S laboratórnymi zdrojmi BT-305 má napätie zelenú

S laboratórnymi zdrojmi BT-305 má napätie zelenú
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  420 zobrazení
0
 0
Recenzie napájacej techniky

Z laboratórnych zdrojov sa pomaly stávajú programovateľné multifunkčné zariadenia s bohatou ponukou, grafickým displejom a radom pokročilých možností. Tých býva dokonca toľko, že sa v nich začína strácať nielen primárny účel prístroja, ale niekedy aj samotná obsluha. Veľakrát ale chcete iba napájať. Jednoducho, rýchlo a bez príkras. Presne pre takéto účely boli navrhnuté aj stolné napájacie zdroje BASETech.

Päť kíl, päť ampérov...

Základná výbava každého pracoviska sa v prípade modelu BASETech BT-305 nezastaví pred napätím do +30 V alebo prúdom až 5 A. S veľkou rezervou a lineárnym systémom samotného zdroja, tak vyhovie potrebám väčšiny bežných aplikácií, a to nielen pre začiatočníkov. Od nižšej varianty BT-155 s polovičným výkonom a rozsahom 15 V ju navyše delia necelé 4€.

 

Prístroj s jediným jednosmerným regulovaným výstupom pekne od nuly nič podstatné nechýba, ale ani neprebýva. K plynulému nastaveniu výstupného napätia a prúdu u BT-305 slúžia klasické potenciometre. Výsledky sa potom súbežne zobrazujú na dvoch samostatných paneloch zložených z troch sedemsegmentových displejov. Napätie dostlo zelenú, zatiaľ čo červená je pre informácii o veľkosti prúdu. Výrobca zvolil jednotné rozlíšenie 100 mV, resp. 10 mA, ktorého možno vďaka dostatočne tuhému chodu všetkých troch otočných voličov pomerne ľahko dosiahnuť. Zvlášť potom u napätia, ktoré je navyše možné ovládať aj jemnejšie a to ďalším potenciometrom.

 

 

 
 

 

 

 

Pomocné indikačné diódy v rovnakých farbách signalizujú režim konštantného napätia, resp. prúdu, zatiaľ čo tretia žltá LED ďalej signalizuje aktívny výstup ovládaný susedným tlačidlom. Hlavný vypínač, tentoraz už s aretáciou, našiel svoje miesto v spodnej časti panela, hneď vedľa trojice výstupných zdierok zdroja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nie je čo skrývať

Univerzálny napájací zdroj BASETech BT-305 nájde svoje uplatnenie vo vývoji, výrobe, pri testovaní, alebo napríklad v servise. Na stole vďaka svojmu pretiahnutému riešeniu nezaberá príliš veľa miesta. Ľahko sa prenáša a vďaka poctivému kovovému šasi a integrovanému madlu s množstvom drobných vetracích otvorov. Musí preto aj niečo vydržať. Väčšinu plochy na zadnej strane zaberá rebrovaný masívny chladič, ktorý len veľmi neochotne ustupuje pojistkovému púzdru a odpojiteľnému sieťovému prívodu. Jasne tým ale dokladá príslušnosť ku svojej lineárnej koncepcii. V zdroji tak budú spínať predovšetkým kontakty relé. Pri postupnom prechádzaní od nuly až do viac ako 30 V ich počujete celkom sedemkrát. A za určitých okolností môžu dokonca začať "cvakať" nepretržite.

Predná časť z bieleho plastu dokladá, že aj lacnejšie modely zdrojov môžu vyzerať triezvo, ale napriek tomu upútajú pozornosť. Červené číslice sa však nemusia na displeji toľko "rozpíjať" a kontrolka C.C. by zase mohla menej oslňovať. Priznaná doska plošného spoja s integrovanými obvodmi umiestnenými hneď vedľa zobrazovačov však pôsobí štýlovo a výrobca dobre vedel, prečo ju nemaskuje tmavým plexisklom.

 

Detail konštrukcie zdroja.

 

Technické parametre

Typ (výrobca) BT-305
Počet výstupov 1 x
Výkon 150 W
Technólogia Lineárny zdroj
Hmotnosť 4.95 kg
Pripojenie 4 mm  zdierky
Typ sieťového zdroja Lineárny
Výška 155 mm
Výstupný prúd (min.) 0 A
Kalibrované podľa Bez certifikátu
Výstupný prúd (max.) 5 A
Šírka 130 mm
Vstupy Napájací konektor IEC 320 C14
Kategória produktu Laboratórny zdroj s nastaviteľným napätím
Vstupné napätie 230 V/AC
Výstupné napätie (max.) 30 V/DC
Dĺžka 295 mm
Prevedenie Desktop
Výstupné napätie (min.) 0 V/DC


Video k produktu

 

Značka BASETech ponúka výrobky pre užívateľov, ktorí sú na samom začiatku dobrodružstva s technikou a elektronikou. Vyvážený pomer ceny a výkonnosti spolu s dobrou kvalitou spracovania tvoria základ pre osvedčenú koncepciu značky a ponúkajú možnosť jednoduchého štartu vo svete techniky.

 

 Schéma zapojenia zdroja - klikni



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button