Multimeter Voltcraft VC 870

od A až po W
Multimeter Voltcraft VC 870
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  205 zobrazení
0
 0
Recenzie meracej techniky

Byť meradlom, to nie je len tak. Užívateľ od vás žiada desiatky rôznych funkcií, za ktorými si musíte pevne stáť. Kedykoľvek a bez výhovoriek. Niektoré budú zrejmé už na prvý pohľad a iné zase príjemne prekvapia. Len pekne vyzerať ale nestačí.

Veľký displej povie viac

Keď sa povie multimeter, okamžite sa nám vybaví napätie, prúd, odpor, vodivosť alebo napr. Test diód. Jednosmerné veličiny, ale aj striedavá merania, pokojne aj s automatickou voľbou rozsahu a podporou True RMS. Merania maximálnej hodnoty spolu s rozlíšením a vysokou triedou presnosti? Skvelé, máme vybraté. V základnom náhľade totiž od prístroja rovnako veľa nežiadame. Prečo sa ale zbytočne obmedzovať a šetriť na výbave u zariadení, ktoré s nami strávia veľa času a len tak sa nezastavia?

 

Dobrý multimeter by mal okrem vyššie uvedeného štandardu s prehľadom zvládať aj meranie teploty, kapacít či frekvencie a tiež "chápať", že stovky stupňov Celzia, jednotky milifaradov či desiatky megahertzov nepatria len do učebníc elektrotechniky.

 

Rovnako ako presné stanovenie príkonu spotrebičov až do niekoľkých kilowattov, účinníku cosφ alebo tiež jednosmerného prúdu v slučke, kedy veľkosť 20 mA na displeji rovno vyhlási za celých 100%.

 

 

 

Referenčná hodnota, teplota, kmitočet alebo napr. Zdanlivý výkon. Aj tak môžu vyzerať pomocné údaje zachytené prístrojom Voltcraft VC 870. Budú pre vás dôležité? Pre výrobcov multimetra áno a preto ich za určitých okolností necháva zobrazovať súbežne s hlavnou veličinou v hornej časti zobrazovača. Na rozmeroch displeja nebol dôvod šetriť a výsledky sa tak vôbec nemusia krčiť niekde v kúte. Všetko, čo potrebujeme zistiť, odčítame pohodlne aj z väčšej vzdialenosti. Len pri pohľade zhora môže voliteľné podsvietenie vytvárať jednoliatu bielu plochu a paradoxne zhoršovať čitateľnosť. Pretože však nebude riadené žiadnym časovačom, ale iba tlačidlom, za horších svetelných podmienok sa aspoň stále nevypína.

V zásuvke ako doma

Multimeter VC 870 patrí hlavne do ruky. Ako inak si totiž vysvetliť skvele padnúci gumový povrch, vďaka ktorému nám prístroj hneď tak z ruky nevykĺzne, či už ho uchopíme kdekoľvek po jeho obvode!

Vďaka výklopnému stojanu sa však bude pekne vynímať aj na pracovnom stole, len si občas musíme pomôcť druhou rukou. Chod otočného voliča je totiž príkladne tuhý a ľahká zadná opierka s ostrými rohmi by rastúci tlak nemusela dlhodobo ustáť.

Prístroj dokáže nahlas varovať v prípade nevhodne zvolenej kombinácie prepínače a vstupných zdierok - typicky pri zámene prúdu s napätím alebo napr. Prehodených prúdových vstupoch. Spodný kryt okrem toho z bezpečnostných dôvodov otvoríme až po vytiahnutí všetkých meracích káblov a poteší aj možnosť bleskovej výmeny batérie. Žiadne drôtové prívody nehľadajte, nový zdroj 9 V stačí do pripraveného priestoru len vložiť, zasunúť krytku a celú operáciu poistiť skrutkou.

Všetko lícuje úplne presne, len plastový kryt opticky izolovaného komunikačného rozhrania vykazuje menšiu vôľu a obsluha preto môže započuť chrastenie.

 

 

Funkcia krátkodobého zníženia vnútorného odporu na 400 kOhm sa výrobcovi osvedčila a nesmie preto chýbať ani tu. Rovnako ako zásuvkový adaptér s robustným prívodom v dĺžke jedného metra. Meranie výkonu je síce spojené až s poslednou jedenástou polohou prepínača, čo ale vôbec neznižuje jeho význam. Červeným tlačidlom Select volíme medzi súčasným zobrazením činného a zdanlivého výkonu, účinníka spolu s kmitočtom a konečne tiež samotného striedavého napätia a prúdu. Pretože však do výpočtu nevstupuje čas, nemožno už hovoriť o elektrickej energii.

 

Digitálny multimeter Voltcraft VC 870 osloví nielen svojou bezpečnosťou alebo stanovením výkonov s rozlíšením 0,1 W (VA), ale aj kalibrovanou verziou. Prístroj padne skvele do ruky a v strednej triede ho rozhodne len tak neprehliadnete. Rovnako ako jeho veľký displej.

Rozsah dodávky

 

Technické parametre

Min. meraná hodnota V/DC 0.01 mV
Max. meraná hodnota V/DC 1000 V
Min. meraná hodnota V/AC 0.001 V
Max. meraná hodnota V/AC 750 V
Min. meraná hodnota A/DC 0.01 µA
Max. meraná hodnota A/DC 10 A
Min. meraná hodnota A/AC 0.1 µA
Max. meraná hodnota A/AC 10 A
Rozsah meraní odporu 0,01 Ω – 40 MΩ
Rozsah meraní kapacity 0,001 nF – 4 mF
Rozsah meraní frekvencie 10 Hz – 40 MHz
Rozsah meraní teploty -40 až +1000 °C
Vnútorný odpor DC 10 MΩ
Vnútorný odpor AC 10 MΩ
Základná presnosť (±) 0,1 %
Typ merania True RMS
Frekvenčný rozsah 45 Hz – 1 KHz
Rozhranie Optické
Napájanie Baterie 9 V
Výška 185 mm
Šířka 91 mm
Hmotnosť 380 g
Kalibrované podľa Podnikových štandardov (bez certifikátu)
Kategória bezpečnosti CAT III 1000 V
CAT IV 600 V
Meraní napätí AC/DC
Meraní prúdu AC/DC
Typ (výrobca) Voltcraft VC870
Displej (digitálny / mechanický) Digitálny
Displej (counts) 40000
Typ (kategória) Multimeter
 
 


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button