Nikola Tesla fyzik, vynálezca a konštruktér

Nikola Tesla fyzik, vynálezca a konštruktér
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  1010 zobrazení
11
 0
História elektroniky
   

Dňa 7.1.2024 si pripomíname 81 výročie úmrtia významného vedca a inovátora ktorým bez pochyby bol Nikola Tesla.

Vedec, fyzik a inžinier, ktorý by čoskoro oslavoval 166. narodeniny, sa zapísal do našej modernej histórie ako niekto, kto prechovával nadčasové myšlienky. Vízie s bezdrôtovým internetom či bezdrôtovým nabíjaním mnohých strašili, iní v nich zase videli obrovský potenciál a našli sa aj takí, ktorí na nich chceli zbohatnúť.

Nikola Tesla (1856 - 1943) je jeden s najdôležitejších vedcov a vynálezcov všetkých dôb. Narodil sa v noci s 9. na 10.7.1856 v rodine pravoslávneho kňaza Milutina Tesly v dedine Smiljan blízko mesta Gospič v dnešnom Chorvátsku. Od detstva vynikal talentom na prírodné vedy, študoval na univerzitách v Grazi a v Prahe. Svoj intelekt uplatnil hneď v niekoľkých samostatných odboroch. Navrhol základné vynálezy súvisiace s osvetlením, rozvodom elektriny, strojnými zariadeniami, časticovými zbraňami, aerodynamikou a umelou inteligenciou. Vďaka jeho vynálezom, patentom a zdokonaleniu mohlo dôjsť ku skutočnému plnému využitiu potenciálu elektrickej energie a elektromagnetizmu.

Práve on aj keď nebol primárnym objaviteľom striedavého prúdu, či vynálezcom úplných základov príslušnej technológie, bol ako prvý schopný v 80.-90. rokoch 19. storočia túto technológiu efektívne použiť. Tesla navrhol a zostrojil prvé úspešné elektromotory na striedavý prúd a zvládol po prvý krát (pomocou transformátorov a vedeniu vysokého napätia) účinne prenášať veľké výkony na veľké vzdialenosti. Týmto odsunul na vedľajšie miesto do tej doby dominujúcu technológiu jednosmerného prúdu, ktorá toho nebola schopná. Neskôr sa venoval hlavne bezdrôtovému prenosu informácií a pokusne aj energie (Teslov transformátor). Jeho vízia bola prenášať elektrickú energiu v podstate kdekoľvek na Zemi bezdrôtovo pomocou ionosféry a telurických prúdov cez jadro Zeme. Raz sa mu podarilo rozsvietiť 200 žiaroviek na vzdialenosť 42km a to bez akýchkoľvek prevodov, ale nikdy nebol použitý v praxi. Tesla sa tiež aj do rady bizarných a nekonvenčných pokusov a špekulácií, ktoré často neviedli k fungujúcim prístrojom či k reálnym výsledkom.

Jeho patenty a teoretická práca formovali základ moderných systémov na striedavý prúd (elektrická energia), vrátane polyfázových energeticko-distribučných systémov a motorov na striedavý prúd, ktoré umožnili začiatok etapy zvanej Druhá priemyselná revolúcia. Známy je tiež vďaka svojim príspevkom k fyzike elektriny a magnetizmu koncom 19. a začiatkom 20. storočia, bol vynálezcom rádia. Na jeho počesť je pomenovaná jednotka merania magnetickej indukcie – Tesla (T).

V 90. rokoch narastali jeho konflikty s Edisonom v tzv. Vojne prúdov, v ktorej sa horlivo diskutovalo o otázke vhodnosti použitia jednosmerného alebo striedavého elektrického prúdu. Edison, ktorý chcel mať monopol na distribúciu jednosmerného prúdu vynaložil veľa úsilia a financií, aby očiernil Teslov koncept, no nakoniec neuspel a v roku 1896 firma Westinghouse Electric Corporation uviedla do prevádzky veľkú elektráreň na Niagarských vodopádoch s rozvodným systémom využívajúcim Teslove transformátory napätia, ktoré zanedlho úplne vytlačili jednosmerné rozvody

Po jeho verejnom predvedení bezdrôtovej telekomunikácie v roku 1893 a po výhre v tzv. „Vojne prúdov“ bol široko rešpektovaný ako najvýznamnejší elektrotechnický inžinier v Amerike a svojho času bol v USA pravdepodobne slávnejší ako ktorýkoľvek iný vynálezca alebo vedec v histórii. Mnoho z jeho predošlej práce zaviedlo moderné elektrotechnické inžinierstvo a mnoho jeho objavov malo základný význam pre budúcnosť. Teslov odkaz môže byť viditeľný v modernej civilizácii kdekoľvek, kde je použitá elektrina. Popri jeho práci na elektromagnetizme a inžinierstve, Tesla rôznou mierou prispel k odvetviam ako robotika, balistika, počítačová veda, jadrová fyzika a teoretická fyzika.

V roku 1899 sa Tesla presťahoval do mestečka Colorado Springs, kde si vybudoval veľké špecializované laboratórium, v ktorom sa niekoľko mesiacov zaoberal na svoju dobu neuveriteľne pokročilými a vizionárskymi výskumami súvisiacimi hlavne s bezdrôtovým prenosom elektrickej energie. Colorado Springs Tesla opustil v roku 1900, získal financie od miliardára J. P. Morgana a s ich pomocou sa pustil do veľkého projektu tzv. Wardenclyffeskej veže, ktorá mala umožňovať bezdrôtovú distribúciu elektrickej energie na veľké vzdialenosti.

S výstavbou 57 metrov vysokej veže sa začalo na Long Islande nasledujúci rok, celý projekt si však vyžadoval ďalšie dofinancovanie a keď Morgan po niekoľkých rokoch nevidel návratnosť svojich investícií, prestal Teslu podporovať. Hoci sa Tesla snažil získať investície aj z iných zdrojov, nebol úspešný, projekt nikdy nebol dokončený a Wardenclyffeská veža bola v roku 1917 zbúraná. Tesla sa navyše dostal do veľkých právnických ťahaníc s Guglielmom Marconim o vynález rádia. Teslu veľmi znechutilo, keď Marconi dostal v roku 1909 Nobelovu cenu za fyziku pre objav rádia, hoci on ho objavil už niekoľko rokov pred ním. Hoci jeho prvenstvo bolo jednoznačne preukázateľné, Marconi mal v tej dobe veľký vplyv a tak tento spor nakoniec vyriešil súd v Teslov prospech až v roku 1943, tri mesiace po Teslovej smrti. V roku 1915 bolo pôvodne ohlásené, že Tesla dostane Nobelovu cenu za fyziku, no z neznámych príčin sa tak nakoniec nestalo (podľa niektorých ju údajne Tesla odmietol).

Teslovi narastali finančné problémy, nepodarilo sa mu získať financie na svoje projekty, začal byť verejne zaznávaný a po Prvej svetovej vojne sa definitívne utiahol do ústrania. Ďalej pokračoval vo výskumoch, no už viac v teoretickej, nie praktickej rovine, pričom sa zaoberal veľmi futuristickými projektami, ako napr. tzv. lúče smrti (Teleforce), či elektromagnetickým poľom poháňané lietajúce stroje.

Zaujímavosťou je, že už v roku 1901 vďaka skvelej predstavivosti načrtol možnú podobu súčasného internetu bez káblov. A nie len to, jeho futuristické nápady spomínali aj malé mobilné zariadenie, ktoré je možné prirovnať k našim smartfónom, pričom takéto zariadenie malo z internetu prijímať dáta a následne poskytovať používateľom. Pripomína to teda dnešný spôsob prístupu k digitálnej diaľnici prostredníctvom SIM kariet operátorov.

Teslu taktiež označujú za veľkého humanistu aj environmentalistu, neznášal na ženách šperky, disponoval zvláštnym zmyslom pre humor a ako malý chlapec trpel nočnými morami. Veľmi dobrá pamäť mu navyše umožňovala nezabudnúť po prečítaní akejkoľvek knihy obrovské množstvo detailov. K tomu všetkému tvrdil, že nepotrebuje počas noci spávať viac ako 2 hodiny.

Dobrodružný život dožil v izbe hotela New Yorker (New York, USA), kde strávil posledné roky sám so svojimi myšlienkami, ktoré si poctivo zapisoval alebo kreslil na papier. Tieto vynálezy si po smrti N. Tesly zobrali tajní agenti CIA a verejnosť o nich už od vtedy nikdy nič nepočula. Hoci sa s ním príležitostne v novinách objavilo nejaké interview, na vedca jeho významu ostal do konca života nedocenený a zabudnutý. Zomrel 7. januára 1943 v izbe hotela New Yorker.

Ako by teda vyzeral náš súčasný svet, keby sa všetky tieto vynálezy a objavy jedného z najväčších mien histórie využijú v prospech bežných ľudí? Používali by sme teraz o viac než 100 rokov modernejšie spotrebiteľské technológie bez akýchkoľvek káblov?

O čo všetko sa pričinil vynálezmi Nikola Tesla?

  • Striedavý prúd
  • Rôzne generátory striedavého a jednosmerného prúdu
  • Žiarivky (neóny)
  • Cievky (solenoidy)
  • Kondenzátory
  • Transformátory
  • Oscilátory
  • Antény
  • Diaľkové ovládanie
  • Elektromery
  • Rôzne motory
  • Elektrifikácia železníc
  • Elektromobil
  • Rádiový prenos (základ pre mobily, televízie, GPS ...)
  • Rôzne turbíny
  • Bleskozvody
  • Merač rýchlosti

Až si doma rozsvietite svetlo, pustíte televíziu, zapnete rádio, použijete mobil, alebo vôbec čokoľvek zapojíte do zásuvky, spomeňte si na pána Teslu, ktorý venoval celý svoj život a veľa peňazí do objavovania toho, čo je pre nás dnes samozrejmosťou.

Zoznam mnohých Teslových patentov môžete nájsť napríklad tu - klikni

Zdroje : VN-experimenty, Wikipedia, Internet

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 360.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button