Predstavujeme dosku Arduino Nicla Vision Board pre profesionálne aplikácie strojového videnia

Predstavujeme dosku Arduino Nicla Vision Board pre profesionálne aplikácie strojového videnia
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  139 zobrazení
1
 0
Arduino a príbuzné platformy

Rozmanitá ponuka dosiek platformy Arduino je už teraz dobre vybavená na rôzne projekty elektroniky, od začiatočníckych až po zložitejšie projekty pre domácich majstrov a komerčné produkty (napríklad stolové 3D tlačiarne). Pre svojich profesionálnych používateľov ponúka Arduino rad zariadení Portenta, ktoré sú vybavené špecifikáciami a funkciami priemyselnej triedy, ako sú napríklad možnosti práce v reálnom čase a kompatibilita s Arduino IoT Cloud. Rodina dosiek Nicla je najnovším prírastkom do stále sa rozrastajúcej rodiny zariadení Arduino.

Tento článok sa zameriava na hlavné funkcie a špecifikácie Arduino Nicla Vision, kompaktnej dosky priemyselnej triedy, ktorá má potenciál na riadenie profesionálnych aplikácií strojového videnia.

Arduino Nicla Vision: Vyrobené pre priemyselné strojové videnie a viac

Arduino Nicla Vision je vhodné pre širokú škálu aplikácií. Ako však vyplýva z názvu, je určený najmä na začlenenie do aplikácií založených na strojovom videní. Na tento účel obsahuje toto funkčne bohaté zariadenie vstavanú farebnú kameru s rozlíšením dva megapixely. Okrem toho ponúka aj výpočtový výkon na vytváranie zmyslu snímok zachytených kamerou. Na tento účel zariadenie obsahuje výkonný a zároveň energeticky úsporný duálny procesor STM32H747 založený na architektúre ARM® Cortex®. Tento SoC kombinuje dva nezávislé procesory, konkrétne jadro M7, ktoré môže pracovať až na frekvencii 480 MHz, a ďalšie jadro M4 taktované až na 240 MHz. Ďalej obsahuje jeden megabajt pamäte RAM a dva megabajty pamäte flash s ďalšími 16 MB pamäte QSPI flash. Vďaka týmto vlastnostiam je malý Nicla Vision ideálnou voľbou pre mnohé aplikácie, ako je sledovanie QR kódov, rozpoznávanie tváre, umelá inteligencia, rozpoznávanie gest v inteligentných kioskoch a prediktívna údržba.

Dosky Nicla štvorcového tvaru majú dĺžku strany necelý jeden palec. Malá plocha umožňuje inžinierom integrovať dosky Nicla do nových návrhov a existujúcich prototypov a zariadení.

Senzory a možnosti pripojenia

Farebnú kameru Nicla Vision s rozlíšením 2 Mpx dopĺňa niekoľko vstavaných snímačov. Zariadenie obsahuje presné profesionálne snímače na meranie vzdialenosti, zvuku, pohybu a vibrácií v podobe 6-osového snímača pohybu (LSM6DSOXTR), integrovaného všesmerového mikrofónu MEMS (MP34DT06JTR) a snímača vzdialenosti.

Novo zavedený form-faktor Nicla tiež vystavuje 19 použiteľných všeobecných I/O pinov, z ktorých desať sú digitálne I/O piny a dva sú analógové vstupy. Rodina dosiek Nicla umožňuje inžinierom používať až dvanásť nezávislých externých prerušení. Okrem pinov GPIO obsahuje malá doska Nicla Vision aj modul Bluetooth LE a funkcie Wi-Fi. Dodatočný kryptografický čip NXP SE050C2 pomáha zabezpečiť citlivé údaje používateľa pri odosielaní údajov do cloudu. Napokon, 3-pinový konektor JST umožňuje, aby Nicla Vision fungoval na štandardnú jednočlánkovú 3,7 V Li-Ion alebo Li-Po batériu.

Podpora programovania

Nová rada dosiek Arduino Nicla dokonale zapadá do existujúceho ekosystému Arduino. Nové zariadenia sú plne kompatibilné s existujúcimi knižnicami a zariadeniami Arduino Pro, ako je napríklad rad komponentov Portenta. Zo softvérového hľadiska podporuje Nicla Vision jazyk MicroPython a tiež sa plne integruje s OpenMV, čo umožňuje inžinierom rýchlo implementovať prototypy strojového videnia a bezdrôtové okrajové uzly pre všetky druhy aplikácií.

Inžinieri a pokročilí nadšenci však môžu na programovanie zariadenia Nicla Vision používať aj známe nástroje Arduino IDE a Arduino Cloud. Tieto nástroje zahŕňajú aj cloud Arduino IoT a jeho funkcie aktualizácie OTA. Okrem toho môžu používatelia pridať aj vlastnú podporu pre používanie iných cloudových služieb tretích strán.

Záver

Nová rodina zariadení Arduino Nicla obsahuje dve dosky štvorcového tvaru, ktoré pravdepodobne nájdu široké uplatnenie v aplikáciách pre domácich majstrov a profesionálov. Senzor farebnej kamery Nicla Vision s rozlíšením 2 Mpx a ďalšie zabudované zariadenia na zber rôznych údajov o prostredí z nej robia vhodného kandidáta na okrajové aplikácie založené na strojovom videní.

Nicla Vision obsahuje aj rôzne najmodernejšie možnosti pripojenia, ako napríklad BLE a Wi-Fi, ktoré umožňujú zariadeniu odosielať zozbierané údaje do cloudu. Dodatočný externý zabezpečený prvok poskytuje bezpečnosť a integritu údajov. Rad zariadení Nicla je kompatibilný s existujúcim ekosystémom Arduino a nástrojmi Arduino Cloud. Programátori môžu pridať aj podporu pre API a cloudové služby tretích strán.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

 

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button