Sonoff S20 WiFi Socket

Sonoff S20 WiFi Socket
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  333 zobrazení
1
 1
Inteligentná domácnosť

Socket WiFi S20 od spoločnosti Sonoff vám umožní zmeniť akékoľvek zariadenie vo vašej domácnosti na zariadenie „internet vecí - IoT“, ktoré môžete pomocou smartfónu zapnúť a vypnúť. To nie je jedinečné, ale cena je. Za menej ako desať eur si môžete túto zásuvku WiFi objednať na rôznych čínskych stránkach.

Sonof S20 si môžte kúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni

Čo je to sieťový adaptér Sonoff S20?

Sonoff S20 WiFi Socket je spínač, ktorý pripájate do elektrickej zásuvky a ku ktorému môžete pripojiť elektrické zariadenie. Potom môžete zariadenie pomocou smartfónu zapnúť a vypnúť prostredníctvom siete Wi-Fi a internetu. K S20 môžete pripojiť zariadenia s výkonom až 2 000 W. WiFi Socket je ovládaný bezplatnou aplikáciou eWeLink, ktorá je k dispozícii pre Android aj iOS. Sonoff S20 sa dá ovládať aj pomocou tlačidla na samotnom zariadení. Môžete tiež integrovať model S20 do hlasových aplikácií Amazon Alexa a Google Assistant. Aj keď sa S20 predáva pod značkou Sonoff, zariadenie vyvinula čínska spoločnosť Itead, ktorá sa špecializuje na inteligentné domáce výrobky.

S20 WiFi Socket čínskej spoločnosti Itead.

Pohľad "do vnútra" zásuvky WiFi S20

Po rozobratí S20 sa zdá, že kvalita produktu je vynikajúca. Zvoleným spínacím prvkom je tradičné elektromechanické relé, ktoré sa zdá byť staromódne, ale má výhody. Podobné spínače, ktoré pracujú s triakom ako prepínacím prvkom, majú tú nevýhodu, že nie sú také univerzálne. Triakom musí pretekať minimálny prúd. Existuje veľká šanca, že zariadenie nebude fungovať, ak chcete zopnúť 3 W LED žiarovku. Pri S20 sa tento problém nevyskytuje, pretože relé je ideálnym spínačom, ktorý prepína všetko, čo k nemu pripájate.

Vnútro Sonof S20 Wi-Fi.

Elektronika v zásuvke WiFi S20

Na obrázku vyššie nevidíte všetku elektroniku v zásuvke. Ďalšie komponenty sú na opačnej strane dosky plošných spojov a obsahuje spínané napájanie okolo čipu modulácie šírky impulzu IW1700, ktorý rozptyľuje napájacie napätie cez malý transformátor od sieťového napätia 230 V. Komunikácia s internetom a sieťou WiFi je riadená čipom mikrokontroléra ESP8266. Tento čip je pre každého, kto vie ako, ľahko preprogramovateľný. PCB má na tento účel dokonca štvorpinový konektor. Pod ESP8266 vidíte 8 MB sériovú flash pamäť Winbond 25Q80BVS16, ktorá bezpochyby obsahuje firmvér. Prostredníctvom stabilizátora AMS1117 je odvodené napájacie napätie 3,3 V na napájanie vyššie uvedených obvodov. Na obrázku nižšie môžete vidieť, ako bolo vyfrézovaných niekoľko slotov v DPS, aby sa oddelilo sieťové napätie od riadiacej elektroniky.

Opačná strana DPS obsahuje mikroprocesor a flash pamäť.

Technické špecifikácie Sonoff S20 WiFi Socket

  • Maximálny spínaný výkon: 2 000 W
  • Maximálny spínaný prúd: 10 A
  • Sieťové napätie: 90 Vac ~ 250 Vac
  • Kľudový prúd: typický 80 mA
  • Interné napájacie napätie: 3,0 V DC ~ 3,6 V DC
  • WiFi šifrovanie: WEP / WPA-PSK / WPA2-PSK / WPA / WPA2 / WAPI / WPS2
  • WiFi štandard: 802.11.b / g / n
  • Sieťový protokol: IPv4, TCP / UDP / HTTP / FTP
  • Frekvenčný rozsah: 2,4 GHz ~ 2,5 GHz
  • Rozmery: 110 mm x 62 mm x 52,5 mm
  • Hmotnosť: 120 g

Softvér: aplikácia eWeLink

Pre Android aj iOS

S20 WiFi Socket je ovládaný aplikáciou eWeLink. Môžete si ho stiahnuť z Google PlayStore aj Apple Store. Táto aplikácia je vhodná na ovládanie všetkých inteligentných domácich produktov vyvinutých spoločnosťou Itead a mnohých ďalších od konkurentov. Teoreticky môžete zaregistrovať až 150 zariadení. Základné funkcie tejto aplikácie sú:

  • Povolenie a zakázanie zariadení.
  • Plánovaný časovač.
  • Odpočítavač času.
  • Časovač slučky.
  • Vytvárajte scén, ktoré vám umožnia zapnúť alebo vypnúť viac zariadení jediným stlačením tlačidla.
  • Zdieľanie zariadení s ostatnými používateľmi eWeLink vo vašej sieti WiFi.
  • Posielanie upozornení pri prevádzke jedného zo zariadení.
  • Sledovanie všetkých príkazov odosielaných do zariadení.

Registrácia aplikácie

Komunikácia medzi eWeLink a S20 WiFi Socket (s) prebieha cez server AWS spoločnosti Itead. To je na jednej strane nevyhnutné, pretože inak by ste svoje zariadenie diaľkovo neovládali, ale na druhej strane samozrejme trochu strašidelné. Nakoniec, Itead dostane prístupové kódy do vašej WiFi siete. Takto to však chodí vo veku „internetu vecí - IoT“. Musíte sa prihlásiť pomocou svojho mobilného telefónneho čísla alebo prostredníctvom e-mailovej adresy a zadať heslo. Následne dostanete registračný kód e-mailom alebo SMS, ktorú musíte zadať v aplikácii.

Registračná obrazovka aplikácie eWeLink.

Zaregistrujte si zásuvku WiFi S20

Ako už bolo napísané, všetka komunikácia s vašimi zariadeniami prechádza cloudom. Každý S20 musíte zaregistrovať v sieti, aby server Itead vedel, na ktorej IP adrese sa dané zariadenie nachádza. Registráciu zariadenia vyžaduje štyri kroky, pozri obrázok nižšie.

  • Krok 1

Zapojte zásuvku WiFi S20 do elektrickej zásuvky a stlačte a podržte tlačidlo, kým zelená dióda LED nezačne rýchlo blikať. V aplikácii eWeLink kliknite na symbol plus. Zobrazí sa obrazovka s blikajúcou zelenou LED diódou, kliknite na ňu a potom na „NEXT“.

  • Krok 2

Na nasledujúcej obrazovke zadáte podrobnosti svojej siete Wi-Fi, najmä SSID (názov siete) a heslo, aby sa vytvorilo pripojenie k internetu  a aby získala prístup k vašej sieti.

  • Krok 3

Softvér vyhľadá zásuvku WiFi S20 s blikajúcou diódou LED a zahrnie toto zariadenie do interného zoznamu zariadení. Toto párovanie môže trvať niekoľko minút.

  • Krok 4

Teraz musíte k zásuvke priradiť jedinečný názov, napríklad „Lampa v obývacej izbe“.

Registrácia Sonoff S20 WiFi Socket v štyroch krokoch.

Zoznam zariadení

Po zaregistrovaní S20 do eWeLink týmto jednoduchým spôsobom sa na obrazovke automaticky zobrazí zoznam zariadení. V tomto zozname sú všetky zaregistrované zariadenia prehľadne usporiadané so správou, či sú zapnuté, vypnuté alebo off-line. Táto obrazovka tiež zobrazuje silu signálu WiFi na zariadenie. Pomocou ikon hodín a koša môžete vyvolať časovač zariadenia alebo odstrániť zariadenie zo zoznamu zariadení. Zariadenia môžete ovládať priamo kliknutím na prepínače. Kliknutím kdekoľvek v obdĺžniku zariadenia sa dostanete na nasledujúcu obrazovku, ktorá je užitočná pri zdieľaní zariadení.

V zozname zariadení môžete vidieť všetky registrované WiFi a zásuvky, ktoré môžte priamo ovládať.

Funkcie časovača

Plánovaný časovač
Tento časovač vám umožňuje nastaviť dátum a čas, kedy sa má konkrétne zariadenie zapnúť alebo vypnúť. Môžete tiež použiť možnosť Opakovať na naprogramovanie tejto akcie na všetky dni v týždni.

Časovač odpočítavania
Ako už názov napovedá, tento časovač môžete použiť na nastavenie času, po uplynutí ktorého musí byť zariadenie zapnuté alebo vypnuté. Pomocou troch voličov môžete nastaviť tento čas v dňoch, hodinách a minútach.

Loop Timer
Na tejto obrazovke môžete nastaviť samočinný opakovací cyklus. Napríklad by ste mohli naprogramovať zariadenie na spustenie akváriovej pumpy počas 5 minút každých 30 minút. Okrem toho môžete definovať, kedy sa má tento cyklus spustiť, presne podľa mesiaca, dňa, hodiny a minúty.

Obrazovky troch dostupných časovačov.

Programovanie scén

Čo je to scéna?
Do scény môžete zahrnúť niekoľko WiFi Sockets S20, ktoré, ak sú splnené určité podmienky, sú zapnuté alebo vypnuté. Existujú tri typy scén, ktoré sa líšia spôsobom, akým sa začínajú. Prístup k obslužnému programu pre scény získate z hlavnej ponuky v pravom hornom rohu zoznamu zariadení.

Spúšťanie kliknutím
Toto je jediný typ scény, ktorý môžete naprogramovať, ak máte vo vašom systéme iba S20 WiFi Sockets. Napríklad môžete naprogramovať scénu „Opustiť dom“, ktorá vám umožní vypnúť všetky svetlá vo vašom dome jediným kliknutím na obrazovke vášho smartfónu, ale zapnúť svetlá pri vchode do garáže a predných dverí.

Spúšťanie pomocou údajov
Táto možnosť je k dispozícii, iba ak ste do jednoduchých S20 WiFi Sockets zahrnuli inteligentnejšie zariadenia, ako napríklad inteligentný termostat. Potom môžete vytvoriť scénu, v ktorej sa zariadenia zapnú, keď teplota nameraná termostatom presiahne 20 ° C.

Spúšťanie podľa stavu
Táto voľba tiež vyžaduje rozsiahlejší systém ako ten, ktorý obsahuje iba S20 WiFi Sockets. Niektoré zariadenia kompatibilné s technológiou eWeLink môžu vrátiť správy o stave. Takúto stavovú správu môžete použiť na spustenie scény.

Zdieľanie kontroly

Ovládajte systém všetkými členmi vašej rodiny
Vďaka možnosti Zdieľanie môžete nechať všetkých členov vašej rodiny ovládať systém, každý zo svojho smartfónu. Predpokladom je, že každý člen rodiny si nainštaloval aplikáciu eWeLink a je pripojený k rovnakej sieti Wi-Fi.

Ako to funguje
Prejdite na zoznam zariadení a kliknite na obdĺžnik jedného z registrovaných WiFi Sockets. Na nasledujúcom obrázku sa vám zobrazí nová obrazovka a kliknite na tlačidlo „Zdieľať“. Na novej obrazovke (vpravo) môžete zadať telefónne číslo alebo e-mailovú adresu osoby, ktorá má povolené zdieľať vybrané zariadenie. Táto osoba dostane pozvanie na zdieľanie zariadenia a klikne na tlačidlo Prijať. Od tejto chvíle môže táto osoba používať svoj smartphone na obsluhu zariadenia. Na tej istej obrazovke môžete autorizáciu zrušiť alebo dočasne zablokovať.

Zdieľanie zariadenia medzi ďalšími členmi.

Ovládanie hlasom pomocou služieb „Amazon Alexa“ a „Google Assistant“

Socket WiFi S20 môže byť tiež zahrnutý do systémov „Amazon Alexa“ a „Google Assistant“. Potom môžete ovládať spínače pomocou hlasových povelov. Pretože nevlastníme žiadny z týchto systémov, túto funkciu sme nedokázali otestovať.

Sonof S20 si môžte kúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Tomáš Srbský pred rokom

Já si na prodlužovačku nabastlil Sonoff POW R2 což je spínač s funkcí powermetru a spokojenost. I když uvádí max. příkon 3500W tak mám vyzkoušeno že krátkodobě zvládne i cca 4500W. Škoda že v aplikaci není k dispozici historie spotřeby. Jde vidět jen celková popř. je tam ještě tzv reálná která se da vynulovat nezávisle na celkové.

Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button