Recenzia Fluke T5-1000

"pracanta" do každého počasia
Recenzia Fluke T5-1000
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  228 zobrazení
0
 0
Recenzie meracej techniky

Fluke T5-1000 je zariadenie typu všetko v jednom (all - in - one) určite sa radí do kategórie  v ktorej je užitočným nástrojom pre profesionálov ale aj amatérov. Je schopný merať napätie, vyššie prúdy, odpor a kontinuitu. Tento multimeter,  môže merať do napätia až do 2000V a striedavý prúd do 100A bez prerušenia obvodu. Medzi pozoruhodnosti patrí jeho dizajn OpenJaw™, meracie sondy SlimReach™ a úplná automatika pre voľbu rozsahov.

Je výborný pre prácu s vysokým napätím avšak s nízkym rozlíšením, čo v danej oblasti použitia pre ktorú je určený nie je až takým nedostatkom.

 

Kľúčové vlastnosti

  • Automaticky meria striedavé a jednosmerné napätie na 1000 V
  • Dizajn OpenJaw™ pre meranie prúdov do 100A
  • Meracie sondy SlimReach™
  • Automatický sleep mód
  • Veľkosť: 203 mm x 51 mm x 30 mm
  • Hmotnosť: 300 g

 

Čo je v cene?

  • Multimeter
  • Meracie sondy
  • Batérie x2 AA
  • Užívateľská príručka

Voliteľné

  • púzdro na opasok

 

 

 

Celkový pohľad na model Fluke T5-1000

 

T5 bol konštruovaný s ohľadom na jednoduchosť, s jednoduchým otočným prepínačom a  iba so štyrmi pozíciami a otvorenými čelusťami OpenJaw™ na meranie prúdu. Je plne automatický, takže jednoducho sám vyberiete vhodnú pozíciu a vy počakáte iba na výsledok.

Z testovacích rozsahov je napätie na T5-1000 až do 1000 V pre striedavý aj jednosmerný prúd. Samotný prístroj je deklarovaný ako   CAT-III, s 600V až Cat-IV.

Pri použití prednej časti OpenJaw™ môžete merať až na 100 A pri striedavom napätí. Nie je však až tak presný nakoľko mu chýba  jemnosť tradičného ampémmetra, ale napriek tomu je užitočným nástrojom na meranie prúdu.

Aj keď má väčšinu toho, čo potrebujete a ľahko sa používa, tak celkový konfort používania je podľa mňa otázny (skôr minimálny), pretože sa nedá podoprieť alebo zavesiť. Tento nedostatok sa dá z časti suplovať držiakom meracej sondy, ale i tak to nie je boh vie čo.

Doporučené príslušenstvo pre T5: Puzdro na opasok vám umožní pripevniť zariadenie k opasku a lepšie uložiť testovacie sondy. Súčasťou súpravy T5-H5 je aj bezkontaktná napäťová tyč. Zaujímavým doplnko, aj keď otázne do akej miery využiteľným doplnkom je aj diaľková jednotka na snímanie teploty.

 

Presnosť merania a rozsahy

 

ROZSAH PRESNOSŤ ROZLÍŠENIE
AC napätie (V) do 1000V ±(1.5%+2) 1V
DC napätie (V) do 1000V ±(1.0%+1) 1V
AC prúd (A) do 100A ±(3.0%+3) 0.1A
Odpor (Ω) do 1kΩ ±(1.0%+2) 1Ω

 

Výkonnosť  a funkcionalita

 

Nečakajte, že pri Fluke T5 - 1000 dosiahnete rýchlosť tradičného multimetra, čo sa týka automatického nastavovania rozsahu a kontinuity, je ale T5 na tom s rýchlosťou veľmi dobre. Najpôsobivejšia je asi výdrž na batéri, ktoré sú schopné vydržať 300 až 400 hodín používania, čo beriem ako veľké pozitívum, nakoľko tento multimeter je stavaný na to aby pracoval. Samozrejmosťou je včasná indikácia  vybitej batérie, ktorá je indikovaná na displeji.. K dispozícii je tiež režim spánku, ktorý pomáha šetriť energiu.


Kvalita spracovania

 

Tento multimeter má rovnako robustné prevedenie ako väčšina meracej techniky od Fluke, s ochranným  žltým puzdrom ľahko zapadnutým do dlane. Všetky časti sú do detailov prepracované a to jak na samotnom prístroji, tak aj na meracích sondách ktoré sú skonštruované tak, aby dokézali preniesť napäťové a prúdové maximum, ktoré uvádza výrobca. Dodáva sa aj s odnímateľnými hrotovími sondami SlimReach.

 

Tretia ruka: Nie je to síce hneď z prevedenia zrejmé, ale každý elektrikár ktorému sa T5 dostane do rúk to hneď zistí, že na prístroji má pridaný držiak meracej sondy. Multimeter síce nemá plnohodnotný závesný systém, ale s týmto doplnkom sa to trochu kompenzuje. To vám umožní mať jednu sondu pripojenú k multimetru a druhú v ruke, takže pri meraniach si ho viete prispúsobiť tak,  že nemáte tri časti, ale iba dve čo značne zlepší konfort práce a bezpečnosť obsluhy.

Displej: Displej je v úplne základnom prevedení a nie je podsvietený, čo môže spôsobovať v niektorých prípadoch značné problémy. Rozlíšenie je tiež obmedzené, ale opäť podotýkam, že sa nejedná o prístroj na pracovný stôl, alebo do dielne. Počas merania sa ovšem zobrazujú všetky potrebné ikony, takže budete vedieť v každom čase, aké hodnoty meriate a má indikáciu slabej batérie.


Bezpečnosť

 

Keďže multimeter nemeria prúd priamo prostredníctvom svojich obvodov, ale bekontaktne nie je potrebné, aby bol  Fluke T5-1000 chránený poistkou, hoci má samozrejme vhodné komponenty, ktoré ho chránia pred vysokonapäťovými nárazmi. Je dimenzovaný na CAT-III 1000V a do CAT-IV 600V. Okrem toho sa pri dotyku vysokého napätia rozsvieti červená LED.

 

Klady a zápory

Klady

  • Viacúčelovosť
  • Bezkontaktné meranie prúdov
  • Hodnotené podľa CAT-IV
  • Relatívne priaznivá cena
  • Vysoká výdrž batérií
  • Tuhosť spracovania a odolnosť

Zápory

  • Nízke rozlíšenie
  • Žiadne podsvietenie
  • Žiadne kapacitné alebo frekvenčné rozsahy
  • Nekonfort pri používaní

 

Záver a zhrnutie

 

V tomto prípade Fluke T5-1000  je dobrým pomocníkom pre práce elektroinštalačné práce a  na všeobecné použitie.


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button