Testo 760-3

tlačidlá v službách multimetra
Testo 760-3
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  248 zobrazení
0
 0
Recenzie meracej techniky

Svoju pozíciu medzi digitálnymi multimetrami nemajú otočné prepínače zas až tak istú. Ak sa ich rozhodnete zmysluplne nahradiť klasickými tlačidlami, koľko ich nakoniec budete potrebovať? V prípade modelu Testo 760-3 stačia iba tri a všetky základné meranie máte vo vrecku. Ušetrené miesto potom výrobca venuje displeju, z ktorého razom vytvára dominantu číslo dva.

Vyjadrené stlačením

Na výslednú podobu meradla sa slušivými oranžovými prvkami sú v testo náležite hrdí. Ako inak si totiž vysvetliť priehľadnú krabicu ukazujúcu všetko na obdiv ešte pred rozbalením? Členitejšií už prístroj snáď ani byť nemôže. Prednej časti útleho návrhu dominuje trojica farebne odlíšených prvkov slúžiacich k výberu automaticky riešených napäťových či prúdových rozsahov a tiež spoločná voľba merania odporu, diód, teploty alebo aj kapacity. Kondenzátory však na krajných rozsahoch zmeriame len orientačne. Ďalším stredovým tlačidlom potom tento multimeter zapíname a prípadne tiež ovládame rovnomerné podsvietenie displeja. Na pridržanie čítaných údajov, aktiváciu filtra typu dolnej priepuste a postupnému zobrazovaniu maximálnej, minimálnej či priemernej hodnoty konečne využijeme zvyšné tri malé ovládacie prvky priamo pod panelom. Tlačidlo riešiace pri striedavých napäťových či prúdových rozsahov funkciu filtra LPF môže na základe dlhšieho stlačenia ešte prepínať medzi samostatným zobrazovaním kmitočtu alebo striedy.

 

Štyri vstupné konektory zo štandardu nijako nevybočujú, čo však neplatí o ľahko zapustenom displeji, ktorý svojimi rozmermi zasahujúcimi až do "polovice tela" príjemne prekvapil. Nie je síce grafický, ale aj tak s prehľadom zobrazí všetko potrebné. Jednotlivé čísla, symboly alebo napr. Jednotky nepôsobia vôbec rozpačito a užívateľ okrem toho súbežne sleduje nielen výchylku stĺpcového indikátora, ale aj napríklad tiež frekvenciu meraného signálu.

 

Za zvuku relé

Z hľadiska vlastnej hmotnosti nepatrí multimeter testo 760-3 k najľahším. Určite ho ale nebude ťažké aj ovládať. K vyvolaniu požadovanej funkcie stačí len opakovane stlačiť tlačidlo, prípadne chvíľu vyčkať na zopnutie kontaktu relé. Elektronika si dokáže strážiť odpojený prívod a sama tiež vyhodnocuje obsadenie napäťové či niektorej z dvoch prúdových svoriek. Okraj príslušného tlačidla sa automaticky rozžiari bielou farbou a zaznie tiež potvrdenie, ktoré je ale natoľko decentné, že sa v rušnom prevádzke ľahko prepočuje. Podobne ako akustická kontrola vodivosti, ktorá aspoň reaguje bez akéhokoľvek oneskorenia. Vodiče červenej a čiernej farby sú príkladom poddajnosti a dostatočne pružné bude na oboch stranách a tiež ich zakončenia. Systém však medzi nimi rozlišovať nevie.

 

 

 

Prístroj s TRMS sa na každý pád skvele ovláda aj v jednej ruke. Tlačidlá kladú dostatočný odpor a výsledný dojem z robustného prevedenia nemôže pokaziť ani osem krížových skrutiek. Ak však zrovna nemeníte prepálenú poistku. Zariadenie s krytím IP64 zdobí rad gumových dielov, ktoré tiež majstrovsky lemujú obe nožičky výklopného stojana. Jeho plast však vo východiskovej polohe nedolieha presne k základni a pri ovládaní multimetra preto môže vykazovať určitú vôľou. Každodennému intenzívnemu používanie nahráva tiež špeciálne očko doplnené dvoma držiakmi pre meracie hroty. Popri troch batérií typu AAA výrobca ešte pribalil dve ochranné špičky a nezabúda ani na gumovú záslepku pre každú zo vstupných zdierok. Ostatne tu bude mať aj osemjazyčný tlačený návod.

 

Tlačí na zažité predstavy

Na veľkoryso veľký displej sa tiež zmestila ikona rozhrania Bluetooth®. U multimetra testo 760-3 k nej ale žiadna oficiálna cesta nevedie. Priaznivci vyšších kmitočtov si tak budú musieť vystačiť aspoň s ich meraním, tu konkrétne do 60,00 MHz. Teplotu podobne preskúmame až do +500 °C, ale termočlánok si už bude potrebné obstarať inou cestou, nakoľko nie je súčasťou balenia multimetra. Rovnako tak tu máme aj nejednu svietivú diódu, avšak svietidlo z nich napriek tomu nevytvoríme. Ani to však nie sú dôvody, prečo hľadať niekde inde. V testo dokázali navrhnúť prístroj, ktorý sa nezľakne 1000 V, vody alebo snáď aj mrazu. Efektívne nahrádza klasický spôsob ovládania a ešte pri tom nezabúda ani na riadne vyplnený výstupný list.

 

Výhody

  • Jednoduché, moderné ovládanie pomocou funkčných tlačidiel.
  • Rozpoznanie meranej veličiny a výber pomocou usporiadanie konektora
  • Meranie efektívnej hodnoty TRMS
  • Rozsah napätia: 0,1 mV až 1000 V AC / DC
  • Možnosť merania teploty

 

 

 
 

 

 

 

 

Technická špecifikácia

  • Základná presnosť: 0,1%
  • Rozsah merania napätia: 0,1 mV až 600 V AC / DC 1000 V / AC / DC
  • Rozsah merania prúdu: 0,1 uA až 10 A AC / DC
  • Rozsah merania odporu: 0,1 až 60 MOhm
  • Rozsah merania frekvencie: 0,001 až 60 MHz
  • Rozsah merania kapacity: 0,001 nF až 60000 mF
  • Rozsah merania teploty: -20 ° C do +500 ° C
  • Meracie kategória: CAT IV 600 V
  • CAT III 1000 V
  • Stupeň krytia: IP64
  • Prevádzková teplota: -10 ° C až +50 ° C
  • Rozmery: 167 x 84 x 45
  • Schválenie: TÜV, CSA, CE
  • Norma: EN 61326-1

 

Technické parametre

 

Min. meraná hodnota V/DC 0.1 mV
Max. meraná hodnota V/DC 1000 V
Min. meraná hodnota V/AC 0.1 mV
Max. meraná hodnota V/AC 1000 V
Min. meraná hodnota A/DC 0.1 µA
Max. meraná hodnota A/DC 10 A
Min. meraná hodnota A/AC 0.1 µA
Max. meraná hodnota A/AC 10 A
Vnútorný odpor DC 11 MΩ
Vnúzorný odpor AC 11 MΩ
Základná presnosť (±) 0,1 %
Typ meraní True RMS
Výška 45 mm
Šířka 84 mm
Dĺžka 167 mm
Hmotnosť 295 g
Kalibrované Bez certifikátu
Kategória CAT CAT III 1000 V
CAT IV 600 V
Meranie napätia AC/DC
Merane prúdu AC/DC
Typ 760-3
Displej (digitálny / mechanický) Digitálny
Displej (counts) 6000
Kategórie produktu Multimeter

 

Užívateľský manuál / Návod na použitie (CZ) - klikni



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button