Zaujímavý regulovateľný zdroj

za použitia modulárnej konštrukcie
Zaujímavý regulovateľný zdroj
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  3940 zobrazení
4
 0
Vybavenie dielne

Zdravím vás. Medzičasom som našiel na internete zaujímavú konštrukciu pulzného regulovateľného zdroja, tak povediac za pár drobných s použitím modulov dostupných u čínskych predajcov. Tento popis je z časti prekladom originálneho textu a z časti doplnený o moje vlastné postrehy a poznámky. Preklad je upravený do zrozumiteľnej podoby. Dolu uvediem link zdroja.

V tomto inštruktážnom videu a v popise vám ukážem, ako si môžete vyrobiť svoj vlastný regulovateľný  napájací zdroj, ktorý dokáže dodať až 30 V 6 A 180 W (10 A MAX pod limitom maximálneho výkonu - krátkodobo). Minimálny prúdový limit je 250 - 300 mA. Odmeriame si  tiež jeho presnosť, zaťaženie, skontrolujeme jeho ochrany a urobíme aj ďalšie testy. Mali by vám dať lepšiu predstavu o tom, prečo by ste sa mali rozhodnúť pre jeho stavbu.

Na stavbu budeme potrebovať :

Celkový pohľad na všetky komponenty potrebné k stavbe zdroja.

Pohľad na základný komponent - pulzný zdroj 36V / 5A

Pohľad na Step Down menič 300W DC / DC 20A

Step Down menič s výstupom na 12V - napájanie ventilátora

Výroba krabičky

Šikovnejší z vás, si môžu krabičku vytlačiť za pomoci 3D tlačiarne, poprípade môžte využiť akúkoľvek plastovú, alebo kovovú krabičku vhodnú pre zástavbu. Pokiaľ sa rozhodnete pre kovovú, musím vás dôrazne upozorniť na správnosť napojenia sieťových vodičov a najmä na zapojenie ukostrenia!

Vpredu musíme urobiť otvory pre displej, dva potenciometre, dve zásuvky na výstupné svorky a pre vypínač (ten je možné podľa veľkosti krabice upevniť aj na zadný panel).

Povedal by som, že je to najťažšia časť stavby - urobiť štvorcovú dieru v prednej časti krabice. Moje riešenie bolo vyvŕtať veľa malých dier, vystrihnúť väčšie kúsky a potom pilníkom upraviť do správnej veľkosti. Funguje to dobre, ale vyžaduje to veľa času.

Teraz je potrebné na zadnej strane urobiť veľa otvorov pre ventilátor, aby mohol odsávať horúci vzduch a štvorcový otvor pre zásuvku striedavého napätia. Nič ťažkého, len veľa merania a vŕtania.

Osádzanie komponentov a modulov

Mali by sme si dobre naplánovať vnútorné usporiadanie komponentov. Chceme, aby boli AC konektory napájacieho zdroja otočené k zadnej časti a potenciometre 300W zostupného modulu smerom k prednej strane.

Pokúste sa tiež umiestniť tie dva moduly tak, aby vzduch od zadnej do prednej časti prechádzal cez všetky chladiče.

Pripojenie sieťovej časti

Budeme pripájať sieťovú časť -  buďte  skutočne opatrní. Vždy pripojte uzemňovací vodič, je to nutné kvôli bezpečnosti.

Na rýchle pripojenie k sieťovej zásuvke a vypínaču na prednej strane som použil tieto svorky na krimpovanie vodičov. K nim som pridal izolačnú bužírku zmrštiteľnú za tepla.

Dajte si záležať pri pripájaní sieťovej časti

Celkové prepojenie modulov a úprava modul Step Down

Ešte pred pred pripojením všetkého potrebujeme odspájkovať existujúce malé potenciometre (trimre) na module (na mojom module vidíte iba jeden potenciometer, pretože už som jeden odspájkoval) a nahradiť ich viacotáčkovými potenciometrami.

Potrebujeme pridať predlžovacie káble, ktoré pôjdu k novým potenciometrom.

  • Stredný vodič z modulu vedie k spodnému vývodu na potenciometri.
  • Horný vodič vedie k prostrednému vývodu
  • Spodný vodič vedie k hornému vývodu.

Týmto zapojením získate to, že napätie alebo prúd regulovaný potenciometrom v smere hodinových ručičiek sa zvyšuje a proti smeru hodinových ručičiek sa znižuje.

Prepojte 4 vodiče k hlavnému step down meniču. Dve na jeho vstup od zdroja 36 V - POZOR NA DODRŽANIE POLARITY. Na prepojenie použite vodiče o hrúbke Ø1.5 mm alebo hrubšie. Dvojicu ďalších vodičov použite k ďalšiemu step down modulu, ktorý ma na starosti napájanie ventilátora. Ak tak urobíte, nezabudnite nastaviť na tomto module  výstupné napätie na 12V.

Zapojenie potenciometrov ovládania výstupného napätia a prúdu

Pohľad na prepojenie všetkých komponentov zdroja

Bloková schéma celkového zapojenia zdroja regulovateľného napätia a prúdu.

Kontrola zapojenia

  • Pripojili sme živý striedavý kábel, ktorý vedie zo zásuvky na  dosku zdroja 36V 5A pomocou vypínača do napájacieho zdroja. Neutrálny vodič vedie k druhému terminálu a uzemňovací vodič k uzemneniu.
  • Dva hrubé drôty idú do hlavného step down modulu a dva tenké drôty do sekundárneho modulu 12 V na napájanie ventilátora. K tomu pripojíme  dva tenké vodiče z napájania displeja.
  • Tretí tenký drôt z displeja, ktorý je zvyčajne žltý, prechádza do červenej pozitívnej zdierky na predný panel. Do tej istej zásuvky ide kladný výstup hlavného step down modulu.
  • Nakoniec čierny hrubý vodič z displeja prechádza do záporného konektora hlavného step down modulu a červený hrubý vodič do čiernej zápornej zásuvky na predný panel.

A to je všetko, okruh je kompletný. Ďalej môžete doladiť hodnoty napätia a prúdu pomocou multimetra a potenciometrov. Nasadíme všetky gombíky, skontrolujeme dotiahnutie všetky spojov a máme hotovo. Môžme testovať :)

Prvé zapnutie  testovanie zdroja

Kontrola multimetrom výstupného napätia a prúdu

Meranie zdroja v záťaži Wattmetrom

Kontrola teploty zdroja pri záťaži

Ochrany zdroja

Zdroj je chránený voči skratu na výstupe. Pokiaľ skratujete výstupné svorky + a - , tak zelená kontrolka na zdroji (On) začne blikať a odpojí výstup a zdroj sa vypne.

Hotovo :)

Záver

Čo teda môžem povedať na záver, pretože všetky súčiastky stoja iba okolo 30 €, myslím si, že to dáva dobrú hodnotu vzhľadom na presnosť a výkon tohoto zdroja. Samozrejme, že nemôže konkurovať originálnym a drahším zdrojom s kopou rôznych funkcií, ale na bežné potreby postačuje

Pre mňa bude toto zariadenie veľmi užitočné pri testovaní najrôznejších druhov elektroniky a pre moje budúce projekty. Takže ak hľadáte najlacnejší spôsob, ako  dostať dobrú presnosť a výkon, tak pre vás môže byť odpoveďou práve toto zapojenie zdroja pre domácich majstrov. Dúfam, že tento návod bol pre vás užitočný a pomôže vám pri stavbe zdroja.

Video zdroja

Zdroj : Instructables.com

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button