Siglent SDL1020X Programovateľná DC elektronická záťaž

Siglent SDL1020X Programovateľná DC elektronická záťaž
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  344 zobrazení
4
 0
Recenzie napájacej techniky

Na testovanie napájacích zdrojov, batérií a akumulátorov je veľmi užitočným nástrojom elektronická záťaž. Takéto umelé výkonové zaťaženie napodobňuje nielen pevný odpor, ale môže pôsobiť aj ako zaťaženie s konštantným prúdom alebo napätím a dokonca môže prepínať medzi rôznymi hodnotami zaťaženia. Siglent SDL1020X-E ponúka celý rad takýchto možností a je vhodný pre napätie do 150 V a prúdy do 30 A s maximálnym rozptylom 200 W.

Pri navrhovaní alebo testovaní napájacieho obvodu je dôležité, aby napájací zdroj zostal stabilný pri rôznych druhoch záťaže, rýchlo reagoval na zmeny záťaže a mal nízku úroveň rušenia. V posledných rokoch sa objavuje rastúca potreba zariadení, ktoré dokážu zaťažiť zdroj energie rôznymi spôsobmi, a najmä u čínskych výrobcov meracích prístrojov vidíme relatívne veľa nových "elektronických záťaží". Spoločnosť Siglent má vo svojom programe tiež sériu elektronických záťaží, sériu SDL1000X, už necelý rok. V tomto článku sa pozrieme konkrétne na model SDL1020X-E. Toto je ich najmenšia verzia, ktorá zvládne maximálny výkon až 200 W. K dispozícii je aj 300 W verzia a z oboch verzií existujú typy bez prípony "-E", ktoré ponúkajú vyššiu presnosť zobrazenia nameraných hodnôt a presnejšiu hodnotu regulácie záťaže.

Prevedenie

Pri elektronickej záťaž je zvyčajné, že sú vybavené  vybavené robustným krytom, a tak je tomu aj v tomto prípade. O to viac je tu zarážajúce, že skrinka je pomerne dlhá, konkrétne pri tomto type až 39 cm. Ak chcete zariadenie umiestniť na poličku, musíte sa ubezpečiť, že budete mať dostatok miesta.

Predný panel obsahuje všetky potrebné ovládacie tlačidlá, dva pripojovacie terminály pre vysoké zaťaženie a 3,5-palcový veľký LCD displej zobrazujúci všetky potrebné  informácie. Pod obrazovkou sa nachádza 5 funkčných  tlačidiel, ktorých aktuálna funkcia je zobrazená na obrazovke.

Vzadu nájdeme napájací konektor, USB, LAN a RS232 konektor a dve BNC zásuvky, ktoré poskytujú merací signál pre napätie a prúd záťaže (napríklad pre pripojenie k osciloskopu). V spodnej časti je blok konektorov s celou sériou terminálov, z ktorých tu spomeniem iba tie najdôležitejšie, snímacie vstupy a spúšťací vstup. Naľavo sú otvory pre chladenie veľkého chladiaceho tunela, ktorý je takmer po celej dĺžke zariadenia a vpredu je ventilátor ovládaný  teplotou. Pri menšom zaťažení je teda SDL1020X-E prakticky nehlučná.

Detail zadnej strany elektronickej záťaže.

Možnosti

SDL1020X-E ponúka toľko možností, že ani tento článok, ktorý by bol neviem ako dlhý, tak by nepostačoval na to, aby som o všetkých možnostiach napísal čo i len okrajovo. Obmedzím sa preto iba  na najdôležitejšie veci a kto si chce toto zariadenie kúpiť, mal by si určite prezrieť datasheet alebo príručku.

Po prvé, základné možnosti. Môžete si vybrať medzi režimami :

  • konštantný prúd CC,
  • konštantné napätie CV,
  • konštantný výkon CP,
  • konštantný odpor CR.

Na displeji sa vždy zobrazuje namerané napätie, prúd, výkon a aj odpor. Existujú dva rozsahy prúdu 5 / 30 A a dva rozsahy napätia 36 / 150 V, ktoré súvisia hlavne s presnosťou merania. Samostatná funkcia testovania batérie umožňuje okrem iného vybíjanie pevným prúdom, odporom alebo výkonom až do nastaveného prahového napätia, pričom na displeji sa zobrazuje kapacita a výkon vybitia.

Najzaujímavejšie sú možnosti dynamického testu, ktoré nie je také ľahké realizovať pomocou jednoduchých metód. Keď je aktivovaná funkcia dynamického testu DYN, na displeji sa zobrazí tvar vlny. To ukazuje, že môžete nechať prístroj prepínať medzi dvoma hodnotami, kde môžete všetky parametre nastaviť sami:

  • hodnota nízkeho zaťaženia pre CC / CV / CR / CP,
  • vysoká hodnota,
  • nízky čas,
  • vysoký čas,
  • strmosť stúpania aj klesania padajúcej hrany.

To je možné až do 25 kHz, čo bude na väčšinu testov určite stačiť. Dynamický test môže tiež začať externým alebo manuálnym spúšťacím signálom.

Pomocou funkcií LIST a PROGRAM môže užívateľ zostaviť zložitejšie scenáre zaťaženia v niekoľkých jednoduchých krokoch. To ponúka mimoriadne silné možnosti. S funkciou LIST (max. 100 krokov na priebeh) je typ záťaže (napr. Konštantný prúd) vo všetkých krokoch rovnaký; s PROGRAM (max. 50 krokov na priebeh) môžete tiež meniť v každom kroku, napr. od konštantného prúdu až po konštantný odpor. S oboma funkciami môžete zadať všetky parametre za krok do akejsi tabuľky.

Štandardne sa všetky namerané hodnoty zobrazujú na displeji, v dynamickom režime sa zobrazuje obdĺžniková vlna so všetkými nastavenými hodnotami. Ak prepnete do režimu DISPLAY, priebeh zvoleného parametra v čase sa zobrazí graficky.

Parametre

Výrobca dodáva vo svojej výrobnej rade niekoľko záťaží s rôznymi parametrami a presnosťami ovládania a aj zobrazenia nameraných / regulačných parametrov.

Model SDL1020X SDL1020X-E SDL1030X SDL1030X-E
Výkon záťaže 200 W 200 W 300 W 300 W
Rozlíšenie meraného napätia
0-36V/0-5A:
0-150V/0-30A:

0.1 mV
1 mV

1 mV
1 mV

0.1 mV
1mV

1 mV
1 mV
Rozlíšenie meraného prúdu 0.1 mA 1 mA 0.1 mA 1 mA

 

Špecifikácia

Vstupné napätie záťaže 0-150 V
Vstupný prúd záťaže 0-30 A
Odpor záťaže 0.03Ω - 10 kΩ
Minimálne napätie 0.15 V (up to 5 A), 0.9 V (up to 30 A)
Statické módy záťaže CV, CC, CR, CP

Dynamické módy záťaže

CC (0-25 kHz), CP (0-12.5 kHz)
CV (0-0.5 Hz)
Rýchlosť prebehu (Slew rate) 0.001 A/μs - 2.5 A/μs
Ochrany OPP, OCP, OVP, OTP, LRV
Display 3.5" TFT-LCD
Komunikačné rozhrania RS232, USB, LAN
Rozmery 256 x 115 x 410 mm
Váha 5.8 kg

 

Praktické využitie

Po pripojení laboratórneho napájacieho zdroja, osciloskopu a presného multimetra som mohol začať testovať túto elektronickú záťaž. Presnosť zobrazovaných hodnôt bola veľmi dobrá, zvyčajne do 1 mA / mV. Veľké pripájacie svorky poskytujú dostatok priestoru na pevné pripojenie káblov priamo alebo pomocou káblových vidlíc. Jedna vec, ktorá mi tu chýba, je možnosť použiť banánové zástrčky, ktoré sú celkom vhodné pri prúdoch do niekoľkých ampérov.

Po vyskúšaní niekoľkých jednoduchých vecí som si aj tak začal čítať manuál, pretože počet nastavení je obrovský. Zatiaľ som spomenul iba časť. Prostredníctvom manuálu som tiež zistil, že dva výstupy monitora vzadu je potrebné aktivovať v podponuke predtým, ako majú poskytovať meracie signály. Toto nastavenie sa bohužiaľ resetuje, keď je prístroj vypnutý, a musí sa po zapnutí opätovne aktivovať.

Tiež som zistil, že maximálna strmosť hrán v režime dynamického testu závisí od zvoleného rozsahu prúdu. Je to preto, že v rozsahu 30 A je to 2,5 A / µs, v rozsahu 5-A iba 0,5 A / µs.

Veľké skrutkové svorky sú veľmi pevné, ale bohužiaľ neumožňujú použitie banánových sviečok.

Okrem týchto drobností (ktoré je možné pravdepodobne upraviť aktualizáciou firmvéru) je SDL1020X-E vynikajúce zariadenie, s ktorým sa dá pracovať, a to v kvalite, ktorú sme od Siglent očakávali. Elektronickú zaťaž je možné ovládať aj pomocou počítača, v súčasnosti je to však možné iba pomocou príkazov SCPI alebo pomocou ovládača LabView. Zdá sa, že Siglent stále pracuje na programe Windows, ale nie je známe, kedy bude k dispozícii.

Záťaž majú široké spektrum funkcií, ako napríklad 4-vodičový SENSE, skrat, vybitie batérie, CR-LED a mnoho iných (tu musím podotknúť, že naštudovanie si užívateľskej príručky je dobrá vec). Je tiež možné merať časový interval medzi dvoma rôznymi napätiami bez potreby ďalšieho vybavenia. Je vybavená ochranou proti prepätiu, nadmernému prúdu, nadmernej teplote a nadmernému napájaniu. Okrem toho je tiež možné manuálne nastaviť prahové napätie, keď má byť záťaž aktívna.

Záťaž je možné riadiť buď zo samotného prístroja, z počítača pomocou rozhrania USB / RS232 / LAN. "Funkcia grafu trendov kriviek" vám umožňuje ľahko generovať a analyzovať grafy. Pomocou tejto funkcie môžete pozastaviť a zaznamenať krivky, ktoré sú veľmi vhodné na analýzu grafov. Do internej alebo externej pamäte je možné uložiť rôzne parametre. Tieto parametre je možné vyvolať kedykoľvek je to potrebné.

Záver

Ak často potrebujete elektronickú záťaž na testovanie napájacích zdrojov alebo batérií, zariadenie ako SDL1020X-E je ideálnym doplnkom vášho laboratórného prístrojového parku. Ponúka takmer všetky možnosti testovania, na ktoré si len spomeniete. Jasný displej zobrazuje všetky potrebné informácie a v mnohých prípadoch robí pripojenie samostatného osciloskopu alebo multimetra nepotrebným. Jedná sa o dobre premyslený nástroj za celkom prijateľnú cenu, ktorý si určite nájde právoplatné miesto na každom pracovnom stole.



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button