Test spínaného zdroja S-150-12

pre všeobecné použitie
Test spínaného zdroja S-150-12
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  679 zobrazení
0
 0
Recenzie napájacej techniky

Tento napájací zdroj stojí asi 13,00 € a poskytuje maximálny prúd 12,5 A pri výstupnom napätí 12 V DC. Čo je ideálne napríklad na napájanie LED svetelných pásikov a 12 V LED žiaroviek. Testovali sme špecifikácie tohto zdroja napájania.

Tento zdroj si môžte kúpiť na tomto odkaze - klikni

S-150-12 od spoločnosti Hengwei Electric Co

S-150-12 od Hengwei Electric Co je umiestnený v štandardnej skrinke pre tento typ napájacích zdrojov. DPS je namontovaná na hliníkovej základni, ktorá sa tiež používa aj ako chladič pre výkonové prvky. Nad týmto "šasi" je perforovaný oceľový kryt, ktorý zaisťuje samovoľné chladenie elektroniky, nakoľko tento typ nemá v sebe integrovaný ventilátor. Na prednej strane je svorkovnica, do ktorej pripájate sieťové napätie, uzemňovací bod zdroja GND a 12 V jednosmerné napätie. Pre obidve svorky +12 V a GND sú k dispozícii dve svorky, čiže výstup je zdvojený. Vedľa svorkovnice je malý nastavovací potenciometer, ktorý umožňuje nastaviť výstupné napätie v určitom rozsahu a zelená LED dióda, ktorá indikuje stav zapnutia zdroja.

Detail vyhotovenia zdroja.

Elektronika v S-150-12

Po odstránení vrchného ochranného krytu zdroja sa objaví tradičná jednostranná doska plošných spojov s komponentami THT. V tomto produkte nie sú žiadne stopy po SMD komponentoch. Obvod pracuje s Integrovaným obvodom TL494CN, čo je čip, ktorý sa často používa v tomto druhu zapojení. Pozoruhodné sú rozsiahle LC-komponenty primárneho filtra na vstupe sieťového napätia, čo nie je veľmi zvykom u týchto zariadení a ani u samotných výrobcov.
Veľmi podivné je, že v spätnoväzbovej ceste nie je optický väzobný člen na reguláciu stabilizácie. Tento obvod zjavne využíva spätnú väzbu prostredníctvom transformátora.
Podľa špecifikácií môžete na vstup pripojiť striedavé napätie od 85 Vac do 264 Vac, ale ukázalo sa, že to tak nie je. Na DPS sa totižto nachádza prepínač s voľbou vstupného napätia „110 V“ a „220 V“.

Pri kúpe tohto zdroja by ste si mali preto vždy skontrolovať, či je tento prepínač v správnej polohe, nakoľko pokiaľ bude prepnutý v nesprávnej polohe, zdroj zaručene zničíte!

Špecifikácie S0150-12

  • Výstupné napätie: 12 Vdc
  • Rozsah nastavenia výstupného napätia: ± 10%
  • Koeficient teploty: 0,03% / ° C
  • Výstupný prúd: 12.5 A max.
  • Zvlnenie výstupu: max. 50 mV "peak-to-peak".
  • Regulácia vstupu: ± 0,5%
  • Regulácia výkonu: ± 0,5%
  • Účinnosť: 82%
  • Vstupné napätie: 85 Vac ~ 264 Vac
  • Vstupná frekvencia: 47 Hz ~ 63 Hz
  • Spotreba energie v režime bez záťaže: typicky 0,5 W
  • Ochrana proti preťaženiu: pri 150% - hiccup mode
  • Ochrana pred prehriatím: automatické vypnutie
  • Bezpečnostné normy: schválené podľa UL60950-1
  • Emisie EMC: zodpovedá norme EN55022 (CISPR22) triedy B
  • Rozmery: 200 mm x 100 mm x 42 mm
  • hmotnosť: 0,466 kg

Princíp režimu "hiccup mode"

Tento napájací zdroj je chránený pred preťažením pomocou princípu „hiccup mode“. To znamená, že ak preťažíte napájací zdroj, respektíve ak na jeho výstupe odoberáte  viac ako 150% maximálneho špecifikovaného výstupného prúdu, výstupné napätie z napájacieho zdroja klesne na nulu. Po určitom čase napájacie napätie opäť zapne výstupné napätie. Ak systém detekuje stále  preťaženie, výstupné napätie sa opäť vráti na nulu. Toto  obmedzenie výstupného napätia pokračuje dovtedy, kým sa neodstráni preťaženie zdroja. poprípade neklesne na únosnú medzu.

Nastavenie výstupného napätia

Na testovanom zdroji bolo možné výstupné napätie nastaviť pomocou nastavovacieho potenciometra a to v medziach od 10,41 V do 14,13 V. Viac sme ani nečakali, nakoľko tento potenciometer (trimer) je určený "IBA" na doladenie výstupu a nie na jeho reguláciu vo vyššom rozsahu.

Stabilita výstupného napätia v závislosti od zaťažovacieho prúdu
Sme schopní merať jednosmerný prúd až do maxima 10 A. Bohužiaľ nemôžeme testovať pri maximálnom výstupnom prúde 12,5 A. Nemá zmysel použiť Ohmov zákon na výpočet záťažového odporu, ktorý zaťažuje napájací zdroj 12.5 A. Pre tento druh prúdov hrá (neznámy) odpor vodičov dôležitú úlohu. Preto sme naše testy obmedzili na záťažový prúd 10 A, ktorý môžeme presne zmerať.
Zaujímavou skutočnosťou je, že výstupné napätie tohto zdroja sa pri stúpajúcom zaťažení výstupné napätie zvyšuje, aj keď by sa malo po správnosti znižovať, ale nejedná sa našťastie o nejaké vysoké hodnoty.

  • Výstupné napätie bez záťaže: 12,003 V
  • Výstupné napätie pri 5 A: 12,006 V
  • Výstupné napätie pri 10 A: 12,012 V

Zvlnenie vo výstupnom napätí

Ak je zdroj zaťažený prúdom 10 A, získate nasledujúci výsledok. Meranie bolo vykonané priamo na svorkách napájacieho zdroja. Výstupné napätie vykazuje zvlnenie 100 Hz, ktoré je tiež modulované vysokofrekvenčným signálom, ktorý je zvyškom spínacej frekvencie spínaného zdroja. Najvyššia hodnota zvlnenia 100 Hz je asi 125 mV, čo je viac ako dvojnásobok stanovenej hodnoty.

Zvyškové signály vo výstupnom napätí

Keď použijeme päťdesiatnásobné zväčšenie predchádzajúceho oscilogramu je vidno, že vysokofrekvenčné napätie pri zvlnení 100 Hz pozostáva zo signálu s frekvenciou 25 kHz.

Dlhodobá stabilita

Nasledujúca tabuľka ukazuje stabilitu výstupného napätia v závislosti od času. Pretože táto skúška bola vykonaná so záťažou 10 A a napájací zdroj sa preto značne zahrial, môžete výsledky považovať aj za skúšku stability výstupného napätia v závislosti od teploty napájacieho zdroja.

Záťaž prúdom 10A Výstupné napätie
Štart 12.012V
1 minúta 12.004V
5 minút 12.002V
10 minút 12.001V
15 minút 11.998V
20 minút 12.001V
30 minút 12.002V
60 minút 12.008V


"Oteplenie" elektroniky

Na nasledujúcom obrázku môžte vidieť teplotu niektorých komponentov na doske plošných spojov, meranú po jednej hodine zaťaženia odoberaným prúdom 10 A. Ako teplotné čidlo sme použili extrémne malý „nahý“ termočlánok, používaný pri multimetroch.

Záver

Tento zdroj si môžte kúpiť na tomto odkaze - klikni

S-150-12 je v celku vynikajúci napájací zdroj za nízku cenu. Stabilita výstupného napätia  bez záťaže a záťažou 10 A je pri odchýlke iba 9 mV a tým pádom je vynikajúca. Dlhodobá stabilita je s maximálnou odchýlkou ​​iba 14 mV lepšia ako sa očakávalo. Zvlnenie 100 Hz na výstupe pri prúde 10 A je viac ako je špecifikované výrobcom, ale je stále veľmi prijateľné.

Táto stránka obsahuje affliate odkazy pre nákup vybraných produktov. Pokiaľ nás chcete podporiť malou sumou pri písaní našich recenzií budeme radi. Ďakujeme vám



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button