Čuduj sa svete Apple nakoniec dovolí domáce opravy iPhonov a Macov

a dokonca aj poskytne súčiastky a návody
Čuduj sa svete Apple nakoniec dovolí domáce opravy iPhonov a Macov
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  430 zobrazení
3
 0
Mobilné telefóny a mobilné technológie

Nie, nie je to clickbajt a ani novinárská kačica a Apple skutočne sprístupní návody, nástroje aj náhradné komponenty pre vybrané iPhony a Macy. Program sa zatiaľ pilotne spustí len v USA, ale už budúci rok ho však chce oficiálne rozšíriť do ďalších krajín vo svete. Zákazník si jednoducho náhradný diel objedná priamo v internetovom obchode a ak starý, poškodený komponent vráti, dostane kredit k ďalšiemu nákupu.

Spoločnosť Apple dnes oznámila, že zákazníkom oficiálne dovolí v domácich podmienkach opravovať svoje zariadenia. Verejnosti sprístupní náhradné diely, potrebné nástroje a dokonca aj manuály k najčastejšie vykonávaným opravám. A hoci program Self Service Repair spustí zatiaľ len v USA, budúci rok ho plánuje rozšíriť do ďalších krajín. Téme sa venoval web XDA Developers.

Možnosť jednoduchej opravy svojho zariadenia získajú majitelia minuloročných iPhonov 12, tohtoročných iPhonov 13 a neskôr tiež všetkých počítačov Mac s čipsetmi M1. Spočiatku majú byť dostupné náhradné diely súvisiace s najčastejšími opravami – firma konkrétne spomína displej, batériu a fotoaparáty. Postupom času ale majú pribúdať ďalšie.

Internetový obchod s komponentami

V prvom rade Apple prisľúbil zverejniť manuály k opravám spomenutých zariadení. Po ich naštudovaní si bude môcť zákazník na oficiálnom internetovom obchode objednať požadované náhradné diely a taktiež nástroje. Podľa Applu má byť takto dostupných vyše 200 jednotlivých komponentov a nástrojov. Ich ceny však spoločnosť zatiaľ bližšie nešpecifikovala.

Po uskutočnení opravy budú mať zákazníci možnosť vrátiť poškodené diely späť Applu. Ten sa postará o ich recykláciu a zákazníkovi za odmenu pripíše kredit, ktorý bude môcť uplatniť pri ďalšej prípadnej objednávke ďalších komponentov či nástrojov potrebných pre opravu.

Firma však zdôrazňuje, že vykonávanie opráv určite neodporúča bežným používateľom bez potrebných skúseností či vedomostí. Pre nich bude stále ponúkať servisné služby bez zmeny tak ako tomu bolo doteraz. Náhradné diely a návody podľa vlastných slov zverejňuje iba pre technikov a jednotlivcov, ktorí takéto úkony zvládnu.

Problémový čip

Prvý ústretový krok voči domácim opravám urobil Apple už pred pár dňami. Konkrétne prisľúbil, že po výmene displeja iPhonu 13 v domácom prostredí alebo neautorizovanom servise nebude blokovať funkcionalitu Face ID. Riešením "neblokovania" má byť konkrétne špeciálna softvérová aktualizácia. Doposiaľ to bolo tak, že každá výmena displeja v neautorizovanom servise, znamenala rozlúčenie sa s funkciou Face ID. Téme sa venoval web The Verge, ktorý od firmy získal aj oficiálne vyjadrenie k téme.

V súčasnosti platí, že kvôli výmene displeja v smartfónoch z novej línie iPhone 13 musíte navštíviť priamo Apple, respektíve autorizovaný servis s oficiálnou certifikáciou od tejto firmy. Iba tam vám totiž dokážu po výmene oficiálne spárovať nové komponenty so základnou doskou smartfónu a všetko teda bude fungovať presne tak ako má.

Ak to takto neurobíte a displej telefónu si vymeníte sami, respektíve vám to urobí neautorizovaný servis, po úkone prestane fungovať Face ID. Nebudete tak môcť zariadenie odomknúť zoskenovaním už uloženej tváre a takisto nebude možné tvár zaregistrovať ani nanovo.

Ako popísala firma iFixit, konkrétnym „háčikom“ je v tomto prípade malý čip na obvodoch displeja. V prípade, že na nový náhradný displej prenesiete tento čip zo starého kusu, po výmene bude všetko fungovať a so žiadnymi problémami sa nestretnete. To si však vyžaduje veľkú zručnosť pri jemnom spájkovaní pod mikroskopom.

Ako to bude so staršími iPhonmi?

S veľkou pravdepodobnosťou sa tak dá predpokladať, že situácia je rovnaká ako v prípade iných „nevymeniteľných“ komponentov v iPhonoch. Základná doska zariadenia si zjavne ukladá sériové čísla konkrétnych čipov, prípadne iným spôsobom overuje, či ide o jeden a ten istý kus.

Neoveruje to, či ide o originálny diel – musí to byť presne ten istý čip. Názorne to demonštroval napríklad youtuber Hugh Jeffreys, ktorý v rámci pokusu vymenil medzi dvoma novými iPhonmi 12 ich základné dosky. Obe zariadenia začali vypisovať rôzne chyby, ktoré po spätnej výmene okamžite zmizli.

Na záver dodajme, že spomenutá softvérová aktualizácia s riešením je prisľúbená len najnovším iPhonom 13. Nevedno teda, či sa Apple rozhodne situáciu riešiť aj v prípade starších modelov, ktoré zjavne fungujú rovnako.



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button