Recenzia ANENG VD802 "Pen type" bezkontaktného testera na striedavé napätie

Recenzia ANENG VD802 "Pen type" bezkontaktného testera na striedavé napätie
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  422 zobrazení
3
 0
Recenzie meracej techniky

ANENG VD802  je bezkontaktný tester na striedavé napätie s rozsahom indikácie vstupného napätia 12V-1000V AC, typu "Pen type". Je aktuálne ponúkaný u rôznych zahraničných predajcov za veľmi zaujímavé ceny, čo ma príjemne oslovilo, tak som ho kúpil a tu vám prinášam jeho krátku, ale verím tomu, že užitočnú recenziu.

Aneng VD802 si môžte zakúpiť aj na tomto odkaze - klikni

Predstavenie a základné údaje

Technické údaje

  • Prevádzková teplota: 0 ~ 40 ºC
  • Typ displeja: LED zobrazenie
  • Rozmery: 156 x 20 x 20 mm
  • Trieda presnosti: Trieda III
  • Napájanie: 2 x 1,5 V AAA batéria (nie su súčasťou)
  • Osvetlenie meraného miesta
  • Režim alarmu: Zvuk a svetelná indikácia
  • Tvar sondy "Pen Type"
  • Citlivosť NCV: vysoká, stredná, nízka
  • Hmotnosť: pribl. 43g
  • Merací rozsah: 12 ~ 1000V AC

Obsah balenia

1 x tester striedavého napätia (bez batérií) 1 x Používateľská príručka

Funkcie detektora

Bezkontaktný tester ANENG VD802 je vzhľadom na svoju cenu pomerne slušne vybavený a po funkčnej stránke mu nemožno nič vytknúť. Samozrejme, že sa nedá porovnávať s podobnými meracími prístrojmi, ktorých cena začína niekde okolo 15€ a vyššie, ale aj napriek tomu ma prekvapil svojou jednoduchodťou, cenou a možnosťami použitia v bežnej domácnosti, alebo elektrotechnickej dielni. Citlivosť prístroja je priamo úmerná detekovanému napätiu na vstupe. Obecne platí to, že čím nižšie napätie, tým je vzdialenosť detekcie nižšia. Indikácia vstupného napätia je vstavaným LED Barom a bzučiakom, ktorý je dosť hlasitý aj pri zvýšenej okolitej hlučnosti prostredia.

Prístroj má integrované tieto funkcie :

  • APO (Auto Power Off) - pokiaľ sa tester nepoužíva 5 minút, tak sa automaticky vypne, to pomáha šetriť napájacie batérie.
  • NCV (Non Contact Voltage) - bezkontaktná detekcia napätia na vstupe sondy, vyhnete sa tak kontaktu s nebezpečným napätím.
  • Sensitivity - tlačidlo na tele testera z označením "S" umožňuje prepínanie vstupnej napäťovej citlivost v troch režimoch - "Vysoká", "Nízka" a "Stredná".
  • Light (Flashhlight) - zapnutie / vypnutie pomocného osvetlenia
  • ON / OFF - Zapnutie / vypnutie testera
  • LED Bar - Zobrazenie intenzity meraného napätia na vstupe testera
  • Integrovaný držiak - umožňuje zachytenie testera vo vrecku

Kvalita vyhotovenia

ANENG VD802 je po stránke technického spracovania veľmi dobrým výrobkom. Všetky plastové diely k sebe výborne doliehajú a sú na ne použité kvalitné materiály. Použité plasty pôsobia húževnatým dojmom a nič nenaznačuje nejakej možnosti odlamovania sa, alebo praskania materiálu testera. Dodáva sa v niekoľkých farebných vyhotoveniach - žltý, červený a čierny v kombinácii týchto farieb.  Oceňujem aj integráciu "háčika" pre zavesenie testera, napríklad na vnútornú stranu vrecka. Detektor je koncepčne pojatý dosť robustne a to aj napriek jeho konštrukčnej veľkosti. ANENG VD 802 síce nie je poňatý ako vodotesný, ale nepredpokladám v tomto smere jeho nasadenie v takomto prostredí. Priznám sa, že mi spadol asi z 2 m. výšky priamo na špičku a betón a okrem veľmi malého škrabanca sa detektoru nestalo nič.

Rozmery detektoru

Bezpečnosť používania

Vzhľadom na to, že tester ANENG VD802 je konštruovaný ako bezdotykový, je bezpečnosť jeho používania bezpredmetná, nakoľko pri jeho používaní,  ho nie je nutné prikladať k živím častiam elektrických rozvodov, alebo zariadení. Jeho konštrukcia je celá z plastu a neobsahuje žiadne nebezpečné dotykové plochy, ktoré by mohli znamenť pre obsluhu nejaké nebezpečenstvo. Tester je napájaný bezpečným napätím (2x AAA), tým pádom nie je žiadna nadväznosť k meranému obodu nebezpečenstvom úrazu elektrickým prúdom. Konštrukcia je uspôsobená tak, že v predu je integrovaný doraz / zábranu voči náhodnému zosunutiu prstov k meranému miestu - pokiaľ budete detekovať napätie napr. na obnažených častiach strojov a zariadení. V tomto smere hodnotím tento prístroj veľmi kladne.

Zhrnutie a záver

V celku spokojnosť s prihliadnutím aj na zaobstarávaciu cenu, ale aj mnohostrannosť využitia a kvalitou spracovania, čo je u tejto značky viac menej pravidlom a nie náhodou. Výdrž batérií je dobrá a to aj vďaka vstavanej funkcii APO. Celkovú výdrž som ešte nezisťoval, nakoľko ho nepoužívam denno denne. Takže jednoznačne odporúčam ANENG VD 802, či už na občasné použitie v domácnosti, alebo v "elektrikárovej brašni".

Aneng VD802 si môžte zakúpiť aj na tomto odkaze - klikni

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button