Výpočet parametrov špirálovej cievky

Výpočet parametrov špirálovej cievky
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  179 zobrazení
2
 0
Kalkulačky

Plochá špirálová cievka je typ induktora so vzduchovým jadrom, ktorý sa zvyčajne používa v primárnej časti teslovho generátora, RFID tagu, alebo detektorov priblíženia. Do rovnakej kategórie ako ploché špirálové cievky patria rovinné špirálové cievky, rovinné štvorcové špirálové cievky, rovinné obdĺžnikové špirálové cievky, rovinné šesťuholníkové špirálové cievky a osemuholníkové špirálové cievky. Planárne cievky sa väčšinou používajú vo vysokofrekvenčných aplikáciách a sú navrhnuté ako stopy na doske plošných spojov.

Čo je to induktor so vzduchovým jadrom?

"Cievka so vzduchovým jadrom" je cievka, ktorá nie je závislá od feromagnetického materiálu na dosiahnutie svojej špecifikovanej indukčnosti. Niektoré induktory sú navinuté bez cievky a jadro tvorí len vzduch. Niektoré iné sú navinuté na cievke z bakelitu, platiny, keramiky atď.

Výhody cievky so vzduchovým jadrom:

V prvom rade jej indukčnosť nie je ovplyvnená prúdom, ktorý prenáša. To je v kontraste so situáciou pri cievkach s feromagnetickými jadrami, ktorých indukčnosť má tendenciu dosahovať vrchol pri stredných intenzitách poľa a potom klesá k nule, keď sa blíži nasýtenie. Niekedy možno nelinearitu magnetizačnej krivky tolerovať; napríklad v spínaných zdrojoch a v niektorých spínaných topológiách je to výhoda. V obvodoch, ako sú zvukové krížové filtre v hi-fi reproduktorových systémoch, sa musíte vyhnúť skresleniu; vtedy je vzduchová cievka dobrou voľbou. Väčšina rádiových vysielačov sa spolieha na vzduchové cievky, aby sa zabránilo vzniku harmonických. Vzduchové cievky sú tiež bez "železných strát", ktoré sú problémom pri feromagnetických jadrách. So zvyšujúcou sa frekvenciou sa táto výhoda stáva čoraz dôležitejšou. Získate lepší Q-faktor, vyššiu účinnosť, vyšší výkon a menšie skreslenie. Napokon, vzduchové cievky môžu byť navrhnuté tak, aby fungovali pri frekvenciách až do 1 Ghz. Väčšina feromagnetických jadier má tendenciu byť nad 100 MHz pomerne stratová.

Informácia : Našli ste chybu, respektíve kalkulačka nepracuje správne? Dajte nám vedieť a chybu opravíme. Ďakujeme


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button