Osciloskopy MSO5000 - Plná výbava už v základe

Osciloskopy MSO5000 - Plná výbava už v základe
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  425 zobrazení
1
 0
Recenzie meracej techniky

Pri výbere osciloskopu sa "utne" i majster. Pokiaľ ale siahne po zbrusu novej rade MSO5000 od rigolou, môže svoje rozhodnutie kedykoľvek zmeniť. Presvedčiť základný model s dvoma vstupmi o tom, že je vlastne tým najlepším, čo daná rodina so štyrmi analógovými kanálmi vôbec ponúka, je totižto až podozrivo jednoduché.

Zo súhvezdia Fénix

Aký produkt by ste uviedli na trh ku dvadsiatemu výročiu založenia firmy? Spoločnosť Rigol Technologies vlani v novembri stavila na novú skupinu osembitových digitálnych osciloskopov MSO5000. Užívateľom ponúka celkom šesť verzií s kmitočtovým záberom od 70 až do 350 MHz, vzorkovacou rýchlosťou 8 GS / s, až štyrmi analógovými kanálmi alebo 16 voliteľnými digitálnymi vstupmi a trebárs aj pamäťou v dĺžke 200 miliónov bodov.

Ako sa ale vyhnúť servisnému stredisku alebo napr. rekalibrácii, ak budeme chcieť čokoľvek rozširovať? Odpoveďou sa stáva jediná spoločná hardvérová platforma s radom SW kľúčov, ktoré stačí len postupne odomykať. Vyniesť meraciu techniku ​​až do hviezdnych výšin dostala za úlohu nová architektúra UltraVision II stavajúca na čipsete Phoenix. Ako sa to výrobcovi darí sme vyskúšali na predvolenom 70MHz zariadení.

Od "Auto" až po Zoom

Osciloskop MSO5074 tvorí spoľahlivý základ so štyrmi vstupmi, do ktorých sa rozhodne oplatí investovať už pri nákupe. Prístroju dominuje 9palcový kapacitný multidotykový displej vytvárajúce rozumný kompromis medzi zbytočne malými uhlopriečkami a panelmi, ktoré už svojimi proporciami pripomínajú skôr notebook ako osciloskop. Vpravo sa potom podarilo vtesnať neuveriteľných 52 ovládacích prvkov. Štvrtinou z nich bude možné otáčať a ešte pritom stlačením potvrdzovať vybranú voľbu.

 

 

Mechanický spôsob ovládania by dotykovému rozhraniu určite nemal ustupovať. A to ani v prípade, že si na jednotlivé funkcie a ich rozvrhnutie musíte chvíľu zvykať. Výrobca všetko podriaďuje piatim skupinám prvkov pre vertikálne vychyľovanie, prácu na vodorovnej osi, spúšťanie, navigáciu a tiež hlavnú ponuku. Tlačidlá vyrába z gumy a niektorým dopraje aj farebné podsvietenie, hoci niekedy celkom krikľavé. Všetkých sedem funkčných klávesov nadväzujúcich bezprostredne na displej okrem toho rozpoznáte vďaka špeciálnym výstupkom. Kanály sú od seba zreteľne odlíšené a dostatočný priestor pod panelom zostal tiež pre číslicové vstupy, dvojaký výstupy 25MHz voliteľného generátora priebehov AWG, USB Host alebo robustný sieťový vypínač. Každý konektor BNC síce chráni jednoduchá čiapočka, ale na piny logického analyzátora sa bude prášiť.

 

V zadnej časti stojí za zmienku rozhranie HDMI, USB Device, LAN a tiež výstup TRIG OUT, ktorý využijete aj pri testoch typu vyhovuje / nevyhovuje. Všetky konektory sú vďaka svojej polohe a členitému návrhu tela osciloskopu MSO5074 ľahko dostupné a svojimi funkciami už len podčiarkujú prítomnosť výkonných procesorov, SoC, pamäťou či zákazníckych ASIC. Ventilátor sa preto nezastaví, ale pri práci zase toľko neruší. Prístroj taktiež vyniká svojou stabilitou, ktorá však bude vykúpená trochu väčšou hmotnosťou.

 

Sedem prístrojov v jednom

Matica 1024 × 600 obrazových bodov je dostatočne veľká na to, aby prehľadne zobrazila aj tie najmenšie detaily. Bez dlhého premýšľania tu pohodlne ovládnete a prispôsobíte všetko, na čo si len spomeniete. Systém reaguje celkom svižne, jedna ponuka strieda druhú a treba u priebehov navolíte viac ako 40 meraných parametrov. O štatistických výpočtoch a hlbšej analýze ani nehovoriac. Škoda len, že v tejto chvíli nie je možné regulovať aj samotné podsvietenie displeja. Tak ako v prípade jasu mriežky alebo intenzity vykreslovaného signálu, keď ešte s výhodou siahnete po multifunkčnom gombíka. Na druhú stranu, využitie rozhrania HDMI, myši, prehliadača a trebárs aj chytrého telefónu nestojí nič v ceste.

Multifunkcia nás sprevádza nielen v časovej, ale aj frekvenčné oblasti. Systém ďalej ponúka jednoduchý voltmeter s možnosťou akustickej výstrahy pre nastavené limity, resp. ďalšie podmienky, a nezabúda ani na funkciu čítača, doplnenú o počítadlo nábežných hrán. Keď na to príde, analyzuje protokoly a s vertikálnym rozlíšením 14 bitov a vyrobí tiež vlastné priebehy. V obmedzenom rozsahu dokonca pripomína možnosti stolného generátora Rigol DG972. Osciloskop MSO5074 je skrátka skvele pripravený, ale nič nevnucuje. Iba odomyká a ďalej rastie.

Video produktu

 

Technické parametre

 

Displej (druh, veľkosť, riadky/znaky/rozlíšenie) LCD
Veľkosť obrazovky 9"
Vertikálne vychyľovie 1 mV/dielik – 10 V/dielik
Vstupná impedancia 1 MΩ ±1 %
Pripojenie vstupu AC alebo DC
Napájanie 100 – 240 V
Hmotnosť 3.5 kg
Kalibrované podľa Bez certifikátu
Vonkajšia šírka 367 mm
Rozhrania LAN
USB
Typ (výrobca) MSO5074
Kategória bezpečnosti CAT I
Vzorkovacia frekvence na kanál 8 GSa/s
Šírka pásma 70 MHz
Počet analogových vstupov 4
Typ/rozlišene displeja 1 024 x 600
Vonkajšia výška 200 mm
Rozlišenie 8 Bit
Hĺbka pamäte na kanál (Mpts) 200 Mpts
Vonkajšia dĺžka 130 mm

 

Vlastnosti

  • Automatické meranie 41 parametrov priebehu signálov; funkcia hardvérového merania pri plnej pamäti
  • Rad nástrojov pre dekódovanie a trigrovánie sériových protokolov
  • Až 450 000 rámcov s hardvérom pracujúcim v reálnom čase a nepretržitým záznamom priebehu a funkciou prehrávania
  • 9" kapacitný multidotykový displej, 256stupňové zobrazenie stupňov intenzity
  • Jedinečná ponuka online aktualizácií
  • Moderný a presný priemyselný dizajn, jednoduché ovládanie
  • 7 nezávislých prístrojov integrovaných do 1 celku: digitálny osciloskop, logický analyzátor, spektrálny analyzátor, generátor zadaných priebehov signálu, digitálny voltmeter, frekvenčný čítač, analyzátor protokolov

Rozsah dodávky

  • základný prístroj
  • napájací kábel
  • 4x sonda PVP2350, 350 MHz
  • ovládač
  • Informácie o záruke
  • kalibračný certifikát

Nevýhody

  • 16 digitálnych vstupov (vyžadovaná sonda PLA2216 - nie je súčasťou dodávky)

 

Datasheet RIGOL MSO5074 - klikni

Programovacia príručka - klikni

Užívateľská príručka MSO5074 - klikni

 


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button