Ulefone Armor 9 - mohutný, obrnený a odolný Android smartfón s termokamerou

Ulefone Armor 9 - mohutný, obrnený a odolný Android smartfón s termokamerou
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  492 zobrazení
3
 0
Mobilné telefóny a mobilné technológie

Spoločnosť Ulefone je v našich končinách možno menej známa. Značka sa sústredí najmä na cenovo dostupné zariadenia s dobrým pomerom ceny a výkonu. Nový smartfón Ulefone Armor 9 však ponúka mohutné a obrnené telo s vysokou odolnosťou, veľkú 6600 mAh či zaujímavú termokameru.

Ulefone Armor 9: Kde zakúpiť?

Ulefone Armor 9 môžte zakúpiť na tomto odkaze - klikni (Banggood)

Telefón je možné zakúpiť zo španielskeho skladu, čo v praxi znamená žiadne extra poplatky v doplatku DPH, alebo CLO poplatku, čo znie určite veľmi lákavo, najmä keď ešte zohľadníme dobu dodania, ktorá je v tomto prípade 3 až 5 dní, čo je veľmi zaujímavé. Samozrejme netrba zabudnúť na to, že pokiaľ si chcete objednávať lacnejší variant z Číny, tak si zvoľte dopravu EU Priority Line.

Balenie: Ulefone poteší príslušenstvom

Smartfón Ulefone Armor 9 prichádza  v krabičke štandardných rozmerov, ktorá už svojim dizajnom pripomína vysokú odolnosť tohto zariadenia. Žltá krabička s názvom zariadenia zobrazuje aj základné technické špecifikácie tohto zariadenia.

Hneď na vrchu krabičky sa po samotnom rozbalení nachádza samotný smartfón Ulefone Armor 9 zabalený v ochrannej fólií. Nižšie sa nachádza stručný papierový návod a dokonca aj ochranné sklo na displej priamo od výrobcu.

V spodnej časti balenia sa následne nachádza príslušenstvo v podobe odolného nabíjacieho káblu s koncovkou USB typu C, nechýba rýchla 18W nabíjačka, redukcia z USB – C na USB – A, ale aj redukcia z USB – C na microUSB.

Naša verzia obsahovala aj príslušenstvo navyše. To prichádza v podobe odolného obalu, ktorý ešte viac podčiarkne mohutnosť a odolnosť zariadenia, ale aj praktická karabína na prenášanie v extrémnych podmienkach či uchytenie o opasok.

Zaujímavosťou je aj sada endoskopu. Teda tenká a dlhá hadička, ktorá obsahuje optiku pre zobrazenie výsledkov snímania kamery v úzkych priestoroch. Toto príslušenstvo je možné k zariadeniu pripojiť jednoducho, cez konektor na bočnej strane.

Rozloženie prvkov zariadenia

Skutočne mohutné zariadenie značky Ulefone rozhodne nie je pre každého. Rozmery tohto odolného smartfónu sa zastavili na hodnote 168,2 x 82 x 15 mm a jeho váha činí následne až neuveriteľných 320 gramov. A to sa bavíme o rozmeroch a váhe bez príslušenstva ako je obal, endoskop či karabínka na pripevnenie.

Predná strana obsahuje 6,3″ displej s pomerne širokými rámčekmi, avšak tento displej má aspoň od výroby nalepenú ochrannú fóliu. Nad displejom sa nachádza skupina senzorov, predná kamera vo výreze v displeji, ale aj reproduktor určený pre telefonovanie. Tlačidlá pre ovládanie sú už tradične, softvérové.

Ľavá bočná hrana obsahuje kombináciu obrneného gumeného materiálu a kovových materiálov. Nachádzajú sa tu tlačidlá určené pre reguláciu hlasitosti, tlačidlo, ktoré je možné prispôsobiť na spustenie rozličných softvérových akcií a tiež skupina pinov pre pripojenie príslušenstva (pripojenie endoskopu).

Na pravej strane sa následne pri rovnakom použití materiálov nachádza zásuvka pre SIM kartu (Hybrid DualSIM) resp. pamäťovú kartu. Nechýba ani kovové tlačidlo na zapnutie zariadenia a čítačka odtlačkov prstov umiestnené v bočnej hrane smartfónu.

Horná strana je pokrytá gumovým materiálom a pod ochranným krytom ponúkne štandardný 3,5 mm audio konektor pre pripojenie káblových slúchadiel. Na spodnej strane je situácia podobná, pod ochranným krytom sa nachádza univerzálny konektor USB typu C (USB OTG) určený pre nabíjanie a prepojenie s počítačom.

Zvýšená odolnosť konštrukcie

Zadná strana smartfónu je však unikátna. Má gumový materiál a zobrazuje množstvo skrutiek, ktoré dizajnovo podčiarkujú odolné zameranie tohto smartfónu. V hornej polovici sa nachádza štvorcový modul zadných fotoaparátov. Tri fotografické senzory sú doplnené aj o špecifickú termokameru. Pod týmto modulom sa nachádza ešte štvoritý LED blesk.

V spodnej polovici sa nachádza aj označenie o recyklácii, označenie o odolnosti IP 68 a logo výrobcu. Pri spodnej hrane sa nachádza aj mierny výstupok pre umiestnenie pútka. Odolná konštrukcia je certifikovaná aj spomínanou certifikáciou IP 68 (1,5 metra pod vodou do 30 minút), ale aj certifikáciou MIL-STD-810G. Výrobca tiež deklaruje aj odolnosť pádu až z výšky 1,2 metra.

Displej: Štandardný IPS panel

Zobrazovací panel je veľmi dôležitou vlastnosťou každého smartfónu. V tomto prípade máme k dispozícii veľký 6,3″ IPS LCD panel s pomerom strán 19,5:9 a rozlíšením Full HD+ (2340 x 1080 pixelov). Displej zaberá približne 70% prednej steny, ide o nižšie číslo, no môžu za to mohutné rámčeky okolo displeja.

Samotný obrazovka tak ponúkne jemnosť na úrovni 409 ppi, čo vôbec nie je zlé. K dispozícii máme aj ochranné sklo s ochranou proti poškriabaniu a oleofóbnu vrstvu, ktorá má pomôcť proti zachytávaniu odtlačkov prstov.

Displeju nie je čo vytknúť. Ide o IPS panel, ktorý ponúkne reálne farby, veľmi dobré pozorovacie uhly, ale aj vhodný minimálny jas pri používaní večer alebo v noci. Napriek tomu, výrobca by mohol ešte trochu zapracovať na maximálnom jase, ktorý by vylepšil použitie v exteriéri. V tomto prípade však musíme zohľadniť aj cenu tohto zariadenia.

Výkon: MediaTek, za ktorý sa nemusí hanbiť

Po stránke výkonu je k dispozícii osemjadrový procesor MediaTek Helio P90 (2 x 2,2 GHz Cortex-A75 + 6 x 2,0 GHz Cortex-A55) s kódovým označením MT6779. Ide o procesor strednej resp. vyššej strednej triedy vyrobený 12 nm technológiou, pričom je doplnený tiež o grafický čip PowerVR GM9446.

V našich končinách môže ísť o možno mierne neznámu kombináciu, no za svoj výkon sa smartfón rozhodne hanbiť nemusí. V priebehu testovania sme nezaznamenali problémy s výkonom a to ani pri jednoduchom multitaskingu.

Smartfón si poradí aj s graficky náročnejšími mobilnými hrami z Obchodu Play a to na stredných detailoch. Lepší prehľad o výkone môžu poskytnúť priložené výsledky AnTuTu benchmark testov.

Pamäť: UFS 2.1 úložisko a microSDXC karta

Výbava tohto zariadenia je doplnená tiež o 8 GB pamäte RAM, z ktorej si systém a nadstavba štandardne ukrojí približne 2 – 3 GB pri štandardnom používaní. Pokiaľ ide o interné úložisko, k dispozícii je 128 GB úložiska staršieho typu UFS 2.1. Má síce nižšiu rýchlosť ako moderné UFS 3.0 alebo UFS 3.1 úložiská, no opäť musíme zohľadniť aj cenu smartfónu.

Už po prvom zapnutí si systém Android a lokálna nadstavba zoberú z celkového úložiska približne 10 GB. Ide však o rozumnú voľbu veľkosti úložiska zo strany výrobcu, ktorá by mala postačovať drvivej väčšine používateľov. Pre rozšírenie úložiska je možné využiť aj hybridný slot pre microSDXC kartu (použitie len s jednou SIM kartou) alebo pribalenú redukciu na USB „flash” disk.

Čítačka odtlačkov prstov

Pokiaľ ide o zabezpečenie zariadenia, hlavným prvkom je najmä štandardný kapacitný senzor odtlačkov prstov, ktorý je umiestnený v pravej bočnej hrane smartfónu. Áno, je pravda, že systém Android natívne podporuje aj odomykanie tvárou, v tomto prípade na overenie slúži len predná kamera a preto túto formu zabezpečenia odporúčame nahradiť práve nasnímaním odtlačkov prstov.

Samotný snímač je uložený pomerne nízko, pod tlačidlom pre zapnutie a vypnutie zariadenia. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o nevýhodu, no vzhľadom na mohutné telo zariadenia ide o rozumné umiestnenie. Senzor je jednoduché nahmatať pravým palcom aj v prípade, že je smartfón uložený v hrubom ochrannom obale.

Reakcie tejto čítačky odtlačkov prstov boli veľmi rýchle. Senzor reagoval bez problémov na prvý pokus a zvládol dokonca aj jemnú mastnotu či vlhkosť na prstoch. Rýchlosť tohto senzoru môžeme prirovnať k štandardným kapacitným senzorom umiestneným na zadnej strane konkurenčných zariadení, jeho využitie bolo naozaj bez problémov.

Android + nadstavba od výrobcu

Spoločnosť Ulefone si situáciu po stránke softvéru príliš nekomplikovala. K dispozícii je stále pomerne aktuálny operačný systém Android 10, ktorý je doplnený o miernu grafickú nadstavbu od výrobcu. Upravená je domáca obrazovka (po vzore iných čínskych výrobcov, práve na obrazovkách sú rozložené všetky dostupné aplikácie), ale aj notifikačná lišta a zoznam ponuky nastavení.

V samotných nastaveniach je už však systém Android pôvodný a nechýba ani obrazovka Google na úplne ľavej strane od domácej obrazovky. Systém ako taký bol vhodne optimalizovaný, problém sme nezaznamenali pri používaní ani v rámci jednoduchého multitaskingu. Systém Android je okrem angličtiny k dispozícii aj v slovenčine, no preklad v nadstavbe od výrobcu mal rezervy.

Ak si už telefón vypýtal nejakú tu sekundu navyše, bolo to pri spustení fotoaparátu alebo pri spustení niektorej z preinštalovaných aplikácií. Tie neboli dokonale optimalizované a v tomto prípade sme sa stretli so zaváhaním. Išlo najmä o aplikáciu pre endoskop alebo pre termokameru. Výrobca predinštaloval približne desiatku vlastných aplikácií aj pre kalkulačku a nahrávanie zvuku.

Pokiaľ by sme mali vyzdvihnúť ešte jedno negatívum v rámci kapitoly o operačnom systéme, ide o bezpečnosť resp. bezpečnostné aktualizácie od výrobcu. Smartfón ponúka bezpečnostný balíček od spoločnosti Google k dátumu 05. máj 2020, pričom žiadna ďalšia aktualizácia v priebehu testovania nebola k dispozícii.

Fotoaparát: 64 MPx hlavný ISOCELL senzor

Fotografická výbava modelu Ulefone Armor 9 je prakticky unikátna a to nielen na našom, ale aj globálnom predajnom trhu. Pokiaľ ide o zadné fotoaparáty, k dispozícii je dvojica snímačov. Ten hlavný má rozlíšenie 64 MPx (f/1.9) a je tiež vybavený PDAF zaostrovaním. Ide o známy Samsung ISOCELL GW1 senzor, ktorý je doplnený aj o 2 MPx hĺbkový senzor s „bokeh” efektom.

Zadné fotoaparáty ponúknu podporu 1080p (30 fps) videa, no pre lepšiu stabilizáciu odporúčame skôr využitie 720p záznamu. S výsledným záznamom sme neboli príliš spokojný a ak vyslovene potrebuješ stabilné video, odporúčame pripojiť statív resp. malý „tripod”. Predná kamera sa nachádza vo výreze v displeji a jej rozlíšenie sa zastavilo na hodnote 8 MPx (f/2.2). Predná kamera takisto podporuje video v rozlíšení 1080p (30 fps).

Výsledné fotografie boli použiteľné najmä za denného osvetlenia. V plnom rozlíšení 64 MPx dostaneš viac detailov, no je potrebné rátať s chladnejšími farbami a výslednou vyššou veľkosťou fotografie. Okrem toho, s ubúdajúcim svetlom klesá aj ostrosť snímok a pribúda šum. Slabé výsledky zaznamenal smartfón pri nočných fotografiách, kde bolo osvetlenie okolia nedostatočné.

Špecifická termokamera a endoskop

Fotografické vlastnosti tohto smartfónu sú však špecificky zamerané aj s príslušenstvom. V tomto prípade sme mali pri testovaní navyše k dispozícii aj termokameru (5 MPx + termosnímač) a dokonca endoskop s dĺžkou dva metre (pripojenie cez piny na bočnej hrane smartfónu).

Pokiaľ ide o termokameru, ide o veľmi zaujímavú vlastnosť a je potrebné ju spustiť cez integrovanú aplikáciu MyFLIR. Táto aplikácia je o čosi horšie optimalizovaná a občas si vypýta nejakú tú sekundu navyše pri spustení, ale aj používaní. Aplikácia však ponúka rôzne režimy pre termokameru vrátane lokalizovaného merania teploty alebo priemerného výsledku nameranej teploty.

Využitie tejto kamery vidíme najmä v pracovných, stavebných alebo turistických či kempovacích podmienkach. Presnosť nameranej teploty má odchýlku približne + / – 1 stupeň Celzia, pokiaľ ide o teplotu ľudského tela. Na toto meranie však nie je fotoaparát priamo určený. Pri pohľade na fotografiu interiéru (23,8°C) sa teplota zhodovala s Mi Smart Temperature senzorom od Xiaomi.

Zaujímavým príslušenstvom je však endoskop. Táto dvojmetrová kamera je pripojená ku smartfónu cez piny a má svoju aplikáciu s označením Endoscope. Táto aplikácia takisto nie je úplne optimalizovaná (rovnako ako MyFLIR).

Spokojní sme neboli ani s uchytením endoskopu, ktorý mal tendenciu sa odpájať. Kamera má nízke rozlíšenie a jej obraz má pomerne vysoký šum. Napriek tomu je pracovné využitie tohto príslušenstva nepopierateľné.

Konektivita: Štandardné vybavenie 4G/LTE smartfónu

Po stránke konektivity je k dispozícii dnes už tradičné LTE pripojenie (Cat12 600/150 Mbps, kanály: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 12, 13, 17, 18, 19, 20, 25, 26, 28, 34, 38, 39, 40, 41, 66). Nechýba tiež Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, ale aj technológia Bluetooth 5.0. Pokiaľ ide o lokalizáciu, s tou sme nezaznamenali problémy a k dispozícii je GPS, A-GPS, BDS, GLONASS aj GALILEO.

Smartfón obsahuje čip NFC, ktorý je možné využiť napríklad pre mobilné platby prostredníctvom služby Google Pay. Túto službu sme otestovali a pridanie karty, ako aj samotná platba fungovali na našich lokálnych termináloch bez akýchkoľvek problémov. Poteší FM rádio s RDS a nahrávaním, ale aj univerzálny konektor USB typu C s podporou funkcie USB OTG.

Výdrž na batériu: 6600 mAh akumulátor

Zariadenie ponúkne akumulátor s celkovou kapacitou na úrovni až 6600 mAh. Ide o skutočne mohutné zariadenie po stránke hrúbky aj hmotnosti a tomu odpovedá aj výsledná kapacita. Akumulátor je možné nabíjať prostredníctvom rýchleho 18W káblového nabíjania. Smartfón nepodporuje bezdrôtové ani reverzné nabíjanie.

Výsledná výdrž sa v závislosti od používania pohybovala na úrovni 1 – 3 dní. Náročné používanie vrátane hodinového hrania mobilných hier, hodinového telefonovania a hodinového sledovania Full HD videí zastavilo výdrž na úrovni 1,5 – 2 dní. Pri jednoduchom a striedmejšom používaní sa výdrž tohto veľkého akumulátoru môže pokojne natiahnuť aj na 2 – 3 dni.

Záverečné hodnotenie: Ulefone Armor 9

Čo dodať na záver. Po stránke odolnosti je Ulefone Armor 9 naozaj špičkové zariadenie, ktoré ocenia najmä zamestnanci v prašnom a vlhkom prostredí, ale aj turisti v náročnom teréne. Pokiaľ ide o výkon, je pravda, že smartfón by si zaslúžil viac, aj s týmto čipsetom je však dobre použiteľný.

Výsledná výdrž sa v závislosti od používania pohybovala na úrovni 1 – 3 dní. Náročné používanie vrátane hodinového hrania mobilných hier, hodinového telefonovania a hodinového sledovania Full HD videí zastavilo výdrž na úrovni 1,5 – 2 dní. Pri jednoduchom a striedmejšom používaní sa výdrž tohto veľkého akumulátoru môže pokojne natiahnuť aj na 2 – 3 dni.

Preto ak hľadáte odolný smartfón do extrémnych podmienok a to aj s doplnkovým príslušenstvom, a za takýto smartfón nechcete nechať celú svoju výplatu, túto kúpu určite odporúčam. Presne tieto podmienky totiž spĺňajú pomyselnú cieľovú skupinu zákazníkov tohto zariadenia.

Ulefone Armor 9 môžte zakúpiť na tomto odkaze - klikni (Banggood)

Become a Patron!



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button