Táto 6-palcová doska premení vaše Raspberry Pi na DIY router

Táto 6-palcová doska premení vaše Raspberry Pi na DIY router
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  192 zobrazení
3
 0
Arduino a príbuzné platformy

Ak ste sa niekedy pohrávali s myšlienkou na zostavenie routeru, spoločnosť Seeed Studio má dosku, ktorá čaká len na to, až k nej pripojíte modul Raspberry Pi 4 (CM4). Samozrejme, za predpokladu, že nájdete predajcu, ktorý má modul Pi aktuálne skladom.

Routerová doska CM4 od spoločnosti Seeed pridáva k vášmu Pi CM4 navyše dva gigabitové sieťové porty s plnou rýchlosťou, dva porty USB 2.0, slot pre microSD kartu, HDMI výstup, GPIO rozhranie pre prídavné zariadenia Raspberry Pi HAT a 0,91-palcový OLED displej. Vďaka tomu, že jadro systému tvorí CM4, máte k dispozícii 32 rôznych možností pamäte RAM, úložiska a bezdrôtových funkcií vášho domáceho smerovača. Router Board sa dodáva s nainštalovaným systémom OpenWRT, ale môže na ňom bez problémov bežať aj Ubuntu, Raspberry OS alebo akýkoľvek iný systém vhodný pre Pi.

Funkcie

  • Kompatibilný modul: Raspberry Pi Compute Module 4 series
  • Podpora štandardného rozhrania Raspberry Pi HAT
  • Podpora POE HAT na napájanie dosky
  • Podpora POE HAT pre externé napájanie
  • Plne rýchlostné duálne gigabitové sieťové rozhranie
  • Duálne rozhranie USB2.0 Master-slave
  • Slot na kartu Micro SD, ktorý sa používa na podporu verzie CM4 bez eMMC
  • Štandardné video výstupné rozhranie HDMI
  •  0,91-palcový displej IIC OLED
  • Rozhranie ventilátora 5 V DC (podpora ovládania prostredníctvom signálu PWM)
  • Ethernet: vysoko výkonný gigabitový ethernetový radič RTL8111E, čip JXD 2111x G2406s ako izolačný transformátor. Port0: Vstavaný výpočtový modul 4, Port1: PCI Express 1000BASE-T NIC
  • GPIO: 40Pin GPIO kompatibilný s Raspberry Pi
  • Napájanie: Rozhranie USB-C (typ C) 5V/3A
  • Prevádzková teplota: 1,5 °C: 0℃ ~ 80℃
  • Rozmery: 146 x 80 mm

Seeed uvádza, že okrem DIY routerov by sa CM4 Router Board mohol stať aj bránou, mini-NAS, bezdrôtovým sieťovým mostom alebo mini-serverom. Môžete si kúpiť Pi CM4 s bezdrôtovými funkciami, ale pravdepodobne budete potrebovať (alebo uprednostníte) samostatnú zostavu Wi-Fi pripojenú k vášmu DIY routeru. Vďaka vysokému výkonu štvorjadrového procesora BCM2711 Cortex-A72 s frekvenciou 1,5 GHz a bohatej softvérovej podpore v komunite Raspberry Pi je táto doska pevným základom na budovanie vysoko výkonných brán, inteligentných smerovačov a domácich platforiem pre internet vecí - IoT.

Prečo jednoducho nezapojiť adaptér USB-Ethernet do počítača Pi, ktorý už máte? Spoločnosť Seeed tvrdí, že čip radiča RTL8111E jej dosky "ponúka lepší výkon, nižšie využitie CPU a vyššiu stabilitu pri dlhodobej práci [sic] v porovnaní so sieťovou kartou USB".

Routerová doska CM4 by mala byť čoskoro k dispozícii za približne 55 USD na predajných stránkach Seeed aj Mouser Electronics, hoci druhá menovaná uvádza až 11-týždňovú dodaciu lehotu.

Tí, ktorí zháňajú dosku Raspberry Pi CM4, by mali sledovať zásoby pomocou monitora zásob na stránke Pi Rpilocator, ktorý ponúka napojenie sa na RSS kanály. Pomocou oficiálneho skriptu Rpilocator v jazyku Python môžete dokonca nastaviť push notifikácie o aktuálnej dostupnosti.

Vzhľad

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button