Základná výbava na pracovnom stole,

alebo pozrite sa čo by vám nemalo chýbať.
Základná výbava na pracovnom stole,
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  642 zobrazení
4
 0
Vybavenie dielne

Každá profesia, či hobby vyžadujú svoje správne vybavenie. Pre chirurga je dôležitý skalpel, no a pre elektronika množstvo drobností na pracovnom stole, ktoré mu uľahčia prácu, či už pri osádzaní, alebo pri servise a demontáži komponentov. Dnes sa preto pozrieme na niekoľko praktckých pomôcok, ktoré by určite nemali chýbať vo výbave každého hobby nadšenca pre elektroniku, alebo profesionála. Nebude sa pritom prekvapivo jednať, o žiaden cenový "high-end", ale často o položky za pár eur, ktoré musíte určite mať a ktoré by vám nemali chýbať na stole.

Sada demontážnych hrotov

Táto sada sa s úspechom predáva u čínskych predajcov pod viacerými značkami a cenami. Kvalita a cena nezaznamenáva enormné výkyvy, takže je v podstate jedno, pre akú ponuku sa rozhodnete. V sade nájdete množstvo praktických nástrojov, ktoré sú určené najmä na demontáž zaspájkovaných komponentov na doskách plošných spojov. Jej obsahom je 6 rôzne tvarovaných obojstranných ihlíc (páčidiel), s ktorými pri opatrnom zaobchádzaní a páčení s úspechom a s trochou šikovnosti bezpečne dostanete komponent zo svojho miesta. Ďalej sa v sade nachádzjú 2 nástroje v tvare plochého skrutkovača a jedna obojstranná kefka na čistenie odspájkovávaného miesta.

Túto sadu si môžete kúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni (Banggood)

Praktická sada pre demontáž komponentov.

Sada pinziet

Pinzeta je vždy praktická vec, pokiaľ máte radi svoje prsty - nechcete si ich spáliť, alebo máte hrubšie prsty a nechcete zbierať komponenty po stole. Je neoceniteľným pomocníkom jak pri osádzaní komponentov, tak aj pri ich demontáži. Osobne si neviem dosť dobre predstaviť osádzanie drobných SMD komponenty bez tejto praktickej pomôcky. Sady pinziet vídavať v rôznych množstvách, kvalite a prevedeniach. Je možné zakúpiť sady s uvedeným ESD, alebo pinzety s keramickými, či teflónovými - tepelne odolnými hrotmi, ktoré sa dajú vymeniť za iné podľa toho, čo do nich potrebujete chytiť. Vždy si kúpte sadu a nekupujte ich po kusoch, nakoľko tak zaplatíte poštovné iba raz. Praktickou výhodou nižšie vyobrazených pinziet s keramickým hrotom je ich tvar, ktorý je navrhnutý tak, že pridržiavaný komponent drží bez nutnosti prítlaku prstov, za čo vďačí svojej končtrukcii - veľmi praktické riešenie!

Túto sadu ESD pinziet si môžete kúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni (Banggood)

Praktická sada pinziet v prevedení ESD.

Túto sadu keramických pinziet si môžete kúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni (Banggood)

Praktická sada pinziet s vymeniteľnými hrotmi na báze keramiky.

Čo ďalej? Samozrejme podložka

Už sú dávno preč časy, kedy na stole plne postačoval plát linolea. V dnešnej dobe miniaturizovaných komponentov, ktoré sú citlivé na elektrostatický náboj, by bola takáto podložka ich pomyselným klincom do rakvy. Rovnako treba brať v zreteľ aj relatívne modernú techniku spájkovania horkým vzduchom, kde sa dá veľmi ľahko dosiahnúť teplota niekoľko stoviek stupňov, čo by samozrejme viedlo k trvalému poškodeniu takejto podložky. Rovnko sa poobzerajte po označení ESD, vyhnete sa tak problémom pri ktorých zbytočne prídete o integrovaný obvod poškodením elektrostatickým nábojom.

Podložku v prevedení ESD si môžete zakúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni (Banggood)

V dnešnej dobe s dostupnosťou moderných materiálov a za zaujímavé ceny už nie je problém kúpiť kvalitné silikónové podložky v rôznych rozmeroch, farbách a aj cene. Bežne dostupnými rozmermi sú : 20 cm x 30 cm, 30 cm x 40 cm, 30 cm x 50 cm. Osobne preferujem prvé dva rezmery a to pre ich dostatočnú veľkosť aj pre väčší plošný spoj.  Ak vám môžem odporučiť - vždy sa pozerajte po silikónovej podložke, oceníte ju najmä pri teplovzdušnom spájkovaní, kde teplota horúceho vzduchu s prehľadom dosiahnete aj 500 ºC.

Takéto podložky obsahujú množstvo malých vyhradených boxov pre rôzne malé komponenty, či na dočasné odloženie menšieho náradia. Vždy si vyberajte podložku nie len podľa veľkosti pracovného miesta, ale aj podľa jej hrúbky a aj podľa množstva odkladacieho miesta na nej, aby sa nestalo, že budete mať napríklad skrutky z notebooku kade tade a nakoniec zistíte, že ich pár chýba. Rovnako súčasťou týchto podložiek býva aj magnetický pás (pod priehradkymi na srutky), ktorého úlohou, je držať skrutky na mieste -  je to dobré a najmä praktické riešenie.

Silikónovú podložku si môžete kúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni (Banggood)

Praktická tepelne odolná podložka. Vo vrchnej časti sú organizéry na malé skrutky.

Zadná časť podložky s magnetickým pásom.



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button