Už zajtra je v Číne veľký nákupný sviatok. Na čo si treba dať pozor?

Už zajtra je v Číne veľký nákupný sviatok. Na čo si treba dať pozor?
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  234 zobrazení
2
 0
Zaujímavosti

Čínske internetové obchody sa pripravujú na nápor nakupujúcich počas ich "dňa nezadaných", ktorý pripadá na 11. november. Už týždne zahraničné e-shopy lákajú ľudí na nižšie ceny najrôznejších tovarov, ktoré sú však niekedy iba skreslené.

So zľavami počas 11. novembra začal čínsky gigant Alibaba, ktorý prevádzkuje e-shop s ponukou rôznych predajcov AliExpressu. Pridali sa ale aj mnohí ďalší čínski predajcovia. Zľavy väčšinou platia od 11. do 13. novembra.

Nákupy ale nakoniec nemusia byť také výhodné, ako sa podľa akcií zdá sa. Oplatia sa najmä malé a lacné kúsky, za ktoré u nás zaplatíte často mnohonásobne viac.

Skutočné zľavy iba niekedy

Počas 11. novembra ponúkajú predajcovia aj skutočné, niekoľkopercentné zľavy oproti bežnej ponuke. V čínskych obchodoch ale platí, že jeden produkt ponúka viacero obchodníkov a ceny sa líšia. Aj keď sa teda tešíte, že ste podľa ponuky v e-shope ušetrili euro či dve, realita môže byť iná a rovnakú cenu mohol mať iný predajca aj doteraz. Zároveň platí, že rôzne akcie sú v čínskych obchodoch počas celého roka, aj keď niekedy ide o zľavy na konkrétne produkty či zľavové kódy pri objednaní nad určitú sumu.

AliExpress používateľovi neustále zobrazuje najrôznejšie kupóny zadarmo či virtuálne mince. Pravdou je, že drvivá väčšina kupónov je len k veľmi obmedzenému sortimentu tovaru a mince možno spravidla vymeniť len za úplne drobné zľavy.

Treba byť teda obozretný a ideálne si vopred vybrať produkty do zoznamu nákupov, ktoré chcete a potom si už iba v stredu pozrieť, či sa vám nákup oplatí.

Zároveň počas tohto obdobia, kedy je na stránkach či v appkách veľký nápor, hrozí, že aplikácia reaguje spomalene, prípadne sa produkt nenačíta korektne.

Čo sa oplatí kupovať

Nákupy z Ázie sa oplatia najmä pri menších výrobkoch, ako sú obaly, puzdrá, káble a ďalší drobný tovar – teda produkty, pri ktorých je menšie riziko, že sa cestou poškodia alebo že by nefungovali správne.

V čínskych internetových obchodoch je pritom na predaj množstvo tovarov, ktoré nie sú na našom trhu ani dostupné. Čo je však dôležitejšie, niekedy nie sú ani certifikované pre použitie v Európe. S tým môžu byť spojené rôzne praktické problémy. Napríklad aj pri takých jednoduchých produktoch ako sú nabíjačky pre smartfóny sa môže stať, že veľmi lacné kúsky z Číny nebudú fungovať správne alebo sa dokonca môžu prehrievať.

Súčasne však platí, že často nejde o zlé výrobky, nopak. Mnoho ráz ide o identické produkty, ktoré nájdete v slovenských e-shopoch či kamenných predajniach, avšak niekedy za niekoľkonásobne vyššie sumy. Práve preto môže nakupovanie v čínskych internetových obchodoch pripomínať lotériu a je vhodné najmä pre skúsenejších používateľov, ktorí majú čas zaujímať sa o predávané produkty bližšie.

Pri nákupoch odporúčame sledovať recenzie ľudí a dobre vyberať, kedy sa oplatí zaplatiť aj za podozrivo lacný produkt. Napríklad pri vyššie spomínaných nabíjačkách je dobré spozornieť.

Na mieste je aj ekologická otázka – zvážte si, či je produkt či zľava naň tak hodnotná, aby sa okrem malého tovaru prepravovalo zbytočne aj samostatné balenie a obálka tisícky kilometrov, keď by mohol prísť produkt v balení po stovkách či tisícoch až desaťtisícoch lokálnym distribútorom či veľkopredajcom.

Platí sa vopred, pozor na poštu

Ako je u čínskych predajcov zvykom, za tovar sa platí výhradne vopred. Nie je možné využiť dobierku pri doručení – u nás populárnu formu platby.

Krátko po zrealizovali objednávky je ju možné aj stornovať. Možnosť je vhodná napríklad vtedy, keď zabudnete uplatniť zľavový kód alebo nájdete produkt lacnejšie.

Po niekoľkoročných skúsenostiach s nákupmi z Ázie neevidujeme výraznejšie problémy s doručovaním zásielok. Ak sa aj stane, že balík nepríde, s predajcom sa dá skontaktovať a ak zistí, že ste ho nedostali, dokáže vám ho poslať znovu, prípadne vám vráti peniaze na kartu.

U čínskych predajcov možno nájsť napríklad robotické vysávače od 100 eur či náhradu k televíznym ovládačom za 2,5 eura.

Mnohých ľudí zaujíma, ako je možné, že z Číny dokáže prísť balíček bez poštovného, prípadne iba za pár desiatok centov, aj keď ide o takú vzdialenosť. Dôvodom je, že krajina dotuje poštovné za menšie zásielky pre čínskych predajcov, aby sa dokázali výraznejšie presadiť v rôznych krajinách. Niekedy sa neplatí za doručenie pri objednávke jedného kusu tovaru, ak pridáte druhý či tretí, cenu za dopravu už uhradiť musíte.

Stále platí, že niektorí predajcovia ponúkajú k rovnakému produktu bezplatnú poštu, ďalší si za ňu nechajú zaplatiť. Je teda dôležité pátrať a pozerať sa v obchodoch a zistiť, kto každý predáva váš vytipovaný produkt.

V aplikáciách a na webe sa ale dá použiť vyhľadávanie produktov, či zobrazenie podľa najnižšej ceny, s doručením zadarmo alebo s vysokým hodnotením.

Počkáte si týždne až mesiace

Nevýhodou nákupov z čínskych obchodov je, že nikdy netušíte, kedy vám balíček príde. Mnoho ráz ide o týždne a niekedy sa zásielka na ceste zdrží aj mesiace. Ak si teda niečo objednáte v stredu, nie je isté, že vám príde napríklad do Vianoc.

Stále častejšie sa ale objavuje možnosť doručenia niektorých výrobkov z európskych skladov. Vtedy vám môže prísť zásielka aj po pár dňoch.  

Vždy je vhodnejšie takto nakupovať najmä produkty, ktoré až tak súrne nepotrebujete a nevadí vám na ne počkať. Predajcovia vám síce pošlú číslo na sledovanie zásielky, údaje ale bývajú výrazne skreslené, prípadne vám nezobrazí žiadne informácie o pohybe balíka. Stáva sa aj to, že vám služba ukazuje, že balík je na ceste, aj keď ho už máte dávno doma. 

Oficiálne sa väčšinou počíta s lehotami na doručenie 45 dní a dlhšími. Ak predajca vidí, že balík ešte neprišiel a vy ste sa už informovali ohľadom vrátenia peňazí, dokáže túto lehotu ešte predlžiť.

Ťažká reklamácia

Ak ste si z čínskeho obchodu objednali obal na telefón za dve eurá či káblik za euro, asi nebudete veľmi riešiť reklamáciu tovaru ani vtedy, ak produkt už nebude funkčný ani po pár mesiacoch.

Horšie je to v prípade väčších a drahších vecí. V redakcii máme skúsenosť so zariadením za viac ako 100 eur, na ktorom však nefungovali niektoré konektory a nebolo ho možné využívať.

Preto sme skúšali reklamáciu u predajcu. Ten od nás požadoval, aby sme ho poslali späť do Číny, kedy by sa len cena poštovného pohybovala na úrovni desiatok percent z ceny produktu. Keď sme s tým nesúhlasili, obchodník bol ochotný vrátiť nám iba 10 percent z pôvodnej sumy.

Pri drahších tovaroch je potrebné byť obozretnejší a ešte viac si pozerať skúsenosti ľudí, ktorí si už produkt od predajcu kúpili – mnoho výrobkov má recenzie a fotky od zákazníkov.

Od júla už aj s DPH a clom

Doteraz platilo, že zásielky s hodnotou do 22 eur boli oslobodené od DPH a cla. Zákazníci tak nemuseli platiť tieto poplatky napriek tomu, že išlo o zásielky z tretích krajín. Už od 1. júla budúceho roka sa situácia mení a daň sa bude platiť pri všetkých výrobkoch. Pôvodne to malo byť už od začiatku budúceho roka, pre pandémiu sa proces posunul.

Od júla budúceho roka tak dostanete zásielku až vtedy, keď podáte colné vyhlásenie a zaplatíte daň, prípadne aj clo pri drahších zásielkach.

Budú to robiť aj doručovateľské spoločnosti, ktoré si ale za to vypýtajú poplatok. Napríklad Slovenská pošta si za službu vypýta 9 eur. Za poplatok preclí tri položky, za každú ďalšiu zaplatí klient 2 eurá. Úkon bude môcť zrealizovať aj občan bez poplatku online, ak má elektronický občiansky preukaz.

 

Zdroj : Zive.aktuality.sk



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button