Jednoduchá odporová dekáda 0-9999 Ohm

Jednoduchá odporová dekáda 0-9999 Ohm
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  946 zobrazení
2
 0
Recenzie meracej techniky

Už dlhšie som sa pozeral po nejakej odporovej dekáde. Viem schém je veľa, ale často pri pokuse o stavbu som narazil na hlavný problém, ktorým boli práve presné rezistory. Náhodou som našiel na predajných stránkach Banggood jednoduchú a cenovo veľmi prijateľnú odporovú dekádu ozaj za pár drobných. Aké su jej parametre? Tak na to sa pozrieme v tejto recenzii. Ešte musím podotknúť, že je možné zakúpiť aj verziu s piatimi rozsahmi.

Túto odporovú dekádu si môžte kúpiť na tomto odkaze - klikni (Banggood)

Technické údaje

Výrobca udáva tieto technické údaje :

  • Rozsah nastavenia : 0 - 9999.9Ω v kroku 1Ω
  • Počet rozsahov : 4
  • Rozmery : 140 x 100 x 50mm
  • Prevádzková zaťažiteľnosť : 0.5W
  • Maximálna zaťažiteľnosť : 1.0W

Prúdová zaťažiteľnosť rozsahov

Hodnota rezistoru (Ω) 1 5 10 50 100 500 1000 5000
Menovitý prúd (A) 0.9 0.4 0.20 0.13 0.09 0.29 0.02 0.009

Tabuľka prúdovej zaťažiteľnosti dekády

Praktické využitie

Čo sa týka jej využitia, tak určite nájde dobré uplatnenie napríklad pre priebežnú kontrolu váško multimetra a jeho presnosti merania na ohmickom rozsahu. Ďalšie možné využitie, je pri konštrukcii rôznych obvodov, kde potrebujete "dosadiť" presnú, no neznámu hodnotu rezistora, či pri konštrukcii rôznych deličov napätia. S prúdom by som veľmi neexperimentoval, nakoľko táto dekáda a jej rezistory sú stavané na maximálny bezpečný prúd do 0.5W (v špičke až 1W), pri vyššej záťaži dekádu - jej rezistory spoľahlivo zničíte.

Mechanická konštrukcia

Po mechanickej stránke sa jedná o pomerne tuhú konštrukciu, s dobrými prepínačmi a dobrou spätnou väzbou. Vyhotovenie krytu je robustné z pomerne odolného plastu. Celá dekáda je postavená na jednostrannej PCB s obrazcami pre otočné prepínače a plôšky pre SMD rezistory. Jej konštrukcia a tuhosť vyhotovenia svedčí o trvácnosti dekády. Za mňa je to urťite jednoduché a solídne riešenie. Po elektricky stránke táto dekáda funguje veľmi dobre (keď je nová) s presnými hodnotami odporu (rezistory smd). No asi po týždni bežného používania som narazil na dva problémy:

  1. dve prípojné konektory sa ukázali ako nie veľmi dobrej kvality, nakoľko mali tendenciu sa samovoľne povoľovať, preto som ich radšej vymenil za kvalitnejšie, ktoré sú už opatrené dierkou pre uchytenie vodiča.
  2. otočné spínače majú síce veľmi dobrý prítlak, no vyvíjajú pomerne veľkú mechanickú silu na plošný spoj, čo z dlhodobého hľadiska nie je veľmi dobré nakoľko sa pôsobením bežca prepínača vydrie drážka v plošnom spoji, čo môže znamenať do budúcna zmeny odporu, alebo jeho kolísanie na vybraných pozíciách. Efekt "drážky" je viditeľný na fotografii nižšie, pokiaľ si ju zväčšíte.

Detail drážky ktorú vydiera bežec prepínača. Pre zobrazenie detailu drážky si priblížte fotografiu.

Ale zjednám pomerne rýchlu a jednoduchú nápravu a to tak, že dekádu rozoberiem a následne odstránim z plošného spoja konzervačnú vazelínu izopropyl alkoholom a plôšky pocínujem cínovou vrstvou. Použijem  bezolovnatú spájku, nakoľko je tvrdšia ako klasická SnPb spájka, takže zopár rokov spoľahlivo vydrží.

Použité SMD rezistory sú o presnosti 1%. Aj tu je dobre viditeľné na všetkých rozsahoch, ako bežce prepínačov rozsahov vydierajú drážky do PCB.

Schéma zapojenia dekády

K schéme nie je čo dodať, nakoľko je veľmi jednoduchá a toto zapojenie je prakticky v každej takejto dekáde.

Záver

Jedná sa pomerne o lacnú dekádu, ale určite dobre spravenú, čo je jej plusom. Ak opomeniem drobnosť s úpravou plošného spoja a výmenu vstupných svoriek, tak ju určite môžem odporučiť do každej dielne. Vyzdvihnúť musím jej presnosť, ktorú majú na starosti SMD rezistory s toleranciou 1%, nakoľko výhoda použitia SMD spočíva v minimálnom prechodovom odpore, ktorý by vznikal pri použití klasických rezistorov - teda ich vývodmi.

Túto odporovú dekádu si môžte kúpiť na tomto odkaze - klikni (Banggood)

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button