ReactOS: Zabudnutý a open-source Windows, ktorý nevyrobil Microsoft

ReactOS: Zabudnutý a open-source Windows, ktorý nevyrobil Microsoft
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  386 zobrazení
2
 0
Počítače a výpočtová technika

Predstavte si slobodné Windows. Bláznivá vízia? Vývojári ho pritom začali písať už pred viac ako dvadsiatimi rokmi. Volajú sa ReactOS a spustíte na nich aj Total Commander. Čo keby boli Windows open-source? Takéto nesporne diabolske myšlienky sa v počítačovej komunite čas od času skutočne objavia, pričom divoké špekulácie tu a tam podporí aj niektorý manažér z Microsoftu všeobecným prehlásením typu: "No, možné je čokoľvek."

Ostatne, to čo bolo ešte pred desiatimi rokmi úplne nemysliteľné, dáva čoraz väčší zmysel, redmondská softvérová korporácie totiž sama prevádza hromadu svojich kľúčových technológií pod slobodnou licenciu a časti kódu vystavuje na GitHub - napríklad Microsoft .NET - a už dávno sa zbavila nepriateľskej filozófie "Linux je rakovina."

Napriek tomu, hypotetická tlačová konferencia, na ktorej Satya Nadella nadšene oznámi: "Ahoj, komunita, zdrojové kódy Windows nájdete odteraz na GitHub pod slobodnou licenciou MIT," alebo napríklad: "Ahoj, vo Windows 11 sme nahradili naše hybridné jadro Linuxom," zostáva aj naďalej doménou science fiction a divokých večierkov s hromadou lysohlávok.

FreeWin95, teda pokus opísať 95ky

No dobre, Windows samotný teda zatiaľ free a open nie je, to ale neznamená, že by sa nemohla dať do kopy banda zdanlivo naivných vývojárov a napísať si vlastné slobodné "okná" svojpomocne. Jednoducho tak, že bez dostatočnej oficiálnej dokumentácie a mnohokrát drastickým reverzným inžinierstvom opíše celé systémové a aplikačné API, ktoré tento operačný systém používa, načo z toho upečie funkčný prototyp.

Windows 95 sa dočkali globálnej popularity. Komunita teda chcela napísať ich slobodnú a plne kompatibilnú alternatívu.

Stručne povedané, predstavte si, že si čínska fabrika zaobstará napríklad jednu škodovku, naženie na nočnú smenu 1 000 inžinierov s posuvnými meradlami, no a tí ju do rána dokonale rozoberú, naštudujú, skopírujú a vyrobia vlastný automobil 可惜 (škoda).

Niečo podobné si dala komunita za cieľ aj v polovici 90. rokov minulého storočia. Programátori Yannick Majoros, aka Meller Mutant, aka Melmut, spísal päťbodový dokument FreeWin95 project Information, v ktorom predostiera nápad vyvinúť operačný systém, ktorý by bol na tej najnižšej úrovni plne kompatibilný s vtedy ešte novotou voňajúcimi Windows 95.

ReactOS, teda pokus opísať Windows NT

Bohužiaľ, zostalo len u priania a akademických debatách, do písania niečoho skutočného sa ale nikto nepustil, a tak sa na sklonku roku 1997 chopil iniciatívy Jason Filbyo a vo februári 1998 sa konečne zrodil projekt ReactOS, ktorý už podľa svojho názvu reagoval na vtedajšie trhovú pozíciu Microsoftu, ktorý valcoval úplne všetky trhy. ReactOS v plnej sile. Nechýba v ňom open-source alternatívy všetkých obvyklých predinštalovaných aplikácií z doby Windows 2000/2003.

Najnovšia verzia ReactOS 0.4.12 z minulej jesene, alebo nefalšovaný závan prelomu storočia priamo na vašom počítači.

Linux bol v tom čase stále maličký a okrajový, Apple bol na hrane bankrotu, Google bol ešte stále len študentský projekt dvoch doktorandov zo Stanfordskej univerzity, a tak sa zdalo, že Microsoftu už nič nebráni tomu, aby sa stal absolútnym počítačovým Hegemonom a monopolom.

Chcete si vyskúšať ReactOS napríklad vo VirtualBoxu? Prečítajte si stručný návod na wiki stránkach projektu.

Filby a ďalší tomu chceli vzdorovať netradičným spôsobom - jednoducho tak, že na hrane patentových a autorských práv celého Windowsu ho "napodobnia" pod slobodnou licenciou. Namiesto starnúcich Win95 si ako predlohu našťastie vybrali oveľa modernejšie jadro NT, na ktorom Microsoft stavia dodnes.

Slobodné Windows 2000/2003

Keby vtedy projekt ReactOS získal toľko potrebné investície, aby si mohol zaplatiť vývojárov na plný úväzok, kto vie, ako by to dnes vyzeralo, bohužiaľ sa tak ale nestalo, čiže ReactOS dodnes zostáva rýdzo experimentálnym operačným systémom, ktorý aj po 22 rokoch živorí vo fáze alfa verzie.

Výber jazyka inštalácie - čeština!

Okno inštalátora v českom jazyku.

Na stranu druhú, je obdivuhodné, čo jeho vývojári stvorili, hoci totiž operačnému systému stále chýba hromada komponentov, k dispozícii je dnes vo forme inštalačného aj Live CD na vyskúšanie.

Keď ho spustíte, ako by ste sa teleportoval o dobrých dvadsať rokov späť, na ploche sa totiž objaví desktop, ktorý jasne pripomína éru Windows 2000 / Windows Server 2003.

ReactOS má vlastný katalóg overených aplikácií na inštaláciu. Takto nejako by vyzeral Microsoft Store, keby ho v Redmonde postavili v roku 2000.

Desktop, ktorý celkom dobre funguje a disponuje všetkými obvyklými a do open-source sveta prevedenými aplikáciami ako Maľovanie, Poznámkový blok, WordPad a tak ďalej. ReactOS už samozrejme podporuje aj sieťové pripojenie, a tak nechýba ani správca programov - akýsi primitívne Store, pomocou ktorého môžete stiahnuť desiatky kompatibilných programov z webu.

Spustíte bežné EXE programy

Keď už padla reč na kompatibilitu, ReactOS nie je Linux - nie je to žiaden 150ty variant na Debian a Ubuntu, ktorá sa svojím grafickým prostredím iba snaží napodobniť Windows. Je to naozaj kópia Windows! Spustiteľné programy tu teda majú príponu EXE, DLL a čisto teoreticky teda môžete z webu stiahnuť akýkoľvek inštalátor pre Windows a skúsiť na neho kliknúť.

Nainštalujete Total Commander, OpenTTD a ďalšie aplikácie kompatibilné so starými Windows 9x / 2000. Pokus o spustenie tých nových, napríklad Chromu, spravidla v určitej fáze skončí pádom.

Tie, ktoré podporujú Windows 9x / 2000 a nevyžadujú nič nadštandardného, ​​a mali by bez problému naštartovať, takže vedľa aplikácií "zo Storu" ľahko doinštalujete aj Total Commander a mnoho ďalších.

Desiatky vývojárov

Systém sám o sebe ako-tak funguje, čo je obdivuhodné už len preto, že ho v porovnaní so skutočnými Windows vyvíja naprostý zlomok vývojárov, ktorí nemajú k dispozícii ani žiadnu poriadnu dokumentáciu.

Nechýba ani kancelársky balík. MS Office nahradí LibreOffice.

Na stranu druhú, ReactOS ohromnou mierou pomohol podobný projekt Wine zo sveta Linuxu, ktorý nemá ambície naklonovať celé jadro operačného systému a grafický desktop, ale len jeho aplikačné rozhranie, aby bolo možné spúšťať programy zo sveta Windows aj na Linuxe.

Chýba záujem, peniaze a ľudia

Budúcnosť celého experimentu je ale aj tak krajne neistá. Hoci autori za svoj obdivuhodný počin pozbierali v priebehu viac ako dvadsiatich rokov hromadu ocenení, ReactOS zo strany open-source komunity nikdy nezískal potrebnú prioritu, a tak aj naďalej zostáva skôr pomerne exotickým experimentom.

ReactOS, teda Windows 2000/2003 pod slobodnou licenciou GNU GPL

Konkurenti Microsoftu dnes investujú predovšetkým do linuxových systémov, slobodné Windows preto zostávajú na okraji záujmu ako síce zaujímavý, ale aj tak príliš bláznivý hobby projekt, do ktorého vývoja sa za celú dobu pripojili vlastne len desiatky ľudí. O to viac je obdivuhodné, čo dokázali. Stvorili slobodné Windows.

Autor : Jakub Čížek

Zdroj : zive.cz

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button