplynul (viz. odstavec výše), což znamená že na pinu1 IC2A je H úroveň. Na dálkáči stisknu tlačítko se symbolem kufru, motor zámku kufru se dá do pohybu, na CON3-3 se objeví 12V. Na pinu4 IC2B dostávám úroveň H kterou spínám tyristor T1.

Rozsvěcuje se zelená LED2 která indikuje aktivaci modulu, ale plní i důležitou funkci a to že zajišťuje udržovací proud přes tyristor T1. Člen RC složený z R1 a C1 generuje 4 sekundovou prodlevu (čekáme na dotočení motoru zámku kufru) než se na pinu2 IC1A objeví úroveň H a tím také úroveň L na pinu3 IC1A. Kondenzátor C2 se vybije a na 400 ms se překlopí hradla IC1B a IC1C a na jejich pinech4 a 10 se objeví úroveň H. Tím se také sepne relé K1 a spojí přes konektor CON1-1 a Con1-2 "tlačítko TL1" zavírání kufru. Přes hradlo IC1D se vybaví také LED1, která na dobu 400ms blikne. Hodnotou R2 a C2 lze ovlivnit délku impulsu - dobu kdy je relé sepnuté. Dveře kufru se zavřou, žárovka kufru zhasne, odpojí se napájení a modul je připravený na další cyklus.

Konstrukce

Hotový sestevený modul.


Osazená DPS připravená k montáži do krabičky.

Spodní strana DPS.

Detail uložení DPS.

Umístění moduli v pátych dveřích.

Detail konektoru světla kufru.

Konektor tlačítka.

Zámek kufru.

Zařízení je osazeno na oboustranném plošném spoji o rozměrech 44x34mm aby se vešlo do krabičky Z47U (GME). Napojení na kabeláž auta jsem původně chtěl provést pomocí T-TAP fastonů (zařežou se do originálních kabelů), ale majitel vozidla tomuto řešení nedůvěřoval (popravdě tento systém nemám dlouhodobě odzkoušený), takže jsem se nechal rychle přemluvit a šli jsme cestou přerušení kabelů a napájením odboček zaizolovaných smršťovacími bužírkami, tak jak je vidět na přiložených fotkách.

Zařízení v automobilu funguje bez problémů od 8/2020 a i od bastlířů kteří ode mě kupovali plošné spoje nemám žádné připomínky či reklamace. Moje řešení je univerzální pro jakýkoliv typ auta, nemusí být k dispozici diagnostický software a nemusí se programovat řídící jednotka auta. Na druhou stranu je zase nutný zásah do elektro instalace vozidla.

Video

Vím o tom že na fotkách a PCB mám gramatické chyby v popiscích, to je ale ve verzi 2.0 kterou nyní mám opraveno.

 

Musím článek zakončit hláškou z filmu Pelíšky.

"To muselo dát příšernou práci, přitom taková blbost, co?"

Ke stažení

Rozpis komponentů - klikni

Detail štítku čelního panelu - klikni

Osazovací plán BOTTOM - klikni

Osazovací plán TOP - klikni

Vrtací schéma - klikni

Autor konstrukce : Radomír Beníšek
Kontakt na autora - klikni



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button