Základné spôsoby čistenia dosiek plošných spojov

Základné spôsoby čistenia dosiek plošných spojov
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  1507 zobrazení
6
 0
Rádioamatérov almanach

Dosky plošných spojov s elektronickými komponentami môžu byť počas doby ich používania vystavené rôznym kontaminantom, preto je ich čistenie vždy citlivý proces, ktorý si vyžaduje čas a najmä precíznosť, nakoľko pri nesprávnej manipulácii s doskou sa môžu komponenty a spoje ľahko poškodiť. Pred začatím práce sa vždy uistite, že rozumiete spôsobu demontáže a opätovnej montáže zariadenia. Spôsob čistenia dosiek s elektronickými obvodmi závisí od typov nečistôt, s ktorými máte do činenia. Prach a nečistoty môžete čistiť štetcom alebo stlačeným vzduchom. Drobné nečistoty možno odstrániť vhodným rozpúšťadlom. Výrazná korózia by sa však mala ošetriť jedlou sódou, aby sa zastavilo jej ďalšie pôsobenie a šírenie. Počas čistenia buďte vždy opatrní.

Ako čistiť prach z dosiek plošných spojov

Nečistoty alebo prach môžu spôsobovať chybnú funkciu dosky s plošnými spojmi alebo ju dokonca trvalo poškodiť. Existujú dva hlavné spôsoby čistenia suchého znečistenia:

  • Použitie štetca - kefy: Na odstránenie nečistôt a prachu použite malú jemnú kefku. Na túto úlohu je obzvlášť vhodný štetec z konských vlasov, poprípade špeciálne kefky s označením ESD Safe.
  • Stlačený vzduch: Stlačený vzduch rozprašujte v krátkych dávkach na dosku. Nádobu (sprej) držte vo zvislej polohe a trysku niekoľko centimetrov od súčiastok.
Informácia : Stlačený vzduch môže poškodiť dosku plošných spojov a komponenty na nej osadené. Použitie tejto metódy by ste mali preto starostlivo zvážiť.

Ako čistiť nečistoty z dosiek plošných spojov

Špina, tavidlo alebo olej môžu na doske plošných spojov vytvoriť lepkavý film, ktorý môže byť za určitých okolností aj vodivý. To je problém sám o sebe a môže to viesť aj k väčšiemu znečisteniu prachom a nečistotami. Existuje niekoľko spôsobov čistenia mokrých nečistôt:

  • Izopropylalkohol: Namočte vatový tampón do 90 % - 100 % alkoholu. Uistite sa, že tampón je len mierne navlhčený. Vatovým tampónom prejdite po nečistote, aby ste ju odstránili. Nebuďte príliš dôrazní. Po skončení nechajte alkohol odpariť. Samozrejmosťou je aj vytretie ošetrovaného miesta do sucha.
  • Demineralizovaná voda: Namiesto alkoholu môžete dosku umyť demineralizovanou vodou. Použite len najmenšie potrebné množstvo vody. Po očistení sa uistite, že ste dosku plošných spojov dôkladne vysušili. Pred použitím sa vždy presvedčte, že mpoužívate kvalitnú demineralizovanú vodu.
  • Špeciálne čistiace prostriedky: Môžete použiť aj čistiace prostriedky, ktoré sú špeciálne určené na PCB, ktoré sú prispôsobené konkrétnym kontaminantom. Uistite sa, že čistiaci prostriedok, ktorý používate, nie je príliš drsný. Možno bude dobré najskôr produkt otestovať na starej doske.

Prečo sa na čistenie PCB používa izopropylalkohol?

Izopropylalkohol je skvelý čistič dosiek plošných spojov, pretože je lacný, bežne dostupný a rýchlo sa odparuje. V porovnaní s inými čistiacimi prostriedkami obsahuje alkohol menej chemikálií. Je tiež relatívne netoxický.

Čo je izopropylalkohol?

Izopropylalkohol sa označuje aj ako IPA, alebo izopropanol. Veľmi dobre rozpúšťa a odstraňuje ľahké oleje, odtlačky prstov, rezné kvapaliny, zvyšky tavidiel, uhlíkové usadeniny a plesne. Je miešateľný s vodou.

Izopropylalkohol je dostupný vo veľkom množstve druhov a tried. Triedy sa rozlišujú podľa množstva vody v roztoku. Napríklad 90 % stupeň znamená 90 % alkoholu k 10 % vody. Izopropylalkohol používaný na čistenie dosiek plošných spojov by mal byť 90 % alebo lepší. Nižšia trieda nie je pre elektroniku bezpečná a ani vhodná. Čím viac vody izopropylalkohol obsahuje, tým dlhšie trvá jeho schnutie.

V maloobchodnom predaji môžte naraziť aj na Denaturovaný lieh čo je v podstate etanol, ku ktorému sú pridané rôzne prímesi, aby sa zabránilo jeho pitiu. Tento typ liehu je abslútne nevhodný pre potreby čistenia v elektronike nakoľko obsahuje aj iné zložky (denaturant, vonné látky, farbivá), ktoré sú potenciálnymi kontaminantmi.

Aké sú najúčinnejšie spôsoby použitia izopropylalkoholu?

Alkohol sa zmieša s vodou a potom sa s ňou odparí. Vďaka tomu je najlepším spôsobom, ako odstrániť a zabrániť poškodeniu koróziou z rozliatej kvapaliny na PCB. Ak bola doska plošných spojov vystavená pôsobeniu vody alebo iných kvapalín, musíte ju najprv rozobrať. Potom ju ponorte do 90 % alkoholu, vyčistite nástrojom s mäkkými štetinami a nechajte vyschnúť.

Funguje to aj ako odstraňovač spájkovacieho tavidla. Flux, respektíve tavidlo sa môže hromadiť na pinoch spájkovaných komponentov. Ak ho chcete odstrániť, namočte štetec do alkoholu a jemne vydrhnite plošný spoj. Pokračujte v drhnutí, až kým zvyšky spájkovacieho tavidla úplne nezmiznú. Dosku plošných spojov by ste mali vysušiť malou utierkou alebo handričkou z mikrovlákna.

Je manipulácia s ním bezpečná?

Izopropylalkohol sa považuje za bezpečný, ak sa s ním zaobchádza správne. Napriek tomu je potrebné prijať preventívne opatrenia, aby sa predišlo nechceným nehodám. Pracovný priestor musí byť preto dobre vetraný, aby sa zabránilo hromadeniu výparov nakoľko alkoholové výpary sa môžu vznietiť a začať horieť a sú nebezpečné pri nadýchaní sa.

Vysokopercentný alkohol odvádza z pokožky ochranné oleje, čím ju vysušuje. Dlhodobá expozícia môže spôsobiť svrbenie, vysušenie a kožné vyrážky. Uistite sa, že s ním manipulujete v rukaviciach vyrobených z materiálov odolných voči rozpúšťadlám. V prípade rizika postriekania používajte ochranné okuliare alebo tvárový štít.

Ako vyčistiť dosky s plošnými spojmi od korózie

Korózia na doskách plošných spojov je zvyčajne spôsobená pôsobením vlhkosti, alebo únikom kyseliny z batérií. Koróziu je príliš ťažké ak nie nemožné vyčistiť alkoholom alebo iným rozpúšťadlom. Ak nič iné nefunguje, použite jedlú sódu. V miske zmiešajte jedlú sódu a trochu vody, kým nevytvoria riedku pastu. Jedlá sóda ma na koróziu neutralizačný účinok. Do zmesi namočte vatový tampón. Jemne ju naneste na skorodované miesta na doske plošných spojov, kým nebudú úplne pokryté. Počkajte, kým pasta na doske plošných spojov zaschne, čo zvyčajne trvá 24 hodín. Potom navlhčite vatový tampón izopropylalkoholom a pomocou tampónu zľahka odstráňte zaschnutú pastu a koróziu.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button