Voltcraft VC650BT

stolný multimeter s voľnosťou batériového prístroja
Voltcraft VC650BT
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  410 zobrazení
2
 0
Recenzie meracej techniky

S výstupom do 40 000 a presnosťou ± 0,03% pri meraní jednosmerného napätia je VC650BT poloprofesionálny multimeter, ktorý je schopným pomocníkom v školských laboratóriách servsioch alebo na stole rádioamatéra. Tento multimeter má navyše praktické doplnky, ako napríklad pamäť na 1000 meraní a opticky izolované rozhranie USB.

Zoznámte sa s VC650BT

Voltcraft je domáca značka spoločnosti Conrad Electronic, pokiaľ ide o meracie zariadenia. Podľa výrobcu sú všetky zariadenia Voltcraft vyvinuté vo vlastnom konštrukčnom oddelení spoločnosti Conrad a nie sú to lacné čínske výtlačky v drahej bunde Voltcraft. VC650BT je špičkový model z radu univerzálnych multimetrov, ktoré spoločnosť Voltcraft uvádza na trh. Ako vidno na obrázku nižšie, VC650BT s rozmermi 24,2 cm x 10,5 cm x 30,5 cm a hmotnosťou 1,94 kg nie je žiadnou hračkou. V hornej časti zariadenia je skrytý úložný priestor. Ak ho otvoríte (pomocou mince) dostanete sa do veľkej priehradky, kde môžete ľahko uložiť sadu testovacích káblov a najrôznejšie doplnky. V spodnej časti tejto priehradky je druhý kryt, pod ktorým je priehradka na batérie. Tu môžete nainštalovať šesť 1,5 V batérií typu C. Našťastie môžete tiež napájať zariadenie zo siete, pre ktorú je dodávaný veľmi silný sieťový kábel.

Čo je v krabici

VC650BT sa dodáva vrátane:

  • Dva testovacie káble dlhé 1,45 m s ihlovým hrotom.
  • Dva skúšobné káble dlhé 25 cm s väčšími krokodílmi.
  • 1 m dlhý kábel s termočlánkom typu K.
  • 1 m dlhý kábel USB z typu B do typu A.
  • 1 m dlhý uzemnený napájací kábel.
  • CM-ROM s obmedzenou verziou softvéru Voltsoft.
  • 146 stránková príručka v štyroch jazykoch.

Zadná strana zariadenia
Na zadnej strane nájdete veľmi robustnú časť pre trojpólový konektor 230 V IEC-320 a prepínač ZAP / VYP zariadenia pre použitie napájania z batérií a spínač "POWER" pre hlavné vypínanie, či zapínanie multimetra. Pokiaľ ide o spínač "POWER" na zadnej strane zariadenia, určite ho "oceníte" (ironicky), najmä v prípade, že ho budete mať založený na stole pod inými prístrojmi. Našťastie môžete prepínač ponechať nepretržite v polohe ON, VC650BT má na prednej strane pohotovostný režim, kde displej zhasne a multimeter prejde do režimu spánku. Na zadnej strane nájdete aj konektor USB typu B, pomocou ktorého môžete zariadenie galvanicky prepojiť s počítačom alebo prenosným počítačom a zobraziť výsledky merania.

Zadná časť obsahuje napájacie zdroje a konektor USB.

Predná strana zariadenia
Ćo nás zaujme pri prvom pohľade? Okamžite viditeľný a veľký LCD displej s rozmermi 7,0 cm x 4,5 cm. To je dobrá vec, aktivovali sme všetky oznámenia, ktoré sa môžu objaviť na displeji na nižšie uvedenej fotografii, a uvidíte, že model VC650BT má čo povedať. Našťastie sa všetky tieto texty nezobrazujú spoločne na obrazovke, ale v závislosti od toho, čo multimetrom meriate. Pod displejom sú 4 zásuvky. Čierna spoločná v strede, červená vpravo pre všetky meracie funkcie okrem prúdu a dve červené doľava pre aktuálne merania. Pri meraní prúdu je samozrejme vnútorný odpor multimetra čo najmenší a ak náhodou spôsobíte skrat, nevyhodíte celý multimeter, ale iba poistky a odpory bočníka.
S veľkým otočným gombíkom vpravo môžete vybrať osemnásť meracích funkcií. Každá pozícia má dve funkcie, reprezentované čiernym a červeným textom. Červené zapnete jedným stlačením červeného tlačidla.
V podstate môžete začať s VC650BT pomocou jediného otočného prepínača a toho červeného tlačidla. Prístroj má samozrejme automatické prepínanie rozsahu.

Predná strana VC650BT s veľkým displejom a štrnástimi ovládacími tlačidlami

Meracie rozsahy VC650BT


Čo môžete pomocou tohto nástroja merať?

  • Merací rozsah jednosmerného napätia: 0,01 mV až 600 V
  • Merací rozsah pre striedavé napätia: 0,1 mV až 600 V
  • Merací rozsah pre jednosmerný prúd: 0,01 µA až 10 A
  • Merací rozsah striedavého prúdu: 0,01 µA až 10 A
  • Odpor: 0,01 Ω až 40 MΩ
  • Kapacita: 0,001 nF až 4 000 µF
  • Frekvencia: 0,001 Hz až 400 MHz
  • Rozsah merania teploty: -40 ° C až +400 ° C
  • Pracovný cyklus v rozsahu: 10% až 90%
  • Skúška s meracím rozsahom diód: maximálne 2,2 V
  • Kontinuita meracieho rozsahu: menej ako 10 Ω

Práca s VC650BT

Zapnutie a vypnutie multimetra
Ak multimeter používate v stolovej inštalácii, pravdepodobne sa rozhodnete pre napájanie zo siete. Prepínač môžete nechať neustále zapnutý. Nakoniec môžete multimeter prepnúť do pohotovostného režimu stlačením červeného tlačidla na dlhšie ako dve sekundy. Zobudenie zariadenia vykonáte znova stlačením tlačidla „Low imp. 400 kΩ 'na dve sekundy.
Ak sa rozhodnete pre napájanie z batérie, máte možnosť vypnúť osvetlenie displeja, aby ste šetrili energiu. Okrem toho môžete použiť funkciu „Auto-Power-Off“, ktorá automaticky vypne multimeter, ak nestlačíte žiadne tlačidlo dlhšie ako 15 minút, alebo nevykonáte žiadne meranie. Aj potom môžete pomocou vyššie uvedeného tlačidla znova zapnúť multimeter.

Nastavemie manuálneho rozsahu
VC650BT sa spustí v automatickom režime, meradlo určí správny merací rozsah. Ak to chcete z nejakého dôvodu urobiť manuálne, krátko stlačte tlačidlo „RANGE“. Správa „AUTO“ na displeji zhasne a rozsvieti sa správa „MANUAL“. Opakovaným stlačením tohto tlačidla môžete prechádzať rôznymi rozsahmi meranej veličiny. Ak stlačíte tlačidlo „RANGE“ dlhšie ako dve sekundy, multimeter sa prepne na automatické prepínanie rozsahu.

Meranie jednosmerného napätia

Veľký otočný spínač ponúka dve polohy na meranie jednosmerného napätia:

  • mVDC:

V tejto polohe má multimeter iba rozsah 400,00 mV, čo znamená, že môžete merať vstupné napätie s rozlíšením 10 μV! Presnosť glukomeru v tejto polohe je ± (0,03% + 10 číslic).

  • Vdc:

V tejto polohe má merač štyri rozsahy s plným rozsahom 4 V, 40 V, 400 V a 600 V as presnosťou ± (0,05% + 10 číslic).

Vstupný odpor je 10 MΩ v oboch polohách. Vstup je chránený proti napätiu vyššiemu ako 1 000 Vdc. Na displeji sa zobrazí:

  • DC: všeobecný rozsah pre  jednosmerné napätie.
  • AUTO a 40: merací rozsah, ktorý si multimeter vybral.
  • V: meraná jednotka.
  • Analógová stupnica s rozlíšením 1 V.
  • Digitálna stupnica s rozlíšením 1 mV.
  • MEM 0000: zobrazí prvú polohu voľnej pamäte, prečítanú ďalej.

Displej, ak meriate jednosmerné napätie.

Práca s pamäťou

Do vnútornej pamäte môžete uložiť maximálne 1 000 meraní. Robí sa to manuálne alebo automaticky.

  • Manuál:

Krátko stlačte tlačidlo „SAVE“ a aktuálna nameraná hodnota sa uloží do pamäte „0000“. Týmto spôsobom môžete pokračovať a vždy zvyšovať umiestnenie pamäte na obrazovke o jednu.

  • Automatické:

Stlačíte tlačidlo „SAVE“ dlhšie ako dve sekundy. VC650T teraz ukladá aktuálnu nameranú hodnotu každú sekundu. Indikácia „MEM“ bude blikať. Reláciu ukončíte opätovným stlačením tlačidla „SAVE“ na viac ako dve sekundy.

Ak chcete zobraziť uložené namerané hodnoty, stlačte krátko veľké tlačidlo „LOAD / SETUP“. Pomocou klávesov so šípkami „“ a „“ sa posúvajte cez uložené namerané hodnoty. Opätovným stlačením tohto veľkého tlačidla ukončíte čítanie. Pamäť môžete úplne vymazať stlačením tlačidla „COMP / CLEAR“ na viac ako dve sekundy.

Funkcia pozastavenia - HOLD


Táto funkcia zastaví aktuálne nameranú hodnotu na displeji. Túto funkciu aktivujete krátkym stlačením tlačidla „H / LIGHT“. Na displeji sa rozsvieti symbol „H“. Túto funkciu môžete opustiť opätovným krátkym stlačením toho istého tlačidla.

Relatívna funkcia
Pomocou tejto možnosti nastavíte aktuálnu nameranú hodnotu ako relatívny nulový bod. Všetky nasledujúce merania sa potom označujú ako relatívna nula. Predpokladajme, že ste nastavili nameranú hodnotu 3,0000 V ako relatívnu nulu. Ak potom zmeráte napätie 3,5 V, VC650BT zobrazí toto napätie ako 0,5 000 V. Ak zmeráte napätie 2,5 V, merač zobrazí relatívne napätie -0,5 000 V.
Túto funkciu aktivujete stlačením tlačidla „REL / PC“. Na displeji sa zobrazí symbol „“ a v pravom hornom rohu displeja sa zobrazí skutočná hodnota napätia. Automatické prepínanie rozsahu je vypnuté a na displeji sa zobrazí „00 000“. Funkciu relatívneho merania vypnete opätovným stlačením tlačidla „REL / PC“. Táto funkcia nie je k dispozícii pri meraní teplôt a frekvencií

Displej po zapnutí relatívnej funkcie.

Zobrazenie minimálnej, priemernej a maximálnej hodnoty

Po stlačení tlačidla „MAX / MIN“ multimeter uloží minimálne a maximálne hodnoty z nasledujúcich meraní a vypočíta priemernú hodnotu z oboch premenných. Tieto tri veličiny sa zobrazia jedno po druhom na malom displeji v pravom hornom rohu obrazovky, ak budete pokračovať v stlačení uvedeného tlačidla. Môžete vidieť, ktoré množstvo je indikované značkami „MIN“, „AVG“ a „MAX“, ktoré sa zobrazujú na displeji.

Zobrazenie priemernej hodnoty (AVG) a počet meraní.

Funkcia nízkej impedancie

Pomocou tejto funkcie môžete znížiť vstupný odpor multimetra z 10 MΩ na 400 kΩ. Prepínate stlačením tlačidla „Low imp. 400 kΩ '. Po uvoľnení tohto tlačidla sa vstupný odpor vráti na 10 MΩ. Budete počuť bzučiak a na displeji sa zobrazí správa „WARNING!“. Podľa manuálu je táto voľba užitočná na potlačenie fantómového napätia.

Funkcia porovnávača

Na VC650BT môžete nastaviť dve prahy, pomocou ktorých môžete porovnávať alebo porovnávať namerané množstvo. Multimeter udáva, či namerané množstvo spadá do („PASS“) alebo mimo („NG“) týchto dvoch prahov. Nastavenie tejto funkcie vyžaduje vysoký tlak tlačidla!

  • Nastavenie hornej hranice:

Stlačte tlačidlo „LOAD / SETUP“ najmenej na dve sekundy. Na displeji sa zobrazí správa „SETUP“ a číslo „01“. Hlavné čítanie je „05000“, pričom pravá nula bliká. Potom môžete pomocou klávesov so šípkami „↑“ a „↓“ nastaviť číselnú hodnotu pravej číslice na požadovanú prahovú hodnotu. Pomocou klávesov so šípkami „←“ a „→“ vyberte zostávajúce číslice na displeji.

  • Nastavenie dolnej hranice:

Znova stlačte tlačidlo „LOAD / SETUP“ a rovnakým spôsobom nastavte dolnú hranicu.

  • Nastavenie definície porovnávača:

Znova stlačte tlačidlo „LOAD / SETUP“ a pomocou klávesov so šípkami vyberte „←“ a „→“ medzi „vnútorným“ a „vonkajším“. V prvom prípade glukometer zobrazí na displeji indikáciu „PASS“, ak nameraná hodnota spadá do dvoch prahov. V druhom prípade sa táto indikácia objaví, ak nameraná hodnota klesne mimo týchto dvoch prahov. Nakoniec stlačte tlačidlo „LOAD / SETUP“ na minimálne dve sekundy, aby ste nastavenie potvrdili. Multimeter sa potom vráti do normálneho meracieho režimu.

Nastavenie hornej hranice funkcie porovnávača.

Funkciu komparátora aktivujete krátkym stlačením tlačidla „COMP / CLEAR“. Displej teraz zobrazuje niekoľko údajov. V pravom hornom rohu uvidíte „MIN“ a „MAX“, dve nastavené prahové hodnoty. Nižšie nájdete „COMP“ a „PASS“ alebo „NG“ v čiernom rámčeku. Funkciu komparátora opustíte opätovným krátkym stlačením tlačidla „COMP“. Nastavené prahové hodnoty sú uchované v pamäti.

Funkcia komparátora v činnosti: namerané jednosmerné napätie
sa porovnáva s prahovými hodnotami 22 000 V a 18 000 V.

Meranie striedavého napätia

VC650BT samozrejme meria skutočnú efektívnu hodnotu (TrueRMS) striedavého napätia. K dispozícii sú štyri meracie rozsahy: 4 V, 40 V, 400 V a 600 V v plnom rozsahu. Presnosť závisí od frekvenčného rozsahu. Pre 45 Hz až 1 kHz je to ± (0,5% + 40 číslic). Presnosť klesá na ± (4,0% + 40 číslic) pri 100 kHz. Pri meraní striedavého napätia môžete pomocou troch pozícií a červeného tlačidla nastaviť tri meracie funkcie:

  • V ~:

Meriate skutočnú hodnotu ponúkaného striedavého napätia.

  • ~ Lo:

Zapne sa dolnopriepustný filter s frekvenciou náklonu 1 kHz.

  • AC + DC:

Merač meria skutočnú hodnotu striedavého napätia superponovaného na jednosmernom napätí.

Na displeji sa zobrazuje nielen efektívna hodnota vstupného napätia, ale aj frekvencia signálu. Je škoda, že softvér nie je napísaný takým spôsobom, že sa vypočíta a zobrazí najvyššia hodnota napätia. Bolo by to užitočnejšie ako zobrazenie frekvencie pri tejto meracej funkcii. Nakoniec má multimeter samostatnú polohu na meranie frekvencií.

V pravom hornom rohu môžete tiež vidieť meranie striedavého napätia
a frekvencia signálu.

Meranie jednosmerného prúdu

Na meranie jednosmerného prúdu musíte zapojiť červený merací kábel do pripojenia „10A“ alebo „mA / μA“. Prvý vstup je poistený poistkou 10 A, druhý poistkou 500 mA.
Môžete si vybrať z troch meracích funkcií:

  • µA:

Meria do 4 000,0 μA s presnosťou ± (0,3% + 10 číslic).

  • mA:

Meria do 400,00 mA s presnosťou ± (0,5% + 10 číslic).

  • A:

Meria do 10 000 A s presnosťou ± (1,5% + 20 číslic).

Prúdy môžete merať iba prúdy dlhšie ako 5 A s maximálnym trvaním merania 10 sekúnd a pauzy desať minút.

Meranie striedavých prúdov

Funguje identicky s meraním jednosmerného prúdu, stačí iba krátko stlačiť červené tlačidlo, aby ste prepli na červené funkcie otočného spínača. Skutočná efektívna hodnota striedavých prúdov sa tiež meria a na displeji sa zobrazuje frekvencia. Najvyššiu presnosť získate v najnižšom meracom rozsahu a pri frekvenciách od 45 Hz do 1 kHz a je ± (0,6% + 40 číslic). Pri 10 A a 10 kHz presnosť klesá na ± (4,0% + 40 číslic).

Meranie frekvencie

Na meranie frekvencií prepnite otočný prepínač do polohy „Hz /%“. Multimeter má osem automatických meracích rozsahov od 0.001 Hz v plnom rozsahu do 40,00 MHz. Citlivosť klesá z 200 mVeff pre najnižšie rozsahy na 600 mVeff pre najvyššie rozsahy. Maximálne povolené napätie je 30,0 Veff a presnosť je ± (0,02% + 8 číslic).

Meranie pracovného cyklu impulzov

Pracovný cyklus udáva pomer medzi „L“ a „H“ periódou v tvare impulzu. S VC650BT môžete zmerať toto množstvo od 10% do 90%. Otočný volič ste nastavili na „Hz /%“ a stlačte červené tlačidlo. Táto funkcia však pracuje iba vo frekvenčnom rozsahu 5 Hz až 2 kHz s presnosťou ± (1,2% + 30 číslic).

Meranie odporov

Nastavte otočný spínač do polohy „Ω“ a pripojte odpor, ktorý sa má merať, k multimetru. Odpory sa merajú v šiestich rozsahoch od 0.01 Ω  do 40 MΩ. Presnosť sa pohybuje od ± (1,0% + 10 číslic) v najnižšom meracom rozsahu do ± (2,0% + 5 číslic) v najvyššom meracom rozsahu. Relatívna funkcia už diskutovaná je veľmi užitočná na meranie veľmi malých odporov. Odpor testovacích káblov môžete vypnúť. Merač bude ukazovať hodnotu niekoľkých desatín ohmu. Teraz stlačte tlačidlo „REL / PC“, hodnota klesne na nulu a teraz môžete presne zmerať všetky malé odpory, pretože odpor vašich testovacích káblov bol kompenzovaný.

Meracie kapacity

Pred pripojením k multimetru sa uistite, že sú kondenzátory úplne vybité. Otočný spínač prepnite do polohy označenej symbolom kondenzátora. Pripojte kladný pól kondenzátorov k červenému konektoru. Pre meranie kondenzátorov má multimeter šesť meracích rozsahov od 0.001 nF v plnom rozsahu do 6000,0 μF v plnom rozsahu. Presnosť sa pohybuje od ± (2,5% + 20 číslic) v najnižšom meracom rozsahu do ± (5,0% + 20 číslic) v najvyššom meracom rozsahu.

Meranie teploty

S dodávaným termočlánkom môžete merať teploty medzi -40 °C a +400 °C v jednom rozsahu s rozlíšením 0,1 °C. S inými termočlánkami môžete merať až 1 000,0 °C. Pripojte termočlánok so správnou polaritou k multimetru a vyberte polohu „mVdc“ otočného spínača. Potom raz stlačte červené tlačidlo, ktoré vás prepne na meranie teploty v °C. Opäť stlačte toto tlačidlo a VC650BT meria v °F. Presnosť medzi -40 °C a +40 °C je ± (3,0% + 20 číslic).

Ďalšie funkcie

Multimeter má VC650BT aj skúšku diódy a kontinuity (test kontinuity). Obidve funkcie sú v polohe „Ω“ otočného spínača. Po stlačení červeného tlačidla môžete testovať diódy a po druhom stlačení sa zmeria spojitosť. V druhom prípade sa v skutočnosti nemeria iba odpor medzi dvoma testovacími vodičmi. Ak je to menšie ako 10 Ω, multimeter zapípa. Pri diódach sa meria dopredné napätie UF na maximálnu hodnotu 2,2 V.

Rozhranie USB

Galvanicky izolované pripojenie
VC650BT môžete pripojiť k počítaču so systémom Windows pomocou konektora USB typu B na zadnej strane multimetra. Toto pripojenie je (našťastie) prostredníctvom optických väzobných členov, takže váš počítač je galvanicky úplne oddelený od multimetra a toho, čo je k nemu pripojené. Najprv musíte do počítača nainštalovať softvér Voltsoft. Zahrnutá je jba obmedzená verzia, ktorú môžete inovovať na verziu.

Spárovnie zariadení
Po pripojení oboch zariadení pomocou kábla USB stlačte tlačidlo „REL / PC“ najmenej na dve sekundy. Na displeji sa zobrazí symbol pripojenia.

Možnosti programu Voltsoft Pro
Pomocou VoltSoft Pro môžete napríklad exportovať sériu meraní, ktoré multimeter generuje, do tabuľky alebo do textového súboru. Všetky tabuľky môžete umiestniť na obrazovku vášho počítača vo forme konfigurovateľného grafu. Softvér obsahuje rozsiahle monitorovacie a kontrolné funkcie, pričom limitné hodnoty aktivujú zvukový signál alebo pri prekročení pošlú e-mail. Pozoruhodnou vlastnosťou softvéru je webové rozhranie, ktoré umožňuje sledovanie premenných meraných pomocou VC650BT cez internet.

 

Technické parametre

Min. meraná hodnota V/DC 0.01 mV
Max. meraná hodnota V/DC 600 V
Min. meraná hodnota V/AC 0.2 mV
Max. meraná hodnota V/AC 600 V
Min. meraná hodnota A/DC 0.01 µA
Max. meraná hodnota A/DC 10 A
Min. meraná hodnota A/AC 0.01 µA
Max. meraná hodnota A/AC 10 A
Rozsah meraní odporu 0,01 Ω - 40 MΩ
Rozsah meraní kapacity 0,001 nF - 6 mF
Rozsah meraní frekvencie 0,001 Hz - 4 MHz
Rozsah meraní teploty -40 až +1000 °C
Vnútorný odpor DC 10 MΩ
Vnútorný odpor AC 10 MΩ
Základná presnosť (±) 0,03 %
Typ merania True RMS
Frekvenčný rozsah 45 Hz - 100 KHz
Rozhranie 1x USB
Napájanie 230 V/AC 6x batéria typu C
Výška 105 mm
Šířka 242 mm
Dĺžka 305 mm
Hmotnosť 2 kg
Kalibrované Bez certifikátu
Kategória bezpečnosti CAT II 600 V
Merané napätia AC/DC
Merané prúdy AC/DC
Typ (výrobca) VC650BT
Displej (digitálny / mechanický) Digitálny
Displej (counts) 40000
Kategória produktu Stolný multimeter

 

Rozsah dodávky

  • napájací kábel
  • Bezpečnostné meracie káble
  • 2x krokosvorka
  • Teplotný senzor typu K, -40 až +400 ° C
  • USB kábel
  • CD so softvérom

Systémové požiadavky

  • .Net Framework V2.0 alebo vyšší
  • Windows XP SP2 / Windows Vista / Windows 7/8 / 8.1/10
  • CD mechanika
  • USB rozhranie
 

Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button