Ubuntu Linux 22.04 prichádza s novými funkciami pracovnej plochy a plnou podporou Raspberry Pi 4

Ubuntu Linux 22.04 prichádza s novými funkciami pracovnej plochy a plnou podporou Raspberry Pi 4
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  262 zobrazení
1
 0
Počítače a výpočtová technika

Ubuntu v súčasnosti pravdepodobne nie je najpopulárnejšou desktopovou distribúciou Linuxu, ale stále je jednou z najlepších možností pre firemné použitie a slúži ako technický základ pre projekty ako Linux Mint a Elementary OS. Ubuntu má vždy dve hlavné vydania ročne a presne podľa plánu je teraz k dispozícii Ubuntu 22.04 LTS.

Ubuntu 22.04 je verzia s dlhodobou podporou (LTS), čo znamená, že bude podporovaná päť rokov s opravami zabezpečenia a aktualizáciami vybraných aplikácií. To znamená, že ak sa nechcete pravidelne zaoberať veľkými aktualizáciami, môžete na ňom zostať celé roky, alebo môžete aktualizovať na verziu 22.10, ktorá bude k dispozícii v októbri (tá nebude vydaním LTS).

Hlavnou zmenou je, že Ubuntu teraz používa pracovné prostredie Gnome 42, hoci, ako OMG Ubuntu uviedlo vo svojom spravodajstve, niektoré aplikácie a funkcie boli pozastavené, aby sa 22.04 udržalo čo najstabilnejšie. Gnome 42 prechádza na horizontálny prepínač pracovných plôch a spúšťač aplikácií, podobne ako v systémoch Windows 11 a macOS, a na presun medzi pracovnými plochami a oknami sú k dispozícii niektoré nové gestá touchpadu. Spoločnosť Canonical, vývojári Ubuntu, tvrdí, že nová aktualizácia "dokáže zdvojnásobiť rýchlosť snímkovania pracovnej plochy na systémoch Intel a Raspberry Pi" v porovnaní s poslednou verziou.

Medzi menšie zmeny patrí nová funkcia snímania obrazovky/nahrávania obrazovky, aktualizované farby a skutočný tmavý režim v systémovej téme a vylepšená aplikácia Ubuntu Software. Predvolený webový prehliadač Firefox je teraz balíkom Snap namiesto tradičného balíka APT. To bude pravdepodobne kontroverzné, keďže balíky Snap nie sú u väčšiny linuxovej komunity príliš obľúbené - Linux Mint nedávno spolupracoval s Firefoxom, aby bola pre používateľov Mintu k dispozícii verzia bez Snapu.

Stiahnúť UBUNTU

Ubuntu 22.04 je prvým vydaním, ktoré funguje na všetkých modeloch Raspberry Pi 4 pri použití úplného desktopového prostredia, ktoré Raspberry Pi odhalilo začiatkom tohto roka. Obsahuje tiež programovací jazyk Rust, OpenSSL v3, protokol vzdialenej plochy (RDP), jadro Linuxu 5.15 a grafiku Mesa 22.

Ubuntu 22.04 je k dispozícii pre rôzne počítače s procesorom AMD a 64-bitovým procesorom x86. Docker, WSL a ďalšie služby, ktoré ponúkajú obrazy Ubuntu, sú v procese zavádzania Ubuntu 22.04.

Zdroj: Canonical, OMG Ubuntu

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button