Riadenie domácnosti pomocou

Google Home a Amazon Alexa
Riadenie domácnosti pomocou
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  322 zobrazení
0
 1
Inteligentná domácnosť

Počuli ste už o tzv. hlasových asistentoch? Ide o službu, ktorá prepojí váš smartfón alebo špeciálny inteligentný reproduktor s ostatnými inteligentnými zariadeniami vo vašej domácnosti a umožní vám ovládať ich hlasom. Pomôže vám ale tiež s každodennými rutinnými úkonmi. V článku sme sa pozreli na najpopulárnejšie z týchto služieb – Amazon Alexa a Google Home a prinášame vám ich porovnanie.

Základom je cloud

Hlasoví asistenti (alebo skôr asistenky – všetky majú totiž ženské hlasy) sú v podstate služby bežiace na tzv. cloud princípe. Samotné hlasové povely sú prenášané cez internet na server, ktorý ich spracúva, rozpoznáva hlas a následne zariadeniu zašle pokyn, ktorý má vykonať.

Na ich využitie vám ponúka Amazon i Google tzv. inteligentné reproduktory. Ide o kompaktné zariadenia, ktoré sú vybavené niekoľkými mikrofónmi, reproduktormi, procesorom a ďalším potrebným hardvérom. Vstavaných hlasových asistentov od Google a Amazon nájdete aj v prenosných reproduktoroch od iných výrobcov – napr. Bose či Sonos.

Vďaka tomu, že Google i Amazon neustále vylepšujú samotné služby, bežiace na vzdialenom serveri, si nemusíte zakaždým kupovať novší model inteligentného reproduktoru, aby ste získali nové funkcie.

Slovenčinu ich nenaučíte

Teraz mnohých z vás pravdepodobne sklameme, Google Home ani Amazon Alexa totiž v súčasnosti (august 2019) nedokážu komunikovať v slovenskom jazyku.

Zvládajú však angličtinu i nemčinu, pričom vaša výslovnosť rozhodne nemusí byť dokonalá. Obe asistenčné služby sa totiž vášmu hlasu postupne prispôsobujú a čím dlhšie s nimi komunikujete, tým lepšie rozumejú vašim povelom.

Navyše, obe platformy podporujú personalizáciu. Rozoznajú váš hlas spomedzi ostatných členov domácnosti a odpovede i funkcie vám dokážu prispôsobiť na mieru.

Z hľadiska rozpoznávania hlasu je na tom lepšie Google Home, využívajúc pokročilé algoritmy, na ktorých Google pracuje už roky. Pri používaní Amazon Alexa totiž musíte často voliť tie správne slová a frázy, pokým Google Home si poradí aj s mnohými nepresnými tvarmi.

Bez mesačných poplatkov

Aktivácia oboch asistentov je jednoduchá, pre ich použitie sa nezaobídete bez domácej WiFi siete a smartfónu s potrebnou aplikáciou. Tá je nenahraditeľná obzvlášť, ak chcete využívať funkcie domácej automatizácie, pretože na úvod musíte priradiť názvy jednotlivým prvkom a miestnostiam. Slovné spojenie „svetlo kuchyňa“ asi anglicky či nemecky hovoriacemu hlasovému asistentovi ťažko vysvetlíte.

V tejto disciplíne jednoznačne víťazí Google so svojou aplikáciou Home, ktorej používanie pre vás bude omnoho intuitívnejšie a jednoduchšie než pri aplikácii Amazonu. Google vám taktiež umožní ovládať viac miest (domov, bytov).

Obe služby môžete využívať úplne bez poplatkov. Za poplatok ale získate pokročilé funkcie, ako napr. neobmedzené streamovanie hudby z niektorých služieb, sťahovanie elektronických kníh a pod.

Vyberie si každý

Inteligentné reproduktory Google nájdete v 5 prevedeniach, od miniatúrnych s veľkosťou podobnou hokejovému puku až po Google Home Max s vynikajúcim zvukom alebo Google Home Hub s displejom. Dizajn je pomerne fádny a ani variant s displejom nepôsobí príliš prepracovane.

Reproduktory s asistentom Alexa od Amazonu sa nazývajú Amazon Echo a Amazon Tap. Dokopy máte na výber z cca. 6 modelov v rôznych farebných či materiálových prevedeniach. Napr. Amazon Echo vám ponúka aj variant s dreveným dekorom, no nechýba aj verzia s elegantným okrúhlym displejom.

Už na prvý pohľad na ktorýkoľvek z variantov je ale jasné, že dizajnéri Amazonu si dali na svojich produktoch záležať predsa len o niečo viac, než tí z Google.

S Alexou automatizujete ihneď

Na slovenskom trhu dnes nájdete už desiatky inteligentných prvkov, ktoré vám umožnia automatizovať niektoré činnosti v domácnosti. Výrobcovia pri nich spravidla výslovne uvádzajú, s ktorými systémami hlasových asistentov je konkrétny model kompatibilný.

V tejto disciplíne jednoznačne víťazí Alexa, ktorej zoznam podporovaných zariadení je omnoho dlhší.

Hlasový asistent pre vás môže:

Zapínať osvetlenie, meniť jeho jas a farbu – Využiť na to môžete tzv. inteligentné LED žiarovky (napr. Philips Hue).

Nastavovať teplotu v príbytku – Umožnia vám to kompatibilné inteligentné radiátorové hlavice alebo elektronické termostaty, ktoré riadia priamo kotol či tepelné čerpadlo.

Zapínať a vypínať spotrebiče– Slúžia na to inteligentné adaptéry do zásuviek. Vďaka nim môžete napr. zapínať svietidlá s „neinteligentnými“ žiarovkami či automaticky na noc vypínať zariadenia, ktoré by inak zbytočne spotrebúvali el. energiu v pohotovostnom režime.

Dostávať pokyny zo senzora pohybu – Pomocou neho systém zistí, že ste práve vošli do miestnosti alebo prišli domov a môže vám napr. automaticky zapnúť svetlo.

Ovládať bezpečnostnú kameru – Môžete napr. spustiť či zastaviť záznam, opýtať sa, kedy bol naposledy zaznamenaný pohyb či aktivovať zobrazenie obrazu z kamery na smart TV.

Ovládať funkcie smart elektrospotrebičov – V tejto „disciplíne“ exceluje Amazon Alexa, s ktorou sú kompatibilné mnohé smart modely bielej techniky značiek Bosch či Siemens.

Okrem vykonávania konkrétnych akcií môžete od asistenta získať aj informácie o aktuálnom stave. Napríklad sa ho môžete spýtať, aká je teplota v konkrétnej miestnosti, či je konkrétna inteligentná zásuvka zapnutá alebo vypnutá, či sa v niektorej miestnosti pohybujú ľudia, atď.

Pre rôzne situácie si môžete vopred naprogramovať aj scenáre, ktoré spustíte jednoduchým hlasovým príkazom, no vykoná sa pri nich viacero akcií. Napr. ak sa vrátite unavení z práce, môžete si navoliť relaxačný program, pri ktorom asistent stlmí osvetlenie v miestnosti, zatiahne žalúzie a spustí príjemnú relaxačnú hudbu.

S Alexou môžete začať domácnosť automatizovať okamžite po jej nainštalovaní. Jej druhá generácia má totiž na rozdiel od Google Home vstavaný Smart Home modul, ktorý dokáže priamo komunikovať s jednotlivými zariadeniami prostredníctvom bezdrôtového Zigbee protokolu.

Tento protokol síce nepodporujú všetky zariadenia, no napr. žiarovky Philips Hue vďaka nemu budete môcť zapínať i stmievať. Zariadenia, ktoré nepodporujú Zigbee protokol, využívajú na ovládanie spravidla WiFi sieť.

Každodenný život jednoduchším

Hlasoví asistenti sú vynikajúcimi pomocníkmi pre každodenné rutinné činnosti. Môžete pomocou nich napr.:

Komunikovať – Asistent prečíta alebo za vás napíše e-maily, sms správy či správy v komunikačnej aplikácii. Môžete prostredníctvom neho taktiež telefonovať na niektorý z kontaktov vo vašom zozname.

Vyhľadávať miesta na mape – Vďaka tomu ihneď zistíte adresu vašej dnešnej schôdzky či nového obchodu alebo podniku, ktorý sa chystáte navštíviť.

Nastavovať pripomienky – Do kalendára si môžete zapisovať poznámky i udalosti, vrátane pripomienok, na ktoré vás asistent upozorní vo vami želanom čase. Taktiež vám nahradí budík. Môžete si tiež napr. zostaviť nákupný zoznam, ktorý vám asistent automaticky zapíše a následne ho budete mať k dispozícii vo vašom smartfóne.

Prehrávať streamovanú hudbu – Asistenti na to využívajú rôzne bezplatné či spoplatnené služby, ako napr. YouTube, Spotify a pod.

Prehrávať streamované video – Obraz i zvuk bude posielať na váš smart TV s Androidom alebo na zariadenie Google Chromecast.

Zisťovať predpoveď počasia – Google Home akceptuje aj otázky ako „Budem dnes potrebovať dáždnik?“.

Prekladať slová do cudzích jazykov – Využíva službu Google Translate, Amazon Alexa má svoj vlastný prekladač.

Týmto sa možnosti hlasových asistentov nekončia a spravidla závisia od integrácie do systému jednotlivých platforiem. Ak napr. využívate mnoho služieb od Google (mail, keep na poznámky, dokumenty, kalendár a pod.), systém Google Home pre vás bude lepšou voľbou.

Amazon Alexa sa líši aj podporovanými platformami pre streamovanie hudby a lepšie prostredníctvom nej využijete predplatenú službu Amazon Prime, ktorá ponúka veľké množstvo filmov, seriálov, hudby či ďalších výhod pri nakupovaní cez Amazon. Na Slovensku ale Prime nemá príliš veľa zákazníkov kvôli chýbajúcej lokalizácii do slovenčiny.

Aj pre milovníkov hudby

Ak plánujete využívať inteligentný reproduktor na streamovanie hudby, pravdepodobne vám bude záležať na aspoň ako-tak kvalitnom zvuku.

Malé verzie (Google Home Mini a Amazon Echo Dot) vás zvukom príliš neohúria, majú pomerne plochý zvuk a odporúčame ich skôr na príležitostné prehrávanie hudby na podfarbenie nálady. Lepšie sú na tom stredne veľké reproduktory Amazon Echo a Google Home, ktoré vám vďaka výraznejším basom poskytnú v porovnaní s malými verziami určite väčší hudobný zážitok.

Pre milovníkov hudby ponúka Google verziu Google Home Max s dvoma repromeničmi, vďaka ktorým si užijete akúkoľvek hudbu takmer naplno. Nejde síce o žiadnu HiFi kvalitu, no na každodenné počúvanie alebo ozvučenie menšej párty to úplne postačí.

Ak chcete lepší zvuk, Amazon Echo i Google Home môžete spárovať s externými bezdrôtovými reproduktormi cez Bluetooth.

Amazon ide v tomto smere ešte ďalej a umožní vám pripojiť externú audio aparatúru (zosilňovač či AV receiver) cez klasický 3,5 mm jack konektor. Vďaka tomu si hudbu vychutnáte v najvyššej možnej kvalite. Ide ale o klasický analógový stereo výstup – digitálny či priestorový zvuk teda z tohto zariadenia nedostanete.

 

Zhrnutie

  • Amazon Alexa, ani Google Home zatiaľ nedokážu komunikovať v slovenčine,
  • používanie oboch platforiem je bezplatné, za poplatok sú však niektoré pokročilé funkcie,
  • automatizácia s Alexou pre vás bude jednoduchšia, nakoľko disponuje vstavaným modulom so Zigbee protokolom pre priamu bezdrôtovú komunikáciu s inteligentnými prvkami,
  • Alexa podporuje väčší počet inteligentných prvkov,
  • Google Home vám ponúkne lepšie rozpoznávanie hlasu i fráz aj intuitívnejšiu aplikáciu, umožňujúcu ovládanie viacerých domácností,
  • ak využívate viacero služieb k vášmu Google účtu, asistent Google Home pre vás bude lepšou voľbou kvôli synchronizácii a kompatibilite s týmito službami,
  • reproduktory Google Home i Amazon Echo sú vybavené Bluetooth modulom a umožňujú pripojiť napr. externý bezdrôtový reproduktor,
  • Amazon Echo môžete, na rozdiel od Google Home, pripojiť k externej zvukovej aparatúre cez klasický 3,5 mm jack konektor.

 

Zdroj : Smartmagazin.sk



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Martin pred 4 rokmi

Ja používam Webkit, myslím, že je to to isté, čo používa Alexa. Funguje to aj na slovenský jazyk, aj akýkoľvek svetový, vrátane regiónov, napríklad en-US, en-CA, en-AU atď...

Používam to na vlastnú webaplikáciu, ktorou na webserveri dokážem zadávať hlasové príkazy a následne niečo v tej webaplikácii zmeniť. Mikrokontróler, ktorý používam napríklad pre automatizáciu odosiela na web dáta, nejaké sťahuje (stavy relé - VYP/ZAP a pod).

Takže to využívam napríklad aj pre takýto účel, dá sa povedať, že vo výsledku sa hlasom ovláda mikrokontróler. Možno nevýhodou je, že webserver musí bežať pod HTTPS protokolom a musíte použiť Google Chrome prehliadač. V iných prehliadačoch to nefunguje, pri HTTP stránke nedovolí Chrome nehrávať hlas z bezpečnostných dôvodov. Odozva z Google serverov je veľmi rýchla, do 80ms max, spoľahlivé riešenie.
Môžete vyskúšať aj vo funkčnom deme podľa inštrukcií: https://arduino.php5.sk/PHP_sk/

Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button