Rozdiely medzi FFC (flexibilný plochý kábel) a FPC (flexibilný tlačený obvod)

Rozdiely medzi FFC (flexibilný plochý kábel) a FPC (flexibilný tlačený obvod)
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  600 zobrazení
3
 0
Rádioamatérov almanach

Pre toho, kto práve dostane do rúk prvý krát dosku plošných spojov, môže byť problémom rozlíšiť ploché káble FFC alebo FPC, ktoré môžu vyzerať veľmi podobne avšak majú rôzne vlastnosti a funkcie.

FFC (flexibilný plochý kábel)

FFC (Flexible flat cable) je označenie pre elektrický kábel, ktorý je plochý a ohybný a predstavuje miniatúrnu podobu klasického plochého kábla. FFC sa bežne používa v rôznych v spotrebiteľských zariadeniach kde bude predpoklad výskytu elektroniky s vysokou hustotou, ako sú notebooky, mobilné telefóny, televízory.

Tieto ploché káble významne zlepšujú správu káblov "cable managment". Konštrukčne pozostávajú z plochého a pružného plastového podkladu s viacerými kovovými vodičmi spojenými s jedným povrchom.

Konštrukčné usporiadanie FFC.

Tieto ploché káble môžu zvyčajne vyžadovať menej priestoru ako ich okrúhle káblové náprotivky, avšak ponúkajú lepšie potlačenie EMI / RFI a eliminujú problémy s prepojením vodičov.

Vo svete sa vyrába široká škálu FFC káblov, ktoré sú k dispozícii od 2 do 32 pinov s rôznymi izolačnými materiálmi, čo umožňuje ich použitie v rôznych aplikáciách. Niektoré FFC káble sú navrhnuté tak, aby fungovali pri veľmi vysokých teplotách, do 150 °C, ako sú napríklad automobily alebo biela technika.

Sú dostupné aj rôzne alternatívy ich zakončenia, kde sa môžu vopred zakončiť konektorom umožňujúcim semipermanentné pripojenie, alternatívne je možné ich dodať aj holé, čo umožňuje ich spájkovanie na PCB.

Rôzne varianty zakončení plochých káblov.

FPC (flexibilný tlačený obvod)

FPC (Flexible printed circuit), alebo flexibilný tlačený obvod je komplikovanejšou alternatívou FFC, aj keď s určitou konštrukčnou podobnosťou. Hlavným rozdielom medzi FFC a FPC je ten, že že FFC je iba prepojovacím vodičom, ktorého jedinou úlohou je prevod signálov medzi funkčnými blokmi zariadenia a u FPC sa na plochom vodiči nachádza aj funkčná elektronika, ktorá obsahuje elektronické komponenty tak, ako keby bola zapojená na klasickej PCB. Tu je avšak materiál PCB pružný, čo umožňuje jej fyzický pohyb v určitých smeroch.

FPC je vyrobený z polyimidového materiálu a leptaných medených vodičov. FPC môže akceptovať prísnejšie tolerancie ako FFC a je k dispozícii aj vo verziách s hrúbkou 0,3 mm.

FPC sa môže použiť na klasickek pevnej doske s plošnými spojmi, aby sa zabezpečila väčšia flexibilita elektroniky alebo pre zvlášť tesne zostavené elektronické obvody. Existuje mnoho rôznych druhov FPC, vrátane jednovrstvových, obojstranných a viacvrstvových flex obvodov.

Jednostranné flexibilné tlačené obvody majú jednu vodivú vrstvu vyrobenú buď z kovu, alebo z vodivého (kovom dotovaného) polyméru na pružnom dielektrickom filme.

Obojstranné FPC sú ohybné a majú dve vodivé vrstvy. FPC, ktoré majú tri alebo viac vodivých vrstiev, sú známe ako viacvrstvové FPC. Obvykle sú vrstvy vzájomne spojené pomocou pokovovaných priechodných otvorov, aj keď to nie je požiadavkou definície, pretože je možné získať prepoje pre prístup k nižším vrstvám na úrovni  prispájkovaného obvodu.

 

Become a Patron!



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button