Rusko zatvára oči pred nelegálnym dovozom technológií vrátane procesorov, aby zmiernilo vplyv obchodných obmedzení

Rusko zatvára oči pred nelegálnym dovozom technológií vrátane procesorov, aby zmiernilo vplyv obchodných obmedzení
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  599 zobrazení
3
 0
Zaujímavosti

Rusko, ktoré čelí bezprecedentnému množstvu obchodných obmedzení, sa teraz snaží legalizovať nelegálny dovoz žiadaného tovaru, ako sú spotrebná elektronika a autá. Všetko, čo vyrábali a dovážali zahraničné spoločnosti, ktoré zastavili svoju činnosť v Rusku, je v hre, a to od telefónov až po drahé položky, ako sú autá.

Od začiatku rusko-ukrajinskej vojny mnohé spoločnosti pozastavili, alebo úplne ukončili svoju činnosť v Rusku, aby tak vyhoveli obchodným obmedzeniam a hospodárskym sankciám uvaleným na krajinu za začatie tejto vojny. Platformy sociálnych médií zablokovali účty ruských štátnych médií, spoločnosť Apple pozastavila predaj produktov v maloobchodných predajniach a vydavatelia hier a streamovacie spoločnosti znemožnili ruským občanom prístup k svojim službám.

Rusko legalizuje šedý dovoz

Podľa dostupných informácií, ruské ministerstvo priemyslu a obchodu zostavilo zoznam 50 skupín produktov a 200 značiek, ktoré sa teraz môžu predávať aj bez povolenia držiteľa vlastníctva, upozorňuje portál MacObserver. Vzhľadom na to, že takýto dovoz odobrila samotná vláda, ide o jasný impulz, že sankcie Západu si vyberajú na Rusoch svoju daň. V snahe zastaviť, alebo minimalizovať dopad týchto sankcií sa Rusko uchyľuje aj takýmito činnosťami, ktoré by pred vypuknutím konfliktu na Ukrajine v krajine určite nedostali zelenú.

Nie menej zaujímavé je, že ešte pred samotným konfliktom Rusko vyžadovalo likvidáciu všetkého tovaru, ktorý sa do krajiny dostal nelegálne, alebo nebol v súlade s autorskými zákonmi. Zmena politiky, ktorá umožní obísť sankcie, ale ani zďaleka nie je dokonalá.

Ešte dôležitejšie je, že výrobcovia čipov ako Intel a AMD zastavili priemyselný predaj do Ruska, hoci nebolo hneď zrejmé, či to bude mať nejaký vplyv na krajinu, ktorá sa vo veľkej miere v tomto segmente spolieha priamo na Áziu, pokiaľ ide o jej infraštruktúru. Minulý mesiac Bidenova administratíva údajne vyzvala čínske technologické spoločnosti, aby pomohli pri kontrole vývozu voči Rusku. Zdá sa, že tieto snahy už mali niekoľko pozoruhodných účinkov, proti ktorým sa miestne orgány snažia bojovať.

Prvým je, že Rusko urýchlene realizuje svoje plány na výrobu čipov na miestnej úrovni. Akokoľvek ambiciózne to môže znieť, hovoríme len o snoch o domácom kremíku vyrábanom na 28 nm procesnom uzle. Pre porovnanie, čínska spoločnosť SMIC už vykonáva skúšobnú výrobu pre 14 nm FinFET a 12 nm uzly, pričom v najbližších rokoch plánuje 7 nm. Tieto plány sú tiež veľmi nerealizovateľné, ak si uvedomíme, že Čína v posledných dvoch rokoch nakúpila takmer všetky staré litografické stroje, ktoré našla.

Ďalším dôsledkom obchodných obmedzení je, že Rusko zvažuje legalizáciu digitálneho pirátstva ako spôsobu obchádzania sankcií. Správa ruského spravodajského portálu CNews (ktorú si všimol Tom's Hardware) tvrdí, že krajina bude uplatňovať podobný postup aj na fyzický tovar. Konkrétne ruské ministerstvo priemyslu a obchodu povolí "paralelný dovoz" určitých zahraničných technických produktov, aj keď to ich výrobca nepovolí.

Tento dovoz zahŕňa všetko od smartfónov, tabletov, notebookov, inteligentných televízorov, herných konzol, spotrebičov, automobilov a dokonca aj náhradných dielov pre všetky tieto výrobky. Ako sa dalo očakávať, netýka sa to žiadnych spoločností, ktoré v krajine a naďalej pôsobia, ako napríklad Asus, DJI, Gorenje, Honor, Oppo, Xiaomi, ZTE, Toshiba a mnohých ďalších.

Znamená to, že ruské úrady teraz budú privierať oči nad neoficiálne dovážaným tovarom a krádežami duševného vlastníctva. Pre ruských spotrebiteľov toto však nevyzerá až tk ružovo, ako by sa na prvý pohľad zdalo, pretože na takto nadobudnutý tovar sa nevzťahuje žiadna záruka od ich výrobcu. Pokiaľ ide o dovozcov, tí, ktorí dovážajú mobilné zariadenia, možno budú musieť dodržiavať zákon, ktorý vyžaduje, aby do nich nainštalovali softvér ruskej výroby.

Celkovo tento krok znamená úplný obrat oproti predchádzajúcej politike, ktorá sa riadila medzinárodným právom v oblasti autorských práv. Či to pomôže Rusku zabrániť nedostatku žiadaného zahraničného tovaru, sa ešte len uvidí.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button