Odspájkovanie prakticky, alebo ako na to, aby sa to podarilo

Odspájkovanie prakticky, alebo ako na to, aby sa to podarilo
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  650 zobrazení
4
 0
Rádioamatérov almanach

Hoci je spájkovanie dôležitou zručnosťou, tak nie menej dôležité je vedieť aj komponenty správne odspájkovať (t. j. odstrániť spájku zo spoja). V niektorých prípadoch môže byť odspájkovnie dokonca technicky náročnejšie ako samotné spájkovanie.

Ako na efektívne odspájkovanie

Krok 1: Potrebné vybavenie

Na odspájkovanie sú potrebné dve hlavné veci: spájkovačka a vybavenie na odstraňovanie spájky. Spájkovačka je zdrojom tepla, ktorý sa používa na roztavenie spájky. Spájkovačky s výkonom od 15 W do 30 W sú vhodné na väčšinu prác s jemnou elektronikou ktorá je osádzaná technikou SMD. Pokiaľ potrebujete pracovať s THT komponentami, odporúčaným výkonom je v tomto prípade 30W a viac. Ak máte príliš vysoký výkon, riskujete poškodenie komponentu alebo dosky plošných spojov. Upozorňujeme, že by ste nemali používať takzvané pištoľové spájkovačky, nakoľko tie majú pomerne  vysoký výkon a väčšinu tepla vytvárajú prechodom elektrického prúdu cez medený vodič, ktorý tvorí spájkovací hrot. V prípade jeho prerušenia by mohol takýto hrot poškodiť niektoré integrované obvody a komponenty. Dôležitý je aj výber zariadenia na odstraňovanie spájky.

Existujú tri hlavné: mechanické vákuové pumpy (odsávačky spájky), elektromechanické vákuové pumpy a odsávacie pásiky. Všetky robia to isté, takže to, čo použijete, bude závisieť od vášho osobného názoru, skúseností alebo  konkrétnej situácie. Odporúčam však mať po ruke všetky, pretože veľmi ľahko môžete zistiť, že každá z nich funguje dobre v rôznych situáciách. Mechanické vákuové pumpy zvyčajne vyzerajú ako veľké injekčné striekačky. Je v nich pružinový piest a tlačidlo na jeho uvoľnenie. Piest sa zatlačí nadol. Keď chcete nasať spájku, umiestnite hubicu nad roztavenú spájku a stlačte tlačidlo. Piest sa posunie nahor, čím sa vytvorí podtlak a spájka sa nasaje. Nevýhodou mechanickej vákuovej pumpy je to, že vám to zoberie obe ruky - nakoľko v jednej držíte spájkovačku av druhej odsávačku. Tu je vhodné ak si dosku plošného spoja fixujete v nejakom vhodnom držiaku. To isté platí aj pre elektromechanickú vákuovú pumpu, ktorá poskytuje jednu obrovskú výhodu - pracujete jednou rukou. Na druhej strane odsávací pásik nemá žiadne pohyblivé časti. Vyzerá ako knôt používaný v olejových lampách, len je vyrobený z medi, ktorá je opatrená tenkou vrstvou tavidla pre lepšie vzlínanie spájky pri jej odsávaní. Ak ho chcete použiť, priložte odsávací pásik na miesto, ktoré budete odsávať a zahrejte ho. Pri odsávacom pásiku je potrebné poznamenať, že je pomerne drahý, a pretože je to v podstate spotrebný materiál, ale verte, že sa ho oplatí mať, nakoľko jeho účinnosť je veľmi dobrá. Ja osobne radšej používam elektromechanickú vákuové pumpu na odstránenie väčšiny spájky a potom prácu dokončím pomocou odsávacieho pásika.

Informácia : Nezabudnite, že pri tavení sa tavidla v spájke sa môžu uvoľňovať rôzne chemické výpary. Tieto výpary sú škodlivé pre vaše oči a aj pľúca. Preto vždy pracujte v dobre vetranom priestore. Nebezpečná je aj horúca spájka. Dbajte na to, aby nestriekala okolo vás, pretože vás takmer okamžite popáli. Odporúča sa aj ochrana očí.

Krok 2: Príprava povrchu

Uistite sa, že ste z dosky plošného spoja odstránili prípadnú mastnotu, lak alebo lepidlo predtým, ako začnete zahrievať odsávané miesto. Ak to neurobíte, pravdepodobne si veľmi rýchlo znečistíte hrot spájkovačky následkom ich horenia na hrote spájkovačky. Rovnako je vhodné pridanie dodatočného množstva spájky na odsávané miesto, nakoľko sa tak uľahčí jej odsanie,

Krok 3: Odsávame spájku

Položte špičku spájkovačky tak, aby sa opierala o vývod komponentu a aj o dosku plošného spoja. Zvyčajne to trvá jednu alebo dve sekundy, kým sa spájka dostatočne zahreje, ale pri väčších komponentoch a väčších spájkovacích podložkách na doske sa môže tento čas predĺžiť. Rovnako dbajte na to, aby ste použili vhodný typ a tvar spájkovacieho hrotu. Osobne sa mi napríklad pri radových konektoroch a niektorých DIP pôzdrach osvedčili špeciálne kroty v tvare písmena "T" (tzv. špachtle, téčka), ktoré sa dajú zakúpiť v rôznych dĺžkach podľa potreby. Na ostatné komponenty je vhodné použiť hrot v tvare ihlana so zrezanou špičkou.

Informácia : Nevhodne zvolená vysoká teplota, alebo nevhodný spájkovací hrot môžu mať za následok trvalé poškodenie odspájkovavaného komponentu, alebo dosky plošného spoja.

Krok 4: Odsatie spájky

Mechanická odsávačka spájky

Zatlačte piest tak, aby sa zaistil na mieste. Zvyčajne budete cítiť alebo počuť cvaknutie. Ak bol nástroj predtým použitý, z trysky sa môže vytlačiť malá "zátka" spájky. Keď je prísavka spájky zaklapnutá, vložte trysku do roztavenej spájky a stlačte tlačidlo. Piest rýchlo vyskočí a vezme so sebou spájku. Tým by sa mala zo spoja odstrániť väčšina, ak nie celá spájka. Nebojte sa, ak hrot trochu zmäkne, ale neroztavte ho. Možno budete musieť tento krok zopakovať niekoľkokrát, aby ste odsali všetku spájku.

Mechanická odsávačka spájky - klikni (Aliexpress)

Elektromechanická odsávačka spájky

Veľmi dobrým pomocníkom je aj táto varianta, ktorá v sebe spája spájkovačku a odsávačku do jedneho funkčného celku. Jej použitie je jednoduché, nakoľko je tvorená telom v tvare pištole v ktorej je umiestnená spájkovačka s dutým hrotom a podtlakovej odsávačky so zásobníkom na odsatú spájku. Rozohriaty dutý hrot priložíte kolmo k doske plošného spoja, počkáte až sa spájka roztaví a aktiváciou spínača aktivujete odsávaciu časť. Výhodou jej použitia je možnosť nastavenia teploty tavenia spájky a aj prietoku vákua, generovaného pre odsatie roztavenej spájky zo spájkovacieho bodu. V ponuke nájdete niekoľko typov a výkonov, takže je na vás, po akom riešení siahnete.

Elektromechanická odsávačka spájky Pro'sKit SS-331 - klikni (Aliexpress)

Elektromechanická odsávačka spájky Pro'sKit SS-331 - klikni (Banggood)

Odsávací pásik

Odsávací pásik sa musí pre správnu funkciu najprv nahriať. Predtým, ako na odsávaný spoj aplikujete akékoľvek teplo, položte naň odsávací pásik a priložte naň hrot spájkovačky. Bude trvať sekundu alebo dve, kým sa zahreje, ale keď bude horúci, budete cítiť, ako knôt kĺže po ohrievanom mieste. Mali by ste tiež vidieť, ako doň vzlína spájka.  Keď je časť pásika naplnená spájkou, je potrebované ju odstrihnúť a potom môžte pokračovať ďalej.

Odsávací pásik - klikni (Aliexpress)

Odsávací pásik - klikni (Banggood)

Krok 5: Čistenie

Po úspešnom odstránení spájky bude potrebné vyčistiť spájkovací bod a aj okolité body tak, aby ste odstránili zvyšky tavidla a spájky a aby ste ich priprvili pre osadenie nového komponentu. Na odstránenie tavidla sú k dispozícii rôzne komerčné výrobky na báze izopropanolu (IPA), ktoré dokonale povrch očistia a odmastnia. Ale pri ich aplikácii všk buďte opatrní, nakoľko obsahujú silno prchavé látky, preto je potrebné pracovný priestor dobre vetrať.

Poškodili ste spájkovacie podložky?

Občas sa môže stať, že pri svojom úsilí poškodíte spájkovací bod. Zvyčajne ide iba o jeho zdvihnutie nad dosku plošného spoja, ale nie o skutočné prerušenie medzi podložkou a spojom. V takom prípade by malo byť v poriadku, ak ju necháte tak. Ak to tak nie je a stopu skutočne prerušíte, existuje niekoľko spôsobov na opravu takéhoto poškodenia. V najjednoduchľom prípade môžete použiť malý kúsok drôtu na pripojenie podložky na miesto, kam má ísť. Jednoducho sledujte stopu, kým nenájdete vhodné miesto na spájkovanie. Zvyčajne je to najbližší spájkovaný spoj. Potom prepojte drôt medzi týmito dvoma bodmi.

Tipy a triky

Odspájkovanie je rovnako ako spájkovanie potrebné precvičovať. Tieto tipy by vám mali pomôcť rýchlo dosiahnuť úspech.

  • Odvádzajte nežiadúce teplo. Chladiče sú nevyhnutnosťou pre chladenie citlivých komponentov počas ich prevádzky aby sa nezničili prehriatím. To isté platí aj v ich neaktívnom stave, pokiaľ sa ich snažíte odspájkovať. Dobrou voľbou pre odvedenie zbytkového tepla sú napríklad peán, alebo kliešte.

  • Špičku spájkovacieho hrotu udržiavajte čistú. Čistá špička znamená lepšiu tepelnú vodivosť. Na čistenie hrotu medzi spojmi používajte napríklad vhodnú čistiacu drôtenku.

  • Skontrolujte spájkovacie body. Pomocou testera kontinuity skontrolujte, či ste pri odstraňovaní spájky nepoškodili dosku plošného spoja. Ak ste to urobili, postupujte podľa vyššie uvedených krokov a pokiaľ je to možné, pokúste sa o jej opravu.

  • Použite správny výkon spájkovačky. Nezabudnite, že väčšie spoje sa budú zahrievať oveľa dlhšie s 20W spájkovačkou ako s 50W spájkovačkou. Zatiaľ čo 20 W je vhodných na dosky s plošnými spojmi, vyššie výkony sú oveľa vhodnejšie pri odpájaní silnejších spojov, napríklad zemniacich spojov so šasi.

  • Používajte vhodný hrot pre spájkovačku. Vždy sa uistite, že použitý hrot a jeho kontaktná plocha sú vhodné pre aktuálne použitie. V prípade potreby odspájkovania integrovaných obvodov, zvážte použitie špeciálnych "T" hrotov, ktoré vám urýchlia prácu a nenamáhajú zbytočne tepelne odspájkovavaný komponet a ani dosku plošných spojov.

  • Pri použití mechanickej odsávačky spájky na odstránenie väčšiny spájky použite v ďalšom kroku odsávací pásik a odsajte tak posledné zvyšky spájky.

Informácia : Pokiaľ sa vám článok páčil a máte záujem o viac takýchto článkov, podporte drobnou sumou jeho autora. Ďakujeme
Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button