Sprievodca inteligentnou domácnosťou a jej možnosťami

Sprievodca inteligentnou domácnosťou a jej možnosťami
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  270 zobrazení
3
 0
Inteligentná domácnosť

Inteligentná domácnosť je miesto, ktoré predvída vaše potreby a umožňuje vám doladiť vaše prostredie. Taký je aspoň slogan. Zosúladiť to všetko dohromady nie je však jednoduchá vec, ale správnym nastavením a kombináciou zariadení vám môže uľahčiť život a dodať skutočné pohodlie.

Vzhľadom na nespočetné množstvo ekosystémov a rôznych štandardov, v ktorých sa treba orientovať, nehovoriac o rôznorodých zariadeniach, je scéna inteligentných domácností pomerne neprehľadná. Zostavili sme tohto sprievodcu inteligentnou domácnosťou, aby sme vás upozornili na možnosti, vysvetlili žargón a pomohli vám pochopiť dôsledky rozhodnutí, ktoré urobíte. Trochu plánovania je veľmi dôležité.

Najprv si vyberte svoj ekosystém

Virtuálni asistenti ovládaní hlasom, ako sú Siri od spoločnosti Apple, Asistent od spoločnosti Google a Alexa od spoločnosti Amazon, uľahčujú ovládanie inteligentných domácich produktov vyslovením jednoduchých príkazov, ako napríklad "Alexa, zapni svetlá". Každý z týchto nástrojov má svoje silné a slabé stránky, preto si vyberte ten, ktorý bude s väčšou pravdepodobnosťou vyhovovať vašim potrebám:

Alexa od spoločnosti Amazon

Amazon Alexa: Alexa od spoločnosti Amazon má v oblasti inteligentných domácností náskok a môže sa pochváliť najširšou ponukou kompatibilných produktov. Môžete sa jej spýtať na čokoľvek, hoci jej odpovede nie sú vždy také presné ako odpovede od spoločnosti Google. Alexa podporuje široký výber zručností (podobne ako aplikácie pre smartfóny), ktoré vyvinuli tretie strany, a jej reproduktory a inteligentné displeje sú cenovo najdostupnejšie, najmä ak počkáte na veľké výpredajové akcie, ako je Prime Day. Ak chcete ovládať Alexu z telefónu, musíte si nainštalovať aplikáciu Alexa a pred vydaním hlasového príkazu musí byť otvorená.

Klady:

  • Ak chcete rýchlo začať s inteligentnou domácnosťou, kúpa produktu Echo je vaša najlepšia voľba.
  • Výrobky Echo od spoločnosti Amazon sa dajú ľahko nastaviť a zapojiť kdekoľvek, kde potrebujete privolať Alexu.
  • Menší reproduktor Echo Dot za 50 dolárov je jedným z najlacnejších ovládačov inteligentnej domácnosti na trhu.
  • Alexa má viac ako 10 000 zručností alebo schopností tretích strán, čo z nej robí najširšie podporované inteligentné domáce centrum.
  • Aplikácie pre smartfóny na nastavenie produktov Echo fungujú so zariadeniami Apple a Android.

Zápory:

  • Aplikácia Alexa od spoločnosti Amazon pre telefóny iPhone a Android, ktorá je potrebná na nastavenie niektorých inteligentných domácich produktov, môže byť neohrabaná.
  • Alexa má niekedy problémy reagovať na to, o čo ju žiadate.
  • Reproduktory v produktoch Echo sú vo všeobecnosti priemerné.
  • Alexu nemôžete spustiť hovorením so smartfónom, musíte hovoriť so samotným reproduktorom.
  • Spoločnosť Amazon vo svojich zásadách ochrany osobných údajov uvádza, že nenesie žiadnu zodpovednosť za produkty tretích strán, ktoré spolupracujú s Alexou. Inými slovami, je na vás, aby ste zistili, čo môžu spoločnosti vyrábajúce domáce príslušenstvo tretích strán robiť s údajmi, ktoré od vás zhromažďujú.

Asistent spoločnosti Google

Google Nest: Hlavnou silou ekosystému Nest je hlasový asistent Google Assistant. Rýchlo reaguje na hlasové príkazy, je dostatočne inteligentný na konverzačný štýl rozprávania a rozumie zložitým príkazom alebo následným požiadavkám, ktoré Alexu alebo Siri vyvedú z miery. Ak máte zariadenie so systémom Android, asistent Google je integrovaný a zariadenie Google Home ponúka rýchly prístup k skratkám inteligentnej domácnosti.

Klady:

  • Reproduktor Home od spoločnosti Google a smartfóny s novšími verziami systému Android obsahujú funkciu Asistent.
  • Za 130 dolárov stojí Google Home o 50 dolárov menej ako štandardný reproduktor Echo od spoločnosti Amazon.
  • Z hľadiska umelej inteligencie je Asistent vo všeobecnosti inteligentnejší ako Alexa a Siri, pretože je poháňaný mozgom vyhľadávača Google, čo znamená, že môžete klásť širšiu škálu otázok a je pravdepodobnejšie, že dostanete správnu odpoveď.

Zápory:

  • Asistenta privoláte slovami "O.K., Google", čo je otravné.
  • Existuje oveľa viac inteligentných domácich produktov podporujúcich Alexu ako Asistent Google.
  • Kvalita zvuku zariadenia Google Home je len priemerná.
  • Asistent je síce o niečo inteligentnejší ako iní virtuálni asistenti, ale stále má nedostatky a má problém primerane reagovať na niektoré požiadavky.
  • Zásady ochrany osobných údajov spoločnosti Google týkajúce sa údajov, ktoré zhromažďuje pomocou služby Google Home, sú nejasné. Píše sa v nej: "Spoločnosť Google zhromažďuje údaje, ktoré sú určené na to, aby boli naše služby rýchlejšie, inteligentnejšie, relevantnejšie a užitočnejšie pre vás."

HomeKit od spoločnosti Apple

Apple HomeKit: HomeKit je najobmedzenejší zo všetkých troch, ale pre majiteľov iPhonov je to stále najlepšia možnosť. Prísnejšia kontrola spoločnosti Apple nad certifikáciou tretích strán zabezpečuje bezproblémovú prevádzku podporovaných zariadení. Nenájdete tu toľko zariadení podporovaných HomeKitom ako v prípade Alexa alebo Google Assistant, ale hlavné značky inteligentných domácností sú pokryté. Aplikácia Apple Home je elegantná a ľahko sa používa, zariadenia sa ľahko nastavujú a jej platforma je najbezpečnejšia. Apple štandardne zhromažďuje menej údajov a údaje sa uchovávajú v zariadení vždy, keď je to možné. Ak chcete ovládať zariadenia, keď ste mimo domova, potrebujete rozbočovač HomeKit, napríklad HomePod Mini, Apple TV alebo iPad. Siri je tiež najslabšia z troch hlasových asistentov, hoci sa zlepšuje.

Klady:

  • S ohľadom na ochranu osobných údajov Apple spolupracoval priamo s výrobcami domáceho príslušenstva, aby zabezpečil, že údaje prenášané medzi príslušenstvom a zariadeniami Apple budú bezpečné a šifrované.
  • Integrácia HomeKitu spoločnosti Apple do jej mobilných zariadení výrazne uľahčuje nastavenie Siri s domácim príslušenstvom.

Zápory:

  • Čiastočne kvôli prísnym požiadavkám spoločnosti Apple na ochranu osobných údajov trvalo dlhšie, kým sa na trh dostalo inteligentné domáce príslušenstvo podporujúce Siri, čo znamená, že je ich k dispozícii menej.
  • Siri má niekedy problém pochopiť, čo od nej žiadate.
  • Siri je exkluzívne iba pre produkty Apple.

Výber hardvéru

Po výbere virtuálneho asistenta si budete môcť vybrať hardvér, ktorý sa stane vaším hlavným ovládačom inteligentnej domácnosti. Google, Amazon a v menšej miere aj Apple zhromažďujú údaje o vašich návykoch pri používaní. To zahŕňa aj hlasové záznamy vašich interakcií s ich asistentmi. Ich presnosť kontrolujú ľudia, ale odpor voči transparentnosti viedol k lepším spôsobom, ako môžete presne kontrolovať, ako sa s vašimi údajmi nakladá. Máme niekoľko sprievodcov, ako môžete zachovať súkromie svojich nahrávok vo všetkých troch týchto platformách, ako odstrániť uložené hlasové nahrávky a aktivity a ako zabezpečiť, aby tieto inteligentné reproduktory a inteligentné displeje boli čo najviac súkromné.

  • Alexa od spoločnosti Amazon: Echo Dot, Echo a Echo Show
  • Asistent Google: Google Home, novšie smartfóny so systémom Android
  • Siri od spoločnosti Apple: iPhony, iPady a hodinky Apple Watch

Budete potrebovať rozbočovač

Takmer všetko vo vašej domácnosti - vrátane klimatizácie, termostatov, svetiel a garážových brán - môže byť pripojené k internetu a diaľkovo ovládané pomocou mobilného zariadenia alebo inteligentného reproduktora. Nastavenie takzvanej inteligentnej domácnosti však môže byť náročné: Existuje množstvo rôznych doplnkov, ktoré fungujú len s určitými výrobkami, a niektoré fungujú lepšie ako iné. Tu je sprievodca, ktorý vám pomôže roztriediť túto spleť a aklimatizovať sa vo vašej prvej inteligentnej domácnosti ovládanej hlasom.

Jednou z najlepších častí inteligentnej domácnosti je, že ju môžete automatizovať. Systém inteligentnej domácnosti môže napríklad zistiť, kedy odchádzate z domu, a všetko vypnúť, alebo reagovať na váš príchod domov rozsvietením svetiel, spustením klimatizácie a prehrávaním vášho obľúbeného zoznamu skladieb. Môžete tiež naplánovať rôzne akcie. To sa môže hodiť pri niektorých zariadeniach, ako sú robotické vysávače, aby bol váš dom dobre udržiavaný. Niektoré úlohy možno spustiť konkrétnym, prispôsobiteľným slovom. Stačí povedať Asistentovi Google "Dobré ráno" a môžete ho nastaviť tak, aby vám doručil správu o počasí a správy, aby vám roztiahol závesy a zapol kávovar. Naši sprievodcovia vytváraním rutinných programov pre Google Home, rutinných programov pre Alexu a nastavením skratiek Siri vám pomôžu začať.

Pomocou smartfónu môžete ovládať všetky svoje inteligentné domáce pomôcky, či už hovorením s príslušným asistentom, alebo pomocou aplikácie. Odporúčame však mať v celej domácnosti kombináciu inteligentných reproduktorov a inteligentných displejov, aby vás asistent vždy počul (nebudete musieť kričať príkazy príliš hlasno). Toto sú naše obľúbené inteligentné reproduktory a inteligentné displeje. Tie sú univerzálnejšie, pretože ponúkajú jednoduché dotykové ovládanie, ktoré môže používať každý. Je dôležité brať do úvahy aj ostatných ľudí, s ktorými bývate, a hostí, ktorí nemusia byť oboznámení s nastaveniami inteligentnej domácnosti.

Vezmite si napríklad inteligentné osvetlenie. Vypínače svetla musíte nechať v zapnutej polohe, ak ich chcete ovládať pomocou hlasového asistenta. Ale bez fyzického vypínača by ste mohli zmiasť hostí. Deti tiež nemusia mať prístup k ovládacím prvkom prostredníctvom telefónu alebo im nemusí vyhovovať hlasové ovládanie. Ľudia pravdepodobne vypnú vaše vypínače; vďaka dlhoročnej svalovej pamäti je ťažké zbaviť sa tohto zvyku. Môžete to obísť kúpou inteligentných vypínačov, ale dobre si premyslite, či chcete nahradiť pôvodné vypínače alebo mať druhú sadu vedľa seba.

Význam siete Wi-Fi

Takmer všetky inteligentné domáce zariadenia vyžadujú spoľahlivé pripojenie Wi-Fi. Potrebujete poznať dve najpoužívanejšie frekvencie: 2,4 GHz a 5 GHz.

Väčšina inteligentných domácich zariadení pracuje na frekvencii 2,4 GHz, hoci sa to začína meniť. Má väčší dosah, ale 5-GHz frekvencia ponúka vyššie rýchlosti. Relatívne nový protokol Wi-Fi s názvom Wi-Fi 6E podporuje frekvenciu 6 GHz, ktorá je ešte rýchlejšia. Wi-Fi 6E zvládne viac zariadení, spotrebuje menej energie a je bezpečnejší, ale všetky vaše zariadenia musia podporovať Wi-Fi 6 alebo 6E, dokonca aj váš smerovač. Na trhu je len veľmi málo zariadení Wi-Fi 6E, ale je to niečo, čo by ste mali zvážiť z dôvodu zabezpečenia budúcnosti, najmä ak investujete do nového ekosystému od základov.

Preťaženie, pri ktorom sa signály Wi-Fi navzájom rušia, môže byť problémom najmä pre ľudí žijúcich v bytoch. Pomocou aplikácie môžete skontrolovať, ako sú vaše kanály Wi-Fi obsadené, a prípadne prepnúť na iný kanál, hoci väčšina smerovačov by to mala zvládnuť automaticky. Ďalším faktorom sú obmedzenia smerovača. Väčšina moderných smerovačov teoreticky podporuje až 250 zariadení, ale výkon môže utrpieť dlho predtým, ako dosiahnete limit.

Uistite sa, že ste pre svoj router vybrali vhodné miesto, a nezabudnite, že existuje mnoho spôsobov, ako zrýchliť Wi-Fi. Ak máte základný router dodávaný poskytovateľom internetových služieb (ISP) alebo starší model, modernizácia na nový router môže priniesť veľké výhody.

Bluetooth, Wi-Fi alebo inteligentné rozbočovače?

Niektoré inteligentné domáce zariadenia ponúkajú možnosť pripojenia cez Bluetooth, Wi-Fi alebo špeciálny inteligentný rozbočovač, ako napríklad žiarovky Philips Hue. Bluetooth je oveľa pomalšie a menej spoľahlivé ako Wi-Fi, a hoci sa Wi-Fi môže zdať ako najjednoduchšie riešenie, špeciálny inteligentný rozbočovač môže pomôcť znížiť preťaženie a ponúknuť väčšiu stabilitu. Kompromisom je, že potrebujú napájanie a voľný ethernetový port v routeri na pripojenie.

Overenie podpory inteligentných domácností

Väčšina ekosystémov dnes umožňuje každému v domácnosti vytvoriť si vlastný profil a niektorí asistenti dokonca dokážu identifikovať, kto v domácnosti hovorí, čím sa dosiahne lepšie prispôsobenie. Bez ohľadu na to, pre aké riešenie sa rozhodnete, mali by ste predviesť, ako sa používa, aby vaša rodina, spolubývajúci a hostia boli spokojní s jeho fungovaním.

Ak chcete zistiť, či produkt inteligentnej domácnosti funguje s vybraným ekosystémom, vyhľadajte logo na škatuli alebo webovej stránke. Chcete vidieť aspoň jedno z nich:

  • Spolupracuje so službou Google Assistant
  • Spolupracuje s Alexou
  • Spolupracuje s Apple HomeKit

Tieto logá zaručujú základnú úroveň podpory. Znamená to, že ho môžete pripojiť k príslušnému ekosystému a ovládať gadget hlasom. To znamená, že podpora ekosystému neznamená pre každý produkt to isté. Jeden robotický vysávač môže mať jednoducho podporu hlasových príkazov na spustenie a zastavenie, zatiaľ čo inému možno prikázať, aby upratal konkrétnu miestnosť alebo pracoval do určitého času. Vždy si pozrite úplný zoznam príkazov alebo používateľské recenzie, aby ste získali úplný obraz o tom, čo je možné.

Nájdete tu aj inteligentné domáce zariadenia tretích strán so zabudovanými hlasovými asistentmi. Existuje samostatné logo "Alexa built in", ktoré znamená, že prostredníctvom zariadenia môžete hovoriť priamo s Alexou. Ekvivalentom spoločnosti Google je jednoducho logo "Google Assistant". Soundbar Sonos Beam je príkladom zariadenia, ktoré má v sebe zabudovaného asistenta Google aj Alexu, takže s ním môžete hovoriť priamo ako s reproduktorom Nest alebo Echo. Siri je k dispozícii len v zariadeniach vyrobených spoločnosťou Apple, ale čoskoro sa dostane aj do zariadení tretích strán.

Porozumenie štandardom inteligentných domácností

Nedostatok spoločných noriem už roky brzdí vývoj inteligentných domácností. Situácia sa začína meniť, ale stále je to mätúce. Rôzne bezdrôtové štandardy spájajú zariadenia inteligentnej domácnosti v zákulisí. Dva najpopulárnejšie príklady sú ZigBee (používa ho Philips Hue, Logitech, LG a Samsung) a Z-Wave (používa ho Honeywell, GE a tiež Samsung).

Thread je novší štandard (používaný spoločnosťami Apple, Google a Nanoleaf), ktorý vytvára sieť mesh bez potreby rozbočovača. Ďalej je tu Bluetooth a Bluetooth LE (nízkoenergetický). Toto v žiadnom prípade nie je vyčerpávajúci zoznam, pretože existuje mnoho ďalších štandardov.

Na týchto technológiách v pozadí väčšinou nezáleží, pretože ich kombináciu môžete používať vo svojej domácnosti. Je na výrobcoch zariadení, aby si vybrali, ktorý z troch hlavných ekosystémov chcú podporovať (ak nie všetky), bez ohľadu na základnú technológiu.

Ale práve tu prichádza na rad Matter. Je to relatívne nový štandard bezdrôtovej interoperability. Jeho cieľom je, aby všetky zariadenia inteligentnej domácnosti spolupracovali bezpečne, spoľahlivo a bez problémov. Do tohto štandardu sa zapojilo viac ako 170 spoločností vrátane spoločností Google, Amazon, Apple, Samsung a ZigBee Alliance. Podrobnosti o tom, ako bude Matter fungovať, sa ešte len objavujú, ale mal by fungovať ako sprostredkovateľ, ktorý prechádza naprieč štandardmi a ekosystémami, aby umožnil, aby všetko spolu pekne fungovalo. Pomocou Matteru by mohol inteligentný displej Google Nest Hub zobrazovať napríklad videokanál zo zvončeka Ring. (V súčasnosti spolu nefungujú.)

Hoci väčšina nových zariadení bude pravdepodobne podporovať Matter, mnohé staršie zariadenia budú tiež aktualizované tak, aby podporovali nový štandard. V oblasti inteligentného osvetlenia spoločnosti Philips Hue aj Nanoleaf potvrdili, že súčasné aj budúce zariadenia budú štandard podporovať. Spoločnosť Google tiež tvrdí, že podpora Matter sa dostane do zariadení Nest a telefónov so systémom Android, aby bolo nastavenie akéhokoľvek zariadenia Matter prostredníctvom aplikácie Google Home jednoduché.

Nastavenie inteligentných domácich zariadení

Veľké značky inteligentných domácností ponúkajú jednoduchú kompatibilitu s hlavnými ekosystémami. Napríklad žiarovky Philips Hue možno pridať priamo z aplikácií Google Home alebo Apple Home. Žiaľ, nie je to bežné. Väčšina zariadení si vyžaduje použitie aplikácie tretej strany prinajmenšom na počiatočné nastavenie a prípadne aj na konfiguráciu a ovládanie.

Sprievodca nastavením, ktorý sa dodáva s každým zariadením inteligentnej domácnosti, vás spravidla ako prvý krok navedie na stiahnutie sprievodnej aplikácie. Možno budete musieť naskenovať QR kód alebo zadať sériové číslo, preto si tento proces nezabudnite prejsť skôr, ako niečo pripevníte na miesto alebo vyhodíte, pretože tieto kódy sa často nachádzajú na zadnej alebo spodnej strane zariadení alebo v návode na použitie.

Prepojenie s vybraným ekosystémom môže byť súčasťou procesu nastavenia, ale ani to nie je vždy pravidlom. Možno budete musieť siahnuť do nastavení Apple Home alebo Google Home, aby ste manuálne prepojili svoje konto. V prípade Alexy budete pravdepodobne musieť nainštalovať príslušnú zručnosť.

Po nastavení zariadenia a jeho prepojení s vybraným ekosystémom možno nebudete musieť znova používať aplikáciu tretej strany, ale to sa líši v závislosti od miniaplikácie. Aplikácie Google Home, Apple Home a Alexa zvyčajne ponúkajú zjednodušený súbor ovládacích prvkov pre väčšinu zariadení, takže môže byť dobré mať aplikáciu tretej strany pri sebe pre prípad, že budete potrebovať prístup k určitým nastaveniam.

Nájdite dobré miesta a starostlivo vyberajte mená

Pre každé zariadenie inteligentnej domácnosti je dôležité nájsť vhodné miesto. Pravdepodobne budú potrebovať elektrickú zásuvku a slušný signál Wi-Fi. Mali by ste zvážiť aj dostupnosť, najmä ak ide o zariadenie napájané z batérie, ktoré bude vyžadovať pravidelné nabíjanie. Nikdy fyzicky neinštalujte nič, napríklad bezpečnostnú kameru, bez toho, aby ste zariadenie na danom mieste najprv vyskúšali.

Možno budete v pokušení zvoliť pre svoje inteligentné domáce zariadenia hlúpe názvy alebo sa nad nimi nebudete zamýšľať, ale je dôležité dodržiavať konzistentné pomenovanie. Hlasové príkazy musia byť presné, inak nebudú fungovať. Odporúčame pomenovať zariadenia podľa miestnosti, v ktorej sa nachádzajú, takže máte napríklad "reproduktor v obývačke" a "svetlo v kancelárii". Ak máte v jednej miestnosti viacero zariadení, ako to pravdepodobne bude v prípade svetiel, môžete ich očíslovať alebo postupovať podľa oblastí.

Nezáleží na tom, či zvolíte "kuchynské svetlo" a "kuchynský stôl" alebo "kuchynské svetlo 1" a "kuchynské svetlo 2", pokiaľ je každému jasné, aké sú ich názvy. Je veľmi dôležité dávať si pozor na duplicitné názvy, pretože môžu spôsobiť problémy platformám inteligentnej domácnosti a hlasovým asistentom.

Zoskupovanie, automatizácia a rutiny

V aplikácii vybraného ekosystému inteligentnej domácnosti môžete zariadenia zoskupiť alebo usporiadať do miestností. To je dôležitý krok, keď máte napríklad viacero svetiel, pretože nechcete hovoriť "Zapni svetlo v obývačke 1" a potom "Zapni svetlo v obývačke 2". Ak všetky svetlá usporiadate do skupiny, môžete jednoducho povedať "Zapni svetlá v obývačke".

V závislosti od používanej platformy môžete zoskupovať miestnosti, vytvárať podmnožiny zariadení v rámci miestností alebo zoskupovať zariadenia vo viacerých miestnostiach vytvorením vlastných skupín, zón alebo miestností. Oplatí sa venovať trochu času premýšľaniu o týchto možnostiach, pretože vám poskytujú oveľa väčšiu kontrolu a flexibilitu pri hlasových príkazoch a pri nastavovaní automatizácie alebo rutín.

Ak máte viacero zariadení alebo služieb, ktoré sa vzťahujú na rôzne platformy, stále môžete vytvárať automatické rutiny (alebo applety), ak podporujú službu tretej strany s názvom IFTTT (If This Then That). Rutiny so službami Google, Alexa a Siri majú obmedzený rozsah, ale IFTTT ponúka komplexné reťazce automatizácie a spája rôznorodé zariadenia a softvér. Služba IFTTT môže napríklad zapnúť osvetlenie prednej záhrady a verandy Philips Hue, keď váš videovrátnik uvidí, že sa niekto blíži.

Čo robiť, keď sa presťahujete alebo zmeníte smerovač

Predstava, že po presťahovaní do nového domu alebo zmene smerovača budete musieť každé zariadenie nastavovať znova, môže byť skľučujúca. Najmä preto, že pravdepodobne nemáte po ruke škatuľu alebo návod na použitie každého zariadenia. Tento proces môžete do veľkej miery odbremeniť jednoduchým nastavením rovnakého názvu a hesla smerovača ako predtým.

Slovo o bezpečnosti

Inteligentné domáce zariadenia môžu mať v sebe mikrofóny a kamery, čo môže mať vplyv na vaše súkromie. Vždy existuje riziko narušenia bezpečnosti, ktoré môže viesť k odhaleniu osobných údajov alebo záznamov uložených v cloude. Vždy si prečítajte zásady ochrany osobných údajov výrobcu a uistite sa, že vám vyhovuje, ako používa vaše údaje. Je tiež dobré urobiť si prieskum o výrobcoch inteligentných domácich zariadení a zistiť, či neboli súčasťou nejakých nedávnych hackerských útokov alebo problémov.

Väčšina inteligentných reproduktorov a inteligentných displejov má fyzické tlačidlá na stlmenie zvuku, ale môže sa stať, že ich zabudnete stlmiť, čo môže byť tiež nepríjemné, ak nie ste nablízku. Jednou z možností je zvážiť zapojenie reproduktora alebo displeja do inteligentnej zástrčky. Takto si môžete naplánovať časy ich vypnutia, keď sa najmenej používajú.

Pred kúpou inteligentného domáceho zariadenia s kamerou vo vnútri, či už ide o robotický vysávač alebo inteligentný displej, si to veľmi dobre premyslite. Väčšina z nich nie je potrebná, pokiaľ si nekupujete bezpečnostnú kameru. Napriek tomu, ak máte inteligentný displej s kamerou na videohovory, môžete si kúpiť kryty webových kamier, ktoré sa dajú vysunúť, keď kameru potrebujete.

Snažte sa používať zariadenia, ktoré podporujú viacfaktorové overovanie (bežne nazývané dvojfaktorové overovanie), aby ste znížili riziko, že niekto získa prístup pomocou ukradnutých poverení. Bude vyžadovať, aby ste svoje konto potvrdili textovou správou alebo e-mailom (druhý spôsob je bezpečnejší). Tieto funkcie nie sú vždy predvolene zapnuté, preto venujte čas ich nastaveniu.

Tipy na riešenie problémov

Bez ohľadu na to, ako presne postupujete podľa pokynov, pri nastavovaní inteligentných domácich zariadení sa môžu vyskytnúť - a často sa aj vyskytnú - chyby. Tu je niekoľko tipov, ktoré sme sa naučili.

  • Skontrolujte, či je váš telefón pripojený nielen k rovnakej sieti, ale aj k rovnakému pásmu Wi-Fi ako zariadenie, ktoré nastavujete (väčšina zariadení potrebuje frekvenciu 2,4 GHz). Niektoré smerovače vyberajú pásmo automaticky, ale niekedy to môžete obísť tak, že sa od smerovača vzdialite na správnu vzdialenosť, aby sa prepol z 5 GHz na 2,4 GHz.
  • Ak nastavenie zariadenia nefunguje, postup zopakujte. Niektoré zariadenia najprv zlyhajú alebo sa na neurčito zaseknú, ale ak aplikáciu ukončíte a znova načítate, často sa hneď pripojia.
  • Vypnite a znovu zapnite zariadenia. Funguje to prekvapivo často a platí to aj pre zariadenia inteligentnej domácnosti.
  • Ak ste už bezvýsledne reštartovali zariadenie smart-home, skúste reštartovať router. Mali by ste tiež skontrolovať, či má smerovač najnovší firmvér.
  • Vyhľadajte na internete a uveďte konkrétny model zariadenia a problém, ktorý máte. Navštívte fóra podpory a zistite, či nájdete vlákno, v ktorom sa diskutuje o vašom probléme. Ak budete mať šťastie, niekto navrhne riešenie alebo opravu.
  • Poslednou možnosťou je obnovenie továrenského nastavenia. Pozrite si návod, ako vrátiť zariadenie do továrenských podmienok, a zvážte aj odstránenie a opätovnú inštaláciu všetkých sprievodných aplikácií, aby ste mohli vyskúšať nové nastavenie od začiatku.

Samozrejme, toto je iba značne zjednodušený prehľad o možnostiach fenoménu zvaného "Smart Home", či inteligentná domácnosť a jej možnosti samozreme záležia od toho, čo od systému požadujete a ako hlboko ste ochotní načrieť do vrecka.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo clánok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button