Ako si vybrať poskytovateľa VPN, alebo 7 tipov, ktoré treba mať na pamäti

Ako si vybrať poskytovateľa VPN, alebo 7 tipov, ktoré treba mať na pamäti
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  286 zobrazení
1
 0
Počítače a bezpečnosť

Anonymné pripojenie pomocou VPN siete je neoceniteľným spôsobom ochrany súkromia, ale výber poskytovateľa VPN je vždy otázkou dôvery, pretože je potrebné mať na pamäti, že poskytujete prístup k veľkej časti vašich osobných údajov, ktoré odovzdávate tretej strane, preto si musíte byť istí, že sa budú vaše informácie chrániť a nebudú nijako zneužité. Ak ste nováčikom v používaní VPN, môže byť pomerne ťažké zistiť, ktorí poskytovatelia majú dobrú povesť a budú s vami hrať férovú hru.

Našťastie existujú kroky, ktoré môžete podniknúť, aby ste si overili dôveryhodnosť poskytovateľa VPN pripojenia ešte pred prijatím záväzku. Tu sa dozviete, ako posúdiť poskytovateľa VPN, aby ste sa sami presvedčili, či si zaslúži vašu dôveru a samozrejme aj vaše peniaze, pretože kvalitné služby nie su zadarmo.

1. Skontrolujte zásady logovania poskytovateľa

Najdôležitejšou otázkou, ktorú je potrebné zvážiť pri výbere poskytovateľa VPN, je jeho politika zaznamenávania - logingu. Tá vám napovie, aké informácie bude poskytovateľ VPN uchovávať o vašich internetových aktivitách, preto je vždy nevyhnutné, aby ste si ju skontrolovali a ochránili tak svoje súkromie. Vedzte, že v tomto prípade určite chcete poskytovateľa s "politikou neevidovania", čo znamená, že nebude ukladať informácie o navštívených stránkach alebo dokonca o stiahnutých súboroch.

Ak si chcete pozrieť zásady prihlasovania potenciálneho poskytovateľa, prejdite na jeho webovú lokalitu a vyhľadajte jeho zásady ochrany osobných údajov. Pozrite si napríklad stránku so zásadami ochrany osobných údajov spoločnosti ExpressVPN a potom sa pozrite aj na stránku so zásadami ochrany osobných údajov spoločnosti NordVPN a môžte si ich porovnať. Jazyk na týchto stránkach sa môže zdať pomerne dosť technický, ale nebojte sa, môžete na nich nájsť všetky potrebné informácie hoci technickejšie popísané, ale v konečnom dôsledku nájdete odpovede na mnoho otázok.

V zásadách ochrany osobných údajov hľadajte najmä časť, v ktorej sa uvádza typ informácií, ktorésa o vás - používateľovi zhromažďujú, alebo aké a ako sa dané údaje spracúvajú. Dobrý poskytovateľ VPN bude zhromažďovať len základné informácie, ako napríklad :

  • E-mailová adresa alebo používateľské meno, ktoré používate na registráciu a prihlásenie do svojho konta.

  • Platobné údaje, aby ste mohli zaplatiť za službu (niekedy môžete platiť Bitcoinom, ak chcete zostať viac anonymní).

  • Nepovinné diagnostické informácie, ak váš softvér zlyhá, ktoré sa odošlú poskytovateľovi VPN služby - konkrétne je ´ho technickému oddeleniu za účelom preskúmania zlyhania (pre väčšie súkromie môžete odosielanie týchto informácií odmietnuť).

Ak poskytovateľ, o ktorom uvažujete, zhromažďuje len tieto informácie, potom budú vaše údaje a aj vy v bezpečí. Takíto poskytovatelia sa bežne uvádzajú na trh ako VPN bez logovania.

Čo ak zaznamenávajú "viac" údajov?

Ak s však poskytovateľ VPN zhromažďuje o vás aj iné informácie, mali by ste sa mať na pozore. Medzi príklady informácií, ktoré by poskytovateľ VPN nemal uchovávať, patria:

  • Vaše meno (pokiaľ nie je potrebné na platbu).
  • Vaša skutočná IP adresa.
  • Miesto, kde sa nachádzate (vaša aktuálna poloha).
  • Informácie o vašom zariadení, napríklad o vašom operačnom systéme, prehliadači a type zariadenia s ktorého pristupujete k službe.
  • Časové pečiatky pripojenia "Time stamp" , ktoré sa môžu  použiť na diagnostické účely, ale je lepšie, ak ich váš poskytovateľ nezhromažďuje.

Dávajte si pozor, pretože niekedy poskytovatelia VPN inzerujú, že "nezaznamenávajú údaje", ale v skutočnosti zhromažďujú záznamy o tom, kedy službu používate alebo na akom zariadení ju používate, čím narúšajú vaše súkromie. Skôr ako sa rozhodnete pre konkrétneho poskytovateľa, pozorne si prečítajte jeho zásady ochrany osobných údajov.

2. Skontrolujte úroveň ponúkaného šifrovania

Ďalším faktorom, ktorý je potrebné zvážiť pri výbere poskytovateľa VPN pripojenia, je sila šifrovania. Silnejšie šifrovanie je ťažšie prelomiteľné a ponúka tak lepšie zabezpečenie. V odvetví VPN je štandardom 256-bitové šifrovanie, hoci niektorí poskytovatelia ponúkajú aj menej bezpečné 128-bitové šifrovanie. Na webovej stránke poskytovateľa si v časti "funkcie" pozrite, akú úroveň šifrovania používa.

3. Zistite počet serverov, ktorý je k dispozícii

Kvôli pohodliu chcete poskytovateľa VPN s množstvom serverov, ku ktorým sa môžete kedykoľvek pripojiť. Ak chcete zistiť, koľko ich reálne ponúka, vyhľadajte na webovej lokalite poskytovateľa časť s názvom "Zoznam serverov" alebo podobne. Tu by sa mal zobraziť úplný zoznam všetkých dostupných serverov a ich umiestnenie.

Vo všeobecnosti platí, že viac serverov je lepšie, pretože vám to dáva viac možností, ako nájsť rýchly a spoľahlivý server pre pripojenie. V praxi však nie je veľký rozdiel v skúsenostiach medzi poskytovateľom s 1 000 servermi a poskytovateľom s 2 000 servermi. Stačí hľadať poskytovateľa s aspoň 500 servermi, čo by malo väčšine ľudí viac než stačiť.

Tiež by ste si mali overiť, v koľkých krajinách sú servery k dispozícii. Pomocou VPN môžete obísť rôzne regionálne obmedzenia, ak má poskytovateľ server v krajine, z ktorej chcete pristupovať na internet. Uistite sa, že poskytovateľ, ktorého ste si vybrali, má servery v krajinách, v ktorých chcete mať prístup k obsahu.

4. Zistite, aké sú ponúkané rýchlosti

Jednou z nevýhod používania VPN je, že môže trochu spomaliť vaše internetové pripojenie kvôli ďalšiemu kroku šifrovania, ktorým vaše dáta prechádzajú. Ak chcete toto spomalenie minimalizovať, budete chcieť VPN, ktorá má rýchle servery. Môže však byť pomerne ťažké zistiť, aká bude reálne rýchla daná VPN. Väčšina poskytovateľov inzeruje, že ponúka dobré, alebo vysoké rýchlosti, ale ako potenciálny zákazník si to len ťažko overíte.

Môžete si však naprieč internetom vyhľadať recenzie na VPN o ktoré máte potencionálny záujem, ktoré zvyčajne obsahujú test rýchlosti, alebo subjektívne postrehy na daného poskytovateľa, ale nezabudnite, že vaša skúsenosť sa bude vždy líšiť od skúsenosti niekoho iného. Rovnako aj rýchlosť vášho pripojenia bude tak isto závisieť od toho, kde sa nachádzate a kde sa nachádza server, ku ktorému sa chcete pripojiť.

Jediný spôsob, ako si byť istý, akú rýchlosť získate s VPN, je vyskúšať ju na vlastnej koži. Mnohí poskytovatelia VPN ponúkajú bezplatnú skúšobnú verziu alebo záruku vrátenia peňazí, aby ste si mohli na niekoľko dní vyskúšať ich servery a zistiť, či ste s rýchlosťami spokojní, skôr než sa zaviažete jednému poskytovateľovi.

5. Pozrite si, aké sú voliteľné funkcie k dispozícii

Predtým, ako sa pevne rozhodnete, môžete si tiež overiť, aké voliteľné funkcie poskytovateľ VPN ponúka, a to na jeho webovej stránke. Medzi príjemné voliteľné funkcie patria:

  • Poskytovateľ VPN umožňuje prehrávanie torrentov.
  • Služby, ktorú môžete používať v špecifických krajinách (napríklad väčšina VPN v Číne nefunguje kvôli softvéru, ktorý v krajine blokuje VPN).
  • Možnosť nainštalovať VPN sieť do smerovača.
  • Poskytovateľ VPN  spolupracuje so službou Netflix.

6. Krajina pôvodu poskytovateľa VPN

Mali by ste sa vyhýbať VPN so sídlom v niektorej z krajín "14 Eyes". Patrí medzi ne Spojené kráľovstvo, USA, Kanada, Austrália, Nový Zéland, Dánsko, Francúzsko, Holandsko, Nórsko, Nemecko, Belgicko, Taliansko, Španielsko a Švédsko. V týchto krajinách môžu miestne bezpečnostné orgány prinútiť poskytovateľa VPN, aby zverejnil údaje svojich používateľov. Okrem toho sa nepripájajte k serverom v žiadnej z týchto krajín, pokiaľ nepoužívate poskytovateľa VPN bez logovania.

7. Podporované protokoly VPN

Dostupné protokoly VPN sú rovnako dôležité. Sú základnou technológiou, ktorá určuje, ako sa vaše údaje presmerujú na server VPN. Existuje celý rad hlavných protokolov VPN (budeme sa im venovať v jednom z ďalších článkov) a nie sú rovnaké. Mali by ste skontrolovať, ktorý protokol VPN poskytovateľ podporuje a ktorý nie. Ak sa v protokoloch VPN nevyznáte, nemusíte sa nimi zaťažovať.

Takto môžete zostať v bezpečí online pomocou siete VPN

Teraz, keď ste skontrolovali tieto položky, uvidíte, že služby, ktoré ponúkajú rôzni poskytovatelia, môžu byť dosť odlišné. Nájdite si preto čas na to, aby ste si našli tú správnu VPN. Ak si nie ste istí, kde začať, odporúčame vám ExpressVPN alebo NordVPN.

Informácia : Pokiaľ sa vám článok páčil, informácie v ňom boli pre vás užitočné a máte záujem o viac takýchto článkov, podporte drobnou sumou jeho autora. Ďakujeme
Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button