Systém prípojníc WÖHNER – Elegantné riešenie, ktoré otvára nové možnosti

Systém prípojníc WÖHNER – Elegantné riešenie, ktoré otvára nové možnosti
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  210 zobrazení
2
 0
Elektroinštalácie

Či už konštruujete nový rozvádzač, alebo revitalizujete staršiu rozvodňu, jedným z úkonov, ktoré je potrebné vyriešiť, je spôsob distribúcie elektrickej energie. Spoločnosť Wöhner, ktorá je popredným lídrom vo vývoji a výrobe komponentov pre rozvádzače, ponúka riešenie, ktoré je efektívne, bezpečné a vysoko spoľahlivé. K tomu všetkému poskytuje precízne prepracovaný dizajn, ktorý je často u konkurenčných produktov bohužiaľ opomínaný. Dizajn nie je iba to, ako systém vyzerá vzhľadovo - design odráža aj prepracovanosť systému do posledného detailu a zaručuje jeho perfektnú funkčnosť, čo je presne to, čo od riešenia rozvodu elektrickej energie očakávame predovšetkým. Spoľahlivosť a dôveryhodnosť produktov spoločnosti Wöhner reprezentuje aj viac ako 100 rôznych patentov na výrobky, ktoré sú spoločnosťou vyrábané. S produktmi Wöhner sa možno stretnúť prakticky po celom svete v segmentoch distribúcie elektrickej energie, riadiacich systémoch a v systémoch obnoviteľných zdrojov. Poďme si teraz stručne predstaviť niekoľko systémov, ktoré za pomoci prepracovaného systému Wöhner možno riešiť.

Systém Crossboard

Jedným zo základných a zároveň najmladších prírastkov je modulárny systém Crossboard. Jedná sa o základnú dosku o dĺžkach 22,5 cm a 40,5 cm, dĺžka nie je limitom, pomocou prepojovacieho modulu možno totiž dosky spájať prakticky do nekonečna. Pod hornou vrstvou krytu sa nachádzajú 3 oddelené medené prípojnice, kedy po ľahkom "nacvaknutí" modulu na základnú dosku, dôjde k vodivému spojeniu a tým je modul uvedený do prevádzky.

Systém Crossboard

V porovnaní systémov bežných prípojníc spočíva jeho výhoda v ohromnej úspore času pri montáži, nakoľko sa zbavíte nutnosti krytovania, pretože základná doska spĺňa už z výroby IP20 a zároveň nie je pre montáž dosky samotnej, ani modulov na nej, potrebné žiadne náradie.

Systém 30Compact

Ďalším riešením je systém nesúci názov 30Compact. Toto kompaktné prevedenie možno riešiť 3 alebo 5 pólovo, vďaka čomu možno efektívne vykonať aj rozvody PE a N. Rozstup prípojníc, v prípade 3 pólového prevedenia, činí 30 mm a maximálna prúdová zaťažiteľnosť systému je 360 ​​A. Hlavným benefitom systému 30Compact je obrovská úspora miesta, nakoľko jeho konštrukčná  výška je iba 160 mm. Navyše použitím systému 5 prípojníc vyriešite rozvody PE a N a tým optimalizujete spolu s miestom aj celkové náklady na vybavenie rozvádzača.

Systém 30Compact

Systém 60Classic

Veľmi obľúbenou a často používanou variantou je systém prípojníc s rozstupom 60 mm. Je to prakticky štandard väčšiny aplikácií nízkeho napätia. Systém 60Classic je exkluzívny tým, že pri svojich kompaktných rozmeroch umožňuje prúdovú zaťažiteľnosť až 2500 A. Zároveň ponúka obrovský výber komponentov, efektívne a jednoduché zakrytovanie a univerzálnosť ako napríklad možnosť voľby vývodov zhora či zdola.

Systém 60Classic

Systém 185Power

Predposledným prevedením systémov pre distribúciu elektrickej energie je 185Power s rozstupom prípojníc 185 mm. Krása tohto riešenie spočíva v technológii CrossLink - systém krytov, ktorý je už z výroby perforovaný a umožňuje tak inštalovať komponenty priamo na už zakrytovanú prípojnicu. Zároveň poskytuje maximálnu prúdovú zaťažiteľnosť 2100 A a obrovskú skratovú odolnosť dosahujúcu až 106 kA. Systém zároveň ponúka možnosť pripojenia integrovaných prúdových transformátorov bez ďalších nárokov na priestor a tým merať aj spotrebu jednotlivých odberných bodov.

Systém 185Power

Systém centrálnej napájacej jednotky (CNJ)

Posledný komplexný systém nesúci názov je Centrálna napájacia jednotka (CNJ). Jedná sa o bezpoistkovú konštrukciu, ktorá vám umožňuje riešiť rozvody prúdu až do 4000 A. Kladie predovšetkým vysoký dôraz na obrovskú skratovú odolnosť dosahujúcu až 120 kA. Technológia použitých svoriek nesmierne uľahčuje prácu pri inštalácii, pretože prípojnice umožňujú montáž bez potreby ich vŕtania. Široký výber svoriek umožňuje pripojenie ako medených, tak aj hliníkových vodičov o kruhovom priereze a lamelových či masívnych plochých prípojníc.

Systém centrálnej napájacej jednotky (CNJ)

Panelové prístroje

Často situácia neumožňuje použitie prípojnicových systémov a je jednoducho riešená pomocou montážneho panelu alebo za pomoci DIN lišty. Aj pre tieto prípady je obrovský výber komponentov pre rozvádzače, a to či už sa jedná o držiaky poistiek, spínače a odpínače alebo motorové spúšťače. Obrovská výhoda systému spočíva v kombinácii použitia adaptérov, ktorými možno dosiahnuť možnosť použitia komponentov naprieč systémami, napríklad tak môžete osadiť systém 60Classic použitím komponentov zo systému Crossboard či naopak.

Panelové prístroje

Spoločnosť Wöhner neustále vyvíja nové systémy a tie existujúce neustále zdokonaľuje. V tomto roku vám radi predstavíme detailnejšie novinky, ako napríklad kombináciu systémov 185Power a Crossboard ktorej výsledkom je EQUES185Power a QUADRON185Power, alebo nový úplne jedinečný MOTUS C14 - hybridný motorový spúšťač prinášajúce úplne unikátne funkcie.

Ak požadujete bezpečnosť, efektivitu a spoľahlivosť sú prípojnicové systémy Wöhner tou správnou voľbou.

Zdroj : Jakub Gala, časopis ELEKTRO A TRH č.01 a 02/2021

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button