Stavebnica alarmu s PIR senzorom

Stavebnica alarmu s PIR senzorom
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  408 zobrazení
7
 0
Elektronické moduly a stavebnice

S pomocou tejto malej a lacnej stavebnice si môžete zostaviť jednoduchý PIR alarm na zabezpečenie svojich dverí, prístrešku pre auto, alebo záhrady. Ak sa niekto dostane do dosahu alarmu, tak sa na desať sekúnd spustí zvukový alarm.

Stavebnicu PIR alarmu si môžte objednať na tomto odkaze - klikni (Banggood)

Nepomenovaný a neoznačený

Ako to už pri lacných čínskych výrobkoch býva, aj táto stavebnica je bez akéhokoľvek pomenovania či označenia. Našiel som ju náhodou (hľadal som niečo úplne iné)  za cenu približne 6€ na stránke Banggood. Ak si ich objednáte päť, cena dokonca klesne na 4.50€ za kus. Za tieto peniaze získate kompletný infračervený alarm s PIR detektorom, pozrite si fotografiu nižšie.
Rozmery alarmu sú 9.0 cm x 5.5 cm x 3.5 cm. Pomocou konzoly môžete zariadenie pripevniť na stenu a otočiť ho do požadovaného smeru, ktorý sa má strážiť. Alarm je napájaný štyrmi 1.5 V batériami AAA a má posuvný prepínač, ktorým sa zapína a vypína. Zariadenie pri aktivácii určite nevydáva ohlušujúci zvuk, ale alarm je dostatočne hlasný na to, aby odradil nevítaných návštevníkov.

Zostavený alarm pripravený k montáži.

Obsah stavebnice

Na fotografii nižšie sú zobrazené všetky dodávané komponenty tejto stavebnice. Kvalita elektronických súčiastok je dobrá. Pre stavebnicu, ktorú predajca odporúča ako "Learning Kit", sa však mohli rozhodnúť pre trochu väčšie komponenty. Napríklad dodávané rezistory sú extrémne malé, pravdepodobne zo zaťažiteľnosťou 1/8 wattu. Rezsitory s výkonom 1/4 wattu by asi ťažko ovplyvnili cenu, ale mohli by byť menej odstrašujúcim prostriedkom pre začínajúceho amatéra, ktorý chce prvýkrát niečo vytvoriť, alebo pre ľudí, ktorý slabšie vidia, nakoľko nie je možné čítať farebné označenie - takže tu nastupuje lupa, mikroskop, alebo multimeter.

Diely stavebnice PIR alarmu.

Popis stavebnice - ktorý nie je žiadny

Ak by dodávateľ urobil čo má, tak by dodal k stavebnici dobrý a prehľadný návod na zostavenie. To je bohužiaľ sklamaním a môžme snívať ďalej - najmä čo sa čínskych stavebníc týka. Jeden list A4 je plný čínskeho textu a niekoľkých nejasných obrázkov a to je asi tak všetko. Táto stavebnica ako som spomenul vyššie sa predáva pod označením "Learning Kit, takže by mala byť vhodná pre absolútneho začiatočníka so záujmom o elektroniku. Opak je však pravdou, pretože toto asi nebude fungovať pri úplných začiatočníkoch s minimálnymi znalosťami z elektroniky bez poriadného návodu na zostavenie a najmä na oživenie. Je však potrebné uviesť, že všetci dodávatelia prehlasujú, že k výrobkom nie je poskytnutý žiaden riadny popis: "Neposkytujeme príručky, ani postupy nezabudnite na to pred zakúpením, ospravedlňujeme sa za prípadné nepríjemnosti."
Preto v tomto článku podrobnejšie popíšem čo a ako s touto stavebnicou aby ste sa "dospájkovali" do úspešného konca a k funkčnému výrobku.

Čínsky "popis" stavebnice - návod na zostavenie.

Doska plošných spojov

Dodávaná DPS je jednostranná a je vynikajúcej kvality. Spájkovacie body sú dostatočne veľké na to, aby neodradili nikoho, kto sa iba učí spájkovať elektronické obvody.

Detai oboch strán plošného spoja stavebnice alarmu.

Schéma PIR alarmu

Dal som si tú námahu, aby som nedbalo nakreslenú pôvodnú schému prekreslil na list A4 čo najzreteľnejšie. PIR senzor Y1 je napájaný cez odpor R1. Kondenzátory C2 a C3 blokujú toto napájacie napätie. Výstupný signál zo snímača prechádza cez odpor R7 (poznámka, iba 2,2 Ω) na vstup IC1. Jedná sa o BISS0001, ktorý bol špeciálne navrhnutý na spracovanie signálov zo senzorov PIR. Komponenty okolo tohto integrovaného obvodu nastavujú interné zosilňovače a filtre.

Výstupný signál tohto integrovaného obvodu na pine 2 riadi napájanie IC2 cez rezistor R13 (tiež iba 2,2 Ω). V skutočnosti nejde o skutočný integrovaný obvod, ale o veľmi malý modul, ktorý generuje typický zvuk alarmu. Tento signál je zosilnený cez dva tranzistory VT1 a VT2. Zaťaženie oboch tranzistorov pozostáva z niekoľkých závitov cievky L1. Toto je "transformátor". Signál v tých pár vinutiach generuje dosť veľký signál. Tento signál sa používa na napájanie piezo-keramického rezonátora BL. Týmto sa vydá zvuk alarmu.

Schéma zapojenia alarmu.

Konštrukcia infračerveného alarmu

Ako už bolo napísané, dodávané komponenty sú kvalitné, ale veľmi malé. Napríklad dodávané rezistory majú veľkosť iba tri milimetre! Lupa je absolútnou nevyhnutnosťou pre dešifrovanie farebného kódu. Pre istotu skontrolujte pomocou multimetra hodnotu rezistorov. Presná a pozorná práca pri spájkovaní komponentov na DPS je preto úplne nevyhnutná!

Osádzame DPS

Začnite prispájkovaním malého drôtového mostíka J1 nad PIR detektorom Y1. Použite na to kúsok jedného z pripojovacích vodičov ktoréhokoľvek rezistora. Pokračujte spájkovaním štyroch rezistorov R3, R6, R13 a R15. Zapametajte si hodnotu R13! Je to 2,2 Ω s farebným kódom červeno-červeno-zlatá. Teraz osaďte desať rezistorov do DPS. Poznámka R7, je to tiež 2,2 Ω.
Potom pokračujeme sadou sedem keramických kondenzátorov. Jedná sa o malý hnedý keramický disk s hodnotami ako 102, 103 a 104. Teraz je na rade osadenie integrovaného obvodu BIS0001, pri ktorom musíte najskôr nožičky ohnúť trochu dovnútra. Pokračujte spínačom K1, ktorý pred jeho osadením je potrebné upraviť - odrežte dva milimetre hriadeľa spínača.
Pri piatich elektrolityckých kondenzátoroch musíte dbať na správnu polohu. Šrafované označenie na DPS je GND. Pri spájkovaní dvojice tranzistorov sa uistite, že jeden je 9014 a druhý 9013. Zasuňte pyroelektrický detektor Y1 úplne cez PCB tak, aby snímač ležal na povrchu PCB.
Pri montáži cievky L1 dávajte pozor na na jej orientáciu, nakoľko sa nejedá o obyčajnú dvoj vývodovú cievku, ale o cievku s odbočkou. Zmerajte preto multimetrom vývody medzi ktorými je malý odpor a medzi ktorými je vysoký odpor. Krátko zmerajte pomocou multimetra, dva vodiče medzi ktorými je odpor asi 17 Ω, tie musíte vtlačiť do otvorov, ktoré som spojil modrou čiarou na DPS. Upozorňujem, že tento spoj nie je na DPS. Pre objasnenie kde sa nachádza som to nakreslil priamo na fotografiu DPS.
Na fotografii nižšie kompletne osadená DPS.

Osadená DPS alarmu.

Osadenie modulu IC2

Teraz by ste mali osadiť jeden rezistor 100 kΩ. Musíte ho prispájkovať na malú PCB modulu zvukového generátora IC2 tak, ako je to znázornené na fotografii nižšie. Potom túto dosku s plošnými spojmi vložte do slotu v DPS a prispájkujete štyri spájkovacie body na okraji DPS na štyri spájkovacie body vedľa slotu.

Osadenie rezistora 100 kΩ na modul IC2.

Zapojenie hlavnej dosky

Stavebnica obsahuje dve krátke a dve dlhé vodiče. Dva krátke pripájajte do otvorov "+" a "-" na DPS, dva dlhé zapojte do otvorov "BL" vedľa cievky L1.

Montáž dielov do krytu

Teraz musíte do krabičky vložiť mechanické časti, ktoré sú zobrazené na fotografii nižšie. Upevnite šošovkovú fóliu [1] rebrovanou stranou von cez sivú krytku [2] v prednej polovici krytu. Upevnite piezo-keramický menič [3] do rovnakej polovice krytu. Odporčam zafixovať kvapkou neagresívneho lepidla. Namontujte štyri pružiny batérie [4] a svorku batérie [5] do druhej polovice krytu.

Zástavba alarmu do krabičky.

Montáž elektroniky

Teraz osadíme DPS do zadnej polovice krytu pod batériový priestor pomocou troch dodaných samorezných skrutiek tak, ako je znázornenéna fotografii nižšie. Hmatník posuvného spínača musíte pripevniť na os spínača. Tlačidlo spínača sa potom posúva tam a späť medzi okrajom PCB a okrajom krytu. Položte obe polovice krabičky vedľa seba a dva krátke modré vodiče prispájkujte k dvom kontaktom batérie. Pamätajte na správnu polaritu, plus - plus a mínus - mínus. Dva dlhé červené vodiče pripájkujte k vonkajšej a strednej elektróde piezo-keramického meniča.
Nakoniec môžete zakliknúť obe polovice krytu dohromady, pripojiť štyri batérie AAA a zakliknúť krabičku do guľového kĺbu držiaka na stenu.

Zmontovaná a kompletne osadená stavebnica alarmu, pripravená na prvé použitie.

Použitie alarmu v praxi

Zapnutie
Po nastavení posuvného prepínača do polohy ON obvod vydá zvukový alarm približne na desať sekúnd. To je považované aj ako kontrola stavu batérií. Podľa údajov na predajnej stránke má tento alarm hlasitosť 90 dB. Síce to nie je pravda, ale zvuk je dostatočne hlasný na to, aby vystrašil nežiaduceho návštevníka.

Spotreba energie
Alarm spotrebuje pri nečinnosti približne 50 μA a pri aktivácii alarmu približne 60 mA.

Dozsah
Pri mnou vyrobenom exemplári je dosah viac ako šesť metrov, čo je myslím si postačujúce vo väčšine prípadov.

Záver

Jednoduchá a lacná alternatíva komerčných riešení, ktorú si za pár drobných dokážete postaviť sami. Samozrejme, že sa nedá porovnávať z profesionálnymi riešeniami, ale v podstate je to účinná náhrada profi zariadenia. Oceňujem, že je stavebnica predávaná pod označením "Learning Kit", nakoľko neobsahuje žiadne nastavovacie prvky a pri pozornom a správnom zostavení musí fungova na prvé zapojenie, čo však vytknem je extrémne malá veľkosť niektorých komponentov, čo môže sťažiť ich identifikáciu takže tu nastupuje lupa, mikroskop, alebo multimeter. Aj tak musím odporučiť túto stavebnicu najmä mladým / začínajúcim a to aj vďaka jej jednoduchosti a praktickosti budúceho použitia.

Stavebnicu PIR alarmu si môžte objednať na tomto odkaze - klikni (Banggood)

Pokiaľ sa vám článok páčil - nezabudnite ho ohodnotiť hviezdičkami - Ďakujeme.



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button