Platin Monaco 5.1 - bezdrôtový systém priestorového zvuku s certifikáciou WiSA

Platin Monaco 5.1 - bezdrôtový systém priestorového zvuku s certifikáciou WiSA
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  235 zobrazení
4
 0
Audio - Video a spotrebná elektronika

Ak si plánujete k svojmu úplne novému televízoru pripojiť sadu kvalitných diskrétnych reproduktorov, pravdepodobne začnete meraním potrebnej dĺžky reproduktorových káblov a premýšľaním kade vlastne tie káble naťaháte tak, aby to bolo nie iba funkčné, ale aj estetické riešenie. Dnes predávané soundbary so zadnými priestorovými reproduktormi a bezdrôtovými subwoofermi trochu uľahčujú inštaláciu kompletného systému, ale neponúkajú rovnakú vernosť, akú získate zo samostatných reproduktorov určených pre konkrétne kanály.

Veľa výrobcov audio techniky nám už roky sľubuje dokonalý bezkáblový zvuk prostredníctvom technológie nazývanej WiSA, ktorá umožňuje synchronizovať samostatne napájané reproduktory s mnohými modernými televízormi bez problémov so špeciálnym prijímačom alebo vedením reproduktorových káblov po celej miestnosti. Dobrou správou však je, že tieto systémy sú v predaji.

Jednym z takýchto výrobcov je aj americká spoločnosť Platin Audio a ich nový systém Platin Audio Monaco 5.1, (mimochodom, dostupná je aj konfigurácia 7.1) ktorý využíva certifikovanú technológiu WiSA pre bezdrôtový prenos audia a jeho nastavenie a používanie ho činí jednoduchým tak, ako je tomu u väčšiny soundbarov. Má však zvuk, ktorý môže bezproblémovo konkurovať omnoho väčším diskrétnym audio systémom. Preto je to zaujímavá bezdrôtová možnosť aj pre malé miestnosti avšak to neznamená, žeby nedokázal naplniť zvukom s prehľadom aj väčšiu miestnosť. Tento výrobca sa radí dovolím si tvrdiť k špičke na trhu, hoci jeho výrobky sú u nás v kontinentálnej európe menej známe a aj dostupné.

Vlastnosti

  • Ohromujúci zvuk v špičkovej kvalite
  • Pohlcujúci priestorový zvuk ako v kine
  • Certifikát WiSA
  • Bezdrôtové streamovanie zvuku vo vysokom rozlíšení cez WiSA SoundSend (súčasť dodávky)
  • Spolupracuje s konzolou Xbox One, počítačom so systémom Windows 10, počítačom MAC, televízormi LG OLED a NanoCell 2019/2020 a USB zdrojmi zvuku
  • Mimoriadne kvalitný nekomprimovaný 24-bitový 48 kHz prenos zvuku
  • Dolby Digital, Dolby Digital+, Dolby TrueHD a Dolby Atmos
  • Dokonalá synchronizácia pier s nezistiteľným faktorom oneskorenia menej ako 5,2 milisekundy
  • Úžasná presnosť a čistota s bleskovou synchronizáciou reproduktorov (1 mikrosekunda)
  • Nastavenie za niekoľko minút, nie hodín
  • Nevyžaduje sa Wi-Fi

Produktové video

Obsah zostavy

Monaco sa dodáva so štyrmi malými reproduktormi pre ľavý, pravý a priestorový kanál, ako aj s jedným stredovým reproduktorom s dvoma meničmi, ktorý slúži ako stredný kanál. Samozrejmosťou je štýlový subwoofer, ktorý môžete veľmi ľahko schovať napríklad pod pohovku - príjemný doplnok pre tých, ktorí nemajú veľa miesta. Rovnakou samozrejmosťou je aj všetka potrená kabeláž a to aj vrátane HDMI kábla. Čo však nedostanete, sú stojany k satelitným reproduktorom, ktoré je potrebné doobjenať v prípade potreby zvlášť. Ale je ich možné získať k objednávke zdarma.

Na dizajne samotných reproduktorov nie je nič mimoriadne. Každý reproduktor má technický štítok, ktorý vám povie, ktorý je ktorý, a konektor pre napájací kábel na zadnej strane.

To je tak trochu pointa: Tieto bezdrôtové reproduktory majú byť a zostať oku poslucháča skryté - teda nie na očiach, aby ste si mohli vychutnať obľúbené relácie a filmy bez toho, aby ste sa pozerali na niečo iné ako na obrazovku.

Všetky reproduktory sa pripájajú k ovládaču WiSA v tvare disku, ktorý sa pripája k HDMI ARC alebo optickému výstupu vášho televízora, čo umožňuje prehrávať nekomprimovaný 24-bitový zvuk 48/96 kHz s oneskorenie signálu iba 5,2 milisekundy. Pre upresnenie - podporované sú všetky inteligentné televízory alebo projektory s rozhraním HDMI ARC alebo eARC. Pri pripojení pomocou HDMI (kábel je súčasťou balenia), je príjem zvukového signálu  ARC alebo eARC cez HDMI. Navyše, je možné používať akékoľvek bezdrôtové reproduktory s certifikátom WiSA.

Je to naozaj jednoduchý systém, ktorý funguje veľmi dobre na prvé zapojenie a čo je hlavné - jeho inštaláciou nezabijete pol dňa. Len sa vopred uistite, že máte v blízkosti každého reproduktora elektrickú zásuvku, do ktorej sa dostane šesťmetrový napájací kábel, alebo si kúpte predlžovací kábel (alebo hneď niekoľko predĺžovacích káblov).

Bezdrôtový subwoofer Platin 100 W RMS (13.5 x 38 x 31 cm)

Centrálny reproduktor (11 x 26 x 14 cm)

Satelitný reproduktor (17 x 11 x 14 cm)

Pohľad na zadnú stranu zostavy

Wisa - "Hub" slúžiaci pre vstuup a napájanie a samozrejme bezdrôtové "rozbočenie" jednotlivých reproduktorov (27 x 110 mm)

Detail mobilnej aplikácie SoundSend

Neumožňuje Atmos?

Odpoveď je jednoduchá - bohužiaľ nie. Systém reproduktorov 5.1 znamená, že máte k dispozícii stredový kanál pre hlasy, ľavý a pravý predný kanál pre hudbu a vedľajšie efekty a dva zadné reproduktory pre zvuky v pozadí a subwoofer pre ultra nízke zvukové frekvencie. Kúpou však bohužiaľ nedostanete výškové kanály Dolby Atmos alebo DTS:X, ktoré vyžadujú reproduktory odrážajúce zvuk od stropu (alebo stropné reproduktory, ktoré smerujú nadol).

Je to až tak veľký problém, že tento tak cenovo drahý systém neumožňuje Atmos? Pre mňa nie a verte, že ani pre väčšinu z vás to nebude až takým problémom, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Väčšina zvuku, ktorý sa prenáša cez televízor, je väčšinou vo formáte 5.1 (pokiaľ sledujete program s takou možnosťou zvukového doprovodu). Hoci moderné streamované relácie a filmy často používajú Dolby Atmos, pri streamovaní obsahu to zvyčajne nie je tak viditeľné ako prostredníctvom zvuku s plným bitovým tokom, ktorý získate napríklad zo systému 4K Blu-ray.

Ak plánujete tento systém používať najmä na streamovanie (ako väčšina z nás v súčasnosti), 5.1 je v poriadku, čo dokazuje aj ohromujúco dobrý zvuk tohto zvukového systému.

Diskrétne reproduktory si kupujete preto, aby ste dosiahli širšiu zvukovú scénu. Môžete ich posunúť ďalej od centrálneho kanála, takže váš mozog ľahšie rozlíši jednotlivé kanály. To je obzvlášť viditeľné v porovnaní so systémami soundbar, ktoré zvyčajne spájajú stredový, ľavý a pravý kanál do jedného celku v samotnom bare - čo sa im niekedy darí dobre a inokedy nie.  

Vďaka tomu je Monaco jedným z najpohlcujúcejších systémov, aké máte možnosť počuť vzhľadom na jeho veľkosť. Pripomína mi to vzhľadovo tie malé priestorové reproduktory od Bose, ktoré boli pred cca desiatimi rokmi všade prítomné v našich obývačkách, ale bez obtiažného nastavovania alebo otravných proprietárnych konektorov a všade prítomných káblov. Trojpalcové meniče predných a priestorových reproduktorov vypĺňajú všetko od nízkych a stredných až po vysoké pásmo zvuku, pričom subwoofer vyzdvihuje ultra nízke frekvencie.

Obzvlášť je zaujímavý stredový kanál, ktorý je vďaka dvom meničom na každej strane výškového reproduktora výrazne výkonnejší ako ostatné reproduktory v zostave. Keď je správne umiestnený, prekonáva dialógy nad rámec toho, čo je možné počuť od väčšiny soundbar systémov v tejto cenovej kategórii.

Do hĺbky

V aplikácii SoundSend, ktorá je plne kompatibilná so systémom, môžete meniť nastavenia a upravovať zvuk, ale zistil som, že štandardné ladenie, ktoré si spoločnosť Platin nechala certifikovať spoločnosťou THX, funguje v mojej ošetrenej miestnosti dobre (aj keď trochu slabšie na basy). V miestnostiach s menšou akustickou úpravou to pravdepodobne nebude problém. Pomocou aplikácie SoundSend si môžete prispôsobiť celkový zážitok z počúvania. Upravíte si detailne nastavenia ekvalizéra, hlasitosti a ďalšie - v rámci celého systému alebo podľa jednotlivých reproduktorov, čiže viete sa tak povediac vyhrať.

Pokiaľ ide o ovládanie hlasitosti, stlmenie systému alebo iné základné ovládanie zvuku, ktoré ste zvyknutí robiť pomocou diaľkového ovládača televízora, tu nie je žiadny problém. HDMI ARC umožňuje, aby to všetko diaľkový ovládač televízora robil aj naďalej - a samozrejme k vašej plnej spokojnosti.

Vo väčšine ohľadov je tento systém navrhnutý tak, aby zmizol v ekosystéme vášho televízora a poskytol vám čo možno najlepší zvuk bez veľkého premýšľania. Ak nemáte neuveriteľne starý televízor, nebudete sa oň musieť starať okrem rýchleho úvodného nastavenia, ktoré pravdepodobne nebude zahŕňať strácajúce sa "ponáranie sa do ponuky".

Aplikácia SoundSend

Aplikácia SoundSend poskytuje niekoľko možností prispôsobenia zvuku a reproduktora. Pri nastavovaní systému je možné zaznamenať vzdialenosť reproduktorov, ako aj orezanie.  Ponuka "Audio Settings" je bezpochyby najužitočnejšou ponukou, pretože umožňuje vybrať zdroj ako HDMI (ARC) alebo optický (TOSLINK), umožňuje nastaviť synchronizáciu pier, ak sa vyskytnú problémy so zhodou obrazu a hlasu, umožňuje nastavenie zvuku vrátane hlasitosti spolu s výberom priameho signálu alebo ich naprogramovaných režimov Film, Hudba alebo Noc. Aplikácia tiež umožňuje nastavenie hlasitosti rýchlejšie a oveľa presnejšie ako diaľkový ovládač.

Pokiaľ ide o režimy zvuku, Direct ponecháva zvuk nespracovaný tak, ako bol odoslaný z televízora, čo samozrejme znamená, že zostáva DD/DD+/TrueHD tak, ako bol prijatý.  Režimy Film, Hudba a Noc sú stále založené na pôvodnom signáli, obsahujú však dodatočné funkcie spracovania Dolby Surround, ktoré tento zvuk vyplnia.  Nočný režim trochu stlmí subwoofer a komprimuje/zjemní úroveň zvuku. Virtualizácia ATMOS sa spolieha na už osvedčenú skúsenosť, ktorú možno vidieť v mnohých soundbaroch a ktorá dodáva zvuku rozmery bez toho, aby to bol True ATMOS.  Mnohí si všimnú výrazný rozdiel pri zapnutom režime Movie Mode a ATMOS.

Niekoľko obrazoviek aplikácie SoundSend

Záver

Platin Monaco je jednoducho vyzerajúci, no pritom znie veľmi dobre a veľmi ľahko a intuitívne sa používa. Verte, že naozaj nemusíte ísť príliš do hĺbky pretože máte chcieť lepší zvuk a verte, že ten s Platin Audio Monaco 5.1 na 100% aj dostanete. Dnes bežne používané soundbary môžu do určitej miery vylepšiť zvukovú kulisu, ale ich schopnosti sa nemôžu priblížiť nekomprimovanému zvuku s vysokým rozlíšením, ktorý sa nachádza v reproduktoroch domáceho kina s certifikátom WiSA. Platin Audio tak v sebe kombinuje jednoduchosť soundbaru s dynamickými, viackanálovými schopnosťami, čím vám poskytuje to najlepšie z oboch svetov - a ešte aj niečo navyše.

Čo potešilo
  • Reproduktory a subwoofer sú elegantné a dajú sa ľahko skryť.
  • Systém s WiSA certifikáciou je vybavený bezdrôtovou technológiou prenosu zvuku.
  • Systém je vyladený spoločnosťou THX, prináša do vášho domova zvuk v kvalite kina.
  • Ľahko sa nastavujú a dolaďujú pomocou aplikácie SoundSend.
  • Funguje s akýmkoľvek moderným televízorom alebo projektorom.
  • Zvuk je pohlcujúci a vyvážený.
  • Skvelá reprodukcia zvuku
  • Obzvlášť vhodné do menších miestností.
Čo nepotešilo
  • Vyžaduje niekoľko elektrických zásuviek.
  • Absencia Dolby Atmos.
  • Nemá diaľkové ovládanie.
  • Vyššia cena

 

Stránky Platin Audio

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button