XL4015 napájací DC modul s reguláciou

XL4015 napájací DC modul s reguláciou
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  608 zobrazení
2
 0
Elektronické moduly a stavebnice

Tento lacný elektronický napájací modul z Číny "DC-DC modul 5-A / 75W XL4015" využívam pomerne málo, ale musím povedať, že tieto typy modulov sú skvelé pre začiatočníkov v elektronike, ale aj pre tých, ktorý potrebujú k svojej práci hotové a funkčné zariadenie. Existuje však nespočet dodávateľov a existujú veľmi veľké odchýlky čo sa týka ich kvality a aj parametrov. Preto vám dám odkaz na overeného dodávateľa.

Modul XL4015 Step Down prevodník - klikni (Banggood 3 ks)

Modul XL4015 Step Down prevodník - klikni (Aliexpress 1 ks)

Tento modul som si vybral, pretože mal výstupný prúd až 5 A, viac ako lacnejšie verzie, ktoré vidíme online. Modul má zabudovaný digitálny voltmeter s možnosťou zobrazenia vstupného alebo výstupného napätia. Na prvý pohľad som si myslel, že to bol digitálne regulovateľný zdroj napätia s tlačidlami +/– na prispôsobenie výstupného napätia podľa potreby. Bola to mylná predstava, pretože v skutočnosti ide o 180 kHz PWM buck (down-down) modul dc / dc, ktorý je schopný riadiť záťaž až 5 A s vysokou účinnosťou, nízkym zvlnením a vynikajúcou reguláciou napätia a zaťaženia. Súčasťou balenia je aj otočný potenciometer na nastavenie výstupného napätia. Digitálny voltmeter jednoducho zobrazuje aktuálne vstupné alebo výstupné napätie (dá sa kalibrovať).

Výstupné napätie je nastaviteľné od 1.25 do 35 V zo vstupu 4 až 38 V. Upozorňujem, že vstupné napätie musí byť najmenej o 1,5 V vyššie ako požadované výstupné napätie. čiže v jednoduchosti - ak chcete dosiahnúť maximálne napätie na výstupe 35V tak vstupné napätie musí mať hodnotu 36.5V.

Modul je k dispozícii hotoví a nevyžaduje spájkovanie - čiže sa nejedná o stavebnicu. Súčasťou čipu XL4015 je aj chladič. Hlavné komponenty modulu sú zobrazené na nasledujúcom obrázku:

  • XL4015: DC/ DC 180-KHz Buck prevodník, 5 A/36 V
  • M7: SMD verzia 1N400x Diódy (tu použitá ako ochrana obvodu)
  • HSN3631AS: Červený 3 miestny  LED Display
  • LM317: Nstaviteľný regulátor napätia (použitý pre napájanie voltmetra)
  • SS54: Rýchla Schottkyho dióda 40 V/5 A
  • 47 uH/5 A: Silová tlmivka
  • 50K MT: Viac otáčkový trimer 50K

Okrem toho je v obvode digitálneho voltmetra malý mikrokontrolér. Je to pravdepodobne 8-bitové MCU od STMicroelectronics alebo Holtek.

Ovládanie a zapojenie

  • Zapnite modul pomocou stabilného a presného zdroja jednosmerného napätia (napríklad regulovaného zdroja 6V). Potom krátko stlačte tlačidlo na pravej strane a vyberte, ktoré chcete upraviť (vstup alebo výstup). Dlhým stlačením tlačidla na pravej strane (podržaním> 2 s) sa modul prepne do kalibračného režimu. Po uvoľnení tlačidla bliká príslušná dióda LED, ktorá indikuje, ktoré napätie sa teraz kalibruje, a číselný displej bude blikať so súčasnou hodnotou.
  • Krátkym stlačením tlačidla zmeníte aktuálnu hodnotu. Napríklad, ak je vaše napätie 6 V, ale na voltmetri je 5,8 V, musíte nastaviť hodnotu na 6 V.
  • Krátko stlačte tlačidlo na pravej strane, aby ste zvýšili napätie o jednu jednotku. Krátko stlačte tlačidlo na ľavej strane, aby ste znížili napätie o jednu jednotku.
  • Dlhým stlačením tlačidla na pravej strane uložíte opravenú hodnotu.
  • Prednastavená hodnota na trimri nastavuje skutočné výstupné napätie. Kalibrujte odčítané výstupné napätie na digitálnom voltmetri rovnakým spôsobom ako vyššie. Napríklad, ak je váš skutočný výstup 3 V, ale výsledok na voltmetri je 4 V, musíte nastaviť hodnotu na 3 V. Opravená hodnota sa uloží do energeticky nezávislej pamäte modulu.

Ak máte problémy s kalibračným procesom pri prvotnej kalibrácii, jednoducho vytočte trimer proti smeru hodinových ručičiek o 10 otáčok, pretože predvolené výstupné napätie (predvolené nastavenie od výroby) je okolo 20 V. Rovnako nezabudnite počas testovania / laborovania s modulom namontovať chladič, nakoľko ten sa dodáva z nepochopiteľného dôvodu nenamontovaný. Mnou odskúšané a aj funkčné riešenie je obojstranná tenka 3M páska v dvoch vrstvách. Dali by sa použiť aj špeciálne lepiace tmely pre elektrotechniku, pokiaľ k nim máte prístup.

Schéma zapojenia modulu.

Toto je veľmi dobré zariadenie, ale bez prístupu k veľkému množstvu týchto modulov je ťažké povedať, či existujú nejaké neviditeľné anomálie v samotnom návrhu alebo či moduly obsahujú chybové komponenty. Ja osobne som zakúpil 2 sady (6ks) týchto modulov a žiadne problémy som nezaznamenal, nakoľko všetky sa správali rovnako - fungovali na prvé zapnutie. Každopádne uprednostňujem klasický viacotáčkový potenciometer (s montážou na panel, pokiaľ bude modul v zástavbe v krabičke) na mieste nemotorného trimra. Ale každopádne odporúčam.

Modul XL4015 Step Down prevodník - klikni (Banggood 3 ks)

Modul XL4015 Step Down prevodník - klikni (Aliexpress 1 ks)

Informácia : Pokiaľ sa vám článok páčil, informácie v ňom boli pre vás užitočné a máte záujem o viac takýchto článkov, podporte drobnou sumou jeho autora. Ďakujeme
Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button