Výpočet impedancie kondenzátora

Výpočet impedancie kondenzátora
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  1173 zobrazení
1
 0
Kalkulačky

Tento nástroj pre prepočet kapacitnej reaktancie vám pomôže určiť impedanciu kondenzátora, ak je daná hodnota jeho kapacity (C) a frekvencia signálu, ktorý ním prechádza (f). Kapacitu môžete zadať v mikrofaradoch, nanofaradoch alebo pikofaradoch. Pre frekvenciu sú na výber jednotky Hz, kHz a MHz.

Vzorec výpočtu

X_C = 1/(ωC) = 1/(2πfC)

kde X_C je impedancia kondenzátora C, ω je uhlová frekvencia, f je kmitočet a C je kapacita kondenzátora.

Reaktancia (X) vyjadruje odpor súčiastky voči striedavému prúdu. Impedancia (Z) vyjadruje odpor súčiastky voči jednosmernému aj striedavému prúdu; vyjadruje sa ako komplexné číslo, t. j. Z = R + jX. Impedancia ideálneho rezistora sa rovná jeho odporu; v tomto prípade je reálna časť impedancie odpor a imaginárna časť je nulová. Impedancia ideálneho kondenzátora sa svojou veľkosťou rovná jeho reaktancii, ale tieto dve veličiny nie sú totožné. Reaktancia sa vyjadruje ako obyčajné číslo s jednotkou ohm, zatiaľ čo impedancia kondenzátora je reaktancia vynásobená -j, t. j. Z = -jX. Člen -j zohľadňuje 90-stupňový fázový posun medzi napätím a prúdom, ku ktorému dochádza v čisto kapacitnom obvode.

Uvedená rovnica udáva reaktanciu kondenzátora. Ak ju chcete previesť na impedanciu kondenzátora, jednoducho použite vzorec Z = -jX. Reaktancia je jednoduchšia hodnota; hovorí, aký veľký odpor bude mať kondenzátor pri určitej frekvencii. Impedancia je však potrebná na komplexnú analýzu obvodov striedavého prúdu. Ako vidíte z uvedenej rovnice, reaktancia kondenzátora je nepriamo úmerná frekvencii aj kapacite: vyššia frekvencia a vyššia kapacita vedú k nižšej reaktancii. Inverzný vzťah medzi reaktanciou a frekvenciou vysvetľuje, prečo používame kondenzátory na blokovanie nízkofrekvenčných zložiek signálu a zároveň na prepúšťanie vysokofrekvenčných zložiek.

Informácia : Našli ste chybu, respektíve kalkulačka nepracuje správne? Dajte nám vedieť a chybu opravíme. Ďakujeme


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button