Značka Atari práve oslavuje 50te výročie od svojho vzniku

Značka Atari práve oslavuje 50te výročie od svojho vzniku
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  173 zobrazení
3
 0
História elektroniky

Päťdesiat rokov je dlhá doba. Keď obrovská časť hernej histórie úspešne oslávi päťdesiat rokov, je to veľká udalosť. Atari, jedna z najikonickejších herných značiek, dnes oslavuje päťdesiate výročie. Spoločnosť Atari, ktorá bola založená 27. júla 1972, je už dlho historicky významnou spoločnosťou vo sfére hier.

"Som nadšený, že sa môžem podeliť o tento výnimočný rozhovor so zakladateľom Nolanom Bushnellom, pretože oslavujeme obrovský vplyv spoločnosti Atari na populárnu kultúru a priemysel videohier za posledných päťdesiat rokov."

V rozhovore hovorí Wade Rosen, generálny riaditeľ spoločnosti Atari.

Hoci súčasná spoločnosť vlastní značku Atari len od roku 2001, pôvodnú spoločnosť Atari Inc založili 27. júna 1972 Nolan Bushnell a Ted Dabney. Spoločnosť bola pomenovaná podľa ťahu v japonskej stolovej hre Go. V hre "atari" znamená, že hráčove kamene sú v nebezpečenstve, že ich súper zoberie.

Bushnell a Dabney predtým v roku 1971 vydali Computer Space, vôbec prvú komerčnú arkádovú videohru. Nasledujúci rok dvojica založila spoločnosť Atari a najala dizajnéra Ala Alcorna, ktorý potom navrhol Pong, prvú komerčne úspešnú videohru.

Spoločnosť Atari bola zodpovedná aj za Atari VCS (neskôr premenované na Atari 2600), prelomovú konzolu, ktorá prvýkrát priniesla videohry do mnohých domácností. Úspech VCS bol taký veľký, že trh bol presýtený hrami, z ktorých mnohé boli nekvalitné. To spolu s niektorými veľkými katastrofami vydanými spoločnosťou Atari, ako napríklad ET a Pac-Man, znamenalo, že VCS bol zodpovedný najmä za "krach" videohier v Severnej Amerike v roku 1983. Hoci sa herný priemysel v Severnej Amerike z tohto krachu nakoniec zotavil, Atari sa z neho nikdy úplne nedostala, a hoci naďalej vydávala ďalšie hry a systémy, žiadna z nich nedosiahla takú výšku ako VCS.

Počítače Atari 5200, Atari 7800, Atari Lynx a Atari Jaguar zaznamenali mierny až nízky úspech. Domácim počítačom Atari ST sa darilo lepšie, ale predával ich hlavný konkurent, Commodore Amiga. Značka Atari bola v priebehu rokov viackrát odkúpená. Od jej vzniku v roku 1972 boli rôzne prvky divízií Atari pre domáce počítače, konzoly a arkády, ako aj jej duševné vlastníctvo, vlastnené rôznymi spoločnosťami.

V priebehu uplynulých 50 rokov vlastnili rôzne prvky pôvodného Atari spoločnosti Warner Communications, bývalý zakladateľ spoločnosti Commodore Jack Tramiel, spoločnosť JTS, Namco, WMS Industries a Hasbro Interactive. V roku 2001 spoločnosť Infogrames oznámila, že "znovuobjavuje" značku Atari, a v roku 2009 spoločnosť Infogrames zmenila svoj názov na Atari SA.

Na celom svete sa predalo 30 miliónov konzol Atari VCS / 2600

Odvtedy, po vyhlásení konkurzu v roku 2013 a období odmlky, sa spoločnosť Atari pokúsila o akýsi návrat s celým radom projektov, ktoré sa stretli so zmiešaným ohlasom. Spoločnosť plánuje vytvoriť sériu Atari Hotels a v roku 2021 vydala aj novú konzolu s jednoduchým názvom Atari VCS (ktorá vo všeobecnosti nenadobudla úspech). Začiatkom tohto roka sa spoločnosť tiež kontroverzne rozhodla, že svoje 50. výročie oslávi predajom "GFT", čo je kombinácia NFT a lootboxov.

Spoločnosť Atari tento rok kúpila aj populárnu webovú stránku s databázou videohier MobyGames za 1,5 milióna dolárov ako jednu z viacerých "strategických investícií", ktoré plánuje. Napriek svojej súčasnej podobe je značka Atari stále ikonickou súčasťou histórie videohier a bez nej by sme možno ani nikdy nemali odvetvie videohier. Značka bude vždy spájaná so sériou kultových arkádových hier, ktoré položili základy celého hráčskeho sveta nie jedného z nás - nielen Pong, ale aj hry ako Breakout, Asteroids, Centipede, Missile Command a Tempest, ktoré možno pripísať pôvodnému Atari.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button