Portenta X8 kombinuje výhody operačného systému Linux a Arduina

Portenta X8 kombinuje výhody operačného systému Linux a Arduina
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  167 zobrazení
1
 0
Arduino a príbuzné platformy

Nová Portenta X8 z rodiny  je vysoko výkonný SOM (System on Module), ktorý má predinštalovaný operačný systém Linux. Spomedzi rodiny zariadení Portenta Arduino Pro je Portenta X8 najvýkonnejšia, pretože obsahuje celkovo deväť jadier výpočtového výkonu. Jeho modulárna kontajnerová architektúra umožňuje spúšťať softvér nezávislý od zariadenia. Portenta X8 je kombináciou tradičného prostredia Arduino, ktoré sa zameriava na vykonávanie úloh mikrokontroléra v reálnom čase, a výkonného štvorjadrového procesora ARM kompatibilného s Linuxom na vysoko výkonné spracovanie. Používa sa na širokú škálu mikroprocesorových a mikrokontrolérových aplikácií pre okrajové úlohy umelej inteligencie a úlohy v reálnom čase spolu s aplikáciami automatizácie budov a inteligentného poľnohospodárstva.

Výhody Arduino Portenta X8

  • Dva priemyselné produkty v jednom, ktoré kombinujú knižnice/schopnosti Arduina s operačným systémom Linux založeným na kontajneroch
  • Poskytuje vynikajúcu výpočtovú hustotu s celkovo 9 jadrami
  • Má viacprocesorovú architektúru, ktorá umožňuje energeticky optimalizované spracovanie
  • Možnosť používať populárne programovacie jazyky, ako sú Python, Java a Ruby
  • Má vstupy/výstupy v reálnom čase a zbernicu Fieldbus/riadenie na vyhradenom jadre.
  • Môžnosť nasadiť výkonné algoritmy umelej inteligencie a strojového učenia
  • Má zabezpečené aktualizácie operačného systému/aplikácií over-the-air
  • Vďaka kryptografickému čipu na vyhradenej zbernici poskytuje zabezpečenie priemyselnej úrovne na úrovni hardvéru
  • Môžeme implementovať smerovanie viacerých protokolov pomocou jediného modulu
  • Kompatibilný s ostatnými produktmi Arduino Portenta

Najdôležitejšou súčasťou Portenta X8 je NXP i.MX 8M Mini, systém na čipe s podporou Linuxu so štvorjadrovým procesorom Arm Cortex-A53, pričom každý procesor pracuje na frekvencii až 1,8 GHz. Okrem toho je vybavený jedným jadrom Arm Cortex-M4 pracujúcim v reálnom čase na frekvencii až 400 MHz. Arduino pridalo mikrokontrolér STMicroelectronics STM32H747 s dvojjadrovým procesorom Cortex-M7, pričom každé jadro pracuje na frekvencii až 480 MHz, a jedno jadro Cortex-M4 pracujúce na frekvencii až 240 MHz. Celkovo táto kompaktná doska hrdo prezentuje svojich deväť výpočtových jadier a zároveň ponúka 2 GB pamäte LPDDR4, 16 GB úložiska eMMC a gigabitový Ethernet PHY. Poskytuje tiež vstavaný model pripojenia Wi-Fi/Bluetooth Low Energy na bezpečné vykonávanie aktualizácií operačného systému a aplikácií OTA.

Portenta X8 bola navrhnutá na základe zabezpečenia a potrieb priemyselnej triedy. To znamená, že Portenta má certifikát PSA a obsahuje hardvérový bezpečnostný prvok NXP SE050C2, ktorý poskytuje bezpečnostné funkcie, ako je generovanie kľúčov, zrýchlené kryptografické operácie a bezpečné ukladanie. Portenta je navrhnutá na použitie s cloudovou platformou pre vývojárske operácie (DevOps) od spoločnosti Foundries.io a zlepšuje spôsob, akým sa vytvárajú, testujú, nasadzujú a udržiavajú vstavané riešenia Linux. Poskytuje službu nepretržitej aktualizácie pre kybernetickú bezpečnosť. Portenta X8 obsahuje prispôsobiteľný open-source operačný systém Linux microPlatform, ktorý je vytvorený s využitím najlepších priemyselných postupov a ponúka komplexné zabezpečenie, postupné aktualizácie OTA a správu vozového parku. Poskytuje virtualizačný systém, ktorý oddeľuje aplikácie bežiace v kontajneroch na vrchu virtualizačnej vrstvy od bezpečného základného operačného systému.

Ak sa chcete o doske dozvedieť viac, navštívte stránku produktu Portenta X8.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button