Samsung a iFixit spúšťajú program opráv pre vlajkové telefóny a tablety

Samsung a iFixit spúšťajú program opráv pre vlajkové telefóny a tablety
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  125 zobrazení
3
 0
Mobilné telefóny a mobilné technológie

Po tom, čo spoločnosti Google a iFixit spustili obchod s náhradnými dielmi, je teraz v prevádzke aj program samoopravy spoločností Samsung a iFixit. iFixit je hostiteľom oficiálneho obchodu s náhradnými dielmi Samsung, ktorý podľa spoločnosti Samsung predáva náhradné diely "za rovnaké ceny, aké ponúkajú naši pridružení poskytovatelia opráv".  Na stránke s opravami je teraz k dispozícii séria oficiálnych návodov na opravu napísaných obvyklým vynikajúcim štýlom a spoločnosť Samsung začne predávať diely a nástroje iFixit vo svojich maloobchodných prevádzkach.

Oficiálny program opráv je dobrý začiatok, ale ani zďaleka nie je tak komplexný ako by sa očakávalo a najmä aká by bola potreba. V súčasnosti sa náhradné diely dodávajú zatiaľ iba do USA a pokrývajú len zariadenia radu S21, S20 a Tab S7. Pri troch veľkostiach každého telefónu je to teda podpora celkovo pre sedem modelov. Spoločnosť Samsung avšak vydáva približne 40 zariadení ročne, takže zostáva pomerne dlhý zoznam nepodporovaných zariadení. V tomto zozname nie sú zahrnuté zatiaľ ani najnovšie vlajkové modely, ako napríklad v súčasnosti vyrábaný telefón S22 a tablet S8.

Jediný spôsob, ako získať displej, je kúpiť si tento kombinovaný balík displeja, tela telefónu a batérie. Ale toto je skoro polovica telefónu!

Oficiálne príručky a súčasti obchodu sa vzťahujú len na zadné sklo, nabíjací port a kombinovanú "zostavu displeja", ktorá vyžaduje zakúpenie "obrazovky telefónu, kovového rámu, rámčeka a batérie" v jednom balení. Komplexný zoznam by vyzeral ako v neoficiálnom obchode iFixit pre iPhone, ktorý má približne 30 jednotlivých dielov. iFixit má 17 návodov na niečo také ako S21, ale len tri z nich sú označené ako "oficiálne".

Napriek tomu je veľký úspech, že sa spoločnosti vôbec zaujímajú o opraviteľnosť. Samsung a iFixit mali pohnuté vzťahy, keďže Samsung v roku 2017 upustil od plánov na partnerstvo, takže je pekné vidieť, že sa spoločnosť prikláňa k hnutiu za právo na opravu. Aj spoločnosť Apple nedávno spustila program opráv, ale aj v tomto prípade sú detaily veľmi nevýhodné - systém sa spolieha na to, že si zákazník prenajme 80-kilogramovú opravárenskú súpravu, len aby mohol telefón otvoriť.

Spoločnosť iFixit aj Samsung uvádzajú plány na rozšírenie programu v budúcnosti o "viac zariadení a možností opravy". Niektoré diely, ako napríklad súprava batérie/displej, sa dokonca dodávajú s návratným štítkom, ktorý umožňuje poslať staré diely späť do spoločnosti Samsung na riadnu recykláciu.

Zdroj : Arstechnica

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button