Multimeter Fluke 233

je tam a jeho displej tu
Multimeter Fluke 233
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  382 zobrazení
0
 0
Recenzie meracej techniky

Je vôbec ospravedlniteľné, aby multimeter v roku 2020 vyžadoval celkom päť tužkových batérií? Určite áno. Môže sa totiž skladať z dvoch častí, ktoré dokážu pracovať nezávisle na sebe.

Kým nás prst nerozdelí

Meracia technika by mala užívateľovi v prvom rade slúžiť, ale v žiadnom prípade ho nesmie obmedzovať. Metrové prívodné káble sú síce pekné, ale pri bežnej prevádzke to napriek tomu nemusí niekedy stačiť. Ako teda zabezpečiť pohodlné odčítanie hodnôt, a to aj na zle prístupných miestach? Dlhšie prívody nikam nevedú a šikovný telefón sa tiež všade nenosí. Namiesto toho radšej stavte na multimeter Fluke 233. Keď nemôže obsluha k prístroju, musí sa na cestu vydať zariadenie samotné. Alebo aspoň jeho displej.

Predstava multimetra, ktorý prišiel o svoj zobrazovací panel, naháňa hrôzu. V skutočnosti sa však jedná o dobre premyslený plán. Veď si so sebou beriete nielen LCD zo silným magnetom, ale aj jeho štyri tlačidlá pre pridržanie čítané hodnoty, zobrazenie maxima či minima, tlačidlo pre ručnú zmenu rozsahov a podsvietenie zobrazovača. Hoci nás všetci uisťujú o pravom opaku, displej spolu so "zvyškom tela" určite nemusí vytvárať nerozlučný pár. To si len výrobcovia ospravedlňujú vlastné pohodlie a uľahčujú prácu. Bohato tu pritom stačí základné spojenie, takže sa displej svojvoľne neodpojí a obsluha sa pre zmenu zbytočne nenadrie.

 

 

 

 

S patentom na špici

Zariadenie Fluke 233 sa hrdo hlási k svojmu americkému pôvodu a skvelej povesti výrobcu "žltej techniky" nezostáva nič dlžný. Dokonca ani v detailoch. Priložené káble vynikajú svojou poddajnosťou, dĺžkou 1.2 m a pružným zakončením. Príkladné je tiež prepínanie medzi kategóriami II a III + IV, kedy len stačí pootočiť držiakom meracieho hrotu a doplnková izolácia na špici razom zachádza dovnútra.

Rovnako dobre si však povedie aj sám robustný multimeter pracujúci už od -10 °C. Výrobca tu gumou nešetrí a môže preto ponúknuť nielen odkladací priestor pre oba hroty, ale aj lemy chrániaci prístroj pri čelnom páde na zem. Celok s trojročnou zárukou pôsobí naozaj pevne a za dielenské spracovanie si zaslúži veľkú pochvalu. Nezasvätení na prvý pohľad ani nespoznajú, že v skutočnosti drží dva pevne spojené moduly, ktoré navyše obsluhujú presne, ako sú zvyknutí. Treba však dodať, že po rozpojení už nie je zobrazovacia jednotka zďaleka tak chránená ako vo východiskovej polohe a stojan v zadnej časti základne by po vyklopení tiež nemusel toľko škriabať. Potešilo by aj prídavné osvetlenie s LED.

Prvé tri batérie Energizer ukrýva telo prístroja. Stačí len v zámku ľahko pootočiť plochým skrutkovačom, ozve sa zreteľné cvaknutie a celý plastový kryt "poodskočí" von. Pružiny tu ale nehľadajte, výrobca si u všetkých kontaktov vystačil s kovovými plieškami. To ďalšie dva tužkové články nájdete rovno pod LCD a k ich výmene už nebude potreba žiadneho nástroja.

Ako po masle

Či už budete sledovať výstupy na hladko spojenom zariadení, alebo s využitím jeho vrchnej časti napríklad niekde za rohom, ovládanie multimetra Fluke 233 zostáva maximálne jednoduché. Otočný volič sa pýši tuhým chodom a presne sa zastavuje v ktorejkoľvek z deviatich polôh. Mimo vyznačené miesta ho dostanete iba s ťažkosťami. Ak sa to napriek tomu podarí, systém na vzniknutú situáciu upozorní výstrahou na displeji a ešte k tomu rozsvietením červeného trojuholníka priamo na základni. Zariadenie si okrem všetkých bežných veličín poradí tiež s kmitočtom, kapacitou a vďaka pribalenému termočlánku typu K meria taktiež teplotu. Jednou z funkcií, ktorú sprístupňuje žlté tlačidlo, je tiež kontrola vodivosti. Na podmienky vzniknuté pri skrate reaguje prenikavým signálom a prakticky okamžite.

 

 

Aby bolo možné prevádzkovať displej odlúčene, bude najprv nutné celý prístroj zapnúť a až potom vysunúť samotný modul. Jedna ruka pritom pridŕža telo meradla a druhá súčasne tlačí obe západky a ťahá zobrazovací panel smerom von. Túto procedúru nie je možné obísť. Podobne, ak v priebehu merania s oddeleným LCD navolíte na prepínači pozíciu "vypnuté", displej opätovne sprevádzkujeme až po návrate do základne. Pri zaistení priamej viditeľnosti dochádzalo k prvým výpadkom spojenia v pásme 2,4 GHz približne po deviatich metroch. Spoločnú reč potom ešte obe časti nachádzali približne ďalších 300 cm.

Keby ste tak mohli byť na dvoch miestach naraz, čo všetko asi stihnete urobiť? S multimetrom Fluke 233 si to nemusíte len predstavovať. Veď káble ani prístroje tu nie sú od toho, aby sme s nimi bojovali!

 

Technické parametre

Min. meraná hodnota V/DC 0.1 mV
Max. meraná hodnota V/DC 1000 V
Min. meraná hodnota V/AC 0.1 mV
Max. meraná hodnota V/AC 1000 V
Min. meraná hodnota A/DC 0.001 A
Max. meraná hodnota A/DC 10 A
Min. meraná hodnota A/AC 0.001 A
Max. meraná hodnota A/AC 10 A
Rozsah merania odporu 0,1 Ω až 40 MΩ
Rozsah merania kapacity 1 nF – 9999 µF
Rozsah merania frekvencie 0,1 Hz – 50 k Hz
Rozsah merania teploty -40 až +400 °C
Vnútorný odpor DC 10 MΩ
Vnútorný odpor AC 10 MΩ
Základná presnosť (±) 0,25 %
Typ meraní True RMS
Frekvenčný rozsah 45 Hz – 1 KHz
Rozhrania Žiadne
Napájanie 5x batéria AA
Výška 193 mm
Šířka 93 mm
Hmotnosť 604 g
Kalibrované podľa Bez certifikátu
Kategória bezpečnosti CAT III 1000 V
CAT IV 600 V
Meranie napätí AC/DC
Meranie prúdu AC/DC
Typ (výrobce) 233
Displej (digitálny / mechanický) Digitálny
Displaj (counts) 6000
Vlastnosti multimetru Bezdrôtový displaj
Kategória produktu Multimeter

 

 Vlastnosti produktu

  • True-RMS
  • podsvietený displej
  • Pamäť MIN / MAX

Rozsah dodávky

  • Stručný návod na obsluhu
  • batérie
  • meracie káble
  • krokosvorky AC72
  • snímač teploty
  • CD-ROM (návod na obsluhu)

 

Dátový list  - klikni

 


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button