Zbohom Internet Explorer: Nebolo len všetko zlé, ale...

Zbohom Internet Explorer: Nebolo len všetko zlé, ale...
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  143 zobrazení
3
 0
Počítače a výpočtová technika

Microsoft IE, obľúbený softvérový boxovací mech, zdroj posmeškov a dvíhač krvného tlaku, sa dňa 15.6.2022 definitívne rozlúčil zo svetom počítačov.  Bolo to 16. augusta 1995. Pieseň "Waterfalls" od skupiny TLC bola v USA na prvom mieste, Bill Clinton bol v Bielom dome a spoločnosť Microsoft predstavila nový spôsob "surfovania po internete": Internet Explorer.

Teraz sa pozrime, ako posunul svojim pričinením interaktivitu internetu smerom vpred a čo spôsobilo jeho pád...

Web 2.0 by sa možno nikdy neuskutočnil bez toho, že by sa nejednalo o pravdepodobne najodmietanejší softvér v histórii. Dnes sa so svetom rozlúčil internetový prehliadač Microsoft Internet Explorer, ktorý v istom období predstavoval viac ako 90 % používaných webových prehliadačov a bol prvým webovým prehliadačom dodávaným s počítačmi Apple Mac. Ale svet k nemu nebol veľmi milosrdný. Ľudia si IE nevážili a dokonca sa ho snažili očierniť.

Je pravda, že veľká časť kritiky bola zaslúžená, a to najmä v posledných rokoch, keď sa dominantným hráčom stal prehliadač Chrome od spoločnosti Google. Chrome nechal IE ďaleko za sebou, pokiaľ ide o rýchlosť, držiac sa otvorených webových štandardov, zatiaľ čo IE zaťato a aj slepo používal až do svojho konca proprietárne technológie.

Prameň webu 2.0

Web 2.0, v ktorom webové stránky už neboli iba bezduchými a statickými entitami, ale mohli sa aktualizovať aj bez toho, aby museli pri každej aktualizácii kontaktovať webový server, spočíval najprv na Ajaxe (asynchrónny JavaScript a XML). Prvýkrát sa prejavil v prehliadači Internet Explorer 5.0 vďaka jeho podpore XMLHttpRequest v roku 1999. Ešte predtým poskytla technológia ActiveX spoločnosti Microsoft, založená na softvérovom rámci COM (component object model), programátorom spôsob, ako v prehliadači robiť veci podobné programom. Výsledkom boli online textové procesory, stránky so streamovanými médiami a mnohé ďalšie zázraky.

IE priniesol do webového prehliadača aj ďalšie inovácie, z ktorých viaceré sa stali súčasťou štandardov HTML. DOM (document object model) umožnil manipuláciu s akoukoľvek časťou webovej stránky pomocou jazyka JavaScript, ako aj všadeprítomné rozšírenie DOM innerHTML. Ďalšou inováciou bol Iframe, ktorý ponúkol spôsob, ako zobraziť webovú stránku v okne vnútri inej webovej stránky - priznajme si, bolo to terno!. Potom prišla podpora IE pre udalosti a bubliny udalostí. Niektoré z udalostí, ktoré vývojári IE zaviedli, zahŕňajú veci, ktoré v prehliadači robíme každý deň: kliknutie pravým tlačidlom myši na kontextové ponuky, otáčanie kolieska myši a posúvanie kurzora.

IE bol tiež prvým veľkým prehliadačom, ktorý podporoval CSS, štandard vyvinutý v CERN-e sčasti Håkonom Wium Lieom, ktorý neskôr pracoval na prehliadači Opera a bol zodpovedný za inováciu mnohých užitočných  funkcií prehliadača, ktoré dnes považujeme za samozrejmé. IE zaviedol aj neskoršie funkcie CSS, ktoré sú dnes nepostrádateľné, ako napríklad šírka a výška rámčeka, elipsy na pretečenie textu, obtekanie slov, gradienty a nepriehľadnosť.

A nakoniec, základné funkcie, ako je ťahanie a púšťanie, prístup do schránky a editovanie textu v prehliadači, sú zásluhou - hádate správne - prehliadača Microsoft Internet Explorer. Pohľad vývojára na prínos IE k vývoju webového prehliadača nájdete v tomto príspevku Nicholasa C. Zakasa z roku 2012.

Prečo teda všetka tá nenávisť?

Veci sa zmenili na zlé

Hoci Internet Explorer a ActiveX umožnili vývojárom aplikácií robiť vo webovom prehliadači veci, ktoré predtým neboli možné, poskytli rovnaké možnosti aj vývojárom škodlivého softvéru, čo spôsobilo dlhý pád prehliadača do neslávnej histórie. Zdalo sa, že sa nikdy nekončiaci cyklus správ o tom či onom najnovšom útoku škodlivého softvéru, ktorý umožnil práve IE.

Prečo teda spoločnosť Microsoft jednoducho neodstránila tento kód náchylný na škodlivý softvér z neskorších verzií IE? Odpoveď je veľmi jednoduchá. Pretože by to narušilo kód, ktorý používa mnoho spoločností, ktoré minuli milióny dolárov na svoje vlastné webové aplikácie.

Microsoft Internet Explorer 6

IE 6 bol najväčším zloduchom tejto verzie prehliadača, ktorý si vyslúžil vo svojej histórii asi najtvrdšiu kritiku napriek tomu, že bol predvoleným prehliadačom systému Windows XP, jednej z asi najobľúbenejších verzií operačného systému od spoločnosti Microsoft vôbec. Kvôli bezpečnostným problémom prehliadača samotný Microsoft sám viedol intenzívnu kampaň, aby ľudia IE 6 nepoužívali, a vytvoril stránku IE6 Countdown. Bezpečnostné nedostatky sa však neskončili s IE 6. Vo verzii 8 sa objavili hrozby pre vládnych pracovníkov, ktorí mali prístup k jadrovým a iným toxickým materiálom. Dokonca aj verným používateľom XP by v istom momente bola odopretá ochrana pred jednou zraniteľnosťou (hoci sa držali dlho nepodporovanej verzie operačného systému).

Napriek mnohým vylepšeniam a opravám bezpečnostných problémov v neskorších verziách IE už boli škody spôsobené a prehliadač stratil takmer celý svoj podiel na trhu v prospech prehliadača Chrome. Vývojári sa už nezameriavali na IE, ale starali sa len o to, aby ich kód správne fungoval v prehliadači Chrome. Dáva to zmysel, pretože vývojári sa vždy chcú zamerať na to, čo používa drvivá väčšina ich používateľov. A IE opäť zaostával v podpore nových štandardov HTML5, ktoré Chrome často implementoval ako prvý.

Spoločnosť Microsoft zmenila názov svojho prehliadača na Edge v systéme Windows 10, ale stále používala vlastný kód na vykresľovanie webových stránok. To sa zmenilo so súčasným prehliadačom Edge (pôvodný sa teraz označuje ako "starší Edge"), ktorý používa rovnaký kód vykresľovania stránok Chromium ako Chrome. Vývojový tím IE už unavilo hrať sa na naháňačku  a rozhodol sa prispieť do kódu prehliadača Chromium s otvoreným zdrojovým kódom a použiť ho ako základ pre vlastnú novú verziu prehliadača Edge.

Spočiatku som bol proti tomuto kroku a bránil som sa myšlienke jediného centrálneho bodu riadenia webu, ktorý mal byť zameraný na interoperabilitu bez toho, aby ho ovládala jedna spoločnosť (Google). Myslel som si, že alternatívy a možnosti sú dobré pre inovácie. Ach, mladícky idealizmus! Stále to tak trochu cítim, ale uznávam výhody jednotného štandardu webového kódu. V súčasnosti zostáva ako alternatívna voľba webového vykresľovacieho jadra len Firefox, ostatné prešli na Chromium.

IE je mŕtvy, nech žije IE!

Áno, je čas prejsť na Edge (alebo niečo iné) a rozlúčiť sa s IE. Tak trochu. Pre tých, ktorí ešte stále používajú podnikové aplikácie, ktoré vyžadujú už zastaraný prehliadač, existuje cesta vpred: V novom prehliadači Edge môžete zapnúť režim IE, a to aj v systéme Windows 11 (bohužiaľ však nie vo verziách Edge pre macOS a Linux). S najväčšou pravdepodobnosťou táto funkcia nakoniec zmizne. Keď táto konečná podoba IE zanikne, legendárny prehliadač bude napriek tomu žiť ďalej, a to vo všetkých webových štandardoch a funkciách, ktoré umožnil vytvoriť a používať ich v dnešnej podobe.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button