Výpočet dvojpásmovej reproduktorovej výhybky zo strmosťou 6 dB, 12 dB, 18 dB a 24 dB, prvého, druhého, tretieho a štvrtého rádu

Výpočet dvojpásmovej reproduktorovej výhybky zo strmosťou 6 dB, 12 dB, 18 dB a 24 dB, prvého, druhého, tretieho a štvrtého rádu
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  1107 zobrazení
3
 0
Kalkulačky
   

Dvojpásmová reproduktorová výhybka je základným typom výhybky používanej v reproduktorovej sústave a zároveň dôležitým prvkom pri návrhu a implementácii kvalitného reprodukčného systému. Pomáha rozdeliť audiofrekvenčný rozsah na dve pásma - nízkofrekvenčné (subwoofer) a vysokofrekvenčné (tweeter), a zabezpečuje optimálne filtrovanie pre každý reproduktor. Existuje niekoľko typov dvojpásmových výhybiek, ktoré sa líšia v charakteristike filtračného kmitočtového prechodu a útlmu. Na základné výpočty sme pre výs pripravili pomerne rozsiahly nástroj v podobe kalkulačky, ktorá dokáže prepočítať nasledujúce :

  1. Dvojpásmová výhybka prvého rádu (6 dB/oktáva): Tento typ výhybky používa jednoduchý filter prvého rádu, ktorý má postupný útlm mimo jeho prechodového pásma. Toto vedie k mierne nedokonalému oddeleniu pásiem a možnému prekryvu frekvenčných rozsahov reproduktorov.
  2. Dvojpásmová výhybka druhého rádu (12 dB/oktáva) podľa Linkwitz-Riley, Butterworth a Bessel: Tieto typy výhybiek využívajú filtre druhého rádu, ktoré majú strmší útlm mimo prechodového pásma. Linkwitz-Riley filtrová charakteristika dosahuje dokonalé oddelenie pásiem, kdežto Butterworth a Bessel majú mierne zoslabenie a fázové posunutie mimo prechodového pásma.
  3. Dvojpásmová výhybka tretieho rádu (18 dB/oktáva): Tento typ výhybky používa filtre tretieho rádu, ktoré majú ešte strmší útlm mimo prechodového pásma, čo vedie k lepšiemu oddeleniu pásiem. Táto výhybka je zvyčajne náročnejšia na implementáciu, ale poskytuje presnejšie filtrovanie.
  4. Dvojpásmová výhybka štvrtého rádu (24 dB/oktáva): Tento typ výhybky využíva filtre štvrtého rádu, ktoré majú najstrmší útlm mimo prechodového pásma. Poskytuje vysokú úroveň oddelenia pásiem a minimalizuje prekryv frekvenčných rozsahov reproduktorov.
  5. Zobel-Sebelov obvod (impedančná stabilita): Tento obvod je často používaný v dvojpásmových výhybkách na zlepšenie impedančnej stability systému. Pomáha vyroprodukovať čistejšie a stabilnejšie frekvenčné charakteristiky reproduktorov.
  6. Výpočet útlmu L článku vo vzťahu k reproduktoru: Pri návrhu dvojpásmových výhybiek je dôležité zohľadniť aj útlm L článku, ktorý je použitý v sériovej vetve s nízkofrekvenčným reproduktorom. Útlm L článku zabezpečuje vyrovnávanie impedancií medzi reproduktormi a optimalizuje prechod medzi pásom subwoofera a pásom tweetera. Jeho hodnota sa vypočíta na základe impedancie reproduktora a cieľového frekvenčného rozsahu.

Informácia : Našli ste chybu, respektíve kalkulačka nepracuje správne? Dajte nám vedieť a chybu opravíme. Ďakujeme


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button