Odsávacia stanica Pro'sKit SS-331

Odsávacia stanica Pro'sKit SS-331
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  1138 zobrazení
12
 2
Vybavenie dielne
   

Po čase som si opäť niečo doprial do dielne. Tentoraz je to odsávacia stanica Pro'sKit SS-331, ktoú som mal pravdupovediac "vyhliadnutú", ale nekúpenú už dlhší čas. Ale pri jednej oprave, ktorú som nedávno robil - a natrápil som sa pri nej dosť, tak som si povedal a dosť. Jednalo sa o odsatie niekoľkých relé a radových konektorov. Dopadlo to tak, ako to dopadlo, ale povedal som si, že bez odsávacej stanice to takto ďalej asi nepôjde. Takže po chvíli som ju našiel na predajných stránkach Banggood, no a k nákupu už nebolo ďaleko, nakoľko cena bola viac menej optimálna. Takže nastal čas, aby sme si ju predstavili.

Odsávaciu stanicu Pro'sKit SS-331 si môžte zakúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni (Banggood)

Odsávaciu stanicu Pro'sKit SS-331 si môžte zakúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni (Aliexpress)

Cena, doprava a obsah balenia

Cena bude asi prvoradým meradlom pre každého z nás pri akomkoľvek nákupe. V tomto prípade je to 111.50€ + 7.07€ za prepravu (118.57€). Viem, že teraz si mnoho z vás povie, že to nie málo, ale na druhej strane zas to nie je až tak veľa. Prečo? Povieme si nižšie. Čo sa týka dopravy, tá bola realizovaná zo španielskeho skladu, čo znamená doručenie od 3 do 5 pracovných dní a vďaka tomu, že sa sklad nachádza v EU odpadávajú tak starosti a papierovanie s colnými a daňovými dokladmi a v neposlednom rade s poplatkami. Toto už znie lepšie, však?

Toto platí pre predajcu Banggood. Na predajných stránkach Aliexpress je možné nájsť túto stanicu za 75.29€ + 33.88€ za prepravu (106.17€). Preprava je z poľského skladu a samotné doručenie je udávané v rozmedzí 2 až 7 pracovných dní. Rovnako ako pri Bangoode, tak aj tu je tovar už v EU - takže žiadne CLO a ani DPH nie je potrebné platiť.

 

Pros kit ss331H SSD

Balenie odsávacej stanice Pro'sKit SS-331

Obsah balenia odsávacej stanice Pro'sKit SS-331

Balenie stanice je pomerne obsiahle, respektíve obsahuje všetko, čo budete pri práci potrebovať - čo znamená, že odsávaciu stanicu je možné ihneď po vybalení začať používať. Celá odsávacia stanica je balená v peknej a pevnej kartónovej krabici, zo všetkým potrebným príslušenstvom. Čím ma výrobca príjemne prekvapil sú dodané 3 odsávacie špičky, ktoré majú priemer odsávacieho otvoru 1.0, 1.2 a 1.5mm, čo si myslím, že postačuje na väčšinu aplikácií a samozrejme sú tu 3 čistiace ihly k odsávacím špičkám. Ich dĺžka je 15.5 mm a na konci sú opatrené vrúbkovaním pre lepšie čistenie celej trubice odsávacej časti. Ďalším užitočným kusom výbavy je praktický odkladací stojan pre odsávaciu pištoľ s nádobou na čistiacu špongiu. Čo ešte? Odnímateľná .sieťová šnúra s nie európskou koncovkou - ale je priložená redukcia, prieruba podtlaku, štyri vymeniteľné plstené filtre a pomerne obsiahla osem stranová užívateľská príručka (4 stranny sú v ENG jazyku a sú pomerne dobre popísané), - nič viac a nič menej. Mimochodom, čo som uvítal je možnosť dodatočného dokúpenia sady náhradných odsávacích špičiek (6.25€ + 2.57€) - klikni.

Ešte k podtlakovej prierube - na ňu sa sťažovalo niekoľko užívateľov, ktorým došla zlomená (nie môj prípad), stáva sa to preto, že ju výrobca iba voľne pohodí v sáčku na ľavú stranu krabice. Čo nastane pri preprave je to, že ak niečo narazí do tohto rohu tak je 50% šanca, že to schytá práva tá prieruba.

Vzhľad a konštrukcia a parametre

Výrobca udáva tieto základné parametre :

  • Napájacie napätie: 220V-240V 50Hz
  • Spotreba odsávacej pištole: 90W
  • Celková spotreba: 140W
  • Teplota odsávacieho hrotu: 160°C ~ 480°C
  • Podtlak vákua: >600mm Hg

Nič viac a nič menej. Prístroj - odsávacia stanica v podstate pozostáva s 3 funkčných celkov :

  • Telo odsávacej stanice
  • Odsávacia pištoľ s kabelážou
  • Odkladací stojan

Odsávacia stanica

Telo odsávacej stanice kompaktné a masívne, čomu zodpovedá aj jej váha 1.6kg. Celá skrinka je vyrobená z pevného a hrubého plastu. Spodná strana, ktorá slúži ako jej konštrukčný základ je rovnako z plastu.

Všetky prípojné vodiče a hadice sú odnímateľné, čo v prípade potreby zaručuje určitý konfort pri prenášaní. Na stole nezaberá veľa miesta a to aj vďaka jej konštrukcii na výšku, Rozmery stanice sú : 25cm x 12cm x 10cm. Predný panel stanice má pomerne "strohú výbavu". Jeho ústrednou časťou je pomerne veľký dvoj riadkový displej s indikáciou všetkých potrebných parametrov. Celé riadenie odsávacej stanice má na starosti mCU, takže sa dá povedať, že nastavená teplota pre odsávanie si drží konštantné hodnoty. Pod ním sa nachádza trojica tlačidiel. Dve z nich "UP" a "DOWN" majú na starosti reguláciu teploty odsávacieho hrotu v rozmedzí 160 °C480 °C. Tretie tlačidlo " * " slúži na prepínanie teploty v rozsahu ºCºF. Osobne využívam prvú možnosť, nakoľko tá druhá je u nás tak trocha "exotická". Pod displejom sa nachádza zvyslý LED indikátor, ktorý slúži na kontrolu aktivácie sacieho podtlaku. Nemá žiadnu šeciálnu náväznosť na nejakú funkciu - iba svieti modro, ak stlačíte mikrospínač na odsávacej pištoli, čím aktivujete kompresor. V spodnej časti (ľavá strana) sa nacházda 7 pinový konektor pre elektrické pripojenie odsávacej pištole. Tento konektor obsahuje piny pre napájanie výhrevnej špirály 230V, senzor teploty odsávacieho hrotu a tlačidlo spúšte pre aktiváciu kompresora podtlaku. Na pravej strane sa nachádza prieruba vzduchovej časti, ktorú je potrebné pred nasadením opatriť tesnením (gumené ploché tesnenie) a plsteným filtrom (ten už bol vložený). Pri montáži prieruby je potrebné dávať pozor aby ste si nestrhli závity, nakoľko sú jemné! Zadná strana obsahuje iba vetracie / nasávacie prieduchy, sieťový vypínač (ktorý budem pravdepodobne prerábať do predu) a sieťová zásuvka 230V s poistovým púzdrom a sklenenou poistkou 5x20 mm o hodnote F3.15A - nič viac - nič menej. Odsávacia stanica je opatrená na spodnej strane gumovými nožičkami,  takže ju nebudete kĺzať po stole.

Odsávacia pištoľ

Odsávaciu pištoľ je možné zakúpiť aj samostatne. Jej označenie je SS-331. Zo začiatku som si pravdu povediac myslel, že spodná dvojica vedení (napájací kábel a hadica) budú problémom pri práci, no nie je tomu tak. Samozrejme, že o nich budete vedieť, ale nie je to také strašné, jednoducho sa na to dá zvyknúť. Čo musím pochváliť je ergonómia. Samotná pištoľ je veľmi pekne spracovaná a drží sa veľmi dobre - čo je hlavné, tak pri dlhšom používaní z nej nebolí ruka, nakoľko je dobre vyvážená. Prívodný kábel elektrickej časti je opatrený 7 pinový konektorom. Hadica podtlaku je bez ukončenia, nakoľko sa iba nasunie na prierubu ventilu pre vákuum, Dĺžka kábla a aj hadice je identická - 100 cm. Čo sa týka čistenia zbernej nádobky - je to veľmi jednoduché. Modrú páčku presuniete do hronej polohy "Unlock". Následne vyskočí "záver" do zadu a vy môžte uvoľniť nádobku. Pištoľ si nasmerujete hrotom od seba, dvoma prstami chytíte zbernú nádobu v prednej časti a jemne ju potiahnete do zadu. POZOR! NÁDOBKA JE ZO SKLA! Potom jej prednú časť zodvihnete hore. Nádobka sa uvoľní a môžte vysypať jej obsah. Spôsob jej osadenia je opačný.

Odkladací stojan

Odkladací stojan je kovový a pozostáva s dvoch kovových dielov - podstava a odkladacie rameno a časť pre namáčateľnú čistiacu špongiu. Zaujímavosťou je to, že podstava je zo zliatiny a nie z tenkého plechu, ako je tomu zvykom u niektorýcých výrobkov. Na stole drží dobre, a to aj vďaka gumovým nožičkám.

Používanie

Tak ako bolo spomenuté vyššie, predný panel odsávacej stanice je pomerne strohý, čo sa týka ovládania. Zas na druhej strane nie je toho viac potreba. Pomocou dvoch tlačidiel "UP" a "DOWN" si nastavíte požadovanú teplotu odsávacieho hrotu v rozmedzí 160 °C 480 °C. Odsávacie vákuum nepotrebuje žiadne nastavenia, nakoľko podtlak je konštantný. Odsávanú dosku PCB odporúčam pred odsávaním vložitiť do vhodného fixačného stojana, alebo ju zabezpečiť voči posuvu po stole, nakoľko pri odsávaní budete pôsobiť hrotom určitým tlakom na odsávané miesto.

Pred samotným odsávaním THT komponentov odporúčam pozrieť si aké hrubé vývody budete odsávať a podľa toho zvoliť vhodný nástavec. Ak je potreba nanieste trocha dodatočného tavidla vo forme pasty. Zlepší sa tak zmáčavosť spájky a aj jej vyskozita, čo napomáha k jej lepšiemu odsatiu. Odsávaciu pištoľ pred použitím nastavte na požadovanú teplotu. Pri odsávaní nasmerujte presne odsávací hrot kolmo smerom k PCB a chvíľu počkajte až hrot rozaví spájku, potom  stlačte mikrospínač odsávačky, aktivujte odsávanie na potrebnú dobu a po úspešnom odsatí odsávaciu pištoľ oddiaľte od PCB. Ak je potreba, procedúru opakujte. Môže nastať situácia, keď bude problém s odsatím spájky. Tá môže nastať ak je spájka stará, alebo znečistená oxidáciou. V takomto prípade vám odporúčam pridať klasickou spájkovačkou dodatočne malé množstvo "čerstvej" spájky tak, aby sa obe premiešali. Potom môžte skúsiť odsatie za pomoci odsávacej pištole.

Displej ( ospravedlňujem sa za kvalitu fotografie) je dvojriadkový a štandardne sa na ňom nachádzajú údaje o aktuálnej a nastavenej teplote. Na pravej strane sa zobrazuje indikátor "Heater ON" - topná špirála je zapnutá a "WAIT" - počkajte na dosiahnutie nastavenej teploty. Tieto indikátory sú aktívne pri ohreve odsávacieho hrotu. Spodný údaj o tepolete na displeji "SET" zobrazuje údaj o nastavenej / požadovanej teplote hrotu. Horný údaj o teplote "TEMP" je údaj o aktuálnej teplote hrotu. Kliknutím na tlačidlá "UP", alebo "DOWN" meníme teplotu na spodnom displeji "SET". Symbolom " * " meníme zobrazenie teploty v ºC / ºF.

Konštrukcia

Pokiaľ sa chcete dostať do "vnútra" odsávacej stanice, je potrebné demontovať dvojicu postranných predných štítkov, pod ktorými sa nachádzajú štyri skrutky. Po ich odskrutkovaní je možné celé šasí stanice vysunúť jednoducho smerom do zadu.

Avšak pozor, nakoľko ak chcete oddeliť predný panel od zbytku konštrukcie, musíte najskôr odpojiť hadičku podtlakového odsávania, ktorá je zaistená sťahovacou páskou - pri opätovnom skladaní, na ňu nezabudnite.

Relatívne malá skrinka je pomerne husto zastavaná. Na prednej strane sa nachádza riadiaca elektronika odsávacej stanice, ktorej úlohou je ohrev, kontrola teploty a ovládanie sania. Toto všetko má na starosť mikrokontrolér.

Základňa stanice je osadená masívnym kompresorom, ktorý je poháňaný známym DC motorom, ktorý poznáme napríklad z AKKU náradia, ktorý je uložený v gumovej tlmiacej manžete. Konštrukcia podtlakového kompresora je membránová a je ju možné nájsť aj u iných výrobcov podobných odsávacích staníc.

Celé napájanie stanice má na starosti pomerne malý pulzný zdroj. Skrinka obsahuje ja malý ventilátor, pre chladenie, ale ten je pomerne nešťastne umiestnený na zadnej strane - čo nie je zlé, ale má značne blokovaný prísun vzduchu, nakoľko otvory v skrinke majú priemer iba 3 mm! Takže aj tu sa črtá miesto na zlepšenie v podobe vyfrézovania dostatočného otvoru pre ventilátor a upevnenia kovovej, alebo platovej ochrannej mriežky s filtrom.

Záver a zhodnotenie

Uvedomujem si, že odsávacia stanica nie je vybavením, ktoré si budete kupovať často, preto zvážte aj fakt, ako často ju plánujete používať. Zas na druhej strane vám ušetrí určite veľa času, námahy a aj nervov napríklad pri odsávaní integrovaných obvodov, konektorov, alebo iných - nie veľmi ľahko demontovateľných komponentov, pokiaľ je nutná ich výmena a to najmä na viacvrstvých doskách plošných spojov s prekovenými otvormi, kde tradične používané techniky odsávania začínajú zlyhávať, alebo sú nepoužiteľné. Za mňa osobne - je to dobrá voľba a dobrá pomôcka pri práci, ktorú rozhodne odporúčam. Jediným "nedostatkom" je sieťový spínač na zadnej strane, ale ten vyriešim jeho preložením na inú, vhodnejšiu pozíciu na prednej strane a možno nesprávne umiestnený ventilátor, ale aj tomu sa dá pomôcť. Pravdupovediac som na jednej strane prekvapený, ale aj spokojný s jej samotného spracovania, konfortu pri práci a čo je hlavné aj s výkonom.

Viem, že existujú aj iné alternatívy - odsávací pásik, ručná odsávačka, ale skúšali ste s nimi odspájkovať napríklad IDE konektor na matičnej doske počítača? Ako vám to dlho trvalo? Aký bol výsledok?

Odsávaciu stanicu Pro'sKit SS-331H ESD si môžte zakúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni (Banggood)

Odsávaciu stanicu Pro'sKit SS-331H ESD si môžte zakúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni (Aliexpress)

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 360.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Ivan Kovář pred 3 rokmi

Obdobný výrobok sa dá kúpiť aj na Slovensku a lacnejšie ( https://www.tme.eu/sk/details/sp-1010dr/odspajkovacie-stanice/solder-peak/ ) Nejedná sa o reklamu ! ! !

Elektrolab pred 3 rokmi

Ivan Kovář, ďakujem za reakciu. Táto je síce iný typ, ale iba výzorovo (vnútro je totožné). Moja recenzia sa tým pádom vzťahuje na obe.

Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button