Návod na výrobu striebriaceho roztoku

na striebrenie vyleptaných DPS
Návod na výrobu striebriaceho roztoku
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  886 zobrazení
1
 0
Výrobné postupy a návody

Podaktorí postrehli, že som chemik a tak sa na mňa obracajú s rôznymi problémami ohľadne chémie a dnes sa na mňa opäť obrátil človek, ktorý chcel vedieť ako si pripraví striebriaci roztok na postriebrenie DPS po vyvolaní, aby sa to dalo lepšie pájkovať. Tak to dám sem, možno to opäť niekoho bud zaujímať.

Takýchto zmesí je kopec, viac menej účinných a ja som vybral pre vás taký jednoduchý a bezpečný roztok, ktorý nie je citlivý na svetlo, nečistoty a hlavne potom nesčerná pokožka, ako to býva po práci s Ag soľami. Na druhú stranu treba podotknúť , že aj postriebrenie neni úplná výhra nad oxidáciou, už aj pre to že v póroch ostávajú mikroskopické zvyšky použitých solí a kyseliny a tak časom aj toto pokovenie bude oxidovať a zle chytať cín. Ale tento problém potom riešia prípravky na letovnie ako kolofónia , gél ....

Ja osobne robím pokovenie v podstate pred tým ako idem letovať +/- deň a vtedy nemám problém a krásne sa to rozlieva.

Takže k tomu návodu, budem sem dávať najme fotky, nemusím toľko písať a je to jasnejšie.

Pozor! Autor postupu nenesie žiadnu zodpovednosť v prípade akejkoľvek ujmy. Budete precovať s potencionálne nebezpečnými chemickými látkami!

 

Potrebné chemikálie

 

  • 900ml (0,9l) demineralizovanej alebo destilovanej vody ( kúpite na pumpe )
  • 100g Thiomočoviny
  • 10g AgNO3
  • 10g kyseliny sírovej (93%) , alebo stechiometrické množstvo zriedenej kyseliny , napríklad akumulátorovej ( mala by byť 39%)

 

Všetko toto sa dá ľahko kúpiť v obchodoch určených a predaj chemkálií a to aj bez akýchkoľvek dokladov.

Ďalej potrebujete nejaké sklenné kadičky, v najnutnejšom prípade plastové. Lenže v tom prípade sa nedá zahrievať a rozpúšťanie pôjde pomaly. Na riedenie kyseliny to neodporúčam, lebo uvoľňuje sa veľa tepla. Taktiež potrebujete nejaké váhy, stačia na 1g, netreba presnejšie a v zimnom období niečo na ohrev, či už domáci šporák, alebo nejaký varič. V lete netreba a samozrejme nesmie chýbať sklenená tyčinka na miešanie, dá sa použiť aj nerezová, ale iný kov nie. Čiže dohromady niečo ako na fotke.

Príprava roztoku

Takže do kadičky dáme demineralizovanú vodu 900ml a podľa potreby ju začneme prihrievať aby sa nám ľahšie rozpustila thiomočovina.

Thiomočovinu si navážime do suchej kadičky, alebo nejakej misky.

Naváženú thiomočovinu presypeme do kadičky s ohrievanou vodou a miešame kým sa thiomočovina nerozpustí a ostane mám taký kalný roztok.

Do malej kadičky si odvážime kyselinu sírovú 10g 93% alebo stechiometrické množstvo inak zriedenej kyseliny.

V prípade že použijete koncentrovanú kyselinu, tak ju treba zriediť demineralizovanou vodou aspoň na 3 násobok, ale pozor nakoľko sa uvolňuje veľa tepla a tak tam treba pridávať riediacu vodu rýchlo aby roztok zároveň chladila. Ak by ste naliali koncentrovanú kyselinu do roztoku, tak sa thiomočovina rozloží, bude to značne zapáchať a celý roztok sa zakalí po vylúčenej síre. Takýto roztok je pre značný zápach nepoužiteľný.

Takto zriedenú kyselinu nalejeme do nášho roztoku thiomočoviny a miešame. Roztok sa rýchlo vyčíri.

Potom odvážime 10g dusičnanu strieborného, ale v suchej kadičke. V suchej kadičke len z praktických dôvodov, jednak sa nám krásne vysype do roztoku a nič neostane prilepené, ale najme o to že roztok dusičnanu je číry a nevšimnete si ho a ak ho utriete a rozmažete po stole, ruke, oblečení ... proste po organických veciach , tak sa asi o 5 hodín vyredukuje vrstvička striebra a bude všetko čierne. Ja som na naváženie použil alobal . Ak máte roztok dusičnanu, nevadí, tak ho treba dať v stechiometrickom množstve ku Ag priamo do nášho roztoku thiomočoviny s kyselinou.

Navážený dusičnan vysypeme do roztoku thiomočoviny a budeme miešať až do rozpustenia síranu strieborného, ktorý vzniká a rozpúšťa sa v thiomočovie.

a roztok je hotový, uskladníme ho a môžeme postriebrovať .

Výhodou je že ho máme dostatok a že je za zlomok ceny ako keby ste ho kúpili v obchode. Potom sa dá pekne pokovovať ak hromadne a odporúčam robiť to postriebrenie kludne aj 15 min, nech je tá vrstva striebra dostatočne hrubá.

 

a aby som nezabudol, tak ak ten zarobený roztok necháte vonku, tak vám v tejto zime vykryštalizuje a preto ho treba pred použitím zahriať aspoň na +10°C , najlepšie nehať hodinku dve v miestnosti nech sa vyrovná teplota a kryštály sa pekne rozpustia.

Autor "mato3000"

Ďakujem za prečítanie :)



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button