"Podivuhodný" stolný multimeter Aneng AN888S

"Podivuhodný" stolný multimeter Aneng AN888S
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  738 zobrazení
1
 2
Recenzie meracej techniky

Prvý dojem? "Ó môj boh!", a to oprávnene nakoľko tento multimeter vyzerá naozaj čudne, pretože sa jedná o multimeter s max. zobrazením 19999, MP3 prehrávačom s Bluetooth, teplomerom a hodinami (jediné čo mi na ňom chýba je asi vodotrysk). Je to naozaj prapodivná kombinácia, nakoľko som mal na stole a recenzoval už kade čo, ale toto ešte nie. Ale jeho špecifikácie sú veľmi dobré a verte, že za celkom príjemnú cenu. Takže toto "prapodivné" zariadenie určite stojí za rozsiahlejší test.

Kde kúpiť?

Tento multimeter si môžte zakúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni

Alternatívne značky, názvy a aj ceny

Tento multimeter sa ponúka aj pod inými značkami:

  • Zoyimet, typové číslo ZT-5566.
  • Richmetre, typové číslo AN888S.
  • KKmoon, typové číslo AN888S.
  • BSIDE, typové číslo ZT-5566.

Cena, ktorú zaň zaplatíte, teda závisí viac menej od značky, pod akou sa predáva. Multimeter dokáže pracovať aj s nabíjateľnými batériami avšak tie nie sú zahrnuté v cene, ale nepotrebujete ich, ak zariadenie používate výlučne ako stolový multimeter, no je ich možné dokúpiť pri objednávke. Pokiaľ ich však nebude potrebovať,  môžete multimeter napájať z 5 V USB adaptéra. Našli sme a kúpili sme zariadenie so značkou "Aneng", teda názov tohto článku je práve o ňom.

Čo je AN888S?

AN888S je značne veľký stolný multimeter so zobrazením až 19999. To samo o sebe samozrejme nie je nijako nezvyčajné, nakoľko takéto multimetre sú na trhu bežne dostupné. Pozoruhodné ovšem je to, že toto zariadenie obsahuje aj hodiny, časovač, teplomer a MP3 prehrávač s Bluetooth. Táto dosť zvláštna kombinácia viedla k tomu, že sa na rôznych fórach, ako napríklad "eevblog", sa objavili poznámky na jeho adresu, ako napríklad "prvo apríľový vtip", alebo "zabudli do neho vložiť hriankovač". Jedná sa o dosť hlúpe poznámky, pretože ak hľadáte dobrý a cenovo dostupný stolový multimeter,tak tento multimeter je veľmi dobrou voľbou. Nenašli sme však žiadny ďalší stolový multimeter s podobnými špecifikáciami - čo sa týka multimetra ako takého, ktorý by sa priblížil cenou, ktorú dáte za AN888S.

Rozsah dodávky

AN888S je dodávaný v robustnej  a pravdu povediac aj veľmi peknej krabici. Zariadenie je dobre chránené v obale medzi dvoma pevnými penovými vložkami. V spodnej časti sú dva meracie káble, kábel USB a voliteľne dve nabíjateľné batérie. Zahrnutá je na počudovanie veľmi dobre spracovaná 24 stranová užívateľská  príručka v angličtine. Meracie káble majú dĺžku 120 cm, sú veľmi flexibilné a vybavené meracou sondou s ostrou špičkou. Banánové zástrčky na druhej strane káblov sú úplne izolované. Kábel USB má dĺžku 100 cm a je určený na napájanie multimetra z 5 V USB adaptéra. O nejakom "plnohodnotnom" pripojení v podobe multimetra na počítači však môžte iba snívať, nakoľko ním nedisponuje a USB slúži iba na jeho napájanie a nabíjanie lítium-i ónových batérií - pokiaľ sú vložené v multimetri. Preto je vhodné použiť adaptér, ktorý je schopný dodať prúd minimálne 2A.

Rozsah dodávky multimetra Aneng888S - "sparťanská", ale pravdu povediac viac nie je potreba.

Napájanie zariadenia

AN888S môžete napájať dvoma spôsobmi. Prvý spôsob je pomocou dodávaného USB kábla z 5 V adaptéra. Ak máte v úmysle aj prehrávať hudbu cez AN888S, tento adaptér musí byť schopný dodať až 2 A. Druhým spôsobom sú dve 18650 lítium-iónových batérií 3,7 V, ktoré musíte najskôr nabiť pomocou kábla USB. Tieto batérie sú však dosť drahé, teda pokiaľ sa rozhodnete pre kvalitné články zaplatiť môžte aj 10,00 € za dva kusy. O "výhode" napájania z batérií sa dočítate nižšie.

Kábel USB je úplne izolovaný

Kábel USB je zjavne úplne izolovaný od meracieho obvodu. Výsledkom merania odporu medzi zemou konektora USB a štyrmi vstupnými konektormi multimetra je štvornásobok nezmerateľne vysokého odporu. Multimeter tak môžete v kľude napájať z portu USB vášho počítača bez rizika, že by toto zariadenie, alebo počítač boli vystavené nebezpečnému napätiu.

Predný panel AN888S

Obrázok nižšie zobrazuje predný panel tohto multimetra. Ako už bolo napísané, zariadenie je dosť veľké, predný panel má rozmery 20,0 x 10,5 cm a zariadenie je hlboké 13,5 cm. Zariadenie váži takmer jeden kilogram, čo je hmotnosť, ktorú je možné vysvetliť dvoma zabudovanými reproduktormi v robustnom kryte. Obidve predné nohy môžete zložiť tak, aby bol merací prístroj na pracovnej ploche v ľahko čitateľnom uhle. Číslice hlavného displeja majú výšku 25 mm. Napravo od tohto displeja je sekundárny displej, ktorý zobrazuje frekvenciu striedavých signálov alebo pracovný cyklus. Intenzitu displeja môžete upraviť pomocou dvoch tlačidiel na zadnej strane zariadenia. Dokonca je tiež prítomná analógová stupnica pod hlavným displejom - bargraf! V hornej časti predného panela uvidíte deväť tlačidiel pre výber funkcie merania. Tieto tlačidlá môžete stlačiť jedným prstom bez toho, aby sa zariadenie pohlo, nakoľko má svoju váhu a za to palec hore, nakoľko pri niektorých drahších zariadeniach sa dosť často stáva, že ich je nutné pridržiavať rukou pri akejkoľvek zmene rozsahu. Niektoré z nich majú "združenú" funkciu. Na spodnej strane nájdete štyri štandardné 4 mm konektory. Ľavý z nich by sa mal používať na všetky funkcie okrem merania prúdu. Na tento účel sú k dispozícii dva pravé konektory. Vedľa displeja uvidíte veľké okrúhle tlačidlo. Môžete ho použiť na nastavenie hlasitosti vstavaného stereo zosilňovača alebo na nastavenie meracieho rozsahu, keď nepoužívate automatické prepínanie rozsahu. Prepínanie medzi týmito dvoma funkciami sa vykonáva stlačením tlačidla "VOL / RANGE". Uprostred veľkého okrúhleho tlačidla sa nachádza tretí displej zobrazujúci aktuálny čas, teplotu, stav batérie a hlasitosť zosilňovača.

Detail predného panela multimetra a ovládacích prvkov.

Zadná strana multimetra AN888S

Na zadnom paneli vidíte priehradku, do ktorej môžete vložiť dve články typu 18650. Vpravo pod malým krytom je konektor USB pre napájací alebo nabíjanie týchto článkov - pokiaľ ich budete používať. Veľké tlačidlo vľavo je spínač "POWER" slúžiace pre zapnutie, alebo vypnutie multimetra - osobne by som uvítal toto tlačidlo na prednom panely, než ho zakaždým hľadať v zadu. Okrem toho sú k dispozícii štyri tlačidlá na nastavenie hodín, intenzity displeja a prepínanie z °C na °F.

Zadná strana multimetra.

Ľavá a pravá strana AN888S

Ľavá a pravá strana obsahuje kryty, ktoré sú vyrobené z látky, za ktorou sú uložené dva reproduktory s výkonom 2 x 4 W. Bežne takéto zosilňovače majú frekvenčný rozsah 100 Hz až 18 kHz, skreslenie menej ako 1% a pomer signálu k šumu 76 dB.

Bočná strana multimetra s detailom mriežky reproduktora.

Špecifikácie Aneng AN888S

Výrobca uvádza pre tento multimeter nasledujúce špecifikácie:

  • Displej: 19999
  • Prepínanie rozsahu: automatické alebo manuálne
  • Pohotovostný režim: automaticky po 15 minútach
  • Princíp merania AC napätia: skutočná RMS pomocou digitálneho algoritmu
  • Vzorkovacia rýchlosť: tri merania za sekundu
  • Jednosmerné napätie (mV): 19,999 mV ~ 199,99 mV [± (0,05% + 3)].
  • Jednosmerné napätie (V): 1,9999 V ~ 19,999 V ~ 1000,0 V [± (0,05% + 3)].
  • Striedavé napätie (mV): 19,999 mV ~ 199,99 mV [± (0,3% + 3])
  • Striedavé napätie (V): 1,9999 V ~ 19,999 V ~ 1000,0 V [± (0,3% + 3)].
  • Jednosmerný prúd (mA): 19,999 mA ~ 199,99 mA [± (0,5% + 3)].
  • Jednosmerný prúd (A): 1,9999 A ~ 19,999 A [± (0,5% + 3)].
  • Striedavý prúd (mA): 19,999 mA ~ 199,99 mA [± (0,8% + 3)].
  • Striedavý prúd (A): 1,9999 A ~ 19,999 A [± (0,8% + 3)].
  • Odpor (Ω): 199,99 Ω [± (0,5% + 3)].
  • Odpor (kΩ): ​​1,9999 kΩ ~ 19,999 kΩ ~ 199,99 kΩ [± (0,2% + 3)].
  • Odpor (MΩ): 1,9999 MΩ ~ 19,999 MΩ [± (1,0% + 3)].
  • Kapacita (nF): 9,999 nF [± (5,0% + 20)].
  • Kapacita (nF): 99,99 nF ~ 999,9 nF [± (2,0% + 5)].
  • Kapacita (μF): 9,999 μF ~ 99,99 μF ~ 999,9 μF [± (2,0% + 5)].
  • Kapacita (mF): 9,999 mF [± (5,0% + 5)].
  • Frekvencia (Hz): 99,99 Hz ~ 999,9 Hz [± (0,1% + 2)].
  • Frekvencia (kHz): 9,999 Hz ~ 99,99 Hz ~ 999,9 kHz [± (0,1% + 2)].
  • Frekvencia (MHz): 6 000 MHz [± (0,1% + 2)]

Elektronika v Aneng AN888S

Hlavná doska plošných spojov

Predný panel a kryt sú spojené iba štyrmi skrutkami, ale tieto skrutky sú hlboko zapustené v kryte a dá sa k nim dostať iba pomocou dlhého tenkého skrutkovača. Po otvorení skrinky uvidíte, že hlavná doska plošných spojov vyplňuje celú šírku a výšku predného panela, viď obrázok nižšie. Táto doska plošných spojov je pripojená dvoma konektormi k reproduktorovej skrinke a malým plošným spojom na zadnej strane krytu. Tieto konektory môžete vidieť v ľavom dolnom rohu obrázka. Kábel, ktorý je na ľavej strane, je pripojený k NTC, ktorý meria teplotu. Dva vstupné konektory na meranie prúdu sú pripojené priamo k dvom poistkám, ktoré sú namontované v robustných držiakoch poistiek na PCB. Jedna má hodnotu 200 mA, druhá 20 A. Pevný kovový drôtový bočník poskytuje odpor snímača pre merací rozsah 20 A. Väčšina čipov na DPS je nepoznateľná. Rozpoznávame však DTM0660 od spoločnosti Dream Tech International Ltd. Toto je multimeterový čip, ktorý sa používa v mnohých dnešných multimetroch. Charakteristikou tohto čipu je, že všetky kalibračné parametre sú uložené v jeho pamäti. Na tento účel sa používa EEPROM typu 24C02A. Je zvláštne, že v datasheete DTM0660 sa uvádza maximálne rozlíšenie 6600, zatiaľ čo tento multimeter dosahuje až 19999. Používa sa 14-bitová ADC podľa delta princípu. Čip má zabudovanýaj  digitálny procesor RMS so šírkou pásma až 1 kHz. Na tejto doske plošných spojov tiež umiestnený izolovaný prevodník 5 Vdc na 5 Vdc typu F0505S. Toto pravdepodobne zaisťuje galvanické oddelenie medzi vstupnými konektormi samotného multimetra a konektorom USB na zadnej strane, čo považujem ako veľké plus.

>Časť dosky plošných spojov, na ktorej je umiestnený prehrávač MP3 s technológiou Bluetooth, teplomer a hodiny, je umiestnená v ľavom dolnom rohu dosky plošných spojov a je oddelená od elektroniky multimetra počtom frézovaných drážok. Ako hlavný čip rozpoznávame model AC19APIP893 od Jieli. Zvukový výkon je zabezpečený dvojkanálovým integrovaným obvodom zosilňovača triedy D s dvojkanálovým zosilňovačom HT8697 triedy D od Heroic Technology. Maximálny výkon tohto čipu je 2 x 9,5 W pri 4 Ω pri skreslení 10%.

Detail vnútra multimetra.

Reproduktorová skrinka - ozvučnica

Dva reproduktory sú umiestnené vo vlastnom veľmi odolnom kryte, ktorý vyplňuje väčšinu priestoru multimetra. Táto skrinka, alebo nazvime ju po správnosti "ozvučnica" je upevnená v multimetri štyrmi skrutkami. Tento box je konštrukčne úplne vzduchotesný. Na obrázku nižšie vidíte okolo štyroch drôtov sivý gumový krúžok, ktorý zaisťuje, že aj otvor, cez ktorý sú drôty vedené von, je úplne vzduchotesný. Na spodnej časti tejto reproduktorovej skrinky je namontovaná pasívna membrána, ktorá reaguje na rozdiely tlaku vzduchu v skrinke a prispieva k reprodukcii basových tónov. Bohužiaľ zadná časť krytu multimetra nemá vzduchové medzery, takže celková užitočnosť tohto systému je preto viac menej pochybná.

Detail integrovanej ozvučnice.

Zadná strana multimetra

Na zadnej strane je druhá doska plošných spojov, na ktorej sú samozrejme umiestnené nastavovacie tlačidlá. Hlavnými komponentmi sú tu štyri čipy 8205A a dva čipy HY2213-BB3A, ktoré sa starajú o správu napájania z batérií. CS5080E je zodpovedný za nabíjanie batérií z 5 V USB pripojenia.

PCB ktorá ma na starosti tlačidlá ovládania, správu nabíjania a USB.

Prevádzka Aneng AN888S

Nastavenie hodín

Po zapnutí multimetra tlačidlom "POWER" na zadnej strane, sa automaticky naství funkcia merania DC napätia s funkciou automatickej voľby rozsahu. Pre nastavenie hodín krátko stlačte tlačidlo "MODE". Zobrazenie hodín teraz bude blikať. Pomocou dvoch tlačidiel so šípkami hore a dolu môžete nastaviť hodiny. Druhé stlačenie tlačidla "MODE" rozbliká zobrazenie minút a môžete ich nastaviť rovnako ako hodiny. Dlhým stlačením tlačidla "MODE" sa tieto nastavenia uložia do pamäte a na displeji sa zobrazí nastavený čas.

Nastavenie budíka

Stlačte a podržte tlačidlo "MODE", až kým sa na okrúhlom displeji neobjaví výstražný symbol. Teraz môžete nastaviť čas, v ktorom bude budík zvoniť, už opísaným spôsobom. Tento alarm sa nám však nepodarilo aktivovať, nehovoriac o jeho opätovnom vypnutí. Chyba je v pravdepodobne starom firmvéri nášho zariadenia.

Poznámka k meraniu pracovného cyklu
Podľa manuálu majú dve ľavé funkčné tlačidlá tri funkcie:

  • Meranie jednosmerného napätia.
  • Meranie striedavého napätia s frekvenciou na sekundárnom displeji.
  • Meranie frekvencií s pracovným cyklom na sekundárnom displeji.

Na našom multimetri,  je však tretia funkcia prítomná iba pod tlačidlom mV.

Automatický pohotovostný režim

Ak necháte zariadenie nepoužívané približne 15 minút, zaznie výstražný zvukový signál. O chvíľu neskôr sa AN888S automaticky prepne do pohotovostného režimu. Výsledok merania zmizne z displeja a nahradí sa aktuálnym časom. Na pravom otočnom gombíku sa zobrazí teplota.

Prehrávač MP3 s Bluetooth

Hoci sa  AN888S nekupoval kvôli prítomnosti takého prehrávača, túto funkciu sme samozrejme zapli a otestovali. Je to veľmi jednoduché. Aktivujte funkciu skenovania funkcie Bluetooth na tablete, smartfóne alebo prenosnom počítači a zapnite AN888S pomocou tlačidla na zadnej strane zariadenia. O chvíľu sú obe zariadenia spárované úplne automaticky. AN888S sa zaregistruje ako "Bluetooth DMM". Audio prehrávač neposkytuje fenomenálnu kvalitu, ale ako hudobná kulisa pri práci na pozadí je tento prehrávač MP3 vynikajúci. V každom prípade je kvalita zvuku omnoho lepšia ako pri tablete alebo notebooku. Pomocou veľkého červeného gombíka môžete upraviť hlasitosť.

Presnosť testovaného AN88S

Ako sa testovalo

Odčítané hodnoty porovnávame s laboratórnym multimetrom VC650BT, ktorého recenziu sme robili už dávnejšie - klikni, od Voltcraftu. Pri meraní jednosmerného napätia má udávanú presnosť ± 0,03% a počíta sa rozlíšenie 39999. Špecifikovaná presnosť AN888S je v rovnakom rozsahu ako presnosť referenčného multimetra. Náš test neudáva absolútnu presnosť merania rôznych meracích funkcií, ale je skôr pre kontrolu, či sú špecifikácie výrobcu v súlade s tým, čo nameriame.

Nastavovacie napätie s presnosťou do 1 mV

V nasledujúcich tabuľkách uvidíte, že sme pripojili napätia do 1 mV s presnosťou na AN888S a VC650BT. Máme drahé zdroje napätia, ktoré toto dokážu? Nie, nemáme, ale existuje však jednoduchý prostriedok na veľmi presné nastavenie napätia, pozri schému nižšie. Predpokladajme, že chcete generovať jednosmerné napätie presne 2.000 V. Potom nastavte napájanie svojho regulovateľného zdroja na výstupné napätie napr. 2,5 V. Pripojte dva potenciometre R1 a R2 o veľkosti 10 kΩ na výstupy vášho napájacieho zdroja. Medzi bežce ďalších dvoch potenciometrov včleníte ďalší potenciometer R3 s hodnotou 100 kΩ. Posuňte bežec R3 do ľavej polohy a nastavte R1 na výstupné napätie 1,95 V. Posuňte bežec R3 do pravej polohy a nastavte R2 na výstupné napätie 2,05 V. Na potenciometri R3 je teraz iba 100 mV a už nie je problém nastaviť výstupné napätie presne na 2.000 V otáčaním bežca potenciometra R3. Táto metóda vyžaduje, aby bolo napájanie vášho laboratórneho zdroja veľmi stabilné.

Testovací prípravok konštantného napätia.

Vstupný odpor Aneng AN888S

Tento dôležitý údaj bohužiaľ nie je nikde špecifikovaný. Tento údaj sme zmerali tak, že sme najprv pripojili jednosmerné napätie priamo k multimetru a potom sériovým pripojením s presným odporom 10 MΩ. Z obidvoch výsledkov merania sa dá vnútorný odpor multimetra rýchlo vypočítať ako 10 MΩ.

Meranie pomocou zdroja referenčného napätia

Máme referenčný zdroj napätia s AD584LH, ktorý sme mali v recenzii už dávnejšie - klikni, ktorý generuje jednosmerné napätie 2.500 V ~ 5.000 V ~ 7.500 V ~ 10.00 V s presnosťou ± 0,05%. Je to vynikajúci prvý test na rýchle vyhodnotenie presnosti multimetra. Výsledky sú zhrnuté v nasledujúcej tabuľke. Odchýlky ležia medzi 0,04% a 0,08%, a preto sú v rovnakom rozsahu ako odchýlka na AD584LH. V krátkosti: ani zariadenie AD584LH nedokáže odhaliť nepresnosti tohto merača. Skvelé výsledky!

Výstup z AD584LH Namerané napätie na AN888S
2.500 V 2.499 V
5.000 V 5.004 V
7.500 V 7.504 V
10.000 V 10.007 V

 

Testovanie merania jednosmerného napätia (V)

V nasledujúcej tabuľke sú zhrnuté výsledky našich meraní do 30 Vdc. Nič na čo sa dá sťažovať!

Merané na referenčnom merači Merané na AN888S
1.0000 V 1.0009 V
2.0000 V 2.002 V
3.0000 V 3.002 V
4.0000 V 4.005 V
5.0000 V 5.009 V
10.0000 V 10.017 V
15.0000 V 15.023 V
20.0000 V 20.02 V
25.0000 V 25.02 V
30.0000 V 30.02 V

 

Testovanie rozsahu jednosmerného napätia (mV)

AN888S má dva rozsahy pre merania v mV s meraním v plnom rozsahu 19,999 mV a 199,99 mV. Pre taký lacný multimeter je to celkom výmimočné a boli sme veľmi zvedaví na presnosť multimetra v týchto režimoch. Nedokázali sme ovšem otestovať hodnotu do 19,999 mV, pretože sme nedokázali generovať také malé napätie s dostatočnou stabilitou. Náš referenčný multimeter navyše nemá porovnateľný merací rozsah.

Výsledky rozsahu 199,99 mV sú uvedené v nasledujúcej tabuľke. Pri vstupnom napätí 10.00 mV neposkytol AN888S stabilné odčítanie, dve pravé číslice sa úplne náhodne preblikávali. Ale zistili sme takú zaujímavosť, že pokiaľ je  AN888S napájaný z batérie, tak sa tento problém nevyskytuje, a je to iba problém 5 V pokiaľ je napájaný z USB adaptéra. Od 20,00 mV sa multimetru darí dobre a poskytuje stabilné výsledky. Percentuálna chyba je však oveľa väčšia, ako je uvedené v špecifikáciách. Pri 100 mV je táto chyba 0.37%, čo je oveľa viac, ako je špecifikované ± (0.05% + 3). Prípustná hodnota je potom medzi 99.92 mV a 100.08 mV.

Merané na referenčnom merači Merané na AN888S
10.00 mV 10.2 (xx) mV
20.00 mV 20.30 mV
30.00 mV 30.36 mV
40.00 mV 40.30 mV
50.00 mV 50.42 mV
100.00 mV 100.37 mV
150.00 mV 150.48 mV
190.00 mV 190.53 mV

 

Meranie jednosmerných prúdov

Postavil som zostavu z  Aneng AN888S,  referenčného merača a nastaviteľnej prúdovej záťaže. Tento obvod je pripojený k napájaciemu zdroju, ktorý môže napájať 2 A. Výsledky sú zhrnuté v nasledujúcej tabuľke a sú vynikajúce.

Prúd záťaže Merané s AN888S
0.20 A 0.2000 A
0.40 A 0.3997 A
0.60 A 0.5999 A
0.80 A 0.7996 A
1.00 A 1.0003 A
1.20 A 1.2001 A
1.40 A 1.4003 A
1.60 A 1.6003 A
1.80 A 1.7998 A
2.00 A 2.000 A

 

Meranie 50 Hz striedavého napätia

V nasledujúcej tabuľke sú uvedené výsledky. Odchýlka pri 100.00 V je + 0,13%, a je preto lepšia ako špecifikovaná ± (0,3% + 3).

Merané na referenčnom merači Merané na AN888S
10.00 V 10.011 V
20.00 V 20.09 V
30.00 V 30.08 V
40.00 V 40.20 V
50.00 V 50.23 V
60.00 V 60.31 V
70.00 V 70.41 V
80.00 V 80.43 V
90.00 V 90.51 V
100.00 V 100.13 V
150.00 V 150.12 V
200.00 V 200.2 V
250.00 V 250.3 V

 

Testovanie frekvenčného rozsahu pri striedavom napätí

Frekvenčný rozsah pri meraní striedavého napätia nie je špecifikovaný výrobcom ani v príručke a nenašli sme ho samozrejme ani nikde na internete. Na objasnenie tohto testu sme použili striedavé napätie o veľkosti presne 5.000 V s frekvenciou 50 Hz. Po meraní sme pomocou tlačidla "REL" nastavili túto hodnotu ako novú nulovú referenciu. Potom sme samozrejme menili frekvenciu signálu pri zachovaní rovnakej amplitúdy signálu. Výsledky sú zhrnuté v nasledujúcej tabuľke. AN888S teda meria presne až do frekvencie 1.5 kHz, nad touto frekvenciou sa nepresnosť rýchlo zvyšuje.

Frekvencia z frekvenčného generátora Nameraná odchylka na AN888S pri 5V / 50Hz
10 Hz -7 mV
20 Hz -6 mV
30 Hz -5 mV
40 Hz -3 mV
50 Hz - - -
1.0 kHz 0 mV
1.5 kHz -34 mV
2.0 kHz -164 mV
3.0 kHz -1.034 V
4.0 kHz -2.615 V
5.0 kHz -3.876 V

 

Testovanie funkcie RMS

Tak ako všetky moderné multimetre, tak aj AN888S tvrdí, že je schopný zmerať skutočnú RMS hodnotu striedavého napätia a prúdu, bez ohľadu na tvar signálu. Ako test sme skúsili štyri rôzne signály, z ktorých hodnota RMS sa rovnala 5.00 V a frekvencia 1 kHz. Výsledky tohto testu sú uvedené v nasledujúcej tabuľke avšak nie sú veľmi presvedčivé. Mohlo to byť aj lepšie!

Tvar signálu Merané na AN888S
Sínus 5.006 V
Obdĺžnik 4.579 V
Trojuholník 4.960 V
Píla 4.348 V

 

Meranie odporu

Na testovanie presnosti multimetrov pri meraní odporov používame sadu presných šiestich ± 0,1% rezistorov v rozsahu 10 Ω až 1 MΩ od výrobcu "Royal Ohm". Výsledky merania AN888S boli zhrnuté v jasnej tabuľke. Výsledky sú vynikajúce. Avšak pri meraní nášho odporu 1 MΩ sa zdá, že AN888S opäť trpí dvoma nestabilnými číslicami. Podľa vyššie uvedeného sme tento problém odstránili napájaním z batérie, potom je už meranie stabilné.

Referenčný rezistor ±0.1% Merané na AN888S
10 Ω 10.03 Ω
100 Ω 100.19 Ω
1.000 KΩ 1001.7 Ω
10 KΩ 9.996 KΩ
100 KΩ 100.13 KΩ
1 MΩ 1.00(xx) MΩ

 

Meranie kapacity kondenzátorov

Vďaka sade ôsmich presných kondenzátorov s toleranciou ± 1% môžeme otestovať AN888S aj pri meraní kondenzátorov. Výsledky sú uvedené v nasledujúcej tabuľke. Určite budete súhlasiť s nami, že AN888S má vynikajúcu presnosť aj v tejto oblasti. Pozoruhodné je, že tento multimeter reaguje veľmi rýchlo a po niekoľkých sekundách už zobrazuje nameranú hodnotu kapacity.

Referenčný kondenzátor ±1% Merané na AN888S
100 pF 0.100 nF
470 pF 0.478 nF
1 nF 1.023 nF
4.7 nF 4.764 nF
10 nF 10.04 nF
47 nF 47.06 nF
100 nF 100.9 nF
1 μF 1.005 μF

 

Frekvencia a pracovný cyklus

Problém pri tomto type testu je v tom, že je celkom rozdielne, či do multimetra pripájate signál s amplitúdou 100 mV alebo signál s amplitúdou 10 V. V našom teste predpokladáme štandardný signál TTL medzi 0.0 V a +5.0 V. Pri takomto vstupnom signáli je frekvencia presne zobrazená až do 2.9 MHz. Špecifikovaný rozsah do 6.0 MHz sa preto nedosahne ani omylom. Na testovanie presnosti merania v pracovnom cykle sa ako základ vzal signál s frekvenciami 1 kHz a 1 MHz. Výsledky tohto merania sú uvedené v nasledujúcej tabuľke.

Generovaný pracovný cyklus Merané na AN888S a 1 kHz Merané na AN888S a 1 MHz
10 % 10.0 % 24.1 %
20 % 20.0 % 32.0 %
30 % 30.0 % 41.0 %
40 % 40.0 % 50.4 %
50 % 50.0 % 60.4 %
60 % 60.0 % 70.0 %
70 % 70.0 % 79.8 %
80 % 80.0 % 89.7 %
90 % 90.0 % 00.0 %

 

Názor na Aneng AN888S?

Tento multimeter ľahko dosahuje väčšinu uvedených špecifikácií. Len pri meraní skutočnej hodnoty RMS nesínusového striedavého napätia dochádza k chybám. Je to však funkcia merania, ktorú v praxi určite príliš nebudete používať. Okrem toho je škoda, že pri signáloch TTL sa nedosiahne uvedený rozsah merania frekvencie. Ovšem pri meraní ostatných hodnôt, ktoré najčastejšie používate v praxi, t. j. jednosmerné napätia a prúdy, meranie odporur a kapacity kondenzátorov, ponúka spoločnosť Aneng v podobe AN888S veľmi presný a spoľahlivý nultimeter. Cena, ktorú zaplatíte za AN888S, je navyše oveľa nižšia ako cena akéhokoľvek stolného multimetra s porovnateľnými špecifikáciami. Prehrávač MP3, teplomer a hodiny sú navyše zadarmo!

Kde kúpiť?

Tento multimeter si môžte zakúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Dušan Viest pred 3 rokmi

Pekné to je pravda ale dnu nič a po čase ho sekne a peniaze sú vyhodené z okna

Elektrolab pred 3 rokmi

@Dušan Viest - máte s ním skúsenosť? Mali ste ho otvorený? Alebo je to iba ďalší hejt z vašej strany?

Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button