Výpočet kmitočtu zádrže pre LCR článok

Výpočet kmitočtu zádrže pre LCR článok
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  79 zobrazení
1
 0
Kalkulačky

LCR článok je variant LC kmitavého obvodu, kde sa k indukčnosti a kapacitnému článku pridáva aj odpor R. Táto kombinácia týchto 3 článkov umožňuje simulovať rôzne reálne situácie v elektronických obvodoch. Odpor R v LCR článku predstavuje odpor v obvode, ktorý môže byť spôsobený napríklad vodičmi, izoláciou, atď. Tým, že sa tento odpor pridáva do obvodu, dostáva sa do hry tzv. "dissipácia energie" a kmitanie v kmitači sa rýchlejšie zastavuje. V závislosti od pomeru L, C a R môže LCR článok kmitať na rôznych kmitočtoch, a to aj viac krát za sekundu. V závislosti od typu článku a účelu, na ktorý sa používa, sa používajú rôzny typ LCR článkov. Tento typ článku sa často používa v rôznych elektronických zariadeniach, ako napríklad v rádiových prijímačoch, oscilátoroch, filtroch atď.

Vzorec pre výpočet kmitočtu zádrže je:

f_retention = 1 / (2 * π * (L * C - R22))

kde: f_retention - kmitočet zádrže v Hz, R - odpor v ohmoch, C - kapacita v faradoch, L - indukčnosť v henry π - pi (3.14159265359) - druhá odmocnina. Tento vzorec uvažuje efekt odporu v obvode, ktorý sa prejavuje ako tlmenie kmitavého pohybu.

Informácia : Našli ste chybu, respektíve kalkulačka nepracuje správne? Dajte nám vedieť a chybu opravíme. Ďakujeme


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button