Rozdelenie fotovoltaických panelov

Rozdelenie fotovoltaických panelov
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  2770 zobrazení
5
 0
Výroba energie alternatívnym spôsobom

Stále viac Slovákov dáva prednosť úspornému bývania a obracia sa k energetickej sebestačnosti, ktorú prináša elektrina zo slnka. Premýšľate o fotovoltaickom systéme? Zistite, ktorý typ solárnych panelov sa najlepšie hodí k vášmu domu.

Monokryštalické panely: vysoká účinnosť pri ideálnych podmienkach

V našich zemepisných šírkach sa najčastejšie používajú panely s monokryštalickými článkami. Kryštály kremíka v týchto článkoch sú väčšie ako 10 cm, plocha článkov je rovnomerná a panely majú väčšinou tmavý odtieň do hneda až čierna. Má váš pozemok ideálny sklon a orientáciu k slnku? Potom využite účinnosť monokryštalických článkov, ktorá sa pohybuje v rozmedzí 14-18% a je zo všetkých troch typov fotovoltaických článkov najväčší. Solárna elektráreň z týchto panelov sa pomalšie rozbieha, ale potom dodáva energiu efektívnejšie. Vysoká účinnosť je však zaručená len v miestach s dobrými svetelnými podmienkami.

Príklad vzhľadu monokryštaliského panela.

Polykryštalické panely: rovnomerný výkon pri rozptýlenom svetle

O niečo nižšia účinnosť (asi 12-17%) majú solárne panely s polykryštalickými článkami. Ich výroba je o niečo jednoduchšie a v minulosti sa preto dali zaobstarať za výrazne nižšiu cenu. Dnes sa však cenový rozdiel znížil na minimum. Polykryštalické solárne panely majú typický modrý odtieň a sú tvorené články s nerovnomernou plochou, ktoré sa skladajú z väčšieho počtu malých kryštálov. Solárna elektráreň z týchto panelov má rovnomernejšie výkon a hodí sa tam, kde je určitá odchýlka od ideálnej orientácie. Ak sa vaše obydlie nachádza v miestach, kde svetlo prichádza z boku a je viac rozptýlené, mala by vaša voľba padnúť práve na polykryštalické panely.

Príklad vzhľadu polykryštaliského panela.

Amorfné panely: vyššiu citlivosť pri nízkej intenzite svitu

Máte k dispozícii veľkú plochu, ktorá však nie je vhodne orientovaná? Potom nájdete víťaza medzi amorfnými solárnymi panelmi. Základom týchto panelov je tenká kremíková vrstva naparovaná na sklo alebo fóliu. Účinnosť amorfných panelov sa pohybuje v rozmedzí 7-9% a pre dosiahnutie rovnakého výkonu ako u predchádzajúcich panelov preto potrebujete 2,5 x väčšiu plochu. Celoročný výnos je však až o 10% vyšší. Dôvodom je vyššia citlivosť amorfných panelov na rozptýlené slnečné žiarenie. Napätie na článkoch sa preto udrží aj pri nižšej intenzite svitu. Amorfný kremík má ešte jednu výhodu. Jeho účinnosť s rastúcou teplotou klesá podstatne pomalšie a nedochádza tak ľahko k jeho prehrievaniu ako u kryštalického kremíka. V letných mesiacoch má tak amorfný modul lepšiu výťažnosť.

Príklad vzhľadu amorfného panela.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button