Opera VPN: Skrytý proxy server vnútri vášho prehliadača?

Opera VPN: Skrytý proxy server vnútri vášho prehliadača?
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  253 zobrazení
1
 0
Počítače a bezpečnosť

Opera je prehliadač, ktorý existuje už od počiatkov komerčného internetu a stále ho používajú milióny ľudí na celom svete, či už na mobilných zariadeniach alebo na stolových počítačoch.

Určite existujú bezpečnejšie a súkromnejšie alternatívy, ale jednou z vecí, ktoré Operu odlišujú od konkurencie, je jej zabudovaná virtuálna súkromná sieť (VPN). Teoreticky VPN vytvorí šifrované spojenie a zakryje informácie používateľa, čím zvýši jeho bezpečnosť a súkromie. Robí to však Opera VPN? Nie tak celkom.

 V čom je problém so službou Opera VPN?

Na oficiálnej webovej stránke Opery je Opera VPN propagovaná ako "najlepšia bezplatná VPN" na trhu a opisovaná ako bezplatný nástroj, ktorý "nezaznamenáva vašu aktivitu ani nezhromažďuje informácie", čím zlepšuje bezpečnosť aj súkromie.

To sa zdá byť prinajlepšom zavádzajúce. Áno, Opera VPN podvrhne vašu IP adresu a skryje vašu polohu, ale na rozdiel od skutočnej VPN v skutočnosti nevytvorí šifrované spojenie medzi vaším počítačom a internetom. To je to, čo má podľa definície robiť VPN, takže bezplatný nástroj od Opery je skôr proxy serverom prehliadača než čímkoľvek iným.

Opera VPN používa šifrovanie AES-256. Ide o takmer neprelomiteľné šifrovanie vojenskej úrovne - používa ho vláda USA na ochranu utajovaných informácií, čo hovorí asi za všetko. Je tu však jeden problém. Opera VPN používa štandardný šifrovací protokol TLS (Transport Layer Security), na rozdiel od použitia tunelového protokolu VPN.

Tunelovací protokol VPN je v podstate súbor pravidiel, ktoré určujú, ako sa vaše zariadenie pripája k serveru VPN. Tým, že Opera VPN nepoužíva bezpečný protokol VPN, ako napríklad OpenVPN, Wireguard alebo SoftEther, vystavuje používateľov zbytočnému riziku. Inými slovami, tento nástroj síce ponúka určité súkromie, ale z hľadiska bezpečnosti nerobí nič podobné ako bežná sieť VPN.

Prečo by ste nemali používať Operu VPN?

Ak potrebujete VPN na torrentovanie, používanie e-mailových aplikácií alebo sledovanie Netflixu, Opera VPN vám nebude k ničomu. Bude však šifrovať prevádzku vášho prehliadača. To by malo byť plus, ale starostlivo formulované zásady ochrany osobných údajov spoločnosti Opera naznačujú, že spôsob, akým samotný prehliadač zhromažďuje údaje, ruší akýkoľvek legitímny prínos, ktorý môžete získať z používania služby Opera VPN.

Na začiatok, v časti "Anonymné štatistiky používania" zásady ochrany osobných údajov uvádzajú, že pri inštalácii prehliadača Opera do počítača sa "generuje náhodné inštalačné ID". Tento "identifikátor", ako sa vyjadril právny tím spoločnosti Opera, sa používa na zhromažďovanie najrôznejších informácií o vás vrátane ID zariadenia, operačného systému a "údajov o používaní funkcií".

Podľa zásad ochrany osobných údajov používa spoločnosť Opera tieto informácie na "legitímne obchodné účely" vrátane "propagačných kampaní a reklamy". To znamená, že Opera, ktorá má zabudovaný vlastný blokátor reklám, bude zarábať na vašich údajoch a zobrazovať personalizované reklamy.

Ďalej sa uvádza, že Opera používa technológie a kód tretích strán, "z ktorých niektoré môžu používať vaše údaje rôznymi spôsobmi". A čo sú tieto tretie strany? To závisí od zariadenia a operačného systému, ale zoznam zahŕňa spoločnosti ako Google, Facebook a PayPal.

Používajte skutočnú VPN sieť

Opera VPN môže byť určite užitočná, ak sa snažíte získať prístup k webovej lokalite, ktorá nie je dostupná vo vašej krajine, ale rozhodne to nie je skutočná VPN sieť. Prehliadač Opera pritom zhromažďuje oveľa viac údajov ako prehliadače zamerané na ochranu súkromia, a preto nie je ani zďaleka taký bezpečný.

Vzhľadom na to všetko je ťažké pochopiť, prečo by človek mal používať Operu a jej proxy server namiesto použitia bezpečnejšieho prehliadača a skutočnej siete VPN, ktorá šifruje všetku prevádzku medzi vaším počítačom a zvyškom celosvetovej siete, na rozdiel od zakrývania len časti prevádzky vo vašom prehliadači.

Ak chcete byť v online svete v bezpečí a zachovať si chcete zachovať súkromie, vyhnite sa radšej prehliadaču Opera, nakoľko s vami nehrá práve najčistejšiu hru a prejdite na bezpečnejší prehliadač, ako je napríklad Brave alebo Firefox, a namiesto pomyselnej VPN radšej investujte do skutočnej VPN služby.

Zdroj : OperaVPN

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button