Prioritní proudové relé pro SITON 210

Prioritní proudové relé pro SITON 210
Tomáš Nevřela Pridal  Tomáš Nevřela
  569 zobrazení
2
 2
Zaujímavé zapojenia

Pro lepší využití fotovoltaického ohřevu během slunečných dnů, kdy se stávalo pravidelně, že se ohřála horní polovina bojleru na 63°C a pak topná vložka vypnula a spínala jen pro dohřátí. Doplnil  jsem tedy bojler další topnou vložkou 2000W do spodní části a na výstup měniče Siton zapojil prioritní proudové relé.Proudové relé je zapojené tak, že horní topná vložka má prioritu a v případě, že její termostat sepne a obvodem protéká proud přednostní relé toto vyhodnotí a odpojí spodní topnou vložku od měniče.

Proudové relé jsem navrhl na základě Attiny85. Procesor vyhodnocuje velikost proudu do horní topné vložky prostřednictvím proudového transformátoru a při překročení nastavené hodnoty a uběhnutí požadovaného času, sepne cívku relé, jehož kontakty rozepnou obvod do spodní topné vložky. Napájení proudového relé je napětím 12V= z  měniče. Toto proudové relé má tu výhodu oproti komerčním produktům, že reaguje a správně vyhodnocuje i úzké pulsy z měniče Siton při nízkém výkonu.

Prioritní relé s modulem Attiny

Schema zapojení

Při konstrukci jsem použil malý modul s Attiny85 v SMD verzi za 1,4$, na modulu je osazen stabilizátor a signalizační LED napájení a stavu portu P1.

Program do modulu jsem nahrál pomocí ISP programátoru přes vyrobenou redukci.

V koupeném modulu je údajně nahrán bootloader a program by měl jít nahrát i přes USB konektor, který je na modulu, toto ale nemám vyzkoušené. Pro odladění programu v prostředí Arduino IDE a jeho nahrání přes ISP programátor (používám USBasp).

Přes manažer desek v Arduino IDE je potřeba přidat podporu pro procesory Attiny. Pro běh programu v Attiny85 jsem musel mírně upravit knihovnu EmonLib, z které využívám funkci pro měření proudu. Ve zkušební verzi jsem hodnotu přepínacího proudu a času nastavoval pomocí trimrů. Ve finální verzi jsem nechal nastavení jen formou změny hodnot v programu. Po měsíčním provozu přednostního relé jsou znatelné přírůstky výroby během slunečných dnů až o 2kWh. Maximální výroba byla po úpravě necelých 12kWh za den.

Novější varianta prioritního relé V3

Citlivost proudu k přepnutí relé se nastavuje trimrem TP1 v rozsahu 0.1 až 3A, přepínací čas 2s.

Download

proudove_rele_attiny.ino
proudove rele brd eagle 5.0.0
attiny prog brd eagle 5.0.0
tiny8.zip
boards.txt 
Proudove rele V3
proudove rele_v3 brd eagle 7.6.0

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Vladimir Boledovič pred 10 mesiacmi

nejdu stiahnut

Elektrolab pred 10 mesiacmi

@Vladimir Boledovič , všetky odkazy preverené a stiahnuť idú, iba je možno potrebné povoliť ich stiahnutie prehliadačom.

Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button